Коментари - 10 любопитни неща за Никола Тесла | IT.dir.bg
назад

10 любопитни неща за Никола Тесла

Никола Тесла е отговорен за множество открития, но днес образът на учения е обект на множество слухове и спекулации.

Обратно в новината

Коментари - 10 любопитни неща за Никола Тесла | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Hиколаи Tесла е велик yчен !!! Hо откритuята мy се дарJaт в таина !!! Bсичко в нашuя свuат, което се нyждае от енергuя може да ползва праната, както и казват индииците !!! Hооо как ще текат петродоларите в гyшите на мyлтимилuaрдерите ??? Bсичко е засекретено и лесно няма да се даде на човечеството !!! BOGATITE NIAMAT POLZA OT TOVA !!!

човечеството откритие на Тесла е свободната енергия от "Ефира". По разбираеми причини това хвърлило в ужас банкерите и нефтените компании и "ефирът" бил отречен, а на негово място се създава теорията на относителността, представлявана от избрания за целта А. Айнщайн. Тъкмо това е най-голямата конспирация на 20 век, и основната причина нaследството на Teсла да не се ползва с нужната и заслужена популярност. Той просто е изпреварил времето си и продължава да не е удобен!...

божееее.... каквато статията, такива и коментарите. "Тесла открива електромагнитните вълни и техните свойства"

Кръстника му е бил голям психолог, направо - ясновидец!

Само аз ли виждам на снимката Милко Тесладжиев?

малко го докарва ина джони деп

Абе, човека си оправдава името - ние, от Балканите, и правия ток ще изкривим !

Учудващо, журналистите пишат, че е роден на територията на Хърватска? По това време, днешните Хърватско, Словения, Босна и Херцеговина, както и областта Санджак са влизали в рамките на Австро-унгарската империя. Тази империя и още две по онова време са образували тогавашният Еврейски съюз. Те са причината за отнемането на териториите на България по Сан-Стефанския договор, клаузите на който са били валидни само 5 месеца. След това те предизвикват Берлинския конгрес, окастрил България. На всичкото отгоре и еврейска Австро-Унгария ни налага двама евреи за царе, Батемберг и Фердинант и един за министър на просвещението, Иречек. Същото ни предлага и днешния Еврейски съюз.

Тесла е преди всичко човекът наложил променливият ток и човекът фактически основал компанията Уестингхаус. Тесла се е отказал от хонорара за патентите си от банкера Уестингхаус и така последният преодолял натиска на Джей Пи Морган и построил първата централа на Ниагарският водопад с което електрифицирал Източното крайбрежие. Препоръчвам филма The men who build America

За пренос на ток на дълги разстояния се използва DC, по-икономично е на км, особено за свръхвисоковолтови далекопроводи (над 500 кВ).

Това сериозно ли го мислиш?

AC имаш в предвид ?

ТЕСЛА Е ВЕЛИК ГЕНИЙ. ОГРАМОТЕТЕ СЕ ПОВЕЧЕ ЗА НЕГО, НЕ САМО ОТ УЧ.ПО ФИЗИКА.

Така или иначе, хората, според които Тесла се е опитвал да се свърже с Пири, предполагат, че експериментът му е завършил трагично. Ако свържем кулата на Тесла на Лонг Айланд и лагера на Пири близо до северния полюс с права линия и я продължим по повърхността на земното кълбо, тя стига точно до Тунгуския район. Предполага се, че Тесла объркал количеството енергия и посоката на лъча и улучил Тунгуския район с мощен електромагнитен импулс, който предизвикал експлозията. Аз смятам, че не е допуснал грешка. Според мен историята със северния полюс е била измислена, за да скрие истинската му цел. Мисля, че е направил точно каквото е искал. Унищожил е космически кораб...

КАто гледам тука цели фермани си написал, нещо май си обсебен? Глей си кефа, че животът е кратък. Току виж някое камикадзе ни връхлети с камион.

Никакъв метеор не е паднал в Тунгус-ката тайга, а е било явление, причинено от въпросната технология на Тесла.

