Коментари - Под повърхността на Марс има замръзнала вода | IT.dir.bg
назад

Под повърхността на Марс има замръзнала вода

Учени от НАСА откриха изключително чист воден лед, намиращ се под повърхността на Марс.

Обратно в новината

Коментари - Под повърхността на Марс има замръзнала вода | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не "може да се използва от бъдещите колонисти", тя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще се използва! Без нея колонизацията ще бъде неимоверно по-трудна и продължителна...

Ще има с какво да си правим сладолед.

От снимките към приложени към статията, само първа и дванадесета имат някаква макар и бегла връзка с нея. Водата на Марс е много оскъдна. На Венера още повече. На Земята изобилна. Достатъчно че ако се изравни релефа на планетата ни, водата ще покрие цялата и повърхност и дълбочината на този океан ще бъде повече от 1.5 км.

За тези, които не могат сами да си намерят оригиналния доклад или пък се съмняват как е станало откриването: Водата е открита с инструмента HiRISE на MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Наблюдавани са ерозирали склонове, които разкриват вътрешната структура на приземния слой почва. Намерената вода започва на 1-2 метра под повърхността и достига до дълбочина над 100 метра. В и около осемте зони няма кратери, т.е. ерозията е относително нова (в геологически мащаби). Ледът е на слоеве, които се различават малко, т.е. не са се формирали от раз, на на няколко цикъла. Наблюденията са извършвани в продължение на 6 години, като са отбелязани и нови ерозии (скали, които в началото са си били на мястото си, а после са се свлекли по скона, разкривайки лед там, където са били). Следващата стъпка е да се изпрати роувър на някое от тези места и да направи сондаж.

е просто камера с висока резолюция във видимия и инфрачервения спектър. С нея по никакъв начин не може да се докаже наличието на "чист воден лед" на 10 метра под повърхността. Т.е. твърдението се основава на косвени наблюдения и умозрителни предположения, и е изцяло в сферата на "спекулациите".

Ако прочетеш вниматено, с камерата не са проникнали през земните слоеве, а са ги наблюдавали отстрани.

мен ме интересува дали има марсианки,вода и лед си имам у хладилника

Не питайте ,това е на "Софийска вода !

Ако беше нефт, отдавна да сме чули нота на Държавния департамент към Марс за неспазване на демокрацията на планетата им.

Мнооого духовито.

аз навърших 60 години наскоро. та още като ученик съм чел за ледовете под повърхността на марс. тази "новина" вероятно е пристигнала в дир с пра пра пра внучето на пощенският гълъб по който са им я изпратили

Това е новина от НАСА и същественото е че е определено точното място на тези ледени полета.

Ами до 80-90 имаш време да научиш разликата между предположение и измерена величина, давай.

в нета за да ни осветлиш какво точно и как е измерено, и как това измереното доказва наличието именно на воден лед, при това "чист", цена няма да имаш. Щото аз за спектроскоп или мас-спектрометър които да фърлят на 10 метра под земята още не съм чувал. А по радарни отражения от дълбочина, ако избщо има такъв уред в орбита, да се направи твърдо заключение за чиста вода ми се вижда леко спекулативно?

ДП след като е бил отвлечен от извънземните за изучаване на абсолютният вакум в главата му е бил заточен на луната да копае с права лопата и от там има доказателства :)))

А дубрутру, а да са намерили извънземен механизъм за длан с четири пръста, който да активира реотаните, които да разтопят леда и да създадат атмосфера за дишане?

Total Recall (1990) бат' Арни.