Коментари - Пентагонът все още ползва Windows 95 и 98 | IT.dir.bg
назад

Пентагонът все още ползва Windows 95 и 98

Някои от най-важните системи на Пентагона все още работят под Windows 95 и 98.

Обратно в новината

Коментари - Пентагонът все още ползва Windows 95 и 98 | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като ви гледам писанията много CRC та давате /Cyclic Redundancy Check/

използвайте windows me, доста по-стабилен е от 98SE

Нормално е да работят, стига да нямат инсталиран FlexType. Това софтуерче, което даже нагло се оптиваха да продават по $30 (при цена 100-200$ за целия Windows) е нанесло маса вреди. Но по интерция го инсталират като важна част от всяка система - после "кой ми с*а в гащите".

че кво му е на флекс тайпа..? бачкаше си супер, не виждам вреди от него, колко години съм го използвал...

ооо...недей така....даваше много неочаквани проблеми по другите програми. Лека му пръст на Инженера, който популяризира друг метод за кирилизация!

3евзек

Едно време съм преинсталирл 5-6 пъти подред докато тръгнат едновремено саундбластер и флекстайп. Като сработят веднъж, изкарват около година защото на Уиндоуса му идва времето.

Е какво пък толкова

ми как няма да ползват 98 и 95 при положение че днешните хакери набор 2000 и 2001 г. като видят такава операционна система и блокират. Ако ползват фортран и кобол ще е още по сигурно няма кой да ги пробие тия системи.

Фортран и Кобол са алгоритмични езици, а не операционни системи. Правиш ли разлика?

А кой е твърдял, че Фортран е заместител на Windows? Нещо май нямаш въображение и не можеш да схванеш контекста.

Чета и си мисля колко много идиоти бродят по тази земя. Уважаеми многознайковци, ДОС или Дискова Операционна Система е само един слой апи в компютъра. Вярно, че на по-старите версии е играел ключова роля за работата на операционната система, но е глупаво да се твърди, че в момента е напълно избегнат. Като пример: "цмд" в "рун" отваря конзолния прозорец, който не е някаква емулация, а е реален текстов интерфейс, на чиято база работят повечето от системните команди напр. форматиране, управление на дялове, достъп до мрежови ресурси и т.н. Това също е част от класическата ДОС, макар и да не се тръби толкова на широко. В много случаи по-старата система е за предпочитане. И съвет към кандидат-хакерите: ако компютъра не е в мрежа, най-много да ви хакнат по един дедов... Само още един любопитен факт: преди няколко години НАСА изкупуваше стари 808ш процесори за нуждите на совалките. И вместо масовата реакция да е "Ха-а-а, ха-ха-ха ха-а-а, тия пък к'ви са зелени" вземете се замислете защо. И не е защото са "зелени"...

mISHO

Гаден транслитератор... Легенда: цмд - cmd рун - run 808ш - 8086

тези версии на майкрософт имат милитари версия с която никой в бг не е запознат!!

ти си бая тъп. Това, че командният промпт на вин10 интерпретира DOS командите, не значи, че отдолу има DOS.

Това не е дос, не е емулация - просто конзола....

mISHO

Добре бе, умния Ако си направиш труда да погледнеш какво съм писал, че е "част", а не че е същински ДОС. "In Windows, Command Prompt is compatible with COMMAND.COM" инфо: https://en.wikipedia.org/wiki/Cmd.exe п.п. тъп можеш да кажеш на баща си, пръдльо с пръдльо...

cmd е вече VM-ка в боза10; беше истински терминал в предишните. И DOS-а не е API, само link е команден интерпретатор (което може би ти наричаш API), но той не е DOS. io.sys и msdos.sys на микромеките (а после и himem.sys) са DOS-а. Примерно боза 3.10 и 3.11 заместваха link с link, като последния можеше и да се стартира после, а можеше и наместо него (с config.sys). И пича по-горе пише за тези езици, защото различните ОС-и понякога си имат в стандартната иснталация някакъв компилатор или пък има много голяма вероятност да се намери някакъв runtime инсталиран поради ред причини (да речем под бозата хората дето играят много често имат и VC библиотеки; хората дето ползват нет имат често JRE) а под линукс често има gcc. А под други ОС вероятно има лесно намираеми други неща.