После един специалист по аеродинамика внимателно проучил разказите на очевидците за преминалия по небето обект и заключил, че са го управлявали разумни същества. Според различните сведения преди експлозията обектът намалил скоростта си до около шестстотин метра в секунда, което предполага опит за кацане метеоритът, би продължил да се движи с еднаква скорост до самия взрив. Той определил курса на кълбото и се оказало ако може да се вярва на сведенията от хиляда деветстотин и осма, че преди да избухне то е изминало значително разстояние. Това определено изключва възможността за случайно движение. След натрупването на тази нова информация екипът решил да разшири ресурсите и да направи разкопки. Предполагали, че избухналият обект е паднал на земята, стопил е вечния лед и е потънал в пръстта. После почвата отново замръзнала и погребала всъщност съхранила обекта. Експедицията след Втората световна война обаче провела мащабни разкопки и не открила нищо. Най-важното събитие успоредно с експлозията в Тунгуския район била експедицията на адмирал Пири до северния полюс. Някои предполагат, че в желанието си да даде публичност на новото си изобретение, Тесла искал да прати съобщение през Земята до лагера на Пири и да освети целия район. Ноо... Зависи от количеството енергия. На определено равнище можело да предава радиовълни. На друго ниско равнище можело да произвежда светлина. Малко след потъването на Титаник Тесла обявил, че неговото устройство разположено на Азорските острови можело да предотвратява такива корабокрушения, като осветява нощем целия Атлантически океан.

Но каква е причината за първичната експлозия? След Втората световна война пратили нова, по-голяма експедиция. Открили признаци от въздушна ядрена експлозия, тъй като вече знаели какви са резултатите от такъв взрив. Въз основа на данните учените с помощта на сметачни линийки изчислили, че е бил равносилен на двайсет мегатонна експлозия. Хиляда пъти по-мощен от бомбата, хвърлена над Хирошима. Това предизвикало доста голям интерес, уверявам ви. Съветските учени също открили следи от радиоактивния изотоп цезий сто трийсет и седем в пръстените на дърветата в периферията на взрива, които съответствали на хиляда деветстотин и осма година. Но пак не успели да намерят кратер. Един от участниците в експедицията, Григорий Казаков, стигнал до заключението, че експлозията определено е била ядрена, и предположил, че е била предизвикана от взрив на ядрен двигател на космически кораб. Според него откритите в района следи от желязо били фрагменти от корпуса на кораба. Другите метали били от електрическата му инсталация. Той изградил теорията си на основата на факта, че при избухване на космически кораб във въздуха не би останал кратер, и допълнително се аргументирал с наблюдавания в района кръгов ефект на поваляне на дърветата. Регистрирали следи и от метал, който не успели да определят.

Случаят в Тунгуския район има няколко странни аспекта Особено единият. Не много отдавна било установено, че в района около епицентъра има ускорен растеж на биомаса, който продължава до ден днешен. Наблюдава се и мутиране на животни и растения. Резус-факторът на местните тунгуси е аномален и до днес, повече от сто години след взрива. Сигурно радиация . Но дори на полигоните за ядрени изпитания не са събирани такива биологични данни. Случаят винаги се е обяснявал с падане на астероид . Натъкваме се обаче на проблема, че не можем да намерим кратера и фрагментите от астероида. Обяснението още повече се затруднява от това, че при въздушни проучвания през шейсетте години на двайсети век били открити четири по-малки епицентъра в границите на по-големия. Това също потвърждава твърденията на свидетелите, че експлозиите са били няколко.

Има много съвременни теории за причината за тунгуската експлозия през хиляда деветстотин и осма година. Според някои е ядрен взрив, което, естествено, предполага участие на извънземни. Други твърдят, че в планетата се е ударила черна дупка. Или парченце антиматерия. Основната пречка за откриването на истината за случилото се в Тунгуския район е това, че мястото за пръв път е било проучено едва след деветнайсет години. Организатор на експедицията бил съветският учен Леонид Кулик. Той чул слухове за експлозията от местни тунгуси, които смятали района за свещена земя и се страхували да влизат в него, за да не разгневят боговете. Примитивно мислене. През хиляда деветстотин двайсет и седма година Кулик и неговата група заминали за района с финансовата подкрепа на Съветската академия на науките Той открил епицентъра на взрива, движейки се обратно на посоката на повалените дървета. Освен това намерил няколко овални пространства, които според него били стари метеоритни кратери, вече затрупани от времето. Само че не открили останки не само от тези стари метеорити, но и от големия метеорит, който според всички бил причина за експлозията през хиляда деветстотин и осма.

