Коментари - Пентагонът е зависим от... Роскосмос? | IT.dir.bg
назад

Пентагонът е зависим от... Роскосмос?

Използването на руския ракетен двигател РД-180 е изключително важно във финансов план за военното ведомство на САЩ.

Обратно в новината

Коментари - Пентагонът е зависим от... Роскосмос? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нещо опре ли до кинти, тия от Краварника забравят напълно висшите принципи, а!? Това за американската принципност. А иначе по отношение на американската технологична "извисеност" работата е още по-позорна с тия двигатели!

Чета коментарите и ме навява мисълта, че БГ има много разбиращи по ракетна техника. Сега ще информирам американците.

И ква стана тя? Американското кацане на луната по телевизора било....Епизод 1 от сагата на Лукас "Междузвездни войни"! Мчи то от моше ници кво да очакваш! То и Господ не случайно ги е изгонил от Храма!

Оказа се че си изключително тъп. Всъщност това се и очакваше, така че изненади нЕма.

Не разбрах, Господ кой е изгонил от храма американците или джедайте?

савецки тролове много нещо в дира, от един милиард купили савецки ламарини и оцвъкаха всичко, че видите ли краварите не моат без колхозниците, ц ц ц, че един милиард е оборота на кока кола в колхозия

ие ие кефиш ме,само дето американците у мкс едва ли мислят като тебе,иначе си отворен кво или по добре кфо гледам допада ти небрежния стил на писане,може би за да си прикриеш неграмотността?

Ако имаме по нещо да си приличаме с Русия, това е че за миналата година по покупателна стойност лева и рублата имат съответно 2.81 и 2.82 по голяма стойност спрямо долара за 2015 в сравнение с банковия курс. Това води до евтини експортни стоки и мизерно възнаграждение . По време на социализма един долар се търгуваше за 3 лева на черно , а по банков курс за отбрани люде приблизително долар лев. привилигировен банков курс. Трябва ли това да ни изпълва с гордост или по скоро руснаците. В случая с качествени двигатели , продавани за жълти стотинки са завладяли пазара. И това е успехът на Spacex , че е доказал , че с не толкова ефективни двигатели по отношение на кпд, но с голямо отношение тяга тегло в пазарни условия на американски пазар с иновации ,икономическа ефективност и инициатива са успели да постигнат минимални цени за единица извеждано тегло на ниска орбита и ГТО. Това открива възможности за бъдещи полети към Луната и Марс на приемлива цена. С ефективните си и евтини двигатели 4 пъти руснаците демондтрираха зрелишни катастрофи в ниските слоеве на атмосферата и това ги отказа от пилотирани полети към Луната. 300 руски двигатели НК33 бяха захвърлени на склад и когато частни западни компани ( предимно американски) им намериха приложение изведнъж това стана предмет за гордост. В известна степен това ни напомня , че след 50 години добив на ниско качествено желязо , ние открихме че нямаме желязо , а злато и сега се оплакване че сме оставили добива на чуйди компании.

разбрах само едно,че ако фанеш 1000циганина и те пръднат директно може да отидеш на марс ,дотолкова са ти инженерните познания;)

май толкова са твоите "инженерни" познания

Не приписвайте вашите представи за аеронавтиката на други . Защо американците отидоха на Луната , а руснаците не въпреки качествените им двигатели. Първата степен на руската лунна ракета беше с високоефективни двигатели, но отношението на структурната маса към цйлото тегло на първата степен беше 10. А при амерканците това беше към 17. занчи при Сатурн 5 първата степен тежи 2300 тона , а втората и полезният товар 600 тона и структурната маса 131 тона. Ако приемем средно, че скоростта на изгорелите газове е 2800 м/сек, то дж= лн(2900/731) ь 2.8 = 3.85. за Нк 33 можем аналогично да приемем , че скоростта на изгорелите газове средно 3080 м/секунда - високоефективн двигател . и ако Сатурн 5 беше конструиран с руски двигатели ( първата степен) то дж = (лн2900 /830)ь 3.08 = 3.85. Няма предимство . Амерканските двигатели обаче не гърмяха. Явно не само са работили в много по лек режим , но са били по - сигурни . По - късно решиха, че оптимално е евтини руски двигатели , които не гърмят и американска ракета. Елон Муск доказа че е възможно най - добър резултат да се постигне с американски двигатели и американска ракета. Въпросът е не дали амерканците са били на Луната , а кой ще бъде втори и дали това ще бъдат руснаците . На каква цена. И от тази гледна точка , ако това стане към 2030 година и това са руснаците, по добре е да се каже ( лъже) , че това е станало на по - ниска цена и че съветското ръководство е мислело за народа ( как да го прати на лагер или изсели) и не са искали да дават много пари.

