Пробивът в ядрения синтез има и военно приложение

Според експертите ще минат десетилетия, докато технологията стане приложима в масов вид

Обратно в новината

Коментари - Пробивът в ядрения синтез има и военно приложение | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Един куп глупотевини изписани за да ни се внуши в края на текста, че американците са открили ядрена лаборатория в отговор на изпитание на атомна бомба от СССР. Сякаш всички трябва да забравят кой прьв не само разработи, а и стовари две атомни бомби над градовете Хирошима и Нагасаки и да повярват. Не ФАЩ, а СССР беше принуден да догонва ФАЩ в ядрените разработки, но СССР никога не е използвала ядрени орьжия, нито боеприпаси с обогатен уран...

Mогат да я държат плазмата в ТОКАМАК колкото си искат. Не проблем да я държат, проблемът е, че пръска. Пръска, мамицата ѝ и 40 години изследват това пръскане. Откриват защо е пръснало, разработват теория, преодоляват това пръскане и то... пръсва по друг начин и по друга причина. Отново изследват, так теория, пак разработка, преодоляно, но то пак пръсва по нова причина. И така 40 години. Плазмата, базирана на водород е толкова лека и толкова летлива, че вече има съмнения дали изобщо може ефективно да бъде удържана в ТОКАМАК. Има сериозни основания да се мисли, че плазма, базирана на Хелий3 ще е по-плъна, няма да пръска така и ще направи възможен промишления ТОКАМАК. Само дето нямаме хелий3. Тук, на Земята я има 100 грама, я не. Но пък Луната е фрашкана с хелий 3. Ако се чудите защо сега всички развити правят лунни програми, това е причината. А това с лазерите е най-вероятно умряла работа. Теоретично е ОК, показахме, че можем, но на практика имаме лазери за десетки милиони, които дружно произведоха енергия, колкото за чаша кафе. С две думи, съотношението начална инвестиция към получен резултата тук може и никога да не достигне разумни нива.

учените на 4-я Райх са го докопали и почнали американците им лапнаха разработките и учените-нацисти както фон Браун. И после болшевиките лоши хахахахахаха

Специалист по възобновяема енергия и еколог да дава мнение по този въпрос е все едно дявола да чете Евангелието! От ясно по ясно е, че термоядрената енергия ще доведе до краха на всички фотоизмишльотини, ВЕЦ-ове и тем подобни кенефи

В сегашната Вселена енергията стига само до синтез на Желязо, най-стабилният елемент! ... Никой не знае кога и как са синтезирани останалите по-тежки елементи! ... Предполага се че това е станало при самият "Голям Взрив", което означава, че количеството им е ограничено във Вселенски мащаб! ... Истината е че все още сме твърде примитивни в разбирането си за Творението, но това не пречи да му го турим на Дупения Педал за забавление!

По-тежките от Fe елементи се синтезират в звездите излезли от т.нар. главна последователност , част от които избухват като свръхнови. Така тези елементи се разпространяват.

Засега всичко описано тук не означава нищо реално. Все едно да потъркаш кибритена клечка и да откриеш, че се запалва Давам пример От върха на една скала бутам в пропастта един камък. Енергията която се отделя при удара на камъка в земята е многократно по-голяма от енергията с която го бутам. Това обаче по никакъв начин не означава, че получената енергия е повече от вложената. Камъкът притежава потенциална енергия, която се превръша в кинетична, топлинна или друга, но в никакъв случай не е повече от първоначалната стойност на потенциалната енергия. А подобни освобождавания на енергия като описаното има извършвани многократно. Освен това в посочения случай използваната енергия за захранване на лазерите е многократно по-голяма от отделената, неясно защо не я отчитат. Доста време ще мине докато човечеството успее да управлява студения ядрен синтез. Дано не се самоунищожи дотогава, че с бързи стъпки се е насочило в тази посока

Откри Америка ей. ВЕЦ-овете не произвеждат енергия. Още малко и ще стигнеш до разбирането, че има закон за запазване на енергията (учи се в основното училище). Не смятат енергията за захранване на лазерите защото не в това е пробивът. Пробивът е в това, че са успели да фокусират лазерите и да го синхронизират така, че енергията излизаща от лазерите да е по-малка от получената в резултат на цялото нещо. Ама ти такива неща по цял ден си ги правиш та за какво са се бутали тия в Лорънс Ливърмор да ги пита човек.