многознайко май си ти - последно в XP има истински DOS, след това са емулации. Вземи малко го ползвай той интернет да се образоваш, не само да спамиш и да тролиш

3евзек

DOS има само там, където има опция Restart in MS-DOS mode. В Windows ME са го покрили достатъчно добре, но пак е базиран на DOS и системата дискета зарежда него.

Бе то ще се окаже, че тези системи са по-сигурни, защото вече няма живи хакери, които да разбират от тях. :)

Само да вмъкна, че Windows 1-3, 95, 98, ME са графични интерфейси, работещи в операционна система MS-DOS или PC-DOS. Най-вероятно тези компютри не са такива, зад които хора си щракат с мишките, а предимно управляват някакви устройства (най-вероятно дори през серийни портове).

Доста неща са на вариант на Windows. Например банковите автомати и дори може да излезне съобщение за грешка в прозорче (по-скоро диалог) на него. ;) Даже ги хаквали, като пробият дупка и сложат USB на компютра който крият. Последното от стари новини в Германия.

mISHO

"най-вероятно дори през серийни портове" - направо откърти мивката... Употребата на серийния порт не е въпрос на операционна система, а на хардуер и протокол.

За Windows 1-2 може да си прав, но при 98/Ме сложността на "простия" графичен интерфейс е колкото 30-40 DOS-а. Така че не ДОС е системата с дребна "надстройка", а ОС е Windows като ползва ДОС за дискови операции и съвместимост. Най-елементарния довод: управлението на многозадачността и заделянето на памет изобщо не стават от ДОС.

Win 95 и нагоре не е надстройка над DOS, а самостоятелна ОС. Win 3.11 for Workgroups е последната надстройка.над DOS. В Win 95 за пръв път в масова ОС за РС имаме preemptive multitasking, тоест действителна многозадачност.

А ето каква новина намерих от миналата година при това, от официалната страница на Пентагона: "WASHINGTON, March 8, 2016 The Defense Department will deploy Windows 10 departmentwide by January to strengthen cybersecurity and streamline the information technology operating environment, according to a Feb. 26 memo by Deputy Defense Secretary Bob Work." Който знае английски нека да чете. Няма да си играя да го превеждам. Това е информация от извора, а не преписана статия от "РИА Новости" или от "ТАСС".

Е, те са казали, че ще сменят системата до януари, но се уточнили коя година. :-)

Абе не знам точно какви операционни системи използва Пентагонът, обаче знам че в NSA използват Линукс а не Уиндоус. Линуксът като цяло няма тези проблеми с вируси и прочие както има Уиндоус. Това знам аз.

Малко знаеш. Седни си. 3 минус.. да не те бият вашите.

5 пъти прочиташ едно и също нещо в тия статии! Направо те заболява главата ! Имате проблем с повторенията!

Това са "статии" писани от дресирани маймуни. Плащат им по банан на 1000 думи. Затова има чести повторения.

само да попитам дали си прочитате статия поне веднъж след като ви я преведе гугъл транслатора? може ли да преброите колко факти ги споменавате по два три пъти в тази статия в последователни изречения?

сигурно и под дос доста програми на dBase работят

Това не са точно уиндоуси а досове с графична среда. Всеки начинаещ хакер с лекота би счупил някой дос с архаичен вирус.

разбира се.. само да намери дискета, на която да качи въпросния вирус :)

Няма проблеми, питай ги тия хора, които си подават митническите декларации на дискети защото агенция "Митници" не признава други информационни носители.

Баш сериозните неща никога няма и да видят боза или линукс и подобни мазала ако не са съвсем оглупели тия по кабинетите. Навярно повечето все още карат на силиций от 70-те, най-много 80-те години, каква лудница ще настане като почнат да ги сменят не ми се и мисли.

За баш сериозните неща се използват Вин и Линукс. И не те не са омазани, омазват ги такива като тебе дето не знаят какво правят и пипат с мазните си дебели пръсти. Един програмен ред не написал през живота си дава акъл на доказали се професионалисти.