тотален позор на краварите!!! след всички тия холивудски продукции включая холивудското кацане на Луната, след всички гигантомански напъни и чудо американската техника се оказва десетилетия назад дори от технологиите на СССР, да не говорим за съвременна Русия! след всичките санкции срещу Русия после тихичко с пълни гащи и подвити опашки купуват двигатели от "изостаналата Рашка"?????? Световен резил! Ама били правили айфони - голям прас! Айфоните са за кифлите, ракетните двигатели са бъдещето на човечеството - има малко разлика все пак! Който иска здраво да се повесели може да изгледа и този забавен и поучителен клип в който се вижда как доблестните американски военни бомбардират с Хамъри, като ги хвърлят с парашути, които се късат youtube com/watch?v=l-YsSL65quM

Срамота за най-невероятната и най-изключителната нация на света, Земята, Луната и Слънчевата система да стига до космическите си територии с архаични и пияни руски двигатели!!! Позорно е! Никой каубой не се държи така, дори пред Винету! Веднага да пуснем в действие високотехнологичните и недостижими совалки! .... Нямало вече! Всички били гръмнали....а последната здрава била музей....! Тогава веднага да пускаме Атлас! ... А, и него го няма! Дори не можем да го пресъздадем! А всъщност създаван ли е някога или...Холивуд прадакшън?!! Направо ша са хвърла в Гранд Каньон! .... И там ли не става?... разбичкали сме го били за шисти и ся токсичен бил...

чел, ама нЕкои тролове сигурно са се офлякали от кеф :)

И ква стана тя? За Космоса на "високотехнологичните" САЩ им трябват руски визи... :)))

След 5 години ще си имат чисто новичък техен двигател, какъв е проблема? Много ясно, че след като спряха космическите совалки ще има една такава дупка в етапа към следващото поколение космически апарати

Plamen Markov

Да бе, ще имат, още лайна по гащите. РД-180 даже не могат да го повторят, да не говорим да измислят друг със същите или превишаващи характеристики. Преди да го купят, даже твърдяха, че съществуването на двигател със рекуперация на турбото е реално неизпълнимо, но ... ноооо се оказа, че пияните руснаци, не само са го изпълнили ами и си летят със него като стой та гледай :)

На фона на 600 милиарда долара военен бюджет годишно, САЩ бълха ги ухапали зарад 1 милиард загуба от рускосмос.

Руснаците ще изведат и основната част от стотиците спътници за глобален интернет. Днес Русия е монополист по извеждането на товари в орбита. Преди около 6 мес. САЩ платиха $490 млн. на Русия за да им извежда товари до МКС в следващите 2 години. Руснаците разработиха "Ангара" и завършиха космодрум.С на руска територия, откъдето ще изстрелват със свръх мощни двигатели от северните ширини. Ангара е с екологично чисто течно гориво. А в момента руските учени работят нас проекта за "орбитален самосвал" , както каза Рогозин в него вият стил. Това ново поколение ракети ще извежда до 100 тона товар. Само мисълта за такава технология граничи с фантастика. Но руснаците ще го направят, защото имат най-силната фундаментална наука, пробиваща пътят на технологиите. Руският реактор на бързи неутрони за атомната енергетика е доказателство. В момента САЩ е в изключителна депресия на икономиката и едва ли ще има финансите и материалната и научна база да създаде технология да двигателя от третата степен, продаван от руснаците.

