Коментари - Най-мощната ракета в историята отново се взриви след старта (видео) | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

руснаците как се правят тия работи... Уж ходили на луната пък един кюнец не могат да изтребят... Голема лъжа лъжат с тая луна :)

Че кога пък руснаците са имали ракета с 30 двигателя и възвръщаема степен? Пак нещо фантазирате в тая тролеферма...

На батерии требе да фърчи това нещо!

Абе пичове кой е първият космонавт в света коя е първата жена космонавт Аре всичките разбирачи у лево....

А ве пич, а кой пръв е полетял със самолет, а кой пръв е изстрелял ракета? Аре всички блядки у лево.

Не е вторият а поредният. И защо въобще го отложиха? Партито с фойерверки го бях насрочил за обявената дата. А резултата си е същия. Ама от пирамидаджия като мъскито какво друго да чакаш?

Ами всъщност си е точно вторият с първата степен. Ама прекаляването с боярщника до там води. Не можеш да преброиш до две.

Извънземното, Вернер фон Браун да идва и да помага............

Двигатели и уравнение с много неизвестни. Адмирации за начинанието. Да вземат от руснаците двигатели, да се кооперират. Да прекратят войните. Да си седнат руснаците на задниците. За да има човечеството просперитет не трябва да се дават пари за оръжие, а за наука.

Не зависи от Русия ! Алчните Сащ , решават ! Отговора е един . Всичко за Сащ !

Че къде пък руснаците имат 30 двигателя дето да работят заедно? Направиха 4 опита и вдигнаха ръце. Не можаха дори да отлепят от площадката. Не мога да разбера какво все ги бутате тия блядки с дъртите им технологии. Хората развиват нови технологии. Ако искаха да стоят в 60-те още щяха да летят със сатурните.

Хляб и зрелища, защо не и малко калкьорки да подскачат по гащи и да крещят Хехе е най зле, с тоя налъм вгз няма мърдане

А бе трябва бая да си огладнял щом през час идваш да квичиш тук. Да не са ви смъкнали надниците в тролефермата? Май пак ще ходиш да заработваш на околовръстното допълнително.

Аз не виждам нищо драматично в тези експерименти. Ракетата е огромна, целите са доста сериозни. Едва ли някой е очаквал че тази огромна ракета ще излети като перце и ще стигне до Марс за един ден. Вижте хората работят, опитват се. В крайна сметка ще се научат и ще успеят. Това е повече от ясно на всеки. Всяко начало с нещо ново е трудно. Въпросът е да няма човешки жертви както имаше години наред със совалките. Там беше просто една касапница нека си го кажем... Ние тук в БГ каквото и да кажем на Мъск му е през..... Знаете къде. Ноо забележете в този проект участват българи и то със сериозни позиции. Което е един повод ние да се гордеем като народ, че имаме умни способни деца.

„Ноо забележете в този проект участват българи и то със сериозни позиции.“ Ще си позволя да ви припомня един емблематичен виц: „Събрали преподаватели и професори от ТУ София. Качили ги в един самолет и стюардесата обявила: - Този самолет е проектиран и конструиран от ваши студенти. Приятен полет! Всички презглава се хвърлили да слизат. Само един побелял професор не мръднал от мястото си. Питат го: - Г-н професоре, защо вие не избягахте? - Защото, ако наистина е проектиран от мои студенти, то той никога няма да може да излети!“ Толкова по въпроса!

Демек, понеже има българи на ръководни позиции, ракетата няма да стане? Ми с тези българи на ръководни позиции, Фалконът полетя. И изхвърли някои организации от бизнеса. Та смятам, че вицът ти изобщо не е на място.

Ех разбирачи, това което гръмна е ускорителя или иначе казано първата степен на ракетата. Самата ракета, ако сте гледали внимателно видеото, продължи да се издига и достигна височина 140 км и скорост 22500км/ч. Вероятно там ще направи някоя друга обиколка на Земята преди да се върне.

Хубаво щеше да е да прочетеш цялата новина преди да пишеш глупости: „Вероятно там ще направи някоя друга обиколка на Земята преди да се върне.“ Най-вероятно ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ИЗТРЕЗНЕЕШ ИЛИ СМЕНИШ ДИЛЪРА, освен ако не е нещо наследствено! Какви няколко обиколки около Земята (какви пет лева) НА ВИСОЧИНА 140 клм??? ЧЕТИ! „Комуникацията с кораба беше изгубена след около 10 минути полет. По-късно SpaceX заяви, че е ЗАДЕЙСТВАЛА ФУНКЦИЯТА ЗА САМОУНИЩОЖЕНИЕ на Starship, съобщи Си Ен Ен. Това е трябвало да попречи на кораба да се отклони от курса си.“

как ги измери 22500клч?????

