Коментари - Корабът ”Cygnus” бе успешно изведен в орбита | IT.dir.bg
назад

Корабът ”Cygnus” бе успешно изведен в орбита

Частната корпорация Orbital Sciences изведе успешно в орбита товарния кораб Cygnus (Лебед) с ракетата Antares вчера. Стартът бе осъществен от космическата база Уолъпс във Вирджиния.

Обратно в новината

Коментари - Корабът ”Cygnus” бе успешно изведен в орбита | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искам да отбележа , че трябва да се прави разлика между свободата на мисълта и свободата на словото. Когато казвам схващам , това означава , че мисля нещо. То може да е верно , може и не съвсем или изобщо, но аз имам свобода на мисълта и не съм длъжен да възприемам чужди схващания. Ако кажа обаче твърдя, това означава , че изказвам факт , който ако не е верен или не е истина , означава клевета от мен. Та сега за ракетата, значи тази ракета е с онзи лунен двигател с който руснаците четири пъти катастрофираха. Самият двигател обаче е много ефективен и лек и американците му имат лиценз. Сега те имат лиценз и за други руски двигатели , а си имат и собствени двигатели , работеще с керосин и течен кислород. И с това запълват една празнина в ракетната си техника. Но първата степен е много тежка и това е един синдром при съветската техника. Та това е тест за двигателя след като бил отстранен някакъв дефект в турбопомпата , както се твърди и този дефект бил виновен за авариите. Втората степен също е авангардна, защото е с един мощен двигател работещ, с твърдо гориво и с добър специфичен импулс , без да се използува специално гориво ,като при военни ракети. И ми прави впечетление , че изобщо вече не се дават конкретни параметри, което е характерно за военна техника и не бива човек да си пъха носа дето не му е работа.

явно вече съветската скрап няма да се ползва дори и за товарни мулета от нормално развития технолигично свят, та дори и с WD-40 да я пръскат :)

Студената война явно още вирее в нечии мозъци.

"Корабът е с височина и диаметър 3 м." Де се е чуло и ведело кораб без височина в космоса да излита? :))))

Излиза, че доставката на 1 кг полезен товар струва 200000 долара.

Нормално. На космическия турист Тито му струва по 300 000 на килограм излитането с руския кораб. А в случая 1,9 млрд долара не са само за това да се качат 10 000 кг, а и да се развие фирма в областта на космическата индустрия.

не точно, защото го върнаха, а и горе, макар и минимално, е ползвал ресурсите. реално цената е около или под

Доста стара технология, не се скачва а трябва да буде хванат и на всичко отгоре не се приземява а изгаря в атмосферата. Значи по груба сметка от преди времето на Гагарин.

Все още не мога напълно да разбера защо НАСА се отказа от совалките. В крайна сметка бъдещето на космическите полети са точно тези совалки но с някакъв друг вид двигатели работещи напр. на анти-гравитация. Ако се разполага с достатъчно силен и мобилен енергиен източник дори и със сегашните технологии е възможно да се създаде силно магнитно поле с което да вдигнат тонове товар на хиляди метри в атмосферата.

Определящото бе високата себестойност на полетите и сигурността на екипажите .

Дойдоха на акъла на руснаците десетилетия по-късно. Просто в момента е по-евтино да ползваш ракети за еднократно или многократно ползване пред совалките.

Проблемът на совалките не беше по принцип за крилатите космически апарати, а с конкретната конструкция. Най-вече с това, че бустърите бяха до резервоара с водород и кислород, а самата совалка близо и до двете. Плюс липса на може би по-тясна, но отделяща се кабина за екипажа със собствена топлинна защита и парашут. Така всяка по-сериозна авария се оказваше фатална. Но за съжаление, май настъпи повсеместно отказване от всякакви планове за крилати апарати.

Това за изгарянето не ми се струва лоша идея. Нали по този начин изгарят и боклука от МКС и самата ракета, а не ги пускат да си летят из космоса и да чакат сблъсък с някой сателит примерно.

"Доста стара технология, не се скачва а трябва да буде хванат и на всичко отгоре не се приземява а изгаря в атмосферата. " Само Драгон може да се приводнява. Другите товарни кораби (руския , европейския и японския) изгарят в атмосферата . Това че не се скачва означава икономия на средства , след като това може да стане с роботизираната ръка. И понеже схващам , че сте "русофил", първата степен на ракетата е руско - украинска, а втората американска. СпайсХ работи изцяло с американска техника Драгон и Фалкон 9 , собствени разработки.

И как ме схвана че съм русофил? А сетих се понеже не се кланям на новия голям брат, нито пък на стария. Трагичен сте господине в мислите си, за вас човек трябва да не мисли, а да се кланя на този или онзи!