Въпреки усилията на Google да защити изцяло потребителите с Android, от време на време се появява някоя нова и неприятна заплаха. Такъв е и шпионският софтуер FluBot, който може да причини доста неприятности на жертвите си, предава Mobile Bulgaria.

Зловредният код се инсталира през текстово съобщение, което привидно е от куриерска компания. В него се подканва потребителят да кликне върху линк, за да проследи пратка. Тази фишинг връзка води към приложение, което трябва да бъде инсталирано.

Както обаче и сами се досещате, приложението представлява зловреден софтуер, който източва информация от заразените смартфони. FluBot получава достъп до контактите и продължава да се разпространява като изпраща съобщения и до тях.

Засега атаката е разпространена основно в Обединеното Кралство и най-често в съобщенията се посочва за пратка от DHL. Сред останалата информация, до която получава достъп FluBot са пароли, детайли за онлайн банкиране и т.н.

Препоръчва се да не инсталирате приложения от външни източници, освен ако не сте абсолютно убедени в тяхната автентичност.