Фабриката за мечти работи на пълни обороти. Навсякъде пищни фоерверки и неистови крясъци. Като на концерт на Мъск, Тейлър, Майли и така безкрай.

Фабриката на празната ти глава да й пме работи с гаранция на пълни обороти,така работеше и за Фалкон 9,а вече по две ракети на седмица,да ти епм

Да! Писъците бяха феноменални. Не знам защо е това, сигурно някой отговорник по връзки с общественоста го е измислил........ може би за съвременната младеж и така да трябва. Но ако бях серозен инвеститор силно бих се замислил дали ми трябват акции от някакъв "цирк" (образно казано).

Е сега вече стана ясно, що не си инвеститор. Съдел за успехите на една компания, по писъците.... мале, мале...

Показва нивото на новите ученье.

Показва, че хората са емоционални. Какво общо имат емоциите, с нивото на учените? Да не говорим, че тези същите учени, за по малко от 10 години направиха ракета за многократно ползване. Любимите ти блядки не сме ги чули да пищят от възторг, ма пък ги гледаме как 23 години правят една ракета за еднократно ползване и все още не е готова. Тяхното ниво какво е? Разбираш ти от наука, колкото и магаре от космос...

Ама. Не разбрахте ли че тая работа не е като оная !?

Чета и все така се уверявам : - освен изключително глупав , българина е и адски необразован - изстреляни са ДВЕ ракети!!!!!! - Спейс Х казаха , че прескачат цели 4 фази от развитието - те са там където трябва да са - ще има още два /три теста и все някога ще успеят , това е СпейсХ , това не е Роскосмос !!! - най хубавото е , че тази държава наречена България, с всички малоумници, завистници и най-вече комунисти и техните деца крадци - ще изчезне скоро. И ще добие истинското си име - Цигания !!

Sfg, пишеш за тебе и част от българите като тебе. Само Вие сте толкова прости и необразовани! Опита е неуспешен и няма нищо срамно и страшно за фирмата. Ще си направи изводите и ще се подобрява. Хората се присмиват на лизачите като тебе и на малоумния начин с който оправдават неуспеха след получения резултат. Ако искаха това щяха да го декларират преди старта, а никаъде не го направиха. Що се отнася до другите -руснаци, китайци и европейци, те не са нагли като американците и да се самовеличаят преди успех на дадена мисия! Пример - Къде видя китайците да се превъзнасят преди да построят станцията си?

Прост,по прост,най прост и накрая-sfg

Хаха, много ти епромито краварското мозъче. Все някога щели да успеят. Я ми кажи разбирачо защо НАСРА Купуваше старите ракетни двигатели на РОСКОСМОС?

Защото РД-180 са били евтини и с много добри за времето си характеристики, най-вече защото съветските конструктори са овладяли нужните технологии да улавят газовете от турбината, която развърта горивната помпа, и да ги използват в основния горивен цикъл за допълнително повишаване на реактивната тяга, вместо да ги изхвърлят. Това е повишило ефективността им с няколко процента. Това, което не разбираш, е че щом РД-180 са били добро решение за 60-те и 70-те години на миналия век, това не означава, че представляват добро решение днес. Руснаците продаваха тези РД-та евтино, и какво постигнаха? Продадоха около 120 двигателя на Щатите на средна цена около 25 милиона долара всеки, и парите изчезнаха. А пък американците, докато купуваха евтино двигатели за първите степени на Атласите, си освободиха финансов ресурс за разработка на ново поколение двигатели с по-добри характеристики. Pratt & Whitney разполагат поне от 25 години с лиценз да произвеждат РД-180 в Щатите, но не го правят. Питаш ли се защо? Защото РД са двигатели-еднодневки, а вълшебната фраза днес е многократна употреба. И в този контекст, евтиното на руснаците излиза скъпо. Те нямат нито многократно употребяеми двигатели, нито ракети, нито дори капсули — само защото 30 години продаваха РД-та на американците и се тупаха сами по гърбовете колко са велики.

