Коментари - Елън Мъск обеща човек на Марс до 2025 г. | IT.dir.bg
назад

Елън Мъск обеща човек на Марс до 2025 г.

Американски предприемач Елън Мъск обеща да изпрати човек на Марс след по-малко от 10 години.

Обратно в новината

Коментари - Елън Мъск обеща човек на Марс до 2025 г. | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Falcon Heavy според последната версия може да изведе 54.4 тона на ниска орбита. Ако полезният товар + масата на последната степен е 21 тона и това е европейската последна степен на Ариана 6 то 54.4 / 21 = 2.59 ;ln 2.59 = 0.95 ; 0.95 ь 4.55 = 4.33. и 21 -5 ( ако 5 тона е структурната маса на последната степен)= 16. 16 тона биха могли да се изведат на ниска лунна орбита споре тези приблизителни сметки. Дори и да са 15 , ако се отчетат приказките за сметки без кръчмаря, това е достатъchно за един икономиchен пилотиран полет до Луната. Две ракети по един за пилотиран кораб и един траспортен, разбира се осигуряват по добър комфорт. В случая е важно , че цената на ракетата е ниска , само 136 милиона долара. Едно сътрудничество между Ewropa i USA дава добри резултати. Както USA , така и Европа биха могли да осъществят такива полети самостоятелно , но на по - висока цена. Така че приказките zа такива полети са съвсем реални.

И корекция - електрически автомобил - 10 години забавяне. Ракета за орбитални товари - 10 години забавяне. Така че, за марсианската програма предвиждам между 15 и 20 години...

абе що не кажете какво е постигнал реално,влакове ,коли ,ракети,батерий,пенкилер!! голям измамник ще е тоя помнете ми думата!!!

Елън!? Това не е ли женско име?

Бе това гениите агитатори как поне веднъж при всичките ви напъни не стигнахте до нещо различно от насиране.

не ти ли омръзна да репликираш всяко мнение? Щото на хората им омръзна. Човекът по-горе е задал тривиален въпрос, ти веднага го изтълкува в политическа отсянка. Аре у лево и русофилите и американофилите да си водите дебилните дебати на друго място!

Всъщност е Илон Мъск :) Не знам защо нашите медии са твърдо решени да го прекръстят

Пращането лесно. Оцеляването трудно.

И двете са трудни, може би оцеляването да е по-трудно наистина, но то ако бяха лесни тия неща всеки щеше да ги прави.

Защо първо не се пробва с луната?

Луната е затворена книга, ходиха, видяха, донесоха проби и приключиха. Наред е Марс. След него Венера, но не по-рано от 3000-та година. Ако не се избием дотогава.

Венера? хъ.. там е малко топличко...

Кубрик си призна, че е инсценировка. Луната още е девствена.

Защото не му е предизвикателство, вече ходиха. И стига с тия конспирации моля за веещото се знаме, защо няма звезди и пр. теории на недоучили нехранимайковци.

Леле! Тоя се изживява като новия Кенеди!

Да си купи филмово студио и да осъществи всичките си мечти! Какво се разврякал по платени медийни събития!

Айде поредният посран гений.

Аха-един такъв капацитет "откри" заоблените ръбове в 21век, друг електромотора. И на база борсови индекси се почнаха едни фючърсни излияния...ум да ти зайде

Тоя се изкачва в класацията ми "Кандидат Антихрист".

безспрорно волеви, без никакво Аз-ово развитие. С воля и пари всяка глупост може да се осъществи !

Какво му е умното на телефона? Аха, имаш предвид името му! Умен е само ако го сравниш с прост човек. Че то и кучето е по-умно от прост човек. Телефонът че стане умен, чак когато се научи да мисли самостоятелно. До тогава много луни ще минат.

Те до Луната още не могат да стигнат.....камо ли Марс.

Пич, тази тема се изтърка. Ходиха си хората на Луната, даже и камънак докараха, подариха ни и на нас малко.

Проби и камъни от Луната бяха взети и донесени и от руските Луна мисии.

Тоя умник май искаше да топли Марс с атомни бомби, пълно куку. Някой трябва да му каже, че Слънцето изстива и ще трябва да се топли Земята.

Всъщност Библейски пророчества ни казват че слънцето ще се стопли се стопли значително. Четвъртана Божия извя ще се излее върху слънцето за да му се даде сила да гори с огън и жупел непокаялите се грешници, които са се покланяли на и доли и на слънцето. Седемте Божии язви ще ударят всеки аспект на бъдещата световна фалшива религия и нейният духовен извор икуменизма, която ще се покляна на творението вместо на Творецът.

