Коментари - Ноам Чомски: Изкуственият интелект е далеч от възможностите на човека | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чомски е глупав комунист, но в случая е прав. Имам лични впечатления от чатбота, от който тръгна цялата истерия. Това е всичко друго, но не и интелект. Просто комбинира информацията, до която има достъп с готови фрази и звучи на пръв поглед като написано от човек, но всъщност бързо става ясно, че няма никакъв интелект и не е способен на мислене. Единствено е способен да дава фалшива информация, смесена с вярна, от което става пълна каша. В момента в който му кажа, че нещо не е вярно, започва да се извинява. При въпрос дали отговориге му са машинни или ги пишат хора отговаря, че може и хора да са. Да съм се бил.ориентирал по скоростта на връщане на отговора. Пълен смях!

Абе, Чомски, това са само първи варианти, представяш ли си след 10 години какво ще са !

ИИ изобщо не е от днес и 90-те години японците имаха плашещи резултати

Дрътия болшевик Чомски пак се бута да обеснява неща, от които нищо не вдява! Тоя да си взема копейките и да хвали рускаъа кочина и да не се занимава с неща от които нищо не вдява! "ЧОВЕШКИЯТ УМ" ...! Над 90% от хората са толкова предсказуеми и шаблонни! Точно като чатбот!

Ама как да не ти повярваме ! То правопис, то чудо ! ОбЕсни,моля, по-подробно !

Щом Чомски го казва , залагам за обратното като по-вероятно. Скоро всички ще си мерят изкуствените интелекти , както преди си мереха джеб телефоните. Учениците вече го ползват за ежедневно . Очертават се страхотни неравенства, проблеми и конфликти. Никой няма да може да си изпълнява работата без него. Първите жертви парадоксално са програмистите , 40 процента от програмистите в Майкрософт са изместени от AI, това е създадено по техния модел на мислене и точно тяхната работа почна да взима

Всички частни задачи се решават от изкуствен интелект. Човекът ВСЕ ОЩЕ стои за началник.

И аз го казвах! Великите умове мислят еднакво...

В днешно време всички са специалисти по всичко. Другаря Чомски лингвист, но явно разбира и от програмиране и електроника.

Представа си нямаш от какво разбира Чомски.

И кво знае което ние не знаем. Слушал съм му глупостите в тубата. Половината неща които казва са явни с прости наблюдения, другата половина са глупости на квадратчета. Щом лингвист разбира от политика, изкуствен интелект и икономика, то аз съм академик. Тия бръщолевения можеш да ги чуеш в кръчмата на по една стограмка.

Такива пенсии като Чомски цял живот преливат от пусто в празно.

Все търсят на хляба мекото. Като почнат да развиват едни теории. Имитират нещо, колкото да не останат без работа. Ако искате някой за подражание, вижте Мъск. Не по-малко луд от Чомски, но поне намира практически решения на глупостите си.

Тези платформи за изкуствен интелект са рай за тъпаците. И мого силно обстоятелство за умножаването им. В това е проблемът. Ще опитват и в мноо случаи ще успяват вредно да конкурират интелигентните. Друга драма няма, освен че дават тояга в ръцете на примитивите, с която примитивите моат да бият интелигентните за сеир на масата глупаци. Примерно ще се появят много учени доценти и професори, които до сега н са моли да напишат публикации поради некадърност, а сега ще входират енерирани такива. Когато имат по кривителство, публикациите ще минат, ако ще да са пълни с невярна информация. Винаи е имало такава опасност, но с този изкуствен интелект шаносвете за инжектиране на контраинтелект стават стократни. Има ли нужда да споменавам каква вреда може да донесе това на обществото?

Наскоро ми се наложи да ползвам услугите на изкуствен интелект към банка, тъй като имах проблем с пин кода на подновената ми дебитна карта. Написах си въпроса и той ми отговори да го задам по-кратко. Никаква работа не ми свърши и се наложи да звъня на кол центъра!

Това показа,че си нямаш никакво понятие, за какво става въпрос ! Този "изкуствен интелект", с който си "говорил" е обикновен чат бот, който има ограничен брой предварително записани отговори, които дава търсейки ключови думи във въпроса ти. Chat GPT генерира отговори, на базата на милиарди анализирани документи и синтезира информация за конкретния въпрос.

