Първата снимка на черна дупка вече е факт

Размерите ѝ са по-големи от тези на Слънчевата система

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви са тези размери в милиарди километри??? Мислех че една черна дупка по размер е колкото халката на Евгени Минчев, само масата и е огромна .

Първата снимка друг път. В България откога е публикувана снимка на НЗОК-най-голямата черна дупка във Вселената.

само пълнят главите на хората с лъжи. те не знаят какво се случва на земята седнали космоса да разбират. това е събитие преди милиарди години. и сега изобщо може да не съществува. може да е прахов космически облак в който светлината да диспергира и да не излиза. толкова други неща има. балъците им вярват.

Ти по рождение ли си олиго или в последствие са ти пукнали тиквата? Напълни коментарите под статията с абсолютни глупости.

Не е виновно момчето. Тя акушерката го изтарва .... 2-3 пъти.

когато светлината навлезе в този космически обект, в който светлината се разсейва, тя излиза с по-нисък интензитет. и от там не може да достигне до земята. и затова те не могат да я измерят и си мислят, че няма излъчване. :))) много има да учите още :)))))))))))))))). тъпаци :)))

Да идат да снимат на Искра Фидосова черната дупка - онова чудо що материя е погълнало....

Най накрая направиха снимка на дупката дето слъце не огрява

под диаметър на черна дупка се разбира диаметъра на кръга определен от хоризонта на събитията иначе описанието я доста нагледно

Статия написана за читатели тип хамалин. Черната дупка не е с диаметър 40 милиарда километра. Черната дупка няма диаметър. Наблюдаваната конгломерация от наложени данни е толкова, и дори и това не е сигурно, защото използваме относителни единици за измерване на разстоянията във вселената. Самата черна дупка ... хммм ... не знам дали някой ще е толкова смел да отиде отвъд хоризонта на Шварцшилд (хоризонта на събитията) и да вземе едно шублерче да измери какъв и е диаматъра. Това, което най-вероятно се е случило в тази галактика, отдалечена на, да кажем 53 минилона светлинни години е ... че преди 53 милиона години черната дупка в центъра и е "погълнала" космическо тяло с маса съизмерима на слънцето. Като "погълване" е описателна дума. Представете си, че напълните ваната догоре с вода, и отпушите канала. Образува се водовъртеж. Сега си представете вана дълбока колкото Марианската падина, и в канала има помпа смучеща 1 милион бара с достатъчен дебит. Хайде сега да помислим какъв водовъртеж ще стане. Та в този водовъртеж попада айсберг с площта на Ирландия. Айсбергът плава, хваща се във водовъртежа, и лека полека започва да се върти, хванат от центробежните сили. От начало бавно, после по-бързо, и накрая се разпарчетосва, огромна част от него се поглъща от помпата, но парчета се разхвърчават насам-натам из океана. Е те това се наблюдава и тук. Само че умножете скалата по един милиард на втора степен ... ориентировъчно. Учените просто наблюдават остатъците от айсберга и мерят ореола, образуван от тях. Да мериш големината на черната дупка е все едно да хванеш шублера и да влезеш в Марианската падина, да отидеш на центъра на канала и да мериш.

много думи малко смисъл да си беше спестил литературните не отдаващи ти се напъни и да бе писал просто "според мен черна дупка не може да се премери! дори с шублер не може!"

Инженерче

Добре де, критиката я виждам, а някакъв минимален опит да се обясни по прост начин какво е станало? Май няма! Аз поне съм се опитал, но не критикувам, който прочел-прочел. На който не му харесва, да чете статията. Хайде вие се напънете и измислете нещо по-правдоподобно! Защото отстрани е лесно, аз изразявам несъгласието си с очевидно нереални тези, изказани от автора! А вие? Те и французите не могат да правят коли, ама вие колко сте направил :)!

още като прочетох "Черната дупка няма диаметър" щях да се пукна от смях. как да е ... не те знам какво си опитвал, но явно нещо ти е бедна фантазията. та искаш начин да премериш черна дупка, няма проблем. ето ти един. ъгъла който се образува от двата края на заснетото към телескопите е 40 арк секунди или 1/90 градуса (поразрови оригиналната публикация не журналистически малоумни преписвания и ще го намериш), разстоянието до дупката намери някой астрофизик да ти обясни как се смята щото на 2-3 реда не стигат, е сметнали са го на според статията 53 св.години. Оттам като си инженер сигурно си чувал от някъде как се смята основата на равнобедрен триъгълник по височина и ъгъл на върха.