Ти вземаш ли хапчетата, които ти изписах бе Иво?

Умните телефони бяха следствие от развитието на комуникациите. Ако нямаше такива бързи мрежи, щеше да караш още с Нокия 3310.

Когато скучаещите милиардери започнат да мечтаят става страшно.

Масоните хуманисти (преименувани комунисти) обичат да гърмят с такива лозунги в средствата за масова дезинформация. Знаем ги още от комунистическо време. Мита за безкрайните човешки възможности на отвърналият се от Своят Създател човек заради гордостта, суетата и култа към парите, трябва да се поддържа жив в обществото и да храни мераците на комсуматорите.

Аз щях да се впечатля ако Елън Мъск обещаваше неговият крак че ще стъпи на Марс. Но човек предполага, а Господ разполага.

Аз пък обещавам да пратя човек на Сатурн до 2019 г, шест-пет няма. Щом съм казал, ще стане. Д'еба хвалипръцковците ти д'еба. Ти вземи първо си създай материалната база - кораби и ракети, щото още и това нямаш изтествано, пък тогава си прави рекламните пресконференции. То не става само с пари или с много пари, то става с огромно количество пари и Мозък да координираш и направляваш цялото начинание. А ти си се хванал с няколко проекта едновременно и накрая нито един от тях няма да докараш до успешен край и след 30 години, какво остава до 2025г. Айде по-скромно моля ти се, не си Господ.

Брей брей, как не се е сетил Мъска първо да те пита как стават тия работи после да се излага с приказки.

Всеки има право да показва мечтите си на показ, но виждам , че доста хора не могат да направят разлика между реклама и реалност. Мъск безпорно е смел човек, за които парите не са най-важното , защото ги излива в проекти , които са със спорна ефективност. Сякаш препочита да ги мислят преди висчко за "визионер" отколкото за поредния милиардер, което е похвално. Но ако човек се вгледа в начинанията му , то те са по - скоро рекламни , отколкото реални технически успехи. Тесла S е най-обикновен елетромобил, нищо ново няма в нея. Ракетата му е експеримент, който и други са правили преди него и се е оказал неудачен. Хиперлооп е начинание , което няма икономическа обосновка, а технически е известно от век поне, както маглев. Няма по-хубаво да облечен стара идея в нови дрехи, да и сложиш яко име и да се обясняваш пред поканените журналисти.

Брех, много разбирачи са се навъдили. Чудно защо Мъск не е взел някои от тях за съветници... А ти вземи прочети малко повече за Tesla Motors, hyperloop и ракетите. Hyperloop било като Maglev. Ей, голям разбирач си значи. Брех, брех, брех... Не знаех, че Maglev също се движат във вакуумна тръба. Сигурно и китайците не го знаят, щом си го правят без такава. Няма да е лошо да осведомиш братята китайци и брат'чеда южноафриканец. В голяма заблуда са тия завалии. А за ел. колите и ракетите хич и не виждам смисъл да коментирам. Ти вече си казал всичко...

гледам и много наивници - лековерници са се навъдили. И всичките си смислят, че всичко, което хвърчи се яде. Ми айде след 9 години на Марс, след 30 на Плутон - колко му е? Айде малко да слезете на Земята,а?

Никъде не съм написал че Хиперлоупа е като маглев технически, а че са известни отдавна и са икономически необосновани! За колите и ракетите надали изобщо можеш да кажеш нещо по техническата страна, щото си личи че си доста бос. Ти обикновен текст не можеш да осмислиш , какво да говорим за научни текстове.

това което постигнаха с ракетата да си каца на задница, намалява цената на изстрелване з0 пъти. това ли наричаш липса на успех. и не на последно място тази технология ще докара роскосмос до фалит, защото те разчитат на парите които изкарват като им използват прескъпите ракети.

Използването на определена част от ракетата многократно не идея на Мъск. Кацането на първата степен само по себе си е нищо, ако не е в състояние да се ползва определен брой пъти, което засега не е никак ясно как ще го възприемат инвеститорите и застрахователите. 30 пъти поевтиняване спрямо какво? Много обичате зомбитата да си играете с термините дето дори не можете да разберете какво означават!