е явно повече от бълха ги хапе, щом продължават да го ползват пред собственото си "родно производство" :)

ти нещо не си в час ходи по честичко на училище,кой говори за загуба,нали получават продукт за тези кинти който е по евтин ако си го произведат а дали могат е друга тема,та тука става дума за печалба,така че ходи по честичко на училище и ползвай кратуната само за баланс

Най-мизерното нещо е беден, изпаднал, завистлив и злобен български русофил. Он мрази всеки по-богат, по- успял, по- щастлив и обича Путин и комунизма.

Що направо не си кажеш, че си обратен! Кажи си!

Ракетни двигатели, дали за космоса или за ядрени глави все тая,просто едните са с години напред!!! Само един тъпанар Щерев , под различни никове пише глупости за руснаците и една жалка паплач онанисти го подкрепя!!! Може да произведеш купчина ламарина с двигател и да ЛЕТИ, но произведеш ли купчина интегрални схеми с тъчскрийни айфони и айпади и смарт чикии НЕ МОЖЕ И ДА ПОМРЪДНЕ!!! Ако се бяха обединили усилията и на едните и на другите света щеше да е РАЙ , РАЙ!!!!

това за рая е стара теза, но както българските,така и американските кухоглавци -русофоби не са го разбрали...

Да...както казва Джон Глен ако искаш да си астронафт, научи руски....може би е редно да се добави ако искаш да си в Космоса научи руски, с майдански понички не става тая работа колкото и да се пъне Маккейн....колкото до совалките, е, последната я прибраха в музея, знаем какво стана с другите.

За рая си прав... Ама ония с парите са си осигурили собствен рай на нашата планета, като ни държат за гушите посредством Русия и САЩ. Те са скачени съдове, или по-точно - двата края на тоягата, която ни управлява.

Тази "новина" от къде я изкопахте? Проблема беше разгледан и осветлен за последно на 26.01.2016 г. в Конгреса на САЩ. Проблемацията идва от факта, че "най-високотехнологичната" НАСА все още не е наясно с технологията на горивните камери на ракетните двигатели от затворен тип. По думите на Маккейн новият бюджет на САЩ позволява купуването на повече руски ракетни двигатели РД-180. Току-що дадохме (на руския президент) Владимир Путин десетки милиарди долари, заявява сенаторът. На 18 декември американският президент Барак Обама подписа проектобюджета на САЩ за 2016-та финансова година. Освен премахването на действащата 40 години забрана за износ на американски нефт, той включва и пункт, който позволява допълнителни покупки на РД-180 за изстрелването на ракетите-носители Atlas V, включително и в интерес на националната отбрана на САЩ. На 10 декември Маккейн, който оглавява комисията на въоръжените сили към Сената, заплаши да се сдобие със забрана за използването на руски ракетни двигатели. Той обвини компанията Atlas V United Launch Alliance (ULA), че се опитва да манипулира Конгреса на САЩ с цел покупката на допълнително количество РД-180. Специалистите от Пентагона са заявили, че за тях единствено важно е да не се прекратява извеждането на сателитите за ведомството, защото иначе лошо - изоставането ще е невъзвратимо. И нека този факт най-после да отрезви и форумните, и извън форумните "специалисти" относно това дали света все още се управлява по двуполюсния модел. Не съм чул да е отменен. И ония с парите, дето редят нещата, ясно си дадоха сметка, че в щатско не им достига само фон Браун за свястна концепция за такъв тип двигатели и ги отсвириха. Който го може, ще прибира доларите, а другите - ще купуват и ще са благодарни, че ги търпят. Мина времето на пилеенето. То и затова ако почнат да печатат зелените билети, ..... Така, че Космоса не е място за самоизява на самовлюбени некадърници!

