Коментари - Американци купиха родната Telerik за $262,5 млн. | IT.dir.bg
назад

Американци купиха родната Telerik за $262,5 млн.

Американската фирма Progress Software Corp. придобива българската компания "Телерик" (Telerik) за 262,5 млн. долара, съобщиха оттам.

Обратно в новината

Коментари - Американци купиха родната Telerik за $262,5 млн. | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

""Телерик" посочва, че ставайки част от Progress, ще разполага с подкрепата и ресурсите, които са ѝ необходими, за да продължи да следва амбициите си..." А да не стане обратното и прогреса да прибере патентите и разработките на ншенци, след което да закрие българския офис...

браво на нашите момчета булгари за 12 години са станали водещи вав цял свят но се страхувам че тяхната кариера свуршва до тук..... продадат ли компанята вече стават безмулвни и зависими... предсто им само да ги исползват и маниполират... а запада са царе на това ялко че поредните умни и кадурни булгари сас авторитет по цял свят кариерата им завуршва така

късмет, че сделката става сега, а не стана преди няколко месеца, и тези $262,5 млн. да ги бяха вложили умело в КТБ :)))) Пеевски щеше да стане още по-дебел :D

ти за прането и легализирането на кои пари мислиш е тази сделка?!

пирамиди, фараони и балъци за милиони...

ок, купиха Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица. Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Дано не се получи изкупувне с цел затваряне на Телерик. Същият случай стана със завода за електроди в Ихтиман. Огромни поръчки за чужбина, много работа, супер печалби- дойдоха едни американци , изкупиха завода, обещаваха разширяване и нова техника, а след около 1 година просто изнесоха всички машини в Унгария, завода вече е затворен, работниците вкъщи. Но за съжаление - частник продава на частник, държавата нищо не може да направи.

Несравними са нещата. Тук не могат да затворят на печалба, защото ценното във фирмата са хората. По-скоро могат да се натресат на нещо което не искат и след 3-4 години да затворят ако не успеят да препродадат, но се съмнявам.

Нали Глобул става Телерик, така че това е новина, част от Пи Ар кампанията за изграждане на имидж сред обществото - нищо повече.

Извинявам се за грешката и подвеждащото мнение - компанията, в която се превръща Глобул е друга.

извинен си

Частна компания купува друга такава , Не разбирам какви са проблемите на тъпака преди мен !

Лакомите американци завземат всичко, което е печелившо и от национално значение за България. Тази наша компания която е просперираща и се развива в отрасъл който има бъдеще, ще бъде погълната и безследно изчезнала в историята, както може би и самата ни държава.

'Баси идиота :))

Те парите си остават в държавата, дори ръководството е същото, просто името се сменя и за това съдружниците си слагат по 65млн $ в джоба всеки. Т.е още пари в държавата. Това че контрола бил американски - чудо голямо. Не е ли бил и преди това американски - къде са си продавали продуктите - в България ли :-)

Истината е, мили деца, че трябва просто да свалите шапка и смирено да кажете: Браво ! Вместо това, вие показвате колко сте необразовани и смешни. Цял живот ви мачкат ви различни простаци, крадат ви мутри, убиват ви и вие мълчите като мишки. И точно когато трябва да кажете "Браво" на по-умните и успелите от вас, започвате да плюете и да леете мозък. Жал ми е за вас !

БРАВО.. винаги може да се предполагат "скелети в гардероба" но дай боже повече такива сделки.

Не ми се иска да кажа БРАВО... Не защото момчетата не са умни или не са преуспели, а защото са се продали. Защо не продължиха да се развиват като бългаска компания?

Е каква е разликата. Така или иначе работиш за чужденци и се изливат едни пари от чужбина тук за заплати които покачват инфлацията. Утре ще ни наложат едно ембарго заради Русия и българските софтуерни фирми ще умрат, но не и американските. Хубаво е да има малко диверсификация.

Не бъди наивник. Опасно е. Погледни коментарите и забележи колко голяма част от тях са културни мнения на интелигентни хора. Ти ако искаш отиди да съпреживяваш купона, като скандираш браво пред офиса на Телерик. Или купона за теб е тук, да си представяш че натриваш носовете на другите и да си мислиш че си по-високо от тях. Колко жалко би било ако е така.

БРЦК

Първо който не разбира да не говори - 60мил печалба и продадена за 260? Тези хора не са глупаци - има и други условия. Може да са им дали и акции , може да е сливане , и тн и тн. Само клиентите им струват повече!