Ей dp, да сера в устата на корвата дето те е изсрала тебе, дебил смръдлив!

> 2022-12-23 20:11:26 >dp=Dupen_Pedal (нерегистриран) > >Ей dp, >да сера в устата на корвата дето те >е изсрала тебе, дебил смръдлив! Като толкова те докарва до пяна по устата като те посочат с пръст за глупака на компанията да беше се научил да не врякаш по теми на светлинни години над когнитивния ти хоризонт.

Кирчови работи. Открили на майка си путката!

Тия еко - активисти май го играят агент - провокатори ;). Като искат чиста енергия да разсекретят архивите на Тесла, архивите на Юл Браун и готово. "Да ама къде ще сложим електромера ? "

Миналя месец бях при сина ми във Франция. За рождения ден на едното внуче. Седим си вечерта, пием си коняка след кафето и тортата и той ми вика: "Тате, некой от моето поколение физици и инженер-физици ще вземе нобелката за управляемия ядрен синтез". Викам му, "Моето момче, ако това стане, некой тъпанар не си е възпитал правилно детето и ще страдате всички. Преди мене, 2 поколения физици си изкарваха хляба с това и се пенсионираха, а а моето беше третото поколение което работи по проблема. Изучих ви тебе и сестра ти, изкарах и добра пенсия. Ти си четвъртото поколение което си вади хляба с това. И ако не можеш да изучиш и унука ми и той да работи по това след 20 години , а ти да стигнеш като мен до пенсия, ще е голямо нещастие!"

Прекрааасно съчинение, ти да видиш находчивост да видиш. Отде ви изравят бе.

На практика, още не е ясно дали е възможна реално технология за управляем термоядрен синтез, изключваща природно реализираната такава в звездите, която включва равновесие между гравитационното свиване и противодействието му от термоядрена реакция. Ако е така, то управляем термоядрен синтез за добив на енергия ще е възможен след овладяване контрола над гравитацията. А това би значело доста повече време от 25 години. Пожелателното мислене свойствено за дебилите е едно, но природните реалности са нещо друго и определено не се съобразяват с него.

Как ще не е ясно бе, байо?! Първият управляем термоядрен синтез е реализиран още през 70-те години на миналия век. Напоследък екоталибаните съвсем загубихте почва под краката си, ама чак на такива опашати лъжи само вие можете да си повярвате!

За технология за промишлен добив на енергия става въпрос дебиляк, не за лабораторни експерименти, усвояване на кинти от проекти и чукане на амбициозни но тъпи докторантки...

Тия са ги приказвали знаярите от твоя модел и за парните локомотиви, и за всичко останало - преди да се появят. Знаел той какво позволяват природните закони, ти да видиш гений да видиш.

Ами не знам какво позволяват природните закони. Това е и смисъла на написаното от мен, но дебил не може да го схване! А и никой друг не знае. Всеки път когато решим че знаем, следва отрезвяващ ритник от природата и разбираме, че знанието ни е доста надценено.... Бъди по-скромен към природата, знам че за дебил е трудно това , но опитай. Ще ти е от полза. Остави навика си за приятно потъркване на клитора си, когато чуеш или прочетеш нещо включващо "американските учени". То е само продукт на дебилната ти природа.

Стига се пъна да врякаш бе глупако, нали се вижда какви си ги наплещил.

ВСИЧКО има военно приложение!

Врякалнишка статия писана за да захрани с нещо руските врякалници. Нищо смислено няма в нея, някой си загубеняк разсъждава на глас как светът щял да се захранва от вятърни мелници преди хората да постигнат синтез, стандартните глупости. И разбира се руските врякалници подеха песента, има си хас.

