Физици откриха, че мълнията произвежда неочаквано много окислителни молекули, които пречистват атмосферата от смог и други замърсители. Статия, описваща техните изследвания, е публикувана в научното списание Science.

Вижте зрелищни и любопитни снимки на мълнии >> >> >>

"Благодарение на мълниите се образува много азотен оксид и други видове окислители: хидроксилен радикал (OH) и хидропероксилен радикал (HO2), които пречистват атмосферата. Ако нашите изчисления са верни, мълнията е отговорна за около 16% от тези молекули в атмосферата на планетата", пишат изследователите, цитирани от БНР.

В хода на своите изследвания физиците под ръководството на професора от университета в Пенсилвания Уилям Брун изучават данни от наблюдения на мълнии, направени от специализирания самолет на НАСА DC-8. Инструментите на борда наблюдавали не само светкавиците, но и как например се променя съставът на атмосферата по време на образуването на облак.

Честотата на мълниите по света

Снимка: Wikimedia

Брун и колегите му установяват, че вследствие на мълниите в атмосферата концентрацията на хидроксилен радикал (ОН) и хидропероксилов радикал (НО2) - много химически молекули - се увеличава рязко. Изчисленията показват, че техният източник са както видими мълнии, така и доста слаби, чиито проблясъци са практически невидими. Като се има предвид, че мълнията се появява доста често в гръмотевичните облаци, в резултат на това могат да се образуват много молекули хидроксилен радикал (OH) и хидропероксилен радикал (HO2).

Изчисленията на учените показват, че мълнията образува от 2 до 16% от общия обем на тези съединения в земната атмосфера. Това предполага, че мълнията играе важна роля за почистването ѝ от замърсяване. Фактите трябва да се вземат предвид, когато се оценява как глобалното затопляне влия на честотата на появата на гръмотевични облаци в различни климатични зони на планетата, заключават изследователите.