На хора пиещи одеколон и крадящи тоалетни какво да им обясняваш!!!

Голям успех за Мъск и Съединените Африканскии Щати! Да ни радват все с такива големи успехи!

Аз вярвам на Мъск, комунистите и русофили, вярват на Маркс.

Кога успя да ти чипира промития мозък?

Опитът беше успешен

То тая ракета ще се окаже и по-зле от Теслите ( колкото и невероятно да звучи) . Ама сигурно и там е имало един голЕм централен телевизор вътре като в колите, шльопнат на най-неподходящото и грозно място.

Какви са тия глупости. Изстрелването си беше успешно. Това са тестове. Бидона беше успешно изведен в космоса и някаква авария в двигателите на самия кораб го прецакаха. Не е перфектното развитие, но напредъкът е огромен. Най-трудната част беше преодоляна. Следващото изстрелване ще е много по-скоро, защото сега няма разрушения и отломки за поправяне. Няма да се водят разследвания на земята в такъв мащаб, като предишния.

ИЗВИНЕТЕ,НЯКОЙ ПОМНИ ЛИ НА КОРОЛЬОВ КОЛКО РАКЕТИ ГРЪМНАХА ОЩЕ В СИЛОЗА?

Що си се писал заглавието бе тъп, пиши се простия то си е от ясно по-ясно колкото и да те е яд че трябваше да питатруснаците ,олигофрен такъв

Странно все пак, че толкова много опити и такъв скромен успех. Преди 50-60г нещата са ставали силно по-бързо, и това с абс примитивни системи за управление. Изглежжда сегашните инженери са бледа сянка на старите.

Аму старите идват от ВСВ, а там им се е налагало да мислят много и бързо за да не загубят войната. Тези са израснали в мир и са по-лениви. Има решение на Сталин - пращаш ги по затворите и работят иначе разстрел. Като гледаме роскосмос и това не е сполучило дълго.

Реално тогава за успешните тестове научавахме след края на теста, а за неуспешните не научавахме никога. А за далите фира американци и руснаци по време на тия тестове тук таме се промъква нещо в Интернет, защото още го държат засекретено.

Пак ли бе

...всъщност е изключително подвеждащо, както и цялата статия, пт която лъха патриотизАм , разбирай русофилистицизъм ! Ракетата си излетя нормално, стигна в космоса, космическия кораб се отдели нормално и си полетя нагоре. След загубване на връзка с ракетата , макар че има автоматично водене, се взема решение за контролирано взривяване с цел безопасност ! РАКЕТАТА НЕ СЕ Е ВЗРИВИЛА , А СА Я ВЗРИВИЛИ ОТ КОМАНДНИЯ ПУНКТ!!! КАПИШ ???

взривили са се на бабати кюлотите от командния пункт. ракетата загубила връзка с командния пункт, но те я взривили от там. сугур с кабел още е била свързана с командния пункт за по- сигурно взривяване... ББАХАХАХА

Ако не ти плащат да пишеш тука ти си пълен идиот!?! От компанията казват, че е задействана процедура по самоунищожение, след като ракетата е загубила връзка с командния център! Къде прочете, че командния център е взривил ракетата?

Съгласен съм, че статията е писана от краен злобар (особено на тема SpaceX). Реално тестът беше добър, но не перфектен. Ракетата носител се взриви (сама), като преди това губят връзка с нея. Корабът обаче продължава, но явно и там има проблем и с риск да се изгуби контрол се преценява, че от гледна точка на регулаторните органи (и потенциалните разследвания, а оттам забавяния) е по-добре да се сложи край на теста с контролирано взривяване. Това поне са официалните становища и преценки на външни анализатори. А че може и там да е имало неконтролируемо Бум е също вероятно. При всички случаи това е една от най-интересните теми и се надявам (и вярвам) скоро да имат краен успех. Вярвам, че човечеството е във фаза, в която има нужда от нещо голямо и глобално, което да го изкара от порочният кръг на политики на разделение.

