Нов зловреден софтуер набира скорост сред потребителите с Android

Зловредният код се инсталира през текстово съобщение, което привидно е от куриерска компания

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако правилно съм разбрал и журналистите правилно са предали, за да се заразиш, трябва сам да отвориш линк, от него сам да свалиш и сам да инсталираш приложение. Ми направо да ми дадат е-мейл адрес сам да им пратя паролите и контактите си, ще е по-бързо.... Албански хакери явно...

Kaspersky Laboratory. Платен. Нито във WI-FI, нито в интернет, нито в страница, нито в съобщение можеш да се включиш...преди антивирусната програма да го провери.

Получих месечен бюлетин от Касперски за цял портал на Apps вирусорясъл. Щото има много "борци" против чипиране и следене, поради което ходят да свалят Apps от портали без поддръжката на Google(Play Store). На APKPure портала за Apps вско е било заразено. Касперски е изловил проблема и изпраща официално уведомяване до портала. Чак тогава техническия екип на портала се усеща.

Предполагам, че на всеки тук това му е ясно. Само че в текста се казва: "Тази фишинг връзка води към приложение, което трябва да бъде инсталирано." Според мен така формулирано, изречението има различно значение от следното: "Тази фишинг връзка води към приложение, което се сваля и инсталира (без знанието на потребителя)."

Преди десетина години мой приятел работеше в голяма компания (не казвам името заради Биг Брадъра) за телефони. Та той каза след едно напиване: -На някои модели е заложено - ако пратиш точно определен SMS , включва ти се микрофона и камерата автоматично. Без сигнализация никаква. Плащат се луди пари за всякакво шпиониране. Не е за дребните риби. Не могат си го позволят. (СМС-чето де)

Най-елемнтарната проверка е да отидете с Google Chrome на някой сайт. Ще получите симпатично съобщение....че Google ви е включил камерата или микрофона....без да ви пита. Отново, ако нямате антивирусна програма, в моя случай Касперски, където изрично да оторизирате антивируса да следи експлоера какво прави, чрез настройки в антивируса кога и кой да включва микрофон и камера, ще имате дебело досие в Google. Google Chrome постоянно ме пита дали да не деактивирам Касперски да го контролира какво прави на телефонът ми. И това е законно. А пиратските съобщения САМИ СЕ ИНСТАЛИРАТ ако ги отворите. Аз получавам непрекъснато такива от едно и също място но за FedEx, защото съм в САЩ. Трия ги и блокирам номера. На следващия ден отново подобно съобщение да си проверя пратката с IPhone по FedEx но от друг номер. Самото съобщение е с тлъста синя част....която е връзка към Трояна и е активна ако се кликне. Не смея да проверя дали антивируса ще се задейства, ако кликна върху синята активна част на съобщението. На телефона имам поне 20 Apps с които работя и там има информация за фирмата ми и личните ми данни.

Дълго писание, от което става ясно, че въобще не сте разбрали какво казвам. Не казвам, че тия неща не са направени да се активират сами. Казвам, че от текста в статията се разбира друго.

Една от основните причини да има токлова малко вируси за Епъл е, че всичките им приложения минават през ап стора и ако си позволиш да ъплоуднеш вирусясало приложение, санкциите са зверски. Айфоните, на практика, не могат да свалят приложения от другаде. Ако все-пак много държиш, има процедура, с която спираш този контрол (Jail Braking), буквално, "бягство от затвора). Тогава сам си носиш отговорността за секюритито на Айфончето. Андроид се опитват да копират Епъл, но там няма защита за сваляне на приложения извън Гугъл стора. Така че, там зловредните приложения се свалят много по лесно. В тази връзка, използването на андроид устройство без антивирус е кайно непрепоръчително.

Ползавам платена вирсия както за РС така и мобилен. Нямам проблеми. Тежка програма, но много ефектива.