Плаващи ядрени централи решават проблемите със сушата

Технологията може да спаси редица страни след 2030 година, когато проблемът с водата ще стане по-сериозен

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние,българите,разбираме само он чалга и греяна ракия!Тази статия не е за нас!

А потъващите, решават проблема с отработеното ядрено гориво.

Нямах представа, че планетата е заобиколена от морета и океани, но човек се учи докато е жив.

ДО "Да те ева в "чуждия" кремълски пиздослов" Не коментирай без да знаеш! Прочети повечко и вникни в съдържанието. Реакторите на Бързи Неутрони съвсем не са това което си мислиш, но няма да ти го обяснявам. Това за което говориш като "изотопен реактор" не е нищо ново. Това в действителност е отработено ядрено гориво което е силно радиоактивно и продължава да отделя топлина, НО НЯМА верижна самоподдържаща се реакция. Тази топлина се ползва за производството на МАЛКО количество електричество. Това е вид термо-генератор с "пелтие елементи" или още известни като термодвойки. ЕНЕРГИИНИТЕ Реактори произвеждат огромно количетво енергия в сравнение с описаните генератори. Сравнението е все едно огъня от куп дърва сравнен с топлината от последните въгленчета. А-а-ре със здраве, и като си доучиш пак се обади!

Всъщност най-евтинияте метод за получаване на прясна вода е от въздуха. Даже не иска захранване.

Руснаците вече пуснаха плаваща АЕЦ. Тези са закъснели с "идеята" си. В случая новото е в използването на енергията. А за страни с обширни пустини тази енергия може сравнително лесно да се получи и от фотоволтаици. Практически това не е никаква новина.

В допълнение, още в бившия СССР се ползва АЕЦ за обезсоляване на вода. Ако не се лъжа в Казахстан, и това е реактор от типа БН /бързи неутрони/.

Да им пикам на скапаняците рушняци на цялата им безаналогова техника.

Пуснали са анимация.

Пуснали са анимация

_stankow

От инсталацията за опресняване авторът изведнъж скочи към ядрената мощност, която да я захранва. Изглежда не прави разлика. А със 5 мегавата още не са опреснили 35,000 кубика ... То излиза по 0.5 лв на кубик за енергия. Като сложим и другите разходи, ами тя и язовирната вода е пак толкова ... Дали могат да докарат такава цена ? Съмнявам се.

Интересна идея. Хубаво е винаги да имаме достъп до прясна вода, несолена. Ако успеят с това начинание, ще е огромен пробив. Израел и другите държави от залива много години вече обезсоляват вода, дано се включат във финансирането на проекта.

ако не успеят причината ще бъде изцяло политическа. От технологична гледна точка подобни реактори са много по-прости от реакторите в момента (руски или западни)

_stankow

Не преобразуват ли енергията до електрическа мощност ? Използват топлинната енергия вероятно. Да, така е много по-хитро !