Обектът се движел под ъгъл трийсет, трийсет и пет градуса над хоризонта. Огненото кълбо, както го описват повечето свидетели, продължило на северозапад, докато сякаш изчезнало зад хоризонта. Последвала бърза поредица от мощни експлозии. Много свидетели съобщават, че са чули няколко последователни взрива. Епицентърът е на деветдесет и два километра северно от Ванавара. Експлозията повалила дърветата радиално на площ от над две хиляди квадратни километра. В близост до епицентъра гората била изгорена и огненият стълб се виждал от разстояние неколкостотин километра. Пожарите продължили седмици и унищожили хиляда квадратни километра гора. Били толкова силни, че образували ветрове, които всмуквали пепел и дървета и ги разнесли по целия свят. Първоначалната експлозия и ударните вълни се чули на осемстотин километра. Въз основа на тези данни е изчислено, че експлозията е била между двайсет и четирийсет мегатона в зависимост от височината на първия взрив. За да ви дам представа за мащабите, изчислено е, че експлозивната сила, която е образувала Метеоритния кратер в Аризона, е била само три и половина мегатона. В Иркутската обсерватория, на деветстотин километра от епицентъра, били засечени извънредно странни данни за земното магнитно поле. Тогава не знаели какво регистрират, но сравнението на данните от хиляда деветстотин и осма със съвременните данни за експериментални атмосферни ядрени взривове показва голяма прилика. Както казахме, там бил паднал извънземен кораб!? И че го е свалил Тесла? Ядрена бомба ли е създал?

Пет часа по- късно измервателните уреди в Лондон засекли въздушната ударна вълна, която вече няколко пъти била обиколила земното кълбо. Отначало английските учени решили, че става дума за силно земетресение. Само че вечерта на изток се появило странно яркочервено сияние, нещо невиждано дотогава. В продължение на два месеца нощем небето над Англия било по-светло от обикновено. На някои места било толкова светло, че хората викали пожарната, защото си мислели, че зад хоризонта има пожар. Ако не били свидетелствата на пътниците от сибирската железница, причината за тези явления щяла да остане неизвестна. Въпреки това руснаците официално проучили експлозията едва след деветнайсет години-- този период е бил бурно време в историята на Русия. През хиляда деветстотин и осма започнали брожения , вследствие 1905 После дошли революцията и гражданската война. Освен това сибирската тундра е ужасно отдалечена. Безброй хиляди километри само с дървета, растящи в мочурища. Невероятно изолиран район. Пътниците във влака, местните тунгуси и търговците на кожи в района, които по-късно били разпитани, съобщават, че видели огнено кълбо да пада през атмосферата към факторията Ванавара, оставяйки светлинна следа, дълга около осемстотин километра.

В американският архив на ФБР има сведения за немска експедиция в Тунгуския район. Докладът е от хиляда деветстотин трийсет и четвърта. Накратко, изглежда, че немците са открили останки от извънземен кораб в Тунгуския район. Много хора са се чудили какво всъщност се е случило там през хиляда деветстотин и осма година. Всички дървета били унищожени в радиус около една централна точка. Най- разпространеното обяснение е, че е паднал метеорит, но проблемът е, че никой не е намерил останки от него. Като се има предвид сегашната ни информация и резултатите от немската експедиция, няма съмнение, че в района на Тунгуска е паднал извънземен кораб. Тунгуският район е насред нищото. Намира се на Централно сибирското плато. Ако не била построената през хиляда деветстотин и шеста година транссибирска железопътна линия, навярно никога нямаше да бъде открито точното място на катастрофата. Територията на Сибир е равна на половината Съединени щати. Но по времето, когато е била построена железопътната линия и е станала катастрофата, населението в този район е било по-малко от един милион души. На трийсети юни хиляда деветстотин и осма година, малко след седем сутринта пътниците в сибирската железница видели нещо ярко да прелита по небето и да изчезва зад хоризонта на север. Последвала мощна експлозия. Във факторията Ванавара, на шейсет километра от епицентъра, най-близкото място, където имало хора, поне хора, оцелели от експлозията, никой не знаел колко ловци може да са загинали. Ударната вълна съборила сградите, а хората на открито били изгорени от радиацията. Това се установило десетилетия по-късно, когато първите сведения от онова време били анализирани от учени, запознати с данните от Хирошима. На самото място дърветата били изкоренени и отнесени в радиус от десетки километри Това събитие имало световни мащаби.

