НАСА тества система за изстрелване на сателити с огромна центрофуга

Цената на този вид извеждане на товари в космоса е хиляди пъти по-ниска

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Както е тръгнало скоро и България ще излезе с космическа програма...изстрелване с прашки

Абе хора не, ама джуджета? Я, да пробват с кремлинския травестит, хахах! Ако може по-надалече!

Колко пъти една и съща новина- утопия???

Дирници, да не ползвате ИЕ бре ? Щото това беше новина преди МЕСЕЦИ.

Защо не с прашка?

Това е вид прашка, както дори ти почти си забелязал. Различна по много параметри от това, което врякалнишкият ти мозък асоциира с думата но е това.

А кога краварете ще тестват метлите си,с които ще летят из Космоса,че и по- далеч!?

Малките сателити да не са снабдени с малки ядрени бойни глави?

Дали няма да гръмнат в центрофугата?

Дали пак не ти е време за лекарството.

ㅤ

Добре са се сетили за въртенето, но е в грешното направление. Все едно да сравниш далекобойност на гладкоцевно с нарезно оръжие.

Птавило: никога не спори с глупака ,трола или русофила без значение дали е платен или просто е полезен идиот . Колелото на историята се върти неумолимо и жестоко безотказно...има статистика за броя на изстреляните товари в космоса за последната година 1.САЩ 2 Китай 3 Русия ( само 20% от тези на САЩ). Само 1 частна компания Спейс екс има 2 пъти повече от могучая Россия

_stankow

За Старлинка знаем. Много на брой евтини ракети без нещо забележително в технологията. Например двигателят им Мерлин - ами скромни не, ами мизерни показатели. Със Старшипа какво стана ? С Раптора ? Нали щеше да прави тестов полет до края на годината ? Нали щеше да разгроми руснаците с технологии невиждани и нечувани, открити лично от Мъск. Айде за Марс го отписахме. За Луната също не става ! За суборбитален полет поне го гласяха !? Няма да правя обобщения, ама 11 години слушаме за великия Мъск, за Марс, колко обиди, колко псувни, жалби как не го разбирали, как го клеветели лошите и изведнъж - тишина ! Пълна ! Що ?

А бе Станков, я обясни, що те дразни Мъск, като прави десет години ракети, а не те дразни Роскосмос, дето от 20 години прави Ангара и все още тестове? Що не те дразни модула Наука, дето го правиха 17 години и като го качиха, за малко да потроши станцията? Как не те подразни, че от 10 години правят Федерация и все на чертеж стои. Айде да не споменаваме изцепките на Рогозин за многократно използваемата ракета, дето ЩЕ литне скоро. За космическите му асансьори и роботи покоряващи луната. Как пък все Мъск те дразни. Айде да ни обясниш този парадокс?

нищо особенно не е Фалкона... просто 100х по-добро, евтино и ефективно от Съюзите. А и 3х по-вече товар изнасят от него. И не говорим за Хевито, а за стандарната версия. Какво да ти кажа... Мъскито за 2 дена пусна 2 ракети... колкото Русия за 2 месеца. Та до сега 45 фалкона на 12 съюза таз година. Казвам ти дъще... сещай се Хахо.... Една малка незабележителна компания разби на пух и прах Роскомикс и ги накараха да мечтаят за незабелиителните им технологии.

Станков слугинажа ти към Русия те кастрира метафори§но казано ! Не бъди евнух !

Ей не можеш го контролира това обсесивно-компулсивно разтройство ей. Знаеш, и аз съм ти казвал, че като се обадиш относно Мъск на мига проличава кой си. Толкова се пънеш с тоя подпис да изглеждаш нещо друго от наш Стенли Кубрик от Холивуд на 4-и километър и като те удари ключовата дума обсесията ти пак те изкарва на показ.

_stankow

хехе Абсолютно нищо не ме дразни в Мъск, даже има неща, дето ме кефят. Но ме дразнят тези, на които години наред говоря - Старшип не може да лети, нарушени са всички възможни инженерни принципи, а те викат - ама ти откъде знаеш и нататък псувни, не са за цитиране ... И накрая какво стана ?