най-точното определение на намеренията на Мъск за пилотиран, еднопосочен полет до Марс до 2015 г. Но, в крайна сметка парите са си негови, а животът на авантюристите, които се съгласят да участват в полета си е техен. Според мен правилният начин е нещата да се случват на етапи: безпилотен полет до Марс и обратно, пилотиран до Марс и обратно без кацане, изграждане на орбитална станция на Марс и чак след това кацане на хора там. Само, че човекът Мъск си мисли, че след като е спечелил много пари е хванал Бога за шлифера и морето му е до колене: иска всичко да постигне в рамките на един живот. Не става така, парите не могат да купят всичко. Ще го разбере след известно време, ако не по лесния то по трудния начин. Хубаво е да си мечтател, но много малко от мечтателите доживяват да сбъднат мечтите си, обикновено това се случва по-късно и се осъществява от хора с по-рационално мислене и подход и с ... повече търпение.

2015, както съм писал, съм имал пред вид - техническа грешка, съжалявам.

В Америка трайно се установи модата на идиота-мечтател.

Да, докато клечиш в селската кръчма хората по света мечтаят, правят разни откачени неща, даже летят в космоса.

Летят... покрай космоса.

Мечтателя е идиот, само в очите на истинският идиот! Ако ги нямаше мечтателите, ти по нищо нямаше да се различаваш от маймуните!

На тоя спешно трябва някой здраво да му стопли врата т.е. да го тераформира. И ако толкова много му се оди що не тръгне първи за Марс ?!?

Ей такъв титан на мисълта като тебе да иде да му разкаже играта и да му обясни кое откъде закъде, дааа.

Реално той неведнъж е казвал, че ще е от първите, които ще отидат

2025-а може и да е въз оптимистично пожелание, може и да се окаже реално - никой не знае отсега, Мъск и той няма откъде да го знае. Проекти за по година-две напред обикновено имат с какво да ни изненадат та такова нещо. Но едно е сигурно, никой няма да иде на Марс ако никой не тръгне натам. Можем само да му пожелаем успех и ако има с какво да помагаме, колонизиация/тераформиране на нови територии е прекалено голямо нещо за да не опитаме и малък шанс ако го имаме.

ми се вижда идеята да бомбардираш планета с ядрени бомби, за да я "съживиш". Крайно време е човекът да опита да се нагажда към заобикалящите го природни условия вместо да пригажда тях към себе си - така се осира / осакатява и убива / всичката природа в обкръжението на човека.

Примитивна се вижда на някакъв Шебек. Само че Мъск е обсъждал проблема с много учени и вероятно те са подсказали тази идея.

Съжалявам но трябва да се съглася, че ти е шебешки коментарът. Научете се да си траете вместо да говорите без да знаете за какво говорите.

много са ми интересни тоя тип американски инвеститори. Гледам ги по телевизията с интерес, говорят врели-некипели небивалици, даже и си вярват, а накрая на интервюто дори и журналистката почва твърдо to believe.

Даже не ми се коментира поредният проект на Жълтите Зъби, наречен Мъск!

хората няма кво да ядът, те на марс ш'ми ходат...

Ам чи тъй де, да свикват Там шъ пикаят и пият, а може и някой картоф да апнат, ако съ фани...

Аз много се зарадвах като пратих първия си кербал на Мун. Още повече се зарадвах след 10 опита като пратих първия жив кербал.

То и сега може да се прати човек на Марс ...

То пращането е най-лесната част. Цаката е да жив малко по-дълго от церемонията по стъпването и забиването на знамето.

Записването е при мене. По хилядарка на човек. Парите сега - возенето - 2025-та. Кат с теслата. Това взе да ми намирисва като на бай Тошо лихвоточките.

много удачно сравнение.

се намират още по-болни да му се вържат. За чий космически чеп е нужно да се жертват хора за пилотиран еднопосочен полет до Марс, след като технологиите позволяват повече възможности с роботизирани полети. Болни мозъци, желаещи да сложат щемпъл "private property" на всяка материална форма в близкото и далечно пространство. Някога лумпен-пролетариата умираше "в името на революцията", днес " в името на нефта", утре - " в името на ценните метали по космическите камънаци". Лично аз, предпочитам да ора нивата, да ям лучец и хляб и да подвиквам: - Дий краста, дий...

С тоя начин на мислене, май е време Дарвин да те отсее.