Това, което е казал е не мне ие, а факт. Големият шум е защото това са първите успешни и работещи.

Изкуствен интелект не може да бъде създаден! Този изкуствен интелект не може сам да генерира мисъл, проект или решение, без това да му бъде зададено в алгоритъма на работа и в базата данни с които оперира. Просто сегашното статукво се опитва да скрие решенията си зад някакъв "изкуствен интелект", който реално представлява напреднала търсачка от колосална база данни. Типа търсачка на гугъл например. Тия да ги разправят на западните биороботи.

И ти като си се родил и на теб са ти набивали в кофата алгоритми как цял живот да вършиш безполезни неща. Факта, че е било на подсъзнателно ниво не значи, че не си бил обработван.

Разбира се,че е било така. Но, по-късно осъзнаването и излизането от матриците ме направиха свободен!

За тези които не са просветени за машинното обучение, да го обесня просто така: Все едно да търсите най-високия връх в планина с вързани очи, ако е само един връх е лесно, но вероятноста това да стане намалява доста ако върховете са повече.

Н.Чомски е напълно прав.

Тоя да не говори от мое име!

За момента изкуственият интелект наистина не е особенно интелигентен и способен. Но и не всички хора са такива. А АИ не се изморява, не иска заплата и с времето ще ства все по-способен. И тогава вече ние ще му служим на него.

Е как - иска заплата - хардуер, ток, обучение...

Тези програмисти които го създават и подържат и техните шефове хич не искат заплатим карат на фотосинтеза.

Машина на Тюринг не може да генерира Гьоделово твърдение. Компютър не може да стигне до идея която не се обяснява със съществуващите, а човек може. Масовото използване на това което те наричат "ИИ" ще доведе до масово затъпяване и след време няма да има кой да открива нови неща в науката за да развива този "ИИ". Всичко е само реклама и желание за печалба на компаниите.

Да добавя и друг дорбре известен проблем - задачата за спиране на машина на Тюринг няма решение. Един вид компютърът никога не знае дали знае решението на проблем.

Чомски не е виждал руските тролове тука, за да има такова високо мнение за хората. ;)

Ще има скоро роботи да берат домати и череши и това ще е революция! А инак Чомски е прав! Алгоритъмът не е интелект.

Чомски не е лингвист, ДИР !

А какъв е?

Може и да не е но в университетите се учи "Класификация на формалните граматики по метода на Чомски".

Чомски първо Е лингвист, после всичко останало.

Бе то не се иска много акъл за да затриеш човечеството... справка - Путин, Байдън, Ким, Лукашенко, Си и т.н. и т.н.

Да не бързат с унищожаването на човека,вече и филмите такива фантасмагории….

Е фактологически прав. Въпросът обаче не е дали е като човешкият интелект, а дали ще разкара от производствените процеси работата на голямо количество хора. Това е гарантирано, от няколко фактора, голяма част от работните места не са меритократични, пълно е с индивиди с ниско ниво наквалификация, квоти, шуробаджанащина, инфленцари и некадърници. Голяма част от кода необходим за създаване на бизнес логика е абсолютно неуникален и типизиран, голяма част от дизайна на приложения също следва темплейт и модели. От тук дигиталният производствен процес ше разкара индивиди, които нямат цялостен поглед върху продуктовият процес а ше останат само професионалисти, които могат да се адаптират към генеративен дизайн и технологична имплементация. Друг мотиватор за развитие на тези технологии е рецесията и мечтата на корпорациите да не плащат на работниците адейватно спрямо икономиката. Това означава премахване на над 50 процента от айти сектора в рамките на две години. Пак да повторя, хреативността на огромна част от хората не гони абсолютната величина. Напълно достатъчни са средните стойности, които тази технология покрива напълно. При следваща итерация с контекстно инжектиране и дизайн на командите, гигантска част от анализиращите процеси ше бъде заменена.

Аз мисля че именно градинарите ще са последните заместени от компютри. А първите ще са високо платените юпита от лондонското сити. Просто работата да смятат и умуват и да натискат клавиатурата е напълно заменяема с някоя машина. Да направиш машина, която да плеви градоната е по-трудно.