_stankow

ех 1. успехът със Старлинк не Мъск не е пазарен, просто проектът Starlink не може да се изпълни от неамериканска компания 1a Америка със силови средства (санкции) спря конкурентния проект OneWeb na ВБритания, Европа и Русия. Прецака собствените си съюзници 2. успехът с Фалкон - не е пазарен, чрез налагане на санкции е постигнат 3. парите на Мъск са главно от спекулации, не от иновации. И в момента се топят 4. Фалконът е най-най-обикновена ракета, каквито се правят от вече 60 години 5. Страшнит параметри на Фалкона са PR-ски, не технологични 6. Мерлинът е изключително слабо двигателче 7. Драгонът си е просто космически кораб, просто малко по-голям от Союз. Но по същата схема. Совалките се оказаха задънен клон на еволюцията 8. Роскосмос си има задачи за следващите 50 години 9. Роскосмос си има всички технологии, които има СпейсX плюс още 10x по толкова. 10. И Китай вече ги има 11. Колко разбира Мъск от ракетостроене личи не от проекта Фалкон, а от проекта Старшип. 12. Проектът Старшип е огромен провал. И успехът на проекта Фалкон не може да го отсрами 14. СпейсХ може да се мери с бройки, но не и с някакви изтънчени технологии 15. Време е Маск да се извини на цялото човечество за лъжите си за Марс. Ако ще 16. Не е лошо да върне и парите за "спускаем апарат на Луната. Не е за него тази задача. Няма никакъв опит, тепърва да започва, още 11 години да го чакат ...

_stankow

охох хехе и ех горе-долу нормално са ме репликирали, отговарям им. А на вас - не. Нито приличие има в поста ви, нито нещо, за което да се говори.

_stankow

dp Също както охох. Няколко пъти прочетох поста ви, но освен лични нападки, доста грубички, друго, за което си струва да се говори - не намерих.

Лъжа, след лъжа, след лъжа... Уникално лъжливи постове на човек който. От първа до писледна дума. Явно храната ти зависи от това. Моите съболезнования за мизерния ти живот узпълнен със разбити мечти и мераци. Ракетите били от 60те години и то руски...уникално...

ясно, че не си русофил, тогава си глупак или идиот

Ганьо, що не си гледаш кочинката?

Изстрелване на ХОРА е невъзможно. Но с малки изключения, може: путин

Напротив! Възможно е изстрелването на хора! Само че няма да има полза от тях.

Никъде не пише , че тоя снаряд е достигнал орбита.

Щото не е.

Втори абзац: "...наскоро завършения си десети успешен полетен тест. Суборбиталният ускорител бе използван за извеждане на полезни товари за НАСА в космоса."

С написаната скорост 8 000 км/ч при земята и последващо забавяне в атмосферата няма как да достигне орбита. Трябват му поне 8 км/с. Така казва Нютон.

Всъщност ако зачетеш подробно какво планират да правят и какъв е смисъла от него (не го пише в тази статия), плана им е тяхната джаджа да служи за преодоляване на атмосферата. С други думи това което обикновено първата и втора степени на ракетите прави. От там на татък ускоряването до орбитална скорост би трябвало да е задача на двигател на борда на товара, аналог на последната степен на ракетите. Поне такива бяха плановете им в началото.

Плановете съм ги чел. Погледнах тук да видя какво е изпълнено за сега, за какво са фанфарите. Но тук не намерих нищо от това , което търсех.

_stankow

Ама не се захващат с двигател, който след като понесе такова смазващо ускорение ще е още изправен да запали и да продължи ... Очевидно може да е само твърдогоривен. Дали ще има достатъчен импулс ? Има поне 5-6 пъти да е писано за тази инсталация, но никога не разкриват докрай плановете.

следя ги откак ги има и ... аз лично смятам, че нямат план! смятам, че просто се опитват да построят нещо с което да докажат, че идеята е смислена. "Proof of concept" както му викат. Да изведат параметрите на възможния товар, натоварвания и тн. условия, от там нататък примерно НАСА или някой друг да мисли какво ще изстрелва. Затова толкова се и натискаха на НАСА. Те искат на направят нещо си, а НАСА да измисли смисъл за това нещо си.