Тесла умрял в Ню Йорк през хиляда деветстотин четирийсет и девета. Бележките и писмата му били в голям куфар, който станал собственост на племенника му Някой си Сава Косанович, гражданин на Югославия. И куфарът след ревизия от федералните служби бил пратен там. Изглежда, че в края на Втората световна война някак си попаднал в ръцете на тамошното военно разузнаване. Тесла споделил пред един от малкото си помощници , че електромагнитните вълни могат да се използват като страшно оръжие. Мисля, че тъкмо затова много хора не са чували за него докато Едисон използвал гения си за практични изобретения за ежедневието, Тесла се съсредоточил върху нещо, което и досега не е публично признавано. Поради това се налагало да провежда много от проучванията си в тайна. Тесла работел върху използването на безжичните електрически лъчи като 3 вида оръжие . През хиляда и деветстотната отишъл в Ню Йорк и с финансовата подкрепа на Морган започнал да строи безжична предавателна кула, която щяла да осъществява връзка с целия свят. Ако се съди по запазените документи, Тесла не разкривал всичко на спонсора си. Въпреки че огромната кула в Уордънклиф наистина можела да излъчва радиовълни, това не било главното й предназначение. Тесла пише в дневника си, че е създал безжичен предавател, който можел да унищожава обекти на голямо разстояние с помощта на радиовълни на определена честота, разпространявани чрез самата Земя. Твърди, че бил в състояние да достигне всяка точка на земното кълбо, като излъчи лъч през планетата, и дори да използва енергията на Земята, чрез резонанс, за да увеличи мощността му. Резултатът според него бил равносилен на детонацията на десет мегатона тротил.

Цитат : Боб Майер Никола Тесла Хърватин, роден през хиляда осемстотин петдесет и шеста. Официално е учил за инженер. Пристигнал в Америка през хиляда осемстотин осемдесет и четвърта. Дошъл в Ню Йорк само с четири цента в джоба. Тесла е всичко друго, но не и типичен емигрант. Отишъл да работи при Томас Едисон, но двамата скоро се разделили поради различия в мненията. Едисон бил привърженик на правия, а Тесла на променливия ток. Тесла изобретил асинхронния двигател, флуоресцентните крушки и още много неща, за които по-късно други пожънали лаврите. Голямата му страст обаче бил безжичният пренос на енергия. През хиляда осемстотин деветдесет и девета Тесла се преместил в Колорадо Спрингс. Там направил едно изключително странно откритие земни стационарни вълни.Според Тесла самата Земя можела да се използва като проводник на електрически вибрации с определена честота. По време на експериментите си той запалил двеста лампи, които не били свързани с проводници. И енергийният източник се намирал на четирийсет километра оттам. Освен това създал изкуствена мълния. Дори твърдял, че получил сигнали от друга планета, една от многобройните причини да не го взимат насериозно въпреки поразителния му списък изобретения и успехи. Той изобретил генератор , който използвал поле, генерирано от самата планета. Можел да променя посоката и силата на взаимодействие между земното и полето на генератора. Счита се за първия прототип на антигравитационен двигател.

Малка поправка...електромагнитните вълни са открити от Максуел ....само малка поправка.

И едно малко уточнение. Максуел е предсказал теоретично съществуването на електромагнитни вълни. Експерименталното потвърждение, т.е. откриването им се приписва на Херц. И Айнщайн е предсказал съществуването на гравитационни вълни, но бяха открити, т.е. експериментално наблюдавани едва наскоро.

Интересно е, че не се е дипломирал в университета. Тук е пропуснато.

Абе Тесла е велик изобретател. А едисонката е изнамерил на късмет ел. крушка, но понеже е американец е имал слава и признание в САЩ. А Тесла са му конфискували тихомълком записките след смъртта му.

Вярно е и за 9-те, без здрависването.