Факт: Русия е разработила предшественика РД-170 през далечната 1974 г. Факт: първият РД-170 е произведен през 1976 г. Факт: САЩ все още нямат технология за производство на горивните камери за този тип двигатели. Факт: няма друг който да може към този момент да произведе такъв тип ракетен двигател, освен РФ. Когато фактите говорят, и Боговете мълчат ! И кой сега е номер едно ? :)

Факт: Първата совалка излита 1981 г., а двигателите и са й със затворен цикъл точно както и РД-170. Факт: The history of the RS-25 traces back to the 1960s, а първият тестов двигател е прозиведен през 1971 г. Факт: САЩ имат технологията още от 1971 г. Факт: Има кой да произведе такъв двигател, нещо повече правят се нови много по-добри при това примерно Раптор и ВЕ4. А като ефикастност Мерлините са двойно по-добри макар и малки. Факт: 60 години по-късно руснаците още не могат да направят мощна ракета като Сатурн 5. Когато фактите говорят путлерастите е добре да си мълчат.

Само не разбрах защо като имат по-добри купуват съветски ( явно руските са им прекалено модерни ) ?

Муньо и за драскач не ставаш

Ти да не си расъл в саксия ?

Chefo77

И като имат "мощна ракета", с какво ще я изведат в орбита бре, умник? Цялата им текстилна сила да се впрегне, толкова ластици за гащи не може да произведе ...

Ако приблизително приемем тегло на ракетата 400 тона от които първата степен 300 тона структурна маса 20 тона и РД 180 и респективно 450 тона първа степен 350 тона и мерлин 1д двигатели с 1/8 по голяма тяга ще получим пак структурна маса 18.5 тона , но два пъти по - малка маса на двигателя и дори и да приравним структурната маса на 20 тона , бихме получили същата dv , но с два пъти по лек и евентуално поне два пъти по евтин двгател и при равенство на цената на двигателят и останалата част на първата степен при мерлин 1 д цената на първата степен е с 18.75 % по ниска. Та от тази гледна точка РД 180 е морално остарял , но при РД 193 имаме приблизително равенство като пак с мерлин 1д е съвсем малко по евтино. Изводa е: да качествени двигатели , но за първа степен най важно е тягата, а ако почнем да сравняваме мерлин 1д waccuum с руските двигатели от втора и трета степен пак предимството е на мерлин 1д. И тогава се питаме след като мерлин 1д работи при 108 атмосфери налягане , а руските при 260 атмосфери какава е ползата. Вероятно да пишем възхвални слова за руската техника без покритие.

Но ако отчетем че по време на покупката на 100 двигателя РД 180 , цената на нефта беше ниска и двигателите евтини и че сега отново цената на нефта е ниска и Русия е на път да се излекува от така наречената "холандска болест" , при една нова покупка на 100 двигателя на добра цена може да излезе и на сметка za ULA i Atlas 5

Твърде е вероятно именно руснаците да са дали под секрет технологията на американците да произведат ракети за излизане в околоземна орбита. Интересно какъв е бил залогът за това. Имам съмнение, че залогът е бил Куба завинаги да си остане социалистическа, сиреч, в съветската орбита. Но има и други подробности, които никога няма да узнаем. Що се отнася до американското кацане на Луната, то, разбира се, е отначало до край холивудски маскарад.

И тез хора са били на Луната....

А ти откъде си сигурен, че са били на луната?

НароденСъд 2

Ми.... Така разправят. :))

Купуваме тези руски двигатели по същата причина, заради която купуваме стоки и от Китай - ЕВТИНИЯ. Пестим 1 млрд.$ от военния ни бюджет, който е 585 млрд.$ и доставяме малко радост на русофилите в България.

Двигателите руски...ама я какъв хубав спортен дизайн имат ракетите им :))))

Пускат такива "новини" само за да дадат храна на кремълската тролеферма. Става дума за пестене на стотинки и нищо повече, ама да дадат шанса на кремълските агит-слуги да се поразлаят, да ги пита човек и тях какво си мислят, че правят.

1. Пускат новината не само за "мурзилките", но и за "соросчетата" като теб. Така се прави безплатно съдържание - под статия 200 думи - 100000 думи коментари на американофили и русофили. 2. Истината е, че американците НЕ могат да направят двигател на ПОНОСИМА (не ниска) цена. Просто са некадърни.

Konstantin

Те ако направят така че само регистрирани да пишете ще се окаже че сте 4-5 човека дето сте на амбразурата...Независимо от предпочитанията ви...