Поредната Холивудск измишльотина. Краварите първо да идат в Космоса, а послед на Луната, и след туй да ми говорят за някакви центрофуги

Всичко това го направиха. Други условия имаш ли?

ㅤ

Кога?..

Много пъти ходиха в космоса, вкл. и днес са се скачили с МКС. На Луната ходиха 6 пъти. И това ако не знаеш, много си зле!

Нямаше начин технологичния елит на тролефермата, да не дойде тук да ни осведоми, колко са го закъсали американците. Нещо за руснака качен с американска ракета имате ли да споделите? :))

Къкво за руснака? Просто и ясно е - Путин е обяснил на НАСА, че не вземат ли руснака в тяхната ракета, хамериканците да забравят за русските Союз

Т. е. да забравят за Москвича. Искат не искат, ще се возят в Тесла. :D

_stankow

Не е руснак, а рускиня. Онзи ден, 5.10.22 с Драгона полетя рускинята Ана Кикина. А миналия месец, на 21.09.22 излетя руски Съюз МС-21 с двама руснаци и един американец - Франсиско Рубио. Откак литнаха Драгоните е така - един руски космонавт с Драгон, един американски със Съюз. Подготвят си хората. Щото не се знае, ако трябва аварийно да се слиза какъв кораб ще им пратят - руски, американски или по един от всеки. Да си имат подготвени хора за всеки апарат.

Значи все пак насаджиите са послушали съвета на Рогозин за ластика. ха-ха...

Какво общо има вакуумна камера, с ластик? Ще ни обясниш ли?

Не са му дали опорките още. Опитва се да размишлява сам, но не му се получава.

Първият сателит Спутник 1 е тежал 83.6 кг. Един сателит на Старлинк тежи 260 кг и не е от малките. Има хляб за всички.

Да, вероятно има успех - за изстрелване на раница, джанта от гума, сол, пипер, евентуално кошница за пикник. Прави се оказват доста учени, които се шегуват, че САЩ отдавна нямат научен и инженерен капацитет да направят нещо смислено след като нацистът фон Браун пукна. Така че остава да си направят прашка или с пръдня. Ха-ха

Тъй, тъй, нищо не могат, нищо не знаят. Повтаряй си го ежедневно. Пък току виж си повярваш.

В това време, руските космонавти подскачат на батута...

А ти на какъв комп пишеш тия тъпотии и на каква опеарационна система? Руски?

в майкрософт само американци ли работят ?

Линукс, на китайски. Нищо от микромеките и "човеколюбивия" изрод Гей Ц. Разбра ли? Едва ли, лайноядец еврогейски.

Това малко като вица за албанската ракета, дето отлижили старта зараби повреда в главния ластик :)

Наистина има опити за изстрелване с оръдие в миналото, но никога не е достигана достатъчна височина за извеждане в орбита.

Предполагам говориш за Project HARP съвместна програма на американското и канадското министерства на отбраната. Всъщност рекорда им е 179 км с 84 кг снаряд, предостатъчно за извеждане в орбита. Изстрелването по този начин има редица други проблеми, заради които проекта е спрян. Главно огромно натоварване на снаряда (товара) в момента на изстрелване. В момента има активна подобна програма Green Launch https://greenlaunch.space/ имат готово оръдие, което тестват.

Почти се оказа прав Рогозин, може би след като се провалят и с тази центрофуга вече ще си ушият батута.

Аха, май намекваш че досега всичко е провали, пак то май не е. СпейсЕкс през седмица изстрелва, че даже и центрофугата работи и изстрелва.

Не през седмица, а всяка седмица изтрелва spaceX поне един път, а понякога като вчера има и 2 изстрелвания в рамките на 24 часа. При това преземяват първата степен без пропуск над 100 пъти.

И те така... глупавите американци разработват двайсет вида за изстрелване в орбита на товари. От евтини по евтини. А вие, блядките, си летите със 70 годишната ракета на петорни цени и разправяйте, колко е хубаво. А ние ще ви вярваме. Ама друг път.