Коментари - Зад Плутон може да има още две огромни планети | IT.dir.bg
назад

Зад Плутон може да има още две огромни планети

Испански екип от учени заяви, че в покрайнините на Слънчевата система може да се крият две огромни планети.

Обратно в новината

Коментари - Зад Плутон може да има още две огромни планети | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Разстоянието до там е 600х165 000 000 километра.Нормално е да не забележат няколко планетки които обикалят слънцето за период от 15 000 години.Освен това Хъбъл е слаб- може да снима мъглявини и галактики,но те по принцип са трудни за схващане с размерите си.Представете си да сте на пълен футболен стадион със бинокъл но да трябва да намерите с него мравка.

Ще си позволя да изкажа мнението си, че това въздействие върху орбитите на Плутон и т.нар. необичайни скалисти обекти може въобще да не се дължи на масивни тела като планети а на нещо друго. Подозирам, че това е по скоро някакъв резултат от слънчевата активност. :) Понеже много явления от квантовия свят се мултиплицират на макро ниво е възможно това да са масивни червейни дупки, компенсирайки по някакъв начин нестабилността в слънцето ни. Имам предвид самия баланс на гравитационно равновесие! Но дори и при слънчевите изригвания, завихрянията близо до повърхността и в короната са с такава мощ, че биха могли спокойно да създават микро червейни дупки, които да се "отварят" в покрайнините на слънчевата система и гравитацията им да влияе на въпросните скалисти обекти.

Другата неделя ще мръднем натам, после ще ви пиша какво е и как е. И дали са огромни или ...

Ключова дума - 'МОЖЕ' ...

Може да има. Може да няма. Може пък и три да са даже. Що да не?

ЕГАССИ МАМ.... ЗНАЕЛИ НЯКОЙ КОЛКОСА В ТОЗИ БЕЗКРАЙ.

И ако има кво от тва ?

хаха там е звездата на смъртта и екипа на звездни войни са снима продължението.А поне съм дебил съм си отворил и биричка.

Тука коментират пълни дебили... Хора без ЦНС се присмиват на научна теория, която вероятно лежи на дългогодишен труд, изчисления и най-вече - мисловен процес. Моят съвет към дебилите е просто да си отворят една биричка и да потърсят някое по-стойностно четиво като например биографията на Азис, нощните похождения на Божинов или последните новини от Къртицата...

Е нали трябва да се правят безумни конгреси и симпозиуми По всички континенти.

ма верно са по стойностни,поне са на базата на факти ако питаш мене

Уахахахах, е на тия дето не могат да видят една планета 10 пъти колкото Земята трябва да им "верваме" че знаят всеки един "потенциално опасен астероид", дето е хиляда пъти по-малък. Пародия!

Астрономите НИКОГА не са твърдели, че са открили всички планети около слънцето. Никога не са и казвали, че засичат всички астероиди. Медиите са тези които нарочно, без да искат, поради незнание или както и да е - разпространяват подобни новини. А с оглед коментари като твоя - медиите се справят повече от успешно в промиването на мозъци.

Още малко търпение, колеги :) Догодина през м.юли ще видим Плутон отблизо в най-голямата му прелест :) Ако имаме късмет ще разберем какво има и отвъд него. За Хъбъл и на мен ми е странно. Получава се малко така че все едно сме си завряли носа в комшиите, а не виждаме в нашата къща, в случая нашата слънчева система, какво се случва :)

Не е странно, ами обектите са толкова далече, че не отразяват слънчевата светлината (или слабо), за това немогат да се видят от Хъбъл.

Нещо в това изречение ми липсва, което и без телескоп се открива: "Специалисти изчислиха, че масата й вероятно е 10 пъти колкото земната,"

Много повече неща ти липсват... Ама смятай каква шведска маса ще стане, щом е 10 пъти по-голяма... Само тия, които ядат на нея, да не те набарат за задплутонска тройка...

"Само преди месеци астрономи обявиха данни за гигантска "планета Х" зад Плутон." Сега е момента испанците - вместо планета Х - да си я пишат направо ХОЛАНДИЯ - и те така :))))))))))

Има. Разбира се, че има поне 5 неизвестни планети в слънчевата система, но международната асоциация на астролозите плаща на астрономите големи суми за да си мълчат, понеже целия бизнес с хороскопите ще отиде по дяволите :)...

В астрологията от древни времена се знае, че планетите около Слънцето са дванадесет, включително разрушената Фаетон (между Марс и Юпитер). На науката тепърва и предстои да установи много неща.

Щом е пусто да ходи парламента Особено за Волен Сидеров

Що

Между Слънцето и Меркурий, може да има една планета с много висока температура и затова да се забелязва трудно.

И скоростта с която обикалят Слънцето е синхронна с тази на Плутон? Е не няма такъв филм.

...мен лично едно ме озадачава - от десетилетия се спекулира с тайнствена "10"-та планета...обаче - Хъбъл в околоземна орбита забелязва квазари на 10 милиарда светлинни години, снима адски отдалечени мъглявини, галактики и дори "черни дупки"....дори тези две планети да са много по-отдалечени от 9-те известни, за мащабите на космоса, те са все-едно да не видиш къщата на комшията зад хълма....тези големи догадки биха били естествени и разбираеми, ако бяхме 50-те години на 20-ти век, когато все-още са мислели че тъмните зони на Марс са канали изкопани от марсианска цивилизация....ама днес?? още-повече, че непрекъснато пишат за новооткрити планети около далечни слънца, отстоящи на стотици св.години от нас.По-скоро нещо в превода на материала куца....и става дума за предпазливи хипотези

chavdarlk

Хъбъл забелязва изключително далечни и съответно изключително ярки обекти само, ако умишлено е насочен към тях, или ако по случайност са се изпречили в полето му. По отношение на трудностите при откриването на хипотетичната планета мога да дам следният пример: Представи си, че се намираш някъде на трибуните на стадиона Маракана и трябва да откриеш твой познат намиращ се също някъде там. Имаш само мощен бинокъл с голямо увеличение. Факт е, че непрекъснато ще откриваш произволни хора, даже и на най-отдалечените трибуни... Но едва ли ще успееш да намериш твоя човек. Дори и с помощта на мощен инструмент...