Аз не знам Никола какво толкова е измислил. Има всякакви градски и селски легенди за неговите изобретения, но нищо реално. Например съм чел, че бил измислил някакво устройство, с което задвижил автомобил и го пригодили да се движи на едно място и така останал няколко дни. Но тези, които го видяли останали скептични, Теслата се обидил, взел си кутията и се фръцнал наобратно. Е, това сериозно ли е? Сега вместо да караме евтини електромобили, нашия се нацупондрил и се скатал.

смог, отрови, глобално затопляне, войни за петрол ... тесла ли си, чук ли си да ставаш да си опраиш бакиите, че цивилизацията изчезва

то пък една "цивилизация".Няма да е голяма загуба.

Амиии като начало е изобретил асинхронния двигател...създал е съвременната електропреносна мрежа като е наложил използването на променлив ток а не постоянен(идея на Едисон)за да се намалят загубите при пренос.Луминисцентната лампа, лазера...смята се че е имал изобретил устройство за извличане на енергия от вакуума...това за което всички говорят ...принципно вечна и безплатна енергия.

Цанко

Опа-а, лазера викаш е изобретил? Хайде малко по-скромно. Да не излезе, че и компютърът е негово дело? А атомната бомба и полупроводниковата електроника? А за вечната и безплатна енергия да попитам какво й има на енергията от ВЕЦ? Вечна и безплатна. Е, плащаме за построяването и поддръжката на инфраструктурата, за персонал и прочие, но горивото е без пари.

Сравнявам и констатирам че по евтино от атомната за сега ..няма...няма... и скоро няма да има.

Абсолютен Мерлин магьосника и досега остава загадка как е прехвърлял ток безжично от едно насекено място към друго . Рокефелер - илюмината му е направил предложение да работи за него защото се е усетил, че многото му бензиностанции из Америка ще заминат, когато Тесла създаде двигател, който да се движи с ток, а не с бензин. Може би е сгрешил като ну е оказал- скоро сле това го намират " мъртъв" вследствие на " инцидент"

Мноу си абен бе, мотор на ток има бая преди Тесла.Както се казваше обаче в един виц проблем не е мотора, а куфара с батериите:) Безжично прехвърляне на енергия за сега е свързано с големи загуби и огромна техника като размер, може с лазер но загубите в атмосферата са големи.А и ако някой мине през лъча като самолет или птица ще бъде изпържен. За това и не се практикува.

как може да има електродвигател преди Тесла, след като той е открил електромагнитната индукция? Да беше слушал и запомнял в часовете по физика.

Мяза на Милко Калайджиев!

Това е прероденият Милко Калайджиев. Тесла е бил девствен и се е върнал втори път тук в образа на Милко Калайджиев да си отебе.

лъчът на смъртта е съвременното лазерно оръжие което изпарява дори самолети точно на такова разстояние

Много звездни войни гледаш!

напротив -нито една-но за сметка на това мисля

Тесла е бил уникален гений и много чувствителен човек. Заради неговите изобретения е организирана хебрейската банда мошеници на Айнщайн и Ко да съчинят измислената им физика, която се води за наука и се пробутва на масите. А иначе хаарповете например се захранват с тесла генератори.

Ама ти сериозно ли ги вярваш тия неща?!?

И до днес еврейското лоби в науката е чудовищно, съвсем наскоро Нобеловата по химия в моята област отиде при евреите Карплъс, Уоршъл и Левит!!!! Ако отвориш всеки учебник по изчислителна (компютърна) химия и биология ще видиш, че дори и не се споменават - масово е пълно с много по заслужили учени в тази област, не само в разработката на силови полета и теоретични модели, но и ако им отвориш публикациите и цитате ще останеш супер изненадан. Освен Мартин Карплъс, останалите 2ма са пълна скръб, предполагам и наградата им е била мега изненанда. Вземи един Уилям Йоргенсен и ги слага в джоба си и тримата. Далеч съм от всякакви "илюминатски", световни, мегаконспирации, говоря чисто като професионалист и т.нар. "еврейско" лоби в науката не е мит, а съществува. Безспорно са колоси там - 100% факт, но винаги тези неща накрая се израждат. Примери безчет. Знаеш ли кога ще започнат масово да дават Нобелови на китайци, минимум като пропуснат първите 50 за тях, поне, ако не са и пропуснати 20тина вече. И стига с този Айнщайн, стари са му вселенските дрънканици. И ест. че масата е енергия, всичко е енергия и с маса и без маса и тъмната енергия и т.н. Има там някакви приноси към физиката (но това, че атомната се крепяла на него, абс. алабалистики, опитал се е да се направи на велик с разни писма до президента). Просто хората типично по холивудски се прехласват специално за науката, там КЪДЕТО Е НАЙ-РЕКЛАМИРАНО, НАЙ-ФИЛМИРАНО И НАЙ-ВЕЧЕ НАЙ-ПРОСТО ОБЯСНЕНО ЗА МАСИТЕ И УРА ТОЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ И ВЕЛИКИЯТ. Лек ден.

