Коментари - Корабът ”Союз ТМА-16М” се скачи с МКС | IT.dir.bg
назад

Корабът ”Союз ТМА-16М” се скачи с МКС

Руският космически кораб "Союз ТМА-16М" успешно се скачи днес с Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС.

Обратно в новината

Коментари - Корабът ”Союз ТМА-16М” се скачи с МКС | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето ви още една новина: През седмицата се състоя среща между РОСКОСМОС и НАСА. Обсъждано е дългосрочно сътрудничество в две направления: Нова обща космическа станция и полет до Марс. Независимо от множеството малоумни частни проекти , на всички е ясно че единствения правилен подход към трайно пребиваване в космоса и далечни пилотирани човешки мисии в космоса са свързани единствено с държавни космически политики. Лидерите в комисеката индусрия САЩ и Русия могат заедно да приближат една такава реалност. Разработването на свъхтежки ракети и на пилотирани кораби за междупланетни мисии е на дневен ред. САЩ правят Орион и носителя SLS. Русия прави Рус и Ангара. Винаги това е истинската конкуренция в Космоса, а не частници, които могат да изтраят без печалба само няколко месеца!

Тази новинка ми прилична на беличко и чистичко хартиено корабче плаващо в море от политичека помия.

Евентуално сътрудничество между САЩ и Русия си е работа на двете страни. От тази гледна точка не е добре, човек да си пъха носа, там дето не му е работа. Това важи сигурно много за мен. Не трябва да се пренебрегне и факта, че свободното интернет пространство се прослушва внимателно от разни служби и не особено грамотни сътрудници, които се занимават какво мислят хората, без много да разбират. Но въпросът с частните компании е по - сложен. Частните компании обслужват търсенето. Търсенето може да бъде държавно ( военно или научно) или частно комуникации , космически туризъм, частни научни изследвания. Вероятно в бъдеще е възможно бягство на загубили властта диктатуруи или терористи да търсят спасение в космоса или пък създаване на частни банки от генетичен материал в опит за спасение от евентуален катаклизъм. Държавната служба си е "благо", ако я има. Частниците трябва да се преборят с конкуренцията. Тоест там няма място за лежачка.

Значи викаш - частниците да подвиват гръб, да плащат данъци, за да може държавните мъже да правят космически проекти?

С батута как стои положението?!

Hа есен - педалка се приземява, а Kурниенко с Kели остават във орбита.

Алоооо, дира...да нямате специален член-кореспондент в Казахстан, та ни уведомявате чинно за изстрелванията. Снощи по същото време от Ариана Спейс-център във Френска Гияна бяха успешно изведени в орбита поредните два спътника от европейската система Галилео. Защо не пуснахте и два реда за това. Много ви е лесно да следите фийдовете на ТАСС и CNN ама за нещо повече ви мързи...или по-скоро само за това ви подхвърлят по някоя рубла или долар.

Ами по принцип това е новина и то от няколко переспективи: 1. Мисията е пилотирана- дефакто 3-ма човека са стигнали по живо по здраво до място дето ти и на картинка няма да го видиш, с техника, за която ти даже може и да не прочетеш; 2.Извършено е автоматично скачване. За справка за да могат американците да извършват каквио ида е мисии до МКС, същата е снабдена с роботизирана ръка, която да "хване" американския "снаряд" иначе той сам неможе да уцели станцията. 3. Скачването е извършена по съкратената процедура, вместо за обичайните 36-48 часа от излизатнето скачването е направено за 6-8 часа след излитането, което между другото напоследък не е голяма новина... последните стартове на руснаците са именно с такава програма 4. Благодарение на успешня старт, се очаква постигане на рекорд по продължителност на престой, нещо което само по себе си е новина. А относно френска гвиана, ако не се лъжа руска ракета ностел е изтреляла успешно два европейски пътника... нещо също толкова нормално, колкото да си изпия кафето сутрин, нищо повече от рутинен полет...