хмм, ia да видим, военен будгет около 1 триллион. това е 1000 пути по 1 милярд. дали наистина този един мялярд е проблема? едва ли, при положение че миллардите ги изкарваме от вуздуха така или иначе. друго е проблема ама е кофти да си го признаем.

И какво пречи на руснаците да спрат да им ги продават тогава? Нали САЩ са уж враг номер1..

О, при нас е доплувало същество от дъното на океана! Само някой, прекарал последните години в Марианската падина, може да не знае, че Русия не е обявявала САЩ за "най-голяма заплаха", а се обръща към краварите с "нашите американски партньори". Е, малко иронично, но в крайна сметка благосклонно, както възрастните се обръщат към децата.

Гошо тъпото да си трае. Първо военния бюджет е 580 милиарда и си е наместен. Излишни пари няма.

как може? ама аз какви работи видЕх у Хуливутските филми пък сега какво се оказва, че са ни лъгали?????? ай ай ай

Ако бяха поне малко възпитани, американците трябваше дори да благодарят на това, че Русия е на по-високо ниво и не им удари също едни санкции да ги видим тогава с какво щяха да летят - освен с китайски батути - няма с друго какво. А на смешниците дето нещо бълнуват за някакви си американски ракети да им кажа да проверят за каква товароносимост, надеждност и цена става дума. РД-180 е разработка калена през десетките години употреба, а разработките на частните американски фирмички са нещо като курсови работи по сравнение с това. Ако американците можеха да я карат с факултативните ракетки, нямаше да се позорят тъй пред целия свят - ама няма как. Позор, но е полезен и радва!

Американците преди всичко са прагматици. Те и затова се отказаха от совалките. Мислиш ли , че са толкова захлупени , че един ракетен двигател да не могат да направят ??

Тогава излиза, че руснаците са още по-големи прагматици, защото те изобщо не ползваха совалки.

Малеее, каква стана тя?! Ама Русия била Горна Волта с Ракети, ама била Бангладеш, ама била Бензинова Колонка, ама била страна на пияндетата, регионална държава със срината икономика, изостанала, изолирана... пък сега се оказа, че държи ключовете от Космоса за Щатите. Голям резил, направо космически. Големите приказки, големите амбиции и вселенските фукни и се оказа, че Хегемонът е гол... Чини ми се, че истината е съвсем простичка, условния Западът просто не умее да губи, все се опитва да заграби и унищожи Русия, да й принизи постиженията и победите, и всеки път ЯДЕЦ! Много ги е страх западняците от Русия, затова все гледат да я уязвят, обаче рано или късно задниците им лъсват. Обединена Европа във вид на войските на Наполеон и във вид на воиските на нацистка Германия бяха разбити от руснаците, руснаците спасиха Европа. Сега пак я спасяват в Сирия, но от ИДИЛ - най-новото чудовище на Краварландия. Първия изкуствен спътник, мъж и жена в космоса са от Русия, гениални творения на духа, науката и изкуството са родом от Русия.

+1 рубла таварищ. харашо!

Iosiff Beluga

2 да са. Те така и така са обезценени.

чевъртит,а! отдавна САЩ не са тва,което бяха 80-те годинина 20 век. По лошото е, че още не го осъзнават!

Пълни глупости и не са го преписали вярно .. всичко написано е вярно само за ULA и за Атлас в момента вече има нов сертификат за SpaceX с тяхната Falcon 9 която вече работи с НАСА така че има не само нов двигател който е по евтин но и нещо повече възвращаеми ракети а съвсем наскоро SpaceX ще тества и новата тежкотоварна ракета която няма аналог в света :) така че .. русофилите малко рано се израдвахте на новина пусната в дир.бг :) хехехе

както винаги САЩ имат всичко това -но то всичко е направено в холивудско студио.Иначе са на гол тумбак чифте пищови.

Аз повече вярвам на баба ти Хилъри какво могат и какво не, а не на теб, нищо, че хич не я харесвам. ти си гледай фантастиките, но ще видим кога е стане реалност казаното от теб. дано доживеем да видим.

