МВФ притиска Салвадор да премахне биткойн

Малката латиноамериканска страна обяви криптовалутата за законно разплащателно средство

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само питам! Какво остава за вас от заплата от 2000лв За 12 месеца - данъци и ДДС което крайния потребител го плаща и след ненормалната инфлация = на нов заем Преди година инвестирах 3000 лв в крипто сега имам 11400$ тренда е на горе

Представям си колко ще са недоволни МВФ, когато и Турция, и Тайланд приемат Биткойн за платежно средство. Сан Салвадор са камъчето, което ще обърне каруцата на тия измекяри.

Русия също се ослушва

вече се обявили че блокират биткойн и Ще въвеждат бита рубла

Бедна страна инвестира пари, които няма в нещо, което утре може да струва 1 стотна от това, което са инвестирали. И това е добрия вариант, защото при експлойт на блокчейна стойността на следващия ден ще е 0.

Вече е доста късно за тази теза

Щом МВФ , заплашват Салвадор , значи Салвадор са на прав път!!!

МВФ заплашваха и Зимбабве. И сега те са номер едно нали. Не си си написал домашното май. Защото не си учил.

"заплашват" е думичка която репортерите ползват. МВФ никого никога не заплашва. Те са сред най-често използваните източници на национални заеми, международни помощи при криза, различни фондове за развитие и стимулиране и тн. Често предупреждават, че това което дадена държава прави я превръща във високо рискова и евентуално кредити/помощи може да и бъдат отказани. Грубо казано те са просто една международна банка, ако не ти трябват услугите и, няма причина да се вслушваш в това което казват. реалната ситуация е, че Ел Салвадор 2020 г. получи икономическа помощ (не заем, а помощ) от 287,2 милиона $ от МВФ. Мисля струва си Ел Салвадор да се вслушват в това което МВФ им казва. В момента Ел Салвадор е в процес на договаряне на преференциален кредит за възстановяване ... е няма лошо нека покажат един среден пръст на МВФ и да се оправят сами. Нали са на прав път!

долара, както и основните валути отдавна нямат покритие - крепят се единствено на доверие и страх. Една алтернатива би подкопала и авторитета и хегемонията на фащ, всички ще разберат, че "царят е гол". Биткойна също не е решение (в предвид бързото развитие в посока квантово превъзхоство) но е стъпка в правилната посока.

А ти откъде ги разбираш тия работи?!? Например за fiat валути чувал ли си? И знаеш ли например какво е покритието им... Аман от експерти ей!

от времето на Никсън-1971г. долара няма покритие, но до миналата година действаше закон за безграничното печатен на банкноти, вече го премахнаха, царя не само е гол, но и е..н в крайна сметка....

Както им каза Букеле. Много се радвам, че сте толкова загрижени за народа на Салвадор. Надявам се, че сте така загрижени и за глада, бедноста и болестите на народа на Салвадор и ще продължите да бъдете загрижени.

силна икономика, силни финанси и високия жизнен стандарт вървят ръка за ръка. Винаги и трите заедно, никога едното не върви напред преди другите. Понякога изглежда, че едното е следствие на другото, то пък води до третото ... всъщност трите са в един затворен кръг и всяко едно е следствие на предходните две. Изключение правят само едностоковите държави, примерно нефнетите такива. ЕлСалвадор не е такъв тип държава. Ако финансовия сектор му потънат гемиите, икономиката и жизнения стандарт ще го последват към дъното.

Пуерто Рико ... на практика са американски щат - обясни как там се развиват опорките ти ?

Тъмъм, мислех да напиша нещо в тази посока, като коментар.

Много им е криво, когато някой изхвърли така показно долара. Страх ги е да няма и други, отворили си очите.

долара не е изхвърлен. ЕлСалвадор има две законни платежни средства - долар и биткойн.

Историята на ЕлСалвадор е много интересна за нас икономистите. Тя е държава отказала се от собствената си валута, поставяйки долара като законно платежно средство. Отскоро добави и биткойна също като законно платежно средство. В общи линии криптовалутите са кошмара на данъчното облагане, тъй че ще видим какво точно ще стане. Това че са издали собствено приложение портфел е опит криптото да е под някакъв контрол, но всеки който поиска просто ще ползва друг портфел за да укрива данъци. Всяко ново начало е интересно за наблюдение, но не всяко ново начало се оказва в добра посока. Аз лично съм скептик по въпроса. Това да нямаш собствена валута само по себе си те лишава от много инструменти за въздействие над икономиката ти, а като намесиш и криптовалути в микса вече не съм сигурен дали ЕлСалвадор ще може някога да попълни бюджета си. Ако биткойна излезе от дъното в което е в момента има надежда, ако продължи да цепи надолу ... колкото повече биткойни имаш толкова по-зле за тебе. Времето ще покаже.

Ми супер си е биткойна