Още не сме развили "потенциала" на електричеството. Това е изключително силен енергийен източник, върху който днес е зависим целият ни живот.

Бе общо взето потвърждение на правилото , че което не бъде изобретено тук и сега ще бъде изобретено някъде другаде.Живял като скот и за кво? Без Тесла немало да има променлив ток или електромотори?

Човекът е бил гении , а гениите си имат странности, което е напълно естествено. Неговите открития се потулваха, защото не се родил руснак, американец или англичанин.

Смехории на умствено увредени и недообразовани журналисти. ХЕМ НЕНАВИЖДАЛ ЖЕНИТЕ, ХЕМ ПРОПОВЯДВАЛ ЕВГЕНИКА. Излиза, че се е смятал за недоразвит?

Е...те от край време са си малко или много смахнати, та и той...

Учителят ми по физика твърдеше, че Тесла дълго време е отказвал да стане американски гражданин - за разлика от много сегашни натискащи се за такова гражданство, в неговия случай натискът е бил от другата посока. Даже цитираше изказванията му по теози случай "Аз съм си прави сърбин!". Та затова не е много популяризиран като автор, а в някои случаи са му поодкрадвали нещата.

слабо! да си е останал в сърбия тогава!

Бас давам, че учителят ти е бил праведен комунист!

Ако не беше Америка, бай ти тесла щеше да пасе овцете нейде из сръбско.

още в началото! електромагнитните вълни са открити от херц!!!!! какви са тези "научни" статии с които разпространявате лъжи!?!?! отврат!

Хайнрих Рудолф Херц е роден на 22 февруари 1857 година в Хамбург. В края на 80-те години на XIX век той става ВТОРИЯТ човек, след Никола Тесла, който показва, че електромагнитните вълни се движат със скоростта на светлината и че могат да бъдат отразявани и пречупвани.

ако владееш чужди езици чети: Heinrich Rudolf Hertz (German: [hɛɐʦ]; 22 February 1857 1 January 1894) was a German physicist who first conclusively proved the existence of electromagnetic waves theorized by James Clerk Maxwell's electromagnetic theory of light. ----------------------------------- теоретизирани са от максуел за пръв път доказани от херц случайно да си чувал за еди колко си херца???? кво ме интересува сръбската пропаганда която явно е победила в България???

Цанко

Направо е отчайващо, колко хора явно не разбират, че измерването на скоростта на вълна и доказването на съществуването й не са непременно едно и също нещо.

Според мен откриването на електромагнитните вълни е на Максуел, от него започва всичко и след него идва Херц който вкарва теорята в практиката. Без да омаловажавам постижението на Херц, мога да кажа че Максуел спокойно може да се нареди до Нютон, Айнщайн, Дарвин и Менделеев като гениалност. Когато едно нещо ти е теоретизирано и разписано като математически модел въпрос на време и инструментариум е да бъде въведено в практиката. Освен това Тесла и Херц са родени 25 години след Максуел така че те просто берат плодовете от дървото на гениалноста на Максуел.

Много от изобретенията му са присвоени от Едисон. Американеца е имал много работни пчелички които е ограбвал!!!! Нищо не се е променило, Капитализмът е гнусно царство на крадците и мошениците с пари!!!!!

Казано от човек, на име Спас....

Ти как се казваш бе - капитан Грант?

Венсеремос дрогарю, комунизъм по всички земни кълбета

А сега си запали лампата и пусни грамофона, ако знаеш кой ги е изобретил...

Най-после една полезна и нормална статия! Добре е да знаем повече за Тесла!

11. Открил е как да привиква пиленцата при батко :)

Бат Милко е открил тока?!

открил е на т'слата дръжката