Аз сега няма да слушам Конгреса, а ще слушам някакъв си прокраварски дърдорко?!! Айде бегай и учи руски.

The boxer

Путин е виновен!

Путин няма нищо общо, този дизайн двигатели на братушките им е останал от ВСВ.

Всичките керосинови двигатели на американците са по отворената горивна схема. Единствения им със "затворен" цикъл беше този на совалката. Засега чакаме метановия Раптор с пълна газификация.

ВЕ4

За BE4 (на метан) все още не можем да говорим в сегашно време. А при руснаците има двигатели по затвеорения цикъл с всякакво гориво (и съответния окислител). Керосин/кислород, водород/кислород (летял само два пъти с Енергия по 4бр двигатели) и хидразин/азотен окис (вариант N2O4). Единствения летял американски двигател със затворен цикъл е този на совалката. Много добър между другото (цената не я гледам).

Това не е вярно! Невъзможно! Най-невероятната и изключителна нация в света изстрелва ракетите си в космоса с приложение за мобилен умен телефон с нагризана ябълка!!? Това, че купуват двигатели от Русия е само по хуманитарни и благотворителни причини!

"Това, че купуват двигатели от Русия е само по хуманитарни и благотворителни причини! "УЛА купува от руснаците. Причината е че поради по нииският си стандарт и вероятно държавни субсидии Русия може да продава изгодно на УЛА високоефективни двигатели. Но не са незаменими. Имаше остър конфликт между Spacex и ULA на тази тема. Това е по - скоро вътрешеn американски конфликт с международен ефект. Мерлин 1д може да заменя успешно всички руски двигатели. Например Мерлин 1д Vaccuum има ISP 348 и 94 тона тяга и може да намалява тягата си до 39 % . Та един такъв двигател може да превъзхойда руските за втора и последна степен. руските като последна степен имат ISP 359 и 30 тона тяга. Та ако се намали тягата на 40 % и респективно най малкото сечение на соплото може да се получи същият ISP при 38 тона тяга. И комбинирано да се използува двигателят за втора и последна степен, като се изхвърля ненужни резервоари. Тоест да се модифицира Фалцон 9 и да има над 7 тона товар на ГТО. Или пък да се използува Ариана 6 4 с цена 126 милиона долара за 11 тона на ГТО или 10.5 с два спътника ( по добре от Атлас 5 ). Това разбира се би било равносилно на отказване на УЛА от този бизнес и те търсят собствени решения ( ракета Vulcan) Излишно се драматизира това съпреничество между водещите американски компании.

купували руски двигатели по хуманитарни причини -ти изби рибата в краварника бе.

И какво става после с трите прасенца? Кажи, кажи, кажи...!!! Не съм заспала още!

възхищавам ти се как си се цепнал на амбразурата да защитаваш силата на американските технологии ама само напъване не стига виж истината, поплачи си малко и ще ти олекне

РД 180 е стар двигател. По новият е РД 193. Но РД 180 се използува успешно с Атлас 5 и не е лесно да се замени като носна кърпичка. Санкциите поставят в трудно положение УЛА. Не съм адвокат на американците, но не съм и руски трол. Опитвам се да бъда обективен. Симпатиите ми , ако имам такива, са по скоро за Европа и Ариана 6. Но най - вече съм фен на изследването на космоса и от тази гледна точка разглеждам нещата. Руснаците разчитат на стари лаври , защото са притиснати финансово и дават парите си най вече за военни цели. Освен това не е ясно какво ще правят и ако няма да правят нищо засипват всички с ругатни и дезинформация., та белким предизвикат впечетление. Spacex раздвийи надпреварата в космоса и застави конкуренцията външна и вътрешна да се мобилизира за да оцелее. Те поставят въпроса най - вече финансово. Това е от което USA има нужда, защото времената , когато икономическата мощ и технологиите бяха от решаващо значение са явно минало , защото има вече конкуренция в тази област и трябва да се поставят нещата и от тяхната икомомическа ефективност и че ракетната техника е преди всичко вече бизнес. В теhническо отношение става ясно че не само ефективността на двигателите , а и минимизиране на гравитационните и аеродинамични загуби , както и многократното използуване на техниката и оптимизиране на теглото и са от решващо значение. Интересно е дали с използуването на скъпо , но по - енергетично гориво (JP 5) с тези газгенераторни двигатели Spacexь , могат да постигнат 365 370 ИСП за последната степен , несто от голямо знацение за полети към Марс и луната . За JP 5 даваха цена 100 долара на килограм и 10 тона гориво би струвало към 1 милион , но това не е толкова много , ако мейе да се постигне ИСП 365 370.