...донякъде съм съгласен с аналогията, която правиш. Хъбъл обаче е насочен към далечния космос за да помогне в обясняването на процеси като раждане и смърт на звездите, черни дупки, наличие на "тъмна материя", както и разширяването и свиването на Вселената.... ...околностите на нашата слънчева система поне според мен са нищожни и "необитаеми"в сравнение с необятния открит космос и центъра на Млечния път. Ето ти друга аналогия - все едно с мощен бинокъл да търсиш по трибуните на Маракана един-единствен човек. наоколо има още най-много 10-на. Да оставим Хъбъл.На Земята има достатъчно мощни радиотелескопи, които отправят взор също към най-далечни кътчета на Вселената. Според мен, ако имаше нещо, отдавна да са установили /дори да не са "видели"/ гравитационни смущения, радиационни пръстени /подобни на тези около Юпитер и Уран/ и т.нт. все-някакви признаци биха посочили наличието на планети и то...от тип "студен гигант".От години се дъвка една хипотеза за супер газов гигант, по -голям от юпитер, който преди милиарди години е бил на път да стане звезда...тогава слънчевата система щеше да бъде двойна система....

TИPAMИCУ

Ти само извикай "Пешооо, крадат ти чистачките на колата" и си открил твоя познат.

В тъмна, безлунна нощ, кое ще видиш по-лесно? Свещ на един километър или огромен изкоп на 10 метра?

Възможността да се правят аналогии, показва потенциала за системно мислене.

Щом Галилео не ги е открил значи не е вярно.

О-о, да!!! А в центъра на Луната може да има огромна Черна дупка - портал към друго измерение! Чак ми се приака от вълнение, докато четох!...

Ауе, ари уе!

Малко прибързано са съобщили испанците. Ако е само за представяне на хипотеза - нормално е, но реалната полза би била, ако от набюдавания ефект могат да прогнозира къде в момента са тези планети. Това ще издигне хипотезата им в прогноза. После вече се взираме на това място и рано или късно прогнозата ще стане или диагноза, или факт.

нали знаеш че реалната научна статия докато стигне до читателите в популярните саитове вече може да звучи по съвсем различен начин

Този, дето е правил превода, май нещо не е в час. Умотана работа.

подкрепям мнението.

За рекламация на превода, моля обърнете се към Гугъл.

Думите испански и учени не вървят ръка за ръка. Испански се връзва по-добре с купон, сиеста, лежачка, мацки, пиячка, вино, паеля, танци, песни, и т. н.

Това да не ти е Слънчев бряг?

Ибиса човече, сънибийч е бледо подобие...

траекторийте на двата вояджъра за напускане на системата не бяха повлияни от гравитацията на големи тела. уредите им също не зафиксираха нещо необичайно. мисля, че на испанците им се привиждат летящи топки- възгордяли са се от двете межд. титли.

И какво те кара да мислиш, че тези планети е трябвало да са ТОЧНО в същия сектор, откъдето е са преминавали тези 2 спътника? Гороворим за орбити с огромен радиус и време за обикалянето им.

най-вероятно слуховете не са погрешни след като тези неща ги пише и в преводите на шумерските текстове и някои от интерпретациите на библейските текстове сочат, че през слънчевата система са преминавали чужди тела влючително планети но онези примитивни чукове са ги обяснили като чудеса изпратени от техния "бог"...единия от всичките които са боготворили.

ай стига фантасмагории бе пич.

Точно така! Нибиру иде, и ще ни помете :)

научи си урока не е задължително всеки пък като мине нещо да ни помете но със сигурност ако го съобщят няколко месеца по-рано такива като тебе ще напълнят гащите и ще ходя осни до последно и кой знае какви простотии още ще извършат докато са паникьосани...включително купони докрай и живот като за последно:)))

BaiK

Струва ми се, че приказките за планетата Нибиру може и да не са толкова погрешни.

планети с размер м-у марс и сатурн би трябвало отдавна да са открити. иначе цялата теория за зараждането на системата отива на кино. те би трябвало да са в облака на оорт.

Там, където предполагат, че е, освен че е далеч, е тъмно и студено. Единственият начин да се забележи от тук тъмно и студено тяло, е да мине пред нещо светло. Поради скоростите и разстоянията, преминаването пред някоя звезда би било просто еднократно премигване, което е далеч по-трудно за откриване от периодичното "мигане" на звезда, причинено от нейна си планета.

на орбита има няколко телескопа с възможностти по големи от тези на земята. а също има и радио- телескопи дето пеленговат бая пространство от десетилетия. не се връзва вашата теза.

стара вест за планетата х се предполага, че съществува от много години... вижте "Хрониките на 12тата планета" от Зехарая Сичин

Няма ли най-накрая да го снимат Плутон, че ми е интересно.

има снимки от хабъл. но плутон вече не се брои за пълноценна планета.

Те ще кажат дали е планета - ако Е - Е, точка.

Абе то някои и закона за гравитацията не признават, ама него това не го интересува и той си действа.

Мерси, че ми каза. Няма значение за какво го смятат, искам да видя някакви снимки. А от Хъбъл са само едни цветни петна.