Има вече машини които пръскат препарат само върху плевеите, така нареченото "прецизно земеделие", човек ще трябва да се намесва само ако плевея прилича много на растението/културата която не трябва да се пръска.

Като продължние на предния ми пост. Много е добре да се развива изкуственния интелект в областта на земеделието, особенно при препаратите и пестицидите за растителна защита - определено бих предпочел домати които не са пръскани с препарат а само листата им.

Изкуствените интелекти на Променкаджиите и всичката 80%-това сволоч не могат да се сравняват с Човеците от ГЕРБ!!! Който сложи минус слон да му го тури!

o!!o

Търсиш ли ми слоница?

Ноам Чомски има право. Настоящите постижения в областта на математиката и алгоритмизацията не са достатъчни за достигане на високо ниво на изкуствен интелект. Може би с времето ще се появят нови теореми и хипотези,които ще дадат необходимият интелектуален тласък,за достигането на онзи изкуствен интелект. Разобличителя

ще се доближи до възможностите на човека, когато обясни разликата между "дреме ми" и "не ми дреме" или "ще мина да те взема в 6:00" или " ще взема да те мина в 6:00" .

Или: Най-ми е добре..., но по-ми е добре...

Машините са добри в определени области, за които са проектирани и обучени, главно като бързина и прецизност, но определено остъпват по креативност на човека. Не може да оачкваш от машината да направи музикално произведение което да стане хит, но пък машината може да изработи много по-прецизни изделия с повторяеми параметри и големи количества напрамер в една фабрика.

Изкуствения интелект е като изкуствените цици.

+++

Изкуствения интелект дори не е интелект, той не може сам да взема решения, а една пчела може... ИИ е по зле от насекомите, достигането на човешкия интелект ще стане след стотици години, но ние до тогава ще сме се самоунищожили и няма да може да създадем тоя интелект..

Компютъра събира числа не като човека,който общо взето се опира на паметта си за да каже колко е 7+8. Но това не го прави по-неефективен и по-глупав в събирането на числа. И тъй като за разлика от човека компютъра може да се направи да събира числа милиони пъти по-бързо, използвайки същия алгоритъм, сега всички събираме числа с калкулатора. И не случайно първите работнички заместени изцяло от компютър, високо интелектуални и квалифицирани, добре платени, са били изчисляващите решения на диференциални уравнения за Айнщайн. Разбира се с военни цели, то първото приложение на всяка нова техника е за военните, да убива. Та за изкуственият интелект: може екип от 20 човека да се мъчи две години да научи робот да мие чинии. Може друг екип за три години да го учи същия модел робот да глади или стреля. Но след това, за да се научи един робот да мие чинии и да мие чинии или да стреля, трае само няколко секунди, защото за разлика от човека, знанието на един робот може да се копира на друг със същата лекота като копирането на флеш памет. И обучението на един робот може да се прехвърли на 1000 робота.без усилие. И е все едно дали робота се е научил на нещо ефективно или неефективно. Може да ни надмине по ефективност и да се промени, докато ние не можем. Така че да извинява Хомски, геният от отминали времена. Изкуственият интелект е нещо много опасно за хората. За обикновените хора, не за джуджета и мумии.

Каква е разликата между флашлайт и флешлайт? Иначе се казва флАш памет. Флеш е нещо друго…

Лошото е, че ученици и студенти ще си служат наготово с писмените разработки на машината и интелектът им ще закърнее.

Мирише ми на еврейн.

Пише се евреин,а не еврейн.

Мирише ми на глупак.

От статията става ясно, че Чомски си няма хал хабер как работи Deep Learning механизма. Става дума именно на симулация на висша мозъчна дейност, а не на "статистика" ChatGPT 3.5 (който се използва в момента) има 176 милиарда параметъра. В случая параметър отговаря на една връзка между два неврона. Човешкия мозък има около 48 милиарда неврона, всеки от които е свързан с другите с между 13 и 18 хиляди връзки. Получава се, че ChatGPT е около 3000 пъти по-слабичък от човешкия мозък - засега!