БТК имаше 200-240млн печалба и я продадоха за толкова... Ясно, че беше абсолютно престъпна сделка, но се сетих покрай коментара ти.

"Progress твърди, че приходите на "Телерик" за последната година надхвърлят 60 млн. долара " - не бъркайте Приходите с Печалбата

Ти замълчи, че шом не различаваш приходи от печалба си много зле!

Още 60 милиона долара на година ще изтичат от България. После защо сме най-бедни. Като има хора алчни за пари и не мислят за родината си ще е така.

Докато родината мисли повече за Бай Мангау и за нагушените политици така ще е - бизнеса се изнася

А ти какво правиш за Родината си освен да мислиш за нея по форуми и седенки?

И ти май нищо не разбираш. Как точно ще изтичат 60млн, американците купуват, защото според тях фирмата има перспектива, а тя плаща данъци в България и заплати в България с твърде вероятно идея за увеличение на персонала и приходите. Персонала не плаща ли данъци и ДДС в България. Как точно изтичат пари. Създават работа просто, и да изтичат някакви пари ще са 10-20млн годишно ако приемем че си теглят чистата печалба. Останалата част от приходите обаче ще отива за разходи в България - т.е. те ще наливат пари в България както са правили и от Телерик.

атакист или обикновен икономически неграмотник ?

Иване, съгласен съм с теб. Има нещо, но може собствениците да са решили въпреки ниската цена спрямо печалбата от мин. Година да е все пак решение не толкова лошо. По-добре от това да се сблъскат с отлив на най-кадърните от персонала или други по-сериозни игри. Сега са добри заплати и стабилни банкови сметки и общо взето спокойни, надявам се

Гледах финансовите отчети на фирмата до 2011та. Тя наскоро е придобила тия размери. Увеличавали са се приходите и експоненциално и най-вероятно продажбата е на база на резултатите от миналата година които най-вероятно са били около 2 пъти по-ниски нямам информация точно колко.

Вие сте чаТ от тази БГ прослойка, която нищо не прави, много знае и за съжаление се е развила малко повече от амеба. А по отношение на това кога се продава един бизнес... Кой галфон ще налее 262 млн долара ако е на загуба и с некадърен персонал? Американци, Руснаци, Китайци и т.н може да са по-глупави от теб(ясен си що за стока си), но ги имат капиталите, имат ги ! Браво на Телерик, а на вас господа честита зима!

Очевидно голяма част от пишещите тук не знае, как американска финансова хиена купува бизнес в бившия соц.лагер и частност у нас. Празно няма - поне на полвина от стойността на компанията. Отделно условията, които никога няма да ги научим. Печелят бившите Собственици, но по нашите стандарти на Печелене. Ще се редуцират Достатъчно $"Префинено" Програмистите, Останалите ще започнат да получават "чувствително повече" от останалите нашенци и с това въпроса за България е Приключил. Но имате време, млади сте за да го опитате това лично.

Пиян ли си, друсан ли си? ЕДно пълно изречение не можеш да вържеш. Не разбрахме хубаво ли е, лошо ли е?

Тъй шъ си идиш - неразбираШТ ... Ко да съ прай - има и такивИ индивидЕ :)

Толкоз ти е обзаведен последния етаж... Затова не разбираш тънката му мисъл :-))

Хегел беше казал нещо за количествените натрупвания. Посоката на резултата не е гарантирана.

Представяш ли си американската финансова система да рухне като нашата през 96-97 .Тогава тия хартийки могат само да бъдат върнати за рециклиране.

Когато направите софтуерна фирма в България, която струва 250+ милиона, давайте оценки. Дотогава, моля ви, бъдете тихи и смирени ! Пичовете са си направили парите с честен труд, не са продавали наркотици, не са били мутри и т.н. Вие намирате на тях кусури, а избирате престъпници да ви управляват (и в момента е така). Съвземете се !

Я се успокой малко! И не спирай да дишаш!

Щот ша те налази Мецата!

Добра сделка, няма що. И за Основателите и особено за Придобиващите. Поздравления и за Двете страни! И едно нещо, което може би тепърва ще се коментира. При такива ситуации има едно "малко движение" на човешкия ресурс, тип "влязъл - излязъл". И най-вероятно това ще се случи най-осезателно при 650-те нашенци. Не може всичко да е розово.

умен и положителен коментар, няма що!