Пищите ли кумунисти, пищете! Америка с вашите ракети ще смачка вашите глави прости! ахахахаха

щерев впори път те управлява моя гавазшин! Много си прост!!!

държиш бренда виждам, а? бренда на маниакално американизиращ се изрод!

Как може да пишете такива статии? Ще се спираме, ейййй! Американските ракети са много по-хубави, ама си ги държат за зор-заман :) Хайде, соросоиди, запейте ми песента за "руското такси" и т.н.

Е нали са мултикултурно общество за да излиза всичко по-евтино. С две думи с хамбургери, кола и чипс няма да стане. Царевичният сироп май и той не е подходящ.

Така е, ама ако не смяташ разходите за завод и полигон. При достатъчно серийно производство цената може да падне значително, но в случая става въпрос за инцидентно производство. Не си струват усилията за завод и изпитателен полигон.

Невъзможно! Най-невероятната и изключителна нация в света няма такъв ефективен двигател!? Не успява и да го копира, въпредки че открадва чертежите и технологиите от изостаналите рашки!?

Само руснаците и китайците копират

Те копират успешно, за разлика от "изключителните" американци - 20 години безуспешни опити с хоризонт за още 20!

Важното е, че си вярваш :) Нека позная.. Американец си виждал само на кино, нали?

Ма що бръмчите напразно ве ора ? Ма то е ясно че руските са скапани двигатели от летото НИЕ ще ги снабдяваме с БГ двигатели . И парите ще влизат в хазната така че за сите бугаре ще има гювеч ...му-ха-ха.....

"Преди година и половина, заради обостряне на отношенията с Русия, Конгресът издаде забрана за използването им след 2019 г. " Хамериканска комедия !

Тая новина колко е стара - 5 години? SpaceX вече няколко пъти носиха товари до станцията, скоро ще почнат и хора. На 3 пъти по-ниски цени.

Не разбирам каква е ползата на Русия да продава свое производство ракетни двигатели, които да се използват от военните в САЩ ?!?! Някой има ли логично обяснение?!?

Освен чисто тривиалната търговска полза, все пак руснаците не вярвам да продават двигателите по себестойност, има и стратегическа - създаване на зависимост.

И аз не знам каква им е ползата - закъсали са за долари най-вероятно? Като имаш предвид, че намерих сведения за германски шпионски спътник (НАТОВСКИ), който наскоро е изведен с руска ракета. Явно са възможни такива неща.

Когато американските интереси са застрашени ембарго няма!

Да се смее ли човек да плаче ли? Дали ще го публикуват и в Икономедия?

а рашките са толкова закъсали за долари че продават двигатели на сащ за да могат последните да шпионират русия :))))))

бе никой не е закъсал за тоалнетна хартия -доларите се печата в хилди тонове ежедневно.За друго са го закъсали янките от гетото.Споко още малко - сега ги уставят ударно изнасят долари в офшорките.Америкаските компании държат там 2 трлилиона долара.А иначе в космоса сащисаните ще скачат на батут

:))))))))))))))))) Лелче, пак подтвърждаваш тезата ми за тотална обратност във всичко, при вас, обратните. Когато правиш секс с любовника си той има един... едно нещо, влязло в теб и ти имаш един ... едно нещо влязло в теб. Можеш ли да кажеш каква е разликата и кой кого ...? :))))))

Ами 1997, в разгара на Хамериканското иго над Русия, по време на пияния пудел на сорос - Елцин.. Ама и след 5 години, пак ша искате Руска техника ! С 200% дълг, ама няма да имате долари да си купите !!!!!