ㅤ

Има си хас американецът да не мисли първо за оръжия...

Ако под "още по-опасни ядрени оръжия" имат предвид супер мощен лазер захранван от синтеза съм съгласен. Но иначе сегашните термоядрени оръжия имат потенциал да унищожат цялата планета, а самият термоядрен синтез е много по безвреден.

Много е "безвреден" - нарича се водородна или термоядрена бомба.

А пък докато стане комерсиална, щели да ползват "чиста слънчева и вятърна енергия", ха-ха, ето го ключът от палатката - това се набива в кратуните на идиотите на запад постоянно. А защо да не ползват ЧИСТА И ЕКОЛОГИЧНА ЕНЕРГИЯ ОТ АЕЦ?

Как така енергията от АЕЦ е "чиста и екологична"? Кой и къде ще съхрнява радиоактивните отпадъци от АЕЦ в следвщите МИЛИОНИ години?!

Откъдето е изваден урана, там може да бъдат и върнати отпадъчните материали.

"В края на краищата бяха необходими 60 години и огромни суми пари, за да се стигне дотук", добави той, имайки предвид факта, че учените работят по технологията на термоядрен синтез от средата на миналия век. Това е рай за учените. Без никаква конкуренция и без ясно поставени крайни срокове, един вид лиценз за безкрайни бюджети. Ако не бяха се намесили частниците, още нямаше да е секвенциран човешкия геном.

Se taia

Споко, те вече частниците налазиха този сектор. Няма да са 60 години - доста по-малко ще са...

Гогов , Гогов... И децата вече знаят, че всяко нещо на този свят има и военно приложение. Всяко нещо може да се ползва за добро или лошо. Знам, знам... Ти си от поколението copy/paste. На ТЯХ не им трябва поколение, дето да знае и разсъждава.

Няма "пробив" в управляемият ядрения синтез. Държим плазмата в магнитни полета около 60 секунди. Това ни е "пробива" за половин век. Нещо неясно се случва. По формули всичко е наред, но възниква нещо неизвестно. Вкарва се в уравненията, пресмята се, но при опитите възниква второ неизвестно. Трето, чествърто, пето .... нещо не е наред с тоя синтез.

На Гардиан ли е или на Дир.бг? Щото е слабоумен. Как ще получиш плутоний при управляема термоядрена реакция? Та тя използва далеч по-леки елементи. Неуправляемата съществува отдавна и се нарича термоядрена бомба, използва леки елементи като водород например. Къде го тоя уран и плутоний в уравнението?

При синтеза се излъчват активно високоенергийни неутрони, които превръщат уран 238 в плутоний. Който естествено отива за пиратки вместо за ядрено гориво

Всеки реактор излъчва високоенергийни неутрони. За това и в отработеното гориво има плутоний.

Така е. Всеки реактор излъчва някакво количество "бързи" неутрони. Но има различни видове реактори, а в тези които са специализирани за производство на плутоний , количеството бързи неутрони е значително по-голямо. Ясно защо.

Съвременните термоядрени боеприпаси включват термоядрен компонент, използван главно за генериране на интензивни неутронни и гама потоци, които през обвивка в боеприпаса от уран-238 превръщат този изотоп в плутоний и усилват ядрения компонент на взрива. Всъщност, всички съвременни ядрени боеприпаси имат термоядрен компонент, но той дава само около 10% от общата енергия на взрива. Останалото е на ядрения компонент. Вече не се правят класически термоядрени боеприпаси в които основния енергиен компонент е от термоядрената реакция, защото те не са компактни, а това е важно изискване за съвременните ядрени оръжия, защото в основната си част те са носени главно от ракети с по няколко бойни глави. И е по-ефективно от военна гледна точка една ракета да носи няколко по-малко мощни но компактни бойни глави отколкото една голяма термоядрена свръхмощна бойна глава.