Пак да пробва, може пък и да стане, хахаха

Илон Мъск прилага една и съща стратегия както при разработването на Фолкън9, така и при Старшип. Стратегията на Илон е, да намери всички възможни проблеми на дизайна на ракетата, чрез непрекъснати тестове. При руснаците няма чести тестове и затова фаталните грешки се откриват твърде късно. Защо руската мисия до Луната завърши с катастрофа в последната минута? Защото руснаците не са правили предварителни тестове и могат само да предположат, къде са проблемите. Това същият проблем, който ние българите също имаме. А именно, мислим си че знаем всичко, пренебрегваме проблемите, чакаме до последно, и после оооо...голям фал. Затова СпейсХ смачка Роскосмос в комерсиалните полети до Космоса. Няма как Роскосмос да постигне какъвто и да било успех срещу СпейсХ, когато руските ракети летят само два пъти годишно!

Стига глупости ! Извеждането на Старшип беше успешно.

Простото хехе намести налъма вгз, що тъй бе

Браво, записа се и днес. Отново избегна околовръстното. Че както беше изчезнал по едно време, сигурно бая те е болял задника.

И така, деца, отразяват новините в Русия! :) :) Ето заради такива неща за вас Путин е свръхинтелигентен гигант, който управлява света, а руската армия е непобедима! (Въпреки че се крие в окопите зад милиони мини). Ето какво казва CNN: The most powerful rocket ever built just went farther than it had ever gone, then was lost BBC: Starship goes further despite technical difficulties The New York Times: SpaceX Makes Progress in 2nd Launch of Giant Moon and Mars Rocket Къде са казали, че е фиаско?? В ТАСС?

А нашите космически сили ползват дронове от Иран. Нищо не знаете вие.

А пък нашите ... от алито .

Фиаско с краварски лайна навсякяде .... всички американски начинания завършват така , а най-успешните им гъзолизци дори успяват да се хванат за колесника .....

Кога ще сменят талашитения макет на СУ57 с фибростъкло?

Когато доставят в България предплатените F 16 .

Русороб смотан, интернета дето го ползваш, руснаците ли го изобретиха??? Оди си пусни касетофон Юность и си карай Москвича!

Ето как работи свиниферма кремлеботов - нацисти и проститутки : Https://www.instagram.com/p/B8bVJuQF33t/?igshid=ybeq1l6q70v2ю ========== Троловете руски Нямат кинти за закуски Мамицата им проклета По големи к*рви са от лозановата Николета Защо комунизма няма да се върне: 1. Никой от ръководството на бсп не се вози в руска кола. 2. Няма руски комбайни. 3. Няма руски трактори. 4. Няма руски автобуси. 5. Няма руски влакове. 6. Няма руски компютри. 7. Няма руски монитори. 8. Няма руски телевизори. 9. Няма руски перални. Няма нищо руско. Има глупаци които все още гласуват за бсп САЩ уверено заявиха, че скоро ще бъде готов вируса срещу тъпите русофили. Той нямало да атакува мозъка, защото русофилите такъв НАПЪЛНО ОТСЪСТВА. Проруските идиоти Тънат в лайна Живеят в лайна Вярват в лайна В главите си Имат лайна Яжте лайна Лайнари

Работи като тези подскачащите мини,дето се взривяват над земята за повече поражение.

Опять обосралис.

що пишете глупости за неща, от които не разбирате. Фиаско било. Това е тестов полет. Всички задачи на теста са изпълнени. SpaceX успява да разработва технологиите си с толкова бързи темпове, защото прави точно такива тестове, от които се събират безкрайно много повече и по-полезни данни от всякакви компютърни сумулации. Обаче гениите тука пишат колко бил прост Мъск и как се бил провалил.

бе спец

Тест- грешка,тест - грешка.

Добре,че не са качили астронавти,защото много бързо щяха да отидат при Свети Петър.

Това да се тикат космонавти на неизпитани ракети е изцяло територия на СССР. За това и избиха толкова много от своите.

ако бай Мъск беше излязъл пред медиите от отразил провал. Нещо като, вложихме всичко от себе си ама се провалихме и ракетата гръмна. Ще вземем още няколко стотин милиарда долара от правителството и догодина ще опитаме пак. А то: голям триумф щото тествахме деигателите на пълна мощност и се взривихме само след 10 минути. А можеше и след 5.

пуска Мъскито. Китаиците ги правят за няколко долара и гърмят почти толкова.

Ха, ха, ха, видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак... Пряка конкуренция на НАСА.. , възможно е, но не с тия идиоти сбрани за жълти стотинки !

Новината не е за Роскосмос.

Ха, още един идиот, или както е казано "Не подготвен, другарю Живков, не подготвен!".

Тролски тъпотии колкото искаш, полуграмотни журналисти също. Който се интересува и чете знае за какво става въпрос и дали е провал….