оти са се потили маскарите..да идот до Дондуков 2..... Те каква те църна дупка има та.... дума немам... Да стоят за 5 минуте, все нещо ке погълне... Да седат кротко и да папарацуват.... Мое и некоя църна дупка на мине.....

Първата снимка? Друг път! А вижте колко снимки на Путинистан има из нета. То по-голема дупка от там нема!

Ама тук става въпрос за черна дупка, като твоята, ама малко по-голяма!

5G_ме_утрепа

Не се плашой! Път про все думает!:)))))))))))))))))))))))))

Тея като могат да снимат портокал на Луната, що не снимат стъпките и знамето?

Снимани са много пъти. Гугъл, братле.

Интересно, че никъде не пише, че зад тази снимка стои китайски проект.

Голямата трудност при направата на изображението е, че данните трябва да се напаснат перфектно

В САЩ- Франс Кордова В България - Радан Кордова....

Това е дупката след 2 шкембета и 2 люти чушки хабанеро. Не ми треба телескоп да го разбера.

".. като от центъра ѝ излиза мощна струя от материя, изхвърлена от черната дупка." ".. в центъра е самата черна дупка, като нейната гравитация е толкова силна, че дори светлината не може да ѝ избяга." Как точно се връзват тези две изречения?

Някаква грешка в превода ще е ! Иначе, човек дори и да не е специалист по физика забележи какви неща са написали !

Не е грешка. Така е според квантовата физика. Но няма как да получим информация за това, което е вътре в дупката.

Вече 10 години я гледаме ТАЗИ черна дупка наречена ГЕРБ, но Европа НЕ ни чу-ва докато притегателната сила на корупцията не ги засмука.

Както и се очакваше, чалготеката тръгна да коментира астрофизиката и резултатът е очевиден... простотия до простотия. Черната дупка не поглъща автоматично всичко, което е близо до нея. Тя може да "накара" звездите да се въртят в орбита около нея. След това те се открояват, защото се движат необичайно бързо. Ако черната дупка е била част от двузвездна система, от която едната звезда се е превърнала в черна дупка, тогава се вижда тя как непрекъснато изтегля материята от оставащата звезда . Това създава акреционен диск около черната дупка, в който „откраднатата” материя се върти около черната дупка и постепенно попада в нея. С помощта на такива акреционни дискове могат да бъдат открити черни дупки. Точно този акреционен диск е жълтият пръстен който се вижда на снимката. Черната дупка разбира се не може да се вижда.

И какво изхвърля от центъра си??? Или имаме снимка и от обратната и страна... трудно напасната.

Туй на снимката са 2 черни дупки плющящи сантасе до припадък. Другото са глупости. Който не верва да хпди на ръба на диска и да се метне от там.

Това на снимката е акреационният диск около черната дупка. Самата дупка не може да се снима - от нея не излиза или се отразява светлина. Но все пак е важно потвърждението на теорията и познанията ни за космоса. Колкото до коментарите, че това познание е вредно, безсмислено пилеене на ценни пари - искам да ви припомня думите на Бекерел, когато един журналист го попитал каква може да бъде ползата от току=що откритата от него радиоактивност: "Каква може да бъде ползата от едно новородено!?" - отговорил учения. За да бъда по-ясен за някои, ако сега спре АЕЦ ни, тъпите ви неграмотни средновековни задници ще потънат в мрак и студ на висулки. Това, че изобщо има ядрени реактори е следствие на това, че навремето пра-пра дядовците ни са се удивили на радиоактивноста, а не са й направили анатема.

Наистина ли храниш илюзия, че ако спре аец ти ще оцелееш, само защото си самонадеан???

Айде! На мъск на ръкетата и всички комонисти на там!

Едни снимат черни дупки с телескопи, а други ги гледат в п*рнхъба

Нашата черна дупка в Млечния път що не свети - да не дефектна.

Още е малка и срамежлива ... След време може и тя да светне.