съществуването на човешката цивилизация по-нататък!Стъпвайки на Марс човечеството се приближава достатъчно до астероидния пояс между Марс и Юпитер!В търсене на астероиди с достатъчно съдържание на ценни за човешките технологии метали!Смята се например, че достъпното за човешките технологии злато в земната кора е вече само около 55 000 тона и те ще бъдат добити и изчерпани около 2030 година!Но, въпроса изобщо не е само до златото а до 30-тина безценни за напредничавите технологии метали, които на Земята са в отчайващо минимални количества и изключително трудни за добиване!?Дори и да закачиш и транспортираш метален астероид с голямо съдържание само на желязо и обикновено съпътстващите желязото там метални елементи, никел и манган, ползата е огромна!Транспортирания астероид ще бъде спускан бавно и внимателно на повърхноста на Луната с закачени на него мини ракетни двигатели и там в създадените високо технологични "леярни", разделените и добити метали ще бъдат дообработвани и след това транспортирани на Земята!Най-важното все пак ще е, добиването от металните астероиди на достатъчни количества от специалните за върховите технологии метали-злато, тантал, литий и още десетки други, а този достатъчен добив, без кацане на Марс и основаване там на колонии, няма как да стане!?

Firi

Са малко теория щото тука освн мене четат и пишат предимно незапознати с темата.За полет до Марс са нужни- една голяма ракета носител или няколко полета до земна орбита на по-малки ракети (Найлон до колкото знам ще обединява 3 от неговите миниатюрни в една).След това кораба достига втора космическа и отцепва към Марс. Космонавтиоте трябва да не изпукат от глад, жажда, липса на въздух или падане на налягането. също и от студ или жега но тия проблеми са отдавна решени. Като стигнат там остава орбитален модул а малък модул каца с космонавти на планетатата. Изследват квио изследват , изхвърлят всичко ненужно и с част от тоя модул отиват пак на орбита където се скачват с основния и отцепват към Земята.Нищо сложно.

Къде ли е тръгнал тоя загубеняк Мъск с проектите си без да се допита до тебе, обречена му работа.

Нищо сложно казваш... Я виж как се изстрелват ракети - космодрум, кранове, площадки. Защо не излетят просто от една поляна? Май не става. А как очакваш да стане на Марс от модула, с който се спускат. Същата работа като ходенето до Луната - връщането съмнителна работа, но нали има снимки, значи са ходили.

Не са само снимки, ама очевидно тъпунгерите като не знаят и си плямпат простотии.

а ти всъщност колко си философ... "Нищо сложно"

Не е обещавал, а че се работи по такъв план. Има голяма разлика.

Мине, не мине и се появява един визионер, с мечти и въжделения. Обикновено човек със средно образование и размисли за сътворението на света. Актьор с мисия. Дава им се една трибуна. Светват едни прожектори. Посява едни трепети в сърцата и душите на мечтателите по света. А през това време някъде падат едни бомби. Умират едни никому незнайни люде, някъде по света. Свалят се едни правителства. Обират се едни бедняци и земята продължава да си се върти.

Firi

Тук нема мечти и само гл;упак може да види визионерство. Както вече десетократно казах полета до Марс е възможен още от края на 60 те години технически. Корольов също е мечтал за такъв и даже е имал проект но полет до Луната и до Марс няма абсолютно никакви технически разлики освен в теглото на нужното гориво за кацане и излитане от Марс съответно манджорно, кислород и водица.Те последните повечето се рециклират но все пак трябва и пресен резерв.

Целия театър е за такива като тебе Firi. Те ако нямаха публика, нямаше да играят постановката. :) А публика дал господ.

Абе вие първо на Луната кацнете, после пращайте хора на Марс :)

Firi

Аз бих се хванал с някой такъв като тебе ама по-богат на бас, ако бех Елон или Капрон ли етам баси идиотското име може и Найлон:) И кат те заведа при останките от стъпки и лунния автомобил на Луната и кофите с лайна които също си стоят там ше искам да ми направиш свирка пред камерите на всички телевизии:)

По-добре да праща ковчези на Марс. Дори теоритично някой да стигне жив там, какво ще прави там? Ако на човек му предложат 2 варианта, в затвора или на Марс, определено по-логичният избор трябва да е в затвора. Това да се изкефиш, че си на Марс и може да подскачаш повече, ще мине примерно след минута. Колкото по-разумен е, толкова по-бързо. А после?

Firi

Зависи от човека. Има некои като мене дето незабнавно биха се отправили в междузвезден полет на кораб за най-малко 15 години в едната посока. Само 2-3 класни курви и добър нет за тубата и замундата и друго ми не требе. Вместо да гледам лайната и кви ги вършат всеки ден и да се ядосвам-ще гледам звезди.

