Коментари - Разработват реактор, изгарящ ядрени отпадъци | IT.dir.bg
назад

Разработват реактор, изгарящ ядрени отпадъци

Проблемът с ядрените отпадъци е, че трябва да се съхраняват хиляди години преди да станат безопасни, което е трудна задача и за най-развитата цивилизация.

Обратно в новината

Коментари - Разработват реактор, изгарящ ядрени отпадъци | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

просто не му е дошло. когато дойде нещата ще се случат. ако всичко което е измислено се пусне на пазара ..... икономиката коаквата япознаваме ще рухне, ще почнат войни и какво ли не. едва ли ще ни хареса след това. представете си че днес пуснат на пазара нови елетромобили. какво става с фирмите които в момета имат инсталирани машини за старите технологии. фалират, милиони хора по света остават без работа. не сме готови още за нови неща. както е казал народа "хубавите работи стават бавно"

Супер! Така е , когато с работа се захващат знаещи и можещи хора, а не малоумни руснаци!!

Илия Вълков (Yull Brown) е откривателя на т.нар. Браунов газ. Оказало се е, че освен че вдига над 6000 градуса и пробива и топи на практика всичко, той може ида ликвидира радиоактивността на материалите. Пита се в задачата защо това не се използва. Ами по същата причина поради която дишаме изгоряла нафта вместо да караме екологически чисти превозни средства и да дишаме въздух. Просто на някой без лице му е изгодно и прави пари от мизерията. По същата причина, поради която фармафията има интерес цял живот да те лекува, вместо да бъдеш научен на дела, а не на празни приказки как да се грижиш за тялото си правилно и да не се разболяваш. Така е и с ядрените отпадъци - някой има "$интерес$". Затова и човечеството върви към самоунищожение. Защото не си отчита реалния интерес, а "$интереса$".

Да въври към самоунищожение за друго не става.

Не разбрах какво е новото. Реактори размножители има от години (4 в Европа), проблемът е, че не само изгарят трансурановите изотопи, ами и произвеждат плутоний в индустриални количества. А идеята за гориво за стандартните реактори вече се ползва - търсете MOX в уикипедия, даже по слуховете го бяха пробутали в Козлодуй. Проблемът му обаче е, че е по-неефективно енергийно от чистия уран. Така че продължавам да не разбирам какво е новото - май и авторът го е пропуснал.....

> Калифорнийския университет в Бекърли Да не би да става въпрос за университета в Бъркли?

Повечето от списващите тук са следвали в университета "Бъркали"

Темата е добра, насоката още повече. Трябва да се работи точно в областта на ядрената енергетика. А не да ми правят измислени ВЕИ които са изхабили енергия и са замърсили околната среда за производството си много повече отолкото могат да произведат за целия си работен цикъл. А отпадъците не виждам какво лошо има да ги засилваме в космоса и готово. Тия скъпи телескопи после можем да си ги ползваме за да си следим космическия боклук.

Има един проблем с космоса - скъпичко е! За килограм товар, качен горе, отива около тон гориво. Това решение (с принудителното разпадане) е много по-добро и изпълнимо.

Благодатна тема за "специалистите" коментатори в раздел "Наука". Сега ще полазят и ще обяснят или 1. Защо това не може да стане, или 2. Че рашките вече са го направили

И верният отговор е бе... е 2.

Тъпси като кирка, брат.. Много ли светнат, предвидлив, информиран и знаещ се почувства сега, след като написа това?

Значи и германците са тъпи с техните 13 атомни централи.

Възхитен съм от постоянството и таланта на коментаторите в dir.bg. Успяват всяка дискусия, под всяка статия, да обърнат в спор за и против Русия. Браво!