Ние не виждаме нашата черна дупка от такъв ъгъл, от какъвто е заснета тази.

Понеже земята е плоска и не се върти!

Доколкото знам има много прах и е доста трудно, но може и да греша

Докога ще се набива в главата на хората,че човек вижда това или онова. Окото на човека обработва СВЕТЛИНАТА КОЯТО СЕ ОТРАЗЯВА от даден предмет. Когато няма светлина - нищо не се вижда. Мозъкът е органа, който обработва тази информация и ни дава образа. И в някои случаи ни лъже. Най-често това използват фокусниците.

А пък слънцето отразява светлината на един гениален ум!

Откриха че черната дупка била кръгла. По принцип дупките са триъгълни, но тази черна дупка прави изключение.

В раздел IT на Дир.бг е пълно с кретени-коментатори! Аре у лево и на друга Галактика си пръцкайте недоносените теорийки... Срам сте за Земята

>> Галактиката се намира на 53 милиона светлинни години от Земята Мда, от доста далече си е "снимката" ... Който не вярва, да иде и да провери, нали ?

Таз година черна дупка, догодина - бяла. Муа-ха-ха-ха.

Прилича на Окото на Саурон.

Четейки коментарите под тази новина и спомняйки си коментарите под новината, че една от теориите на Хокинг е опровергана..... не остана и капка съмнение в мен защо тази държава е на това положение. Хора, които не моат да кажат една дума по тема астрофизика дращят лупости заради едното дращене..... Потресаващо!

Странно ... Пък аз си мислех, че върхушката на бившето ДС, откраднала парите на България, и дирижираща политическия ни цирк има нещо общо, но не - виновни били коментиращите в Дир.бг ...

Моме, запри се. Нищо им ням на хората, правят си кудош. Не е проблема в тях. Проблема е в такива като теб, на които им се плаща да вършат тази работа, а те въздишат по статиите и плюят по тез, които не разбират. Та... Като вещо лица, какво ще кажеш по темата.

Ще ти кажа, че технологиите изобретени във връзка с подобни проекти след това се адаптират и навлизат в ежедневието ни. Пример е ускорителя в Женева ;) От тук насетне си сам. Образовай се и някой ден може и да си успешен!

Ами опитай и ти стани учен! О, забравих! Относително образован си, за това не можеш да станеш ;)

Е те така се харчат милиарди...

ми стани и ти астрофизик и усвоявай фондове! какъв ти е проблема?

Браво! Мноо правилен коментар!

Може пък да има съвест човека, и да не иска печели като мами хората и им разправя басни...

Отдавна сме в черна дупка

черна дупка,тя като на гогов задника преписвачест бе

И само да питам, с тази снимка ще се решат ли световните проблеми, като достъпът до права на малцинствата или дискриминацията на жените и т.н.? Глупости и половина! Занимавате ни с маловажни теми!

Уважавам това, което правят учените, но като цяло ме интересува това, което се е случило днес! Всякакви дивотии, за неща, случили се преди милиони и милиарди години, са ми през Тая... А бе дръвници, вие не знаете, какво се е случило скоро, а ми фотошопвате разни черни дупки ли са или п...ки Пране на пари и точене на бюджети са всичките тези дивотии Тъй де, докато стигне инфото до нас, веки няма да има соларна системка, та учените да ни обясняват поредната дивотия Аре бегайте, и се заемайте с важни неща...

Кои са важните неща? Да се намери кой да те почерпи още една ракия ли? 5 лева за талонче да ти дадат? Кое е важното?

Не се връзвай! От далече или близо... това си е заубен живот!

Не пия ракия и не знам за какво талонче ми дрънкаш! Хората мрат по планетата от лакомията на шепа изроди, а ти ми говориш за наука... Ей такива дебили и антихристи са виновни за хилядите, които умират от глад и войни всеки ден! Та, важното е да оцелее планетата Земя, преди всичко Черните дупки и пу..ки си ги имаме и в Парламента

нощи пих,и какпка не остана,а гогов пак препил преписва урагана

Щях да бъда единствено изненадан, ако дупката беше квадратна - а те научно открили че била кръгла. Да бяха ме питали да им кажа за 1/1000 от хвърлените пари

Абе спрете да пишете тъпотии, че по-лошото е, че има тиквеници, които ще вземат новината за чиста монета. Те не могат да разберът на Луната кво става па черна дупка снимали хахаххахаххахахаххахахаха. Евала на Стоянчо хахаххахахах.

