Коментари - Учени: Да направим Плутон отново планета | IT.dir.bg
назад

Учени: Да направим Плутон отново планета

Учени от НАСА искат Плутон отново да бъде обявен за планета.

Обратно в новината

Коментари - Учени: Да направим Плутон отново планета | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

make pluto great again

Спорове от тоя вид се организират от персони , дето са решили да се направят на много умни но всъщност не са. По същия начин може да се "спори" гравитацията остава ли фундаментална сила след ОТО на Айнщайн или не, щото според ОТО не е сила а страничен ефект на изкривяване на пространство -времето поради присъствието на маса. Но в повечето съвременни учебници че и научни статии продължава да се нарича "сила".

Въпроса по отношение на Плутон трябва да се разглежда конкретно, без витиевати обобщения от вида "ако това е планета то тогава...". Следва да се реши отделно, като прецедент. Наречен е планета, следва да си остане такава.

НА доста учЕни трябва да им се отнемат дипломите, както отнеха правото на Плутон да бъде планета. Такова нарушаване на планетните права е нечувано.

"Малко след откриването на Ерида се оказва, че обектът е по-голям от Плутон, което поставя въпроса дали това тяло не може да се класифицира като планета. Последвалата дискусия в астрономическата общност завършва чак през август 2006, когато на XXVI конгрес на Международния астрономически съюз (МАС) се приема нова дефиниция за планета, според която Плутон, заедно с Ерида, Макемаке, Хаумея и Церера, е включен в нов клас - планети-джуджета."

Направете Плутон като сиса и ще има интерес. Аз бих искал планетите отдалеч да се виждат като портрет на човек. По реално ще ми е

Какво го мислите толкова?! Голямо, кръгло, има орбита около звезда, има си спътник, който го обикаля, няма опашка, не е комета, не е астероид....и т.н. Плутон е планета - обикаля около звезда - Слънцето Харон е спътник - обикаля около планета. Земята е планета - обикаля около звезда. Луната е спътник - обикаля около планета. Тези учени изобщо не трябваше да го "разжалват" Плутон. За мен са си някакви научни изгъзици.

Плутон не е планета, защото не е "разчистил" орбитата си от други обекти, а не го е направил, защото орбитата, по която обикаля, дори не му принадлежи, а е от класа "резонансни орбити" на Нептун. Ако приемем малко по-свободна дефиниция на спътник, можем дори да кажем, че Плутон е спътник на Нептун, т.е. не е планета.

Ей, писна ми от евтини партенки, само мътита главите на хората!

Луната и другите спътници на планети, не трябва да се считат за планети. За планети трябва да се считат спътници на звездите - в случаят Слънцето. Като се взимат в предвид размери и други характеристики. Иначе това са понятия и е избор на хората какви ще са. Дали ще се наричат Х или У, не е от съществено значение.

по логиката на този учен излиза че и Луната трябва да се обяви за планета...

Никаква планета не е. Оно си е земя македонска.

Не виждам проблем статутът "планета" да се дава както на принципа на сегашните критерии, така и на принципа на историческата традиция.

се си мислех че у наса са грамотни учени,а излезна че играят тука има планета,тука нема планета

къде са ракетните тролове на насата