Мълниите пречистват атмосферата

Данни на НАСА разкриват, че бурите могат да са и полезни

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Земята е жива екосистема и има механизми за саморегулация. Това едва ли някаква новост.

Тези вещества за също замърсители (т.е. вредни за хората), особено озона.

Учените ако не за достатъчно изкуфели, откриват и нещата дето и баба ми ги знаеше. Ха да видим кога някой учен ще каже на професорчетата и доцентите че чистия въздух е по-полезен от този през намордник и ще престане да се правим на къдъни в работата. И все пак, защо загрятия от мълнията кола "пречиства" въздуха, убивайки всичко живо в него с озон и азотни окиси, но колите като го правят замърсяват?

копелдаците дето блокират коментари......

Ама нали азотния окис беше вреден и затова дизелите са им вдигнали мерника, сега пък пречиствал атмосферата, ама само ако светкавиците го правят ...

По-голям очистител на атмосферата едва ли има? И нестабилния озон с 3 атома кислород се получава именно при гръмотевични разряди.

Ми ... харчили са горивото за DC-то бадева ... То ако бяха слушали бабите си, че 'гат се гърми мирише на КОЛЕНДРО вече щяха да знаят, че става дума за повишена концентрация на окислители в атмосферата. Ама ... кой ти слуша вече старите хора.

Ми тези учени само са ползвали данни от самолет, който си лети по други задачи. Та те не са харчили гориво. Пък и е добре да уточниш колендро -то какво е, че в статията пише за две хидроксилни съединения и да уточниш бабите колко процента смятат че е.

колендро Жаргонно наименование на растението кориандър с храктерен аромат. Миризма, подобна на тази на растението, предизвикана от озона по време на гръмотевична буря.