Лельо вреслива ходи си пак вряскай на пазара над щайгата с чушки, къде се вреш акъли да даваш и ти тук бе.

Що си губиш времето с форумни идиоти. Да мрът в невежество. Какво ти пука.

Ако ядрените ракети са баш сериозни неща, те даже перфокарти знаят и не са чували за магнитни носители. На SSD пък никога не биха разчитали поради уязвимост от електромагнитен импулс.

Явно фондовите борси в Лондон и Ню Йорк, например, за теб са несериозни понеже сървърите им са на Линукс. То бива-бива простотия, ама това твоето вече минава всякакви граници.

Има нова операционна система съвместима с Windows. Само че със свободен код. Нещо като клонинг на Windows. Нарича се ReactOS. И дизайнът и е сходен и драйверите са същите и файловите системи. Приложенията си вървят под нея. Още е в тестов период, но е доста интересна. И целият код е достъпен. Документацията е огромна по обем. Много е интересна за изучаване на недокументираните функции и структури на Windows. Руска е. Интерфейсът е на английски де.

Тия неща са в "процес на подготвяне" на работеща (поооне мъничко) версия вече 30 години, тъй чеееее По-лесно ще ти е сам да седнеш да си напишеш операционна система :) (или поне надеждата за успех е същата :) По-големият проблем е, че чиповете (особено новите) са принципно калпави..., и то си е от особеностите на "народо-психологията" и интелекта на ония, които ги разработват. Алтернатива няма, защото останалият свят се подведе по илюзии (пари и забавления) и изостана съвсем, та е извън влака, влак раздрънкан и мръсен, но все пак кретащ напред,... е надежда няма.

Разработката тръгва от преди около 10 години. Последната версия е на ниво Win7. Също и игри вървят на нея и браузери. Системата е 32 и 64 битова. Интерфейсът е съвсем приличен. И със сигурност не всеки може да напише операционна система. Само да те светна - структурите които се създават при стартирането на едно приложение са около стотина и чак нкрая се появяват стартовата и входната функция на главната нишка. И това се прави от системата. А функциите на WindowsAPI, които трябва да напишеш са няколко хиляди. За такива неща трябва доста да разбираш от системно програмиране. А тази система е любителска прави се на ентусиазъм. В екипа участват много хора от различни държави. И от България има също.Може да помогнеш, ако искаш и ако можеш де.

Странни неща, 95 и 98 са едни от най-бързите и сигурни ссистеми за работа. Най-вероятно хардуера вече издава багажа и за това ще е смяната. Но с уин10 си е живи приключение. Купих нов комп с 10 и диска не спира да работи, все сваля нещо и доста често аз не мога да върша елементарни неща на новия си комп. Последно време се замислям за кача някоя по-стара версия на уин.

Е те че са по-леки по-леки са, но бяха тотално мазало, кутия с такова нещо вътре без reset бутон си остана непрактична. Тоя дето писа NT и последващите XP и какво ли не (до 10 дето го нямам тук но по малки наблюдения се връща към традициите от преди NT...) свърши добра работа, доста по-стабилно се държат неговите неща.

Всъщност на много места в армията на САЩползват и компютри на по 40 години, с тогавашните "операционни системи" и съвсем оригиналните "флопи" дискове (колкото музикални плочи). Използват ги и в ядрените бункери с ракетите. И не го и крият. Използват ги, защото са прости хардуер и софтуер, които трудно биха се скапали, а и са неподатливи на съвременните "вируси" и т.н. . Въпреки, че има планове все пак да ги подменят с по-нови. И в Русия е така.

Последно - Windows 95 или 98? ;)

98 SE (Second Edition) А преди това 3.11 . Майтапя се - не знам. ;) Може ядрените им ракети да се управляват от такъв софтуер. Макар Минутемана да е от 1970г. и трябва да са го обновявали до него.

Новина от преди близо 3 години. И между другото ползват 95 и 98 щото са недосегаеми за хакерите.

"Редактор: Стоян Гогов" - Стоянчоооо, Стоянчо. Жив човек да те оплаче.

това му е любимата статия пруска я през два месеца :-))

Запишете го Стоян в техникума ве!