по-тъпи коментари може ли да напишете?

По тъп от хехе е само dp

Това се случва при всяко стартиране на нова ракета. Рискът е неизбежна част от експеримента.

Дори в КНДР имаше два неуспешни опита за изстрелване на спътник последните месеци.

Путин ще ви кажи на ядрената. Не се хабете с този боклук...

Мъск, умните и прогресивните хора сме с теб. Все още гейове успяват, но им идва краят. Вярвам в това.... Борбата която водиш срещу тях, си заслужава....

Барабар Петко с мъжете.

Случва се само че голямо реване беше за Руския неуспех до Луната.

Това бустер не беше ли некаква инжелцуя за Ковит?

Прав си

Абе вие в час ли сте, че ги пишете тия тъпотии бе ! Бустерът си свърши перфектно работата !

Не се взриви, а я взриви Путин. За да не го шпионира Илон Украинския мензис от Космоса.

Толкова нафта и железо зян станаха.

А НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ПУСКАМЕ ПО МАЛКИ КОРАБЧЕТА И СЛЕД ТОВА ДА ГИ СГЛОБЯВАМЕ КОРАБА НА ОРБИТА ..... ???? .... ОТДЕЛНО ОРБИТАЛЕН БУКСИР КОЙТО ДА СЕ ИЗПОЛЗВА МНОГОКРАТНО , ОТДЕЛНО МОДУЛ С ОБОРУДВАНЕТО КОЙТО ДА ГО СМЕНЯШ С КАКВОТО СИ ПОИСКАШ ... :))

Колко по-малки? Щото това когато го закрепят ще може да вдига 53 тона. Хич не са много. И аз като тебе не съм специалист де, така лаишки си лафим.

Най-малко 600 са нерегистрираните случаи на трудови злополуки в компанията SpaceX на Илон Мъск от 2014 г. насам - показва разследване на Ройтерс. Сред прикриваните травми има случаи на хора със смазани крайници, ампутации, токови удари, рани на главата и очите. Има и един смъртен случай. Служителите на SpaceX казват пред информационната агенция, че плащат цената за стремежа на милиардера да колонизира Космоса с главоломна скорост. Случаи Една ветровита нощ в завода на SpaceX на Елон Мъск в Тексас Лони Лебланк и колегите му разбират, че имат проблем. Трябва да транспортират изолационна пяна до главния хангар на ракетната компания, но нямат ремъци за закрепване на товара. Лебланк е сравнително нов служител. Той предлага решение за задържане на товара: самият той сяда върху него. Камионът потегля. Порив отнася Лебланк и изолацията от ремаркето, като го блъска с главата напред в асфалта. 38-годишният Лебланк се е пенсионирал девет месеца по-рано от морската пехота на САЩ. Той е обявен за мъртъв от травма на главата на мястото на инцидента. По-късно федерални инспектори от Американската администрация за безопасност и здраве при работа (OSHA) установяват, че SpaceX не е защитила Лебланк от явна опасност, като отбелязват сериозността и тежестта на нарушението. Колегите на Лебланк казват на OSHA, че SpaceX не е имала удобен достъп, нито надзор за работа с такива товари. Според доклада от проверката SpaceX е признала проблемите и агенцията е инструктирала компанията да направи седем конкретни подобрения на безопасността, включително повече обучение и оборудване. Това едва ли е бил последният сериозен инцидент в SpaceX. След смъртта на Лебланк през юни 2014 г., за която не е съобщавано досега, ракетната компания на Мъск пренебрегва правилата за безопасност на работниците и стандартните практики в своите опасни по своята същност ракетни