Европейската АТV извършва автоматично скачване. Като са взаимстване елементи от Space Shuttle и прогрс. Японската и Драгон за икономия на средства използуват роботизираната ръка на станцията. Европейската и япоската капсули има от 2 до 3 пъти по голяма товароподемност ot Progres Драгон може да връshtaа на земята материали нещо, което Прогрес не може. Драгон има прецизни двигатели , които му позволяват точни маневри. Нашият космонавт едва не загина , когато летя с руската техника , защото се забавил да спре руското чдо на техниката с 3 секунди. Драгон ще има и пилотиран вариант , както и вариант за кацане на Марс , като пилотиран или товарен кораб до две или три години ( за ниска околоземна орбита). Руската техника е отработена и са отстранени различни дефекти, която я прави надеждна при по - примитивни , но евтини технологии, което си е много важно, но да се смята че е върхът на техниката е несериозно. Поради не добро "взаимодействие", американци европейци и японци, нямат в момента пилотиран кораб , цлед Меркурий , Йемини , Аполо и Шуттле, което дава възможност за глупави спекулации. В това отношение си спомням една реплика по време на комунзма от един много чержен колега, че няма да задминаваме американците , защото щели да видят , че някои части на тялото ни били голи и червени.

Така е проектирана станцията. Понеже руснаците имаха проблем със друг начин за скачване техния шлюз е отзад на станцията и техните кораби я догонват. Другите шлюзове са странични и там автоматичното включване е значително по-трудно, защото освен догонване има и странично сближаване и трябват доста повече маневри за скачването. Навремето САЩ със совалките имаха роботизирана ръка и нямаха проблем със скачването странично.

ДА ДОПЪЛНЯ КОЛЕГАТА ФРЕНСКИ КУСМУНАФТ ... ДВАТА СПЪТНИКА ГАЛИЛЕО БЯХА ИЗВЕДЕНИ СЪС СЪВЕТЦКА РАКЕТА СЪЮЗ-СТ ... ИМА ДОГОВОР МЕЖДУ АРИАНА И РАШКИТЕ :)))

ДА ДОПЪЛНЯ КОЛЕГАТА ФРЕНСКИ КУСМУНАФТ ... ДВАТА СПЪТНИКА ГАЛИЛЕО БЯХА ИЗВЕДЕНИ СЪС СЪВЕТЦКА РАКЕТА СЪЮЗ-СТ ... ИМА ДОГОВОР МЕЖДУ АРИАНА И РАШКИТЕ :)))

Пилотираните кораби излитат много по-рядко от почти ежеседмичите стартове на безпилотните.

Ето ви още една новина. Само час след старта от Байконур, от френския космодрум във Френска Гвиана беше успешно изстреляна ракета Союз с два спътника на европейската навигационна система "Галилео".

италианката Саманта Кристоферети колко ли и е готино с толкова мъже :)))

ДО РЕДАКТОРА ИДИОТ ... ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ МАЛКО БРЕ ! РЕКОРДА Е 311 ДНИ , ПОСТАВЕН Е ОТ КРИКАЛЬОВ НА СТАНЦИЯТА МИР - МЕЙД ИН СССР ПРЕЗ 1991-1992 ГОДИНА :))) ... А ТОВА ЩЕ Е НАЙ-ДЪЛГИЯ ПРЕСТОЙ НА АМЕРИКАНЕЦ В КОСМОСА :))))

Трябва да си турбоидиот да поставяш рекорд за киснене в консервена кутия :)

За някои консервена кутия, за други шанс да се опознае космоса.... кой докъдето му стига хоризонта :) Ние, Българите като нямаме космическа програма сме много напред - шъ знайж!

Става въпрос за сумарен престой. През всичките му мисии, а само за един полет МИР все още не е начело.

Вместо 'все още не е начело' да се чете 'все още е начело' :(