не пална пародя америка не може да си качи вауражението на орбита без руските ласточки

Е, чудо голямо е станало. А необходимо ли е сега да кажа по този повод, че Германия използва руски ракети за да изведе в орбита немски шпионски военни спътници?

Безумна новина :) А 1 млрд. Пентагонът харчи от сутрин до обяд, така или иначе.

Според ТАСС(телеграфната агенция на савецкия союз), добре, че е россия, че САЩ да имат Хъбъл, Кеплер, МКС, лендроувърите на Марс и станциите до Плуто! Слава на Путинска росссия! Слънцето на 21ви век!

Виж, разбрахме че си глупав, млъкни вече! Показа си магариите, хайде стига!

Невъзможно! Най-невероятната и изключителна нация в света няма такъв ефективен двигател!? Не успява и да го копира, въпредки че открадва чертежите и технологиите от изостаналите рашки!? И след 20 години опити за копиране....отново купува изостаналите технологии на руснаците!? Невероятно! Че и в Сената на САЩ го обсъждат въпроса, отново...!

Няма по-голяма ракета от Saturn-V, която позволи на американците да кацнат на Луната, а главната заслуга за това се пада на Вернер Фон Браун. Конкурент беше единствено руската лунна ракета, и на нейния конструктор Сергей Корольов, но собствената му държава го вкара в затвора, пратиха го по лагери, после той се разболя и умря. Умря и руската мечта руснак да кацне на Луната. А сега от НАСА разработват йонен двигател за междупланетни полети който се очаква да влезе в експлоатация много по-скоро от очакваното. Всичко друго са празни приказки.

Да, ама артистът от Седморката на Блейк умря. А Англия едва тази година изпрати с руснаци човек в космоса. А САШ и тяхното кацане на Луната ТОГАВА е също забавна тема. Не всичко е пари приятели ;)

Ей само да не ме изпреварят с йонния и да ми вземат името на ракетата, че ще се гръмна. Ще си я кръстя Сатурн .. и в момента довършвам в гаража моят собствен супер-хипер-ултра-светлиненно-йонно-плазмен двигател с двойна употреба и като косачка на трева при междупланетни изследвания, но мисля да го пусна в експлоатация по-рано от предвидената 2894-та година, защото ще загубя маса пари иначе!

Тъпунгер, по евтино им е да купуват отколкото да правят. Затова и не правят. Щото освен направата трябва и изпитателна установка която струва към 2 милиарда. Та хората си правят сметката. 2,5 милиарда срещу 1 милиард и са решили, че е по-добре да купуват, щото руснаците си имат установката още от времето на СССР. С този 1,5 милиарда разлика си развиват други програми.

Кои програми си развиват? За сплашване на Меркел, затриване Европа и на Украйна ако търгуват с Русия, надъхване на Ердоган и подаръци като оръжие вкл. от България + джипове за ИД, навиване ключето на Плювко и други благотворителности ли? Какво следва? Американският намест ник тук каза, че най-важната му задача е да бори руската пропаганда. Не сътрудничество, инвестиции, производство етс.

Годишния военен бюджет на САЩ е над 600 милиарда долара според най-официални данни. Това, че един кирлив милиард им е огромен проблем и то когато става дума за разработката на собствен космически двигател което е програма за години напред означава, че това тяхното е един огромен балон.

Нещо не си разбрал, очевАдно. 1 милиард е не за разработка на двигател, а за харчене и то от 1997 г. до сега. А когато парите са наместени един милиард си е проблем за всеки.

1 млрд USD се печатат за по-малко от ден (за година успяват с 1 трлн). Така че какво тук значи някакъв си милиард?

цитиран от ТАСС и БГНЕС ---- Eх, дрогарки и дрогаре! За прости ли ни вземате!

Ако можеше да ползваш гугъл и имаше елементарни познания по английски, щеше да си я намериш новината в Ройтерс, DefenseNews и т.н. Даже има запис от изказването на сайта на Конгреса.