и сателитни съоръжения в цялата страна. Високата цена плащат работниците, установява разследването на Ройтерс. Чрез интервюта и правителствени записи новинарската организация документира най-малко 600 наранявания на работници на SpaceX от 2014 г. насам. Много от тях са били сериозни или инвалидизиращи. Записите включват съобщения за над 100 работници с порезни или разкъсни рани, 29 със счупени кости или изкълчвания, 17, чиито ръце или пръсти са били "смазани", и девет с наранявания на главата, включително една фрактура на черепа, четири сътресения и една мозъчна травма. Случаите включват и пет изгаряния, пет токови удара, осем злополуки, довели до ампутации, 12 наранявания, включващи множество неуточнени части на тялото, и седем работници с наранявания на очите. Други случаи са били сравнително леки, включително повече от 170 съобщения за разтежения или навяхвания. Настоящи и бивши служители твърдят, че тези наранявания отразяват хаотичното работно място, на което често недостатъчно обучен и преуморен персонал редовно пропуска основни процедури за безопасност, тъй като се надпреварва да спазва скъсените крайни срокове за космическите мисии на Мъск. Според повече от дузина настоящи и бивши служители, включително бивш висш ръководител, SpaceX, основана от Мъск преди повече от две десетилетия, смята работниците за отговорни за собствената си защита. Самият Мъск понякога е изглеждал безразличен към безопасността при посещенията си в обектите на SpaceX: четирима служители твърдят, че понякога си играе с новаторска огнехвъргачка и не насърчава работниците да носят предпазно жълто, защото не харесва ярките цветове. "Концепцията на Илон е, че SpaceX има мисията да отиде на Марс колкото се може по-бързо и да спаси човечеството. Тя прониква във всяка част на компанията", азва Том Молайн, бивш старши инженер на авиониката в SpaceX. Той е в групата уволнени служители, след като са подали оплакване за условията на работа. Компанията отхвърля всичко, което би могло да попречи на изпълнението на целта, включително безопасността на работниците. Една тежка травма от януари 2022 година се случва в резултат на серия от пропуски в безопасността, които показват наличието на систематични проблеми в SpaceX, според 8 бивши работници, запознати с инцидента. При тестване на налягането на ракетен двигател Raptor V2 част от от него излита и чупи черепа на служителя Франсиско Кабада. Той изпада в кома. Източници на Ройтерс казват, че висшите мениджъри на обекта в Калифорния са били предупреждавани многократно за опасностите от прибързаното разработване на двигателя, неадекватното обучение на персонала и тестването на компонентите. Частта, която е ударила работника, е имала дефект, който е бил открит, но не и отстранен преди тестването, казват двама от служителите. Съпругата на Кабада казва пред Ройтерс, че компанията е пренебрегнала опитите на семейството да разбере защо той не е бил защитен. „Би било хубаво да получим обаждане от Илон Мъск - казва Иди Кабада. - Но предполагам, че работниците са за еднократна употреба за тях.“ Агенцията разказва за още и още конкретни случаи на злополуки.

