По-рано този месец изследователи от Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор заявиха, че са постигнали първото в света генериране на повече от вложената енергия с термоядрена реакция.

Подвигът отдавна е наричан "светият граал" на термоядрената енергия и потенциално значима точка по пътя към генерирането на практическо електричество в термоядрени електроцентрали.

Обявлението на американските учени все още не е рецензирано. Но дори да е вярно, то пробивът може да е твърде малък и твърде късно, смятат експерти, цитирани от в. "Гардиън".

Още по-лошо, видът технология, разработена от лабораторията в Ливърмор, може да проправи пътя за производството на още по-смъртоносни ядрени оръжия.

 "Ние сме твърде далеч от осъществимо производство на енергия от термоядрен синтез", твърди екологът и специалист по възобновяема енергия Марк Дизендорф от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

"Преминаването от рентабилност, където добива на енергия е по-голям от общото вложено количество енергия, до комерсиален реактор за ядрен синтез може да отнеме поне 25 години", пише той. "Дотогава целият свят може да се захранва от безопасна и чиста възобновяема енергия, предимно слънчева и вятърна."

Крис Краг е журналист на свободна практика и специализира в енергетиката и екологичните въпроси. Той се съгласи, че разработването на осъществими термоядрени реактори може да отнеме много време, като написа в отделно писмо, че "истинска термоядрена електроцентрала е малко вероятно да заработи преди внуците ми да навършат 70 години ."

"В края на краищата бяха необходими 60 години и огромни суми пари, за да се стигне дотук", добави той, имайки предвид факта, че учените работят по технологията на термоядрен синтез от средата на миналия век.

Според еколозите преходът към чиста енергия е ключов за предотвратяването на трудностите, свързани с глобалните климатични промени.

Технологичният пробив на американските учени е свързан с употребата на системи за лазерен синтез. Те обаче имат двойна употреба и могат да бъдат използвани за "производство на плутоний-239, уран-235 и уран-233".

С други думи, бъдещите термоядрени реактори биха могли да предоставят на военните сили нови начини за генериране на суровини за ядрени бомби.

Лабораторията в Ливърмор има дълга история на работа по ядрени оръжия. Съоръжението е основано през 1952 г. в отговор на взривяването на атомна бомба от Съветския съюз през 1949 г.