Artificial General Intelligence в момента не съществува дори като теоретична постановка. Tи си хванал да пелтечиш, че ChatGPT бил AGI, въпреки че дори авторите му ясно казаха, че продуктът им не е такъв. Чомски като лингвист е дал на компютърните науки много повече, отколкото цървулан като теб може дори да си представи, включително теория, която е от основополагащите за изкуствения интелект. Ходи чети за Йерархия на Чомски, после се обяснявай за брой параметри и кой какво бил симулирал. Та, явно хал хабер понятие си нямаш за работата на изкуствения интелект. ChatGPT е забележително постижение на научно-инженерния гений, но не е това, което дебилите си мислите, че е.

IBM считаше персоналният компютър на Apple за играчка и неконкурентноспособен спрямо техните истински компютри, които заемаха по един етаж. Сега няма телефон, който да е по-слаб от тогавашният 3990 на IBM.

Нещо не Ви излиза сметката. Само в малкия мозък на човек има повече неврони. Общо са около 86 милиарда.

И Чомски ли изкарахте путинист :-)

на козяците! Те освен джендърство, зелена тоалетна хартия, ЛГБТ и черни паламарки - от друго не разбират...

Най-големите мислители днес на човечеството ще бъдат демонизирани, в момента, в който кажат нещо в противовес на постановените от силните на деня "истини". Жалко, че публикуват мнението му тук по полкова несъществен въпрос. https://www.youtube.com/watch?v=Fb7AD49WIlY

Но както е далеч, така и съвсем скоро ще го задмине... Щото човек има 1 глава и 2 не може да ги направи, ако ще и на врата да си стъпи! Докато на онова... добяваш мо още един изчислителен център и си удвоява капацитета...

Дъртия комундел откри Америка.

Е, дори и сегашният изкуствен интелект със сигурност далеч надхвърля умствените възможности на троловете тук!

умствени възможности със сигурност ги надминава понеже са равни на нула

Пак копаете дъното… намерихте кой да цитирате. Дъртата мурзилка

Пиши си истинското име, г-н анонимник да те цитират тебе.

Най-накрая някой да каже простичката истина. Изкуствен "интелект" все още няма. Просто алгоритми, много математика и огромна база данни...

Най-накрая някой да каже истината.

Понятието "изкуствен интелект" е изцяло маркетингово понятие. Да те накарат да си купиш нов софтуер, който работи с "AI - изкуствен интелект". Алгоритмите, които се ползват за "изкуствения интелект" - разните neural networks, decision trees, линейна регресия и т.н., сме ги изучавали в университета преди 20 години. Просто в момента покрай централизацията на изчислителни ресурси в "облака" (споделени изчислителни центрове), е много по-лесно тези алгоритми да се реализират в по-голям мащаб. Общо взето ChatGPT е една търсачка с добър лингвистичен модел. За много от нещата, които съм питал ChatGPT, получавам изцяло грешен отговор, но формулиран на много добър английски език.

Аз също получих грешен отговор, но му го казах(написах) и му дадох правилния отговор. И когато отново зададох въпроса, той ми отговори с правилния отговор.

Интересно, че и аз пробвах същото преди няколко дена. Питах го нещо свързано с банкнотата от 100 лева и ми каза, че на нея е Васил Левски. После му написах, че е Алеко Константинов. Питах го пак след няколко минути и ми написа Христо Ботев.

И сега пробвам пак и ето отговора: The 100 Bulgarian lev banknote features the portrait of the Bulgarian poet and writer Peyo Yavorov (1878-1914) on the front.

Има ли начин да пробвам ChatGPT, без да трябва да им давам телефонния си номер? Иначе съм съглаасен на сто процента, че това в момента не е искуствен интелект, а просто малко по-развита статистика.

Трябва ти само имейл. Телефона ти никому не е нужен ;-)

Искат ми телефонен номер за потвърждение на регистрацията

Можеш да използваш bing на Microsoft чрез edge. Иначе чрез Google си длъжен да преминеш през телефона, за да получиш специален код за връзка. Така или иначе, имейл на Google е обвързан с номера на телефона ти.

То и атома някога е бил далеч от възможностите на човека,но сега само се кръстим някой луд да не натисне копчето

Без да съм интелект като г-н Чомски, го знам!