То това което си го написал, теоритично може да се извършва и тук на Земята. На Марс е дори по-невъзможно в особените предпочитания. Ще живееш първоначално сигурно като в затвор. Ще ти се полагат 2 кофи вода за къпане седмично, които се пречистват, че да ги изпиеш накрая. По-вероятно е условията да са такива, че да станеш изсушена слива. Навън не е ясно как може да излизаш и то при примерно минус 70-80 градуса. Да ще може да подскачаш, заради гравитацията, която е по-малка - примерно 38% от земната. Стане ли проблем с която и да е от поддържащите системи - умираш. Ще трябва да си инжинер на място. Ще трябва да търсиш външен ресурс и горива. Ще е битка за отцеляване, в която единствено което може да постигнеш, е да си жив. Хубавите представи са за по-късен етап. Ако все пак се осъществат, не би трябвало лесно да може да се върнеш на Земята, да не говорим за деца родени там. Гравитацията е 2.6+ пъти по-голяма. Просто ще те размаже. Все едно от 80 кг изведнъж да станеш 210кг. На Марс заради слабата гравитация, нищо чудно да ти се развалят зъбите и костите (основен проблем за космонавтите, както и мускулите). Може и да има някакъв ефект на подуване на Марс, заради изравняване а налягането. Няма да може да правиш елементарни неща от ежедневието. Просто ще си жив все още.

само ми гласувйте в конгреса /обадедет са на братчеда Дж.Маккейн/ и ми пуснете едни 4-5 мрд.и ви обещавам и на слънцето на ви кача.Приготвил съм ви високотехнологичният батут в комбинация с арбалет.

Аз обещавам да докарам марсианец на Земята още тази нощ. През нощта, защото са много срамежливи и не искат никой да ги вижда.

Жалко за девствената планета Марс . Човек ще и разкаже играта - справка планетата Земя !

Firi

Споко ако до там ще ходят една две капсули "с размерите на автомобил" годишно няма никаква опасност:) Не, че там не е нещо като Сахара но с антарктически климат и без въздух годен за дишане:)

Изрод

Абе за 100 години ще я осерат ! Там няма обилно течаща вода , и бактерии разлагането става за стотици години . За едно лайно трябва мин. 200 години !

мале, троловете как ще се отприщят сега ей, всички, да знаете Мъск вече следи форума, така че почвайте със съветите и нападките

Firi

Къуде виде напатки и съвети? Просто коментирам техническата страна на въпроса.За разлика от тебе щото си цървул и не знаеш кво е нютон секунда:)

точно ти ли бе, дето дори не знаеш къде се намира космоса

Firi

Дано му стигнат парите. Реално до сега от него съм видял ракета с малка товароподемност (всичките 9 двиогателя на Фалкон са мощни колкото само един от петте двигателя на първата степен лунната ракета на САЩ Сатурн -5. С две думи като знам колко тона може да закара на Марс ракетата му (за сега не знам) и колко ракети може да изстреля ще преценя дали говори сериозно. За сега съм скептичен точно зарад малките ракети и тонаж иначе имаме технология за заселване на Марс от 60-те и 70-те години още.

15-20 тона може да прати към Марс. С надуваеми модули обема може да стане доста по-голям за живеене. а може да прати 2 кораба и да ги съедини в 1 по-голям

Бе то и сега могат да пратят човек на Марс. Проблемът е, че не могат да го върнат обратно или поне няма да е жив...

Firi

Що да не е жив бе? Има ли яденйе и пиенйе и кислородец кво му пречи?А да радиацията. Тя е толкова добре изучена с тия експерименти по наземните ядрени взривове, че повече няма на къде. Дори да пукне ще е след като се върне,а не по време на полета. Друг е въпроса, че самото приземяване и последващо излитане от Марс е много енергоемко. По добре да командари от орбита механичен робот с ръце и очи но не толко смотран и малък като Кюриосити, а нещо с размерите на лунния модул от мисиите аполо.

Радиацията от ядрените взривове не е същата като радиацията в открития космос. Това е все едно цял живот да пиеш вода от реката и после да си кажеш, че в океана е същото, все е вода. А това как въздейства радиацията върху човешкото тяло за дълъг период от време, извън защитното поле на Земята е много непозната територия. Но все пак ще е от основните неща, които ще се изследват при евентуален полет.