Не може ли да си коментирате тия бълвочи във вашите си педерастки форуми !

Когато на Байконур руснаците направиха опит за изстрелване на ракета с 12 двигател я взривът се е равнявал на малка ядренна бомба .загиват много служители работещи на площадката. Загива и главния инженер. Вибрациите са огромни при старта. А 32 двигателя работещи синхронно и синфазно е трудна задача. Но 80 та година не е 2032.Сега има квантови суперкомпютри и много прецизни двигатели. Така че рано или късно Старшип ще отлети към Луната, Марс и по далеч

18.11.2023 [16:23], Андрей Созинов SpaceX сегодня осуществила второй тестовый запуск гигантской ракеты Starship — на этот раз более успешный, чем первый. Старт 122-метровой ракеты, самой мощной из когда-либо созданных человечеством, состоялся в 16:05 по московскому времени с площадки SpaceX Starbase в техасском Бока-Чика. Через несколько минут после запуска нижняя ступень успешно отделилась от корабля Starship, который продолжил путешествие на орбиту. Примерно через 9 минут после старта связь с ним была потеряна. В отличие от первого тестового пуска, во время которого ракета подверглась «быстрой незапланированной разборке», новый Starship на момент потери связи достиг высоты 148 км. То есть корабль оказалась в космосе, граница которого проходит на высоте 100 км. Достигнута околоорбитальная скорость в 24 тыс. км/ч. Несмотря на потерю связи, запуск можно считать успешным. Позже SpaceX сообщила, что после того, как связь была потеряна, из центра управления полётом на аппарат послали команду на самоуничтожение. Во время первого пуска возникла проблема с разделением нижней и верхней ступеней. Теперь же, за счёт «горячей схемы» разъединения ступеней, всё прошло более успешно. Момент разделения показан на видео после этого абзаца. Корабль Starship запустил свои двигатели ещё до момента отсоединения от ускорителя Super Heavy. Нижняя ступень отделилась через менее чем три минуты после старта и начала падать в Мексиканский залив, однако в процессе снижения взорвалась в воздухе. Также стоит добавить, что в этот раз все 33 двигателя Raptor на первой ступени ракеты запустились. Во время первого тестового пуска часть двигателей не сработали. Starship состоит из огромного ускорителя (первой ступени), называемой Super Heavy, а также космического корабля (верхней ступени), известного как Starship. В текущем испытательном полете использовался 25-й прототипы корабля и девятый ускорителя. Прежде SpaceX уже запускала корабли Starship, но не выше, чем на 10 км. Многие из запусков закончились взрывами, однако уже в 15-й попытке удалось обойтись без уничтожения корабля. Ускорители Super Heavy в основном испытывали на земле, прожигом двигателей — в последний раз испытывались все 33 двигателя Raptor, но два из них не запустились. В ходе первого старта ракета повредила стартовый стол, бетонные обломки которого, в свою очередь, разлетелись по огромной территории и привели к повреждению оборудования космодрома и кое-какой частной собственности в близлежащем посёлке. Масштаб разрушений заставил Федеральное управление гражданской авиации (FAA) выдвинуть компании десятки требований, без удовлетворения которых лицензия на повторный запуск ни в коем случае не могла быть выдана. Также для получения лицензии требовалось одобрение от природоохранных органов. Компания выполнила все рекомендации. И Super Heavy, и Starship спроектированы как полностью многоразовые, но для текущих первой ступени и корабля сегодняшний полёт был запланирован как единственный. Обе части ракеты должны были выполнить приводнение в океан, а не вертикальную посадку на землю или морскую платформу, как это обычно делают первые ступени ракет Falcon 9 компании SpaceX. Добавим, что Starship является важнейшим компонентом для будущего компании SpaceX. Данную ракету и корабль планируется использовать для самых разных миссий, начиная с вывода на орбиту интернет-спутников Starlink нового поколения, и заканчивая возвращением людей на Луну, а в перспективе и доставку астронавтов на Марс. Starship сможет выводить на околоземную орбиту до 150 т грузов в многоразовом режиме и до 250 т в одноразовом — Falcon 9 сейчас выводит до 17,4 т. Также новая огромная ракета сможет доставлять до 150 т грузов на Луну и Марс. Большие планы на Starship у агентства NASA в рамках лунной программы Artemis: огромные корабли будут применяться для перевозок экипажей с низкой околоземной орбиты до лунной орбитальной станции Gateway и между станцией и поверхностью Луны. SpaceX разработает посадочный модуль HLS Starship, который должен будет безопасно доставить двух американских астронавтов на поверхность Луны, а через неделю доставить их обратно на окололунную орбиту. Источник: SpaceX

Мъск има 250 милиарда а една ракета му струва негови твърдения 200 милиона Или 5 по 250 = 1250 ракети . Има още много патрони да гърми

не просто ги гърми, ами правят много дълбоки анализи и изводи от гърмежите на предишните! Така всеки рисков етап ще е обмислен и двойно, тройно, петорно подсигурен за следващия път. Накрая ще се получи изделие, на което всикчите му възможни слаби места не просто са закърпени, а многократно подсигурени... Ти ако си мислиш, че първите пилоти не са се пребивали и първите самолети не са падали... Сега просто, благодарение на автоматизацията, е възможно всичко да се изпробва и евентуално гръмне без жертви и щети извън програмата...

Лоша ти е математиката. Ти кво мислиш, че той ссмо за ракети пари пръска. Мноо си некомпетентен по отношение на бизнес, и развитие на бизнес. Всеки си е на мястото, и ти си стой на твойто без да се оптваш да правиш анализи на такива хора като мъск и бизнеса му. Ок

Е ти го уби с познанията си по управление на бизнес. А и Мъск как ли не се е сетил, че ще има неуспешни тестове? Сигурно хич няма предвидени разходи. Нали все пак, всички страни, които развиват ракетостроене, ракетите им излитат винаги от първият път успешно. Или за по кратко - що не се скриеш някъде?

Илан Мъск в предишно интервю каза смеейки се че всяка взривена ракета му сърува по 200 милиона

има човек който да се занимава и е събрал около себе си ентусиасти, които реално да работят и вършат нещо... Щото правителствените програми, както американската, така и руската, са пълна кочина от десетилетия! Та добре, че е Мъски! Остави милионите! Ако тези милиони ги сложиш в едно кошче и отидеш след 2 години до кошчето, там дали ще те чака ракета?!

За тия пари, толкова!