Тези снимаха Черна дупка, а Йончева още не може да снима къщата на Бойко в Барселона.. куриоз!

Изненадах се като разбрах, че някой е сложил скрита камера в клозетната ми чиния

Нали Земята е кълбо,защо самолета лети хоризонтално няколко часа от Франкфурт до Ню Йорк. Съмнявайте се във всичко дадени от НАСА.

Земята е плоска и не летете над 9 часа със самолет, защото ще паднете от ръба й.

Не..лети..хоризонтално...Проследете траекторията на който и да е самолет и ще видите че не е права линия. Боже прибери си вересиите. Връщаме се в Средновековието.

това не може да е никакво доказателство, защото по принцип самолетите не летят в права траектория заради ветровете, които ги отнасят встрани от курса в различна степен всеки път. Едва наскоро съобщиха за един полет дето са имали късмет с попътен вятър, който им беше съкратил пътя с час и нещо. Плоската земя няма да я коментирам, щото някое малко котенце някъде умира в тоя момент, в който я споменах тази глупост.

Нямам това предвид... ама карай да е весело. Който може ще разбере какво съм казала.

Роси самолета не лети, лъжат те да ти гепят паричките за билети, само се издига и пилотите го направляват наляво надясно, докато земята въртейки се отдолу ни даде необходимата дестинация, ако имахме възможност да скочим толкова високо, не ни трябват самолети

Една звездичка няма. Фейк пак. С тези телескопи търсят вече 50 години знамето на Луната. Спътниците и МКС ги няма.

Интересна статия, за хората идолизиращи сателитите: newsweek.com / undersea-cables-transport-99-percent-international-communications-319072

коментиращите излезе у космоса - тогаз ша разберем да верваме ли че земята е кръгла и има ли изобщо космос - щот сега верваме кот ни кажат

каквото каже премиера Зевс, това е

Ако не беше тъп, нямаше да ти трябва да излизаш в Космоса за да ти станат ясни някои неща, но понеже си, ти остава да разчиташ на "око да види, ръка да пипне"

А ти понеже си умен, продължавай да вярваш на псевдо авторитети, и на компютърни анимации...

Много е черна и е много дупка! Всъщност прилича на поничка...

Да бяха насочили телескоп към Русия, няма нужда да търся толкова далеч...

толкова силна гравитация, че светлината не може да избяга, ама в същото време излъчва мощна струя материя изхвърляна от дупката?

шшшшшт! някой е чел-недочел книгите на Хокинг.

Е няма ли начин,тая черна дупка да засмуче всичките гербаджииски боклуци,заедно с парламента и никога да не ги връща повече в България. Да ходят да крадат на друго място.......

Ма си е страшна работа.Нещо като анус с възпалени хемороиди то, на тва му казват мечи гъз

измислици на търкалета

аз нали се обзаложих че ще прилича на ураган с око в центъра които засмуква материята надолу като фуния точно както съм изложила в овторската ми теория за новия модел на черните дупки които не просто изкривяват пространството но и го пробиват надолу като фуния и като око на ураган с разликата че материята в черната дупка достига хоризонта на събитията с около една трета около скоростта на светлината м плазлино състояние и продължава да се ускорява почти до скородтта на светлинана минавайки много близо до точката на сингулярността след което се превръща в антиматерия и огледално на нашия свят образува антивселена-повече за моята авторска теория на моя сайт времето е кръгло

А в антивселената, антигравитация ли има във Вашата "овторска" теория?

Все едно да ме питаш дали хората в нова зеландия ходят с главата надолу

@123456 - питам, понеже щом частиците минат през черната дупка и сменят резбата (пардон, поляритета), ми е интересно след това как съумяват да излезнат от "другата" страна на сингулярността. А ако минават "покрай", а не през, то какво провокира превръщането им?

Уникално постижение! Това не е като да купуваш апартаменти на нереално ниски цени с крадени народни пари.

Защо бе, да не би вече да не могат да крадат, че да ги купуват на "нереално" ниски цени.

вЕрвайте!