Ти откъде си сигурен че печалбата не е раздута изкуствено има си трикове за това. Освен това собствениците най-добре си знаят как им е фирмата - това си е динамична сфера и може след 5 години сериозно да са изместени от пазара

Браво, тъкмо навреме. От доста време в БГ НЯМА кадърни програмисти. Поне от 5 години и нещата стават по-зле. Тези, които познавам знаят туй онуй и то не много добре, ама претенциите им са като на създателя на софтуера.

на загуба ли са били,или на печалба не е вážноу. колко предприятя в бг.са продадени за такава сума

Щом са я продали, значи е била на загуба. Печеливши фирми не се продават.

Коментара ти доказва че си безделник ама чак пък богат?!?!

Освен безделник е и безпразник!!!

Йееее, чи кеф. Сега нашите момчета ще си делнат по 50 милиона и могат вече да отсвирят всякакви глупости.

Нещо със сигурност не е вярно. Не се продава компания за 260млн ако печалбата и е 60. Трябва да струва повече ако всичко и е наред и цифрите са такива. По-скоро съдружниците не се понасят или има нещо друго което още не знаем.

То разлика между печалба и приход правиш ли???

Правя и благодаря за забележката. Сметнах горе долу годишните разходи за заплати и картинката стана друга.

ЗДРАВЕЙТЕ, ЗАРКО, ВАСЕ, БОЙКО, КОСЕВ, ДОКАЗАХТЕ, ЧЕ СТЕ МНОГО УМНИ И СПОСОБНИ!!! НО ТОВА, КОЕТО НАПРАВИХТЕ - НЕ МИ ХАРЕСВА. ЗАЩО БЕ МОМЧЕТА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРОДАДЕТЕ НА ЯНКИТЕ??? МНОГО МИ Е МЪЧНО! ВЪПРЕКИ ВСИЧКО - ЖЕЛАЯ ВИ МНОГО УСПЕХИ И В БЪДЕЩЕ. ЛАГОС - НИГЕРИЯ

За всекиго има място под слънцето, момчета... Важно е човек да е щастлив... Едно е сигурно, парите не носят непременно щастие... Временно може би, зависи от човека, колкото е по-семпъл, толкова по-щастлив само от парите... Парите са средство, никога цел... Този, който си мисли, че всичко започва и свършва с парите, горко ще се кае, колкото по-късно го осъзнае, толкова по ще се кае... И т.н.

Браво! Софтуерният университет техен ли е ?

Не, той е на Светлин Наков, който се отцепи от тях миналата година. Той им водеше тяхната безплатна софтуерна школа, но нещо се почувства недооценен там.

Ясно, мерси

БРАВО! Много пъти "БРАВО"!

И кое му е "бравото"? Имаше една свястна българска софтуерна компания и я няма вече... Където стъпи янки - трева не никне!

Ще ви разочаровам, но Телерик отдавна е американска фирма. Няма да се учудя ако именно сегашните американски собственици са решили да продадат фирмата, тъй като от доста време е на загуба и са искали да спасят нещо от парите си.

Много хубаво лого от свещената геометрия, но можете ли да програмирате Лудогорец да вкара в последната минута..ей това е програмист...

Гордея се с тези българи, създали от нулата една фирма и само за 12 години успели да й придадат такава огромна стойност! Браво!

За съжаление не от всяко дърво става програмист. А за ИТ компания си трябват програмисти. Програмистите и инжинерите в тоалетната да ги заключиш, гладни няма да умрат. Кажи с другия материал какво да правим?

Друго материал да се оправя - това е капитализмът. Не може да искаме някой да ни урежда като по комунизма, ама останалите неща да са ни като при капитализма. Другия материал ще си взима примерно помощи, ще чисти, мие. От всякъкви хора има нужда. Е естествено, че няма да взимат колкото програмистите, ама няма и да са инвестирали толкова в себе си. И не почвайте сега с това, че имало специалисти, които били много ниско платени, ами ми дайте един пример. Баща ми е минен инженер например и също си взима сериозна заплата. Който е наистина квалифициран, както ти каза и в тоалетната ... :)

Не е само до програмист. Трябва и бизнес, а програмиста да не разбира от това. Много често за бизнеса трябват връзки. Програмиста трябва да има много добра идея, за да успее, но в съвремения свят, когато се конкурира примерно с един милион други, това вече е много трудно. Преди години щеше да е много по-лесно.

С малка забележка - не е "от нулата", а минимум от 100 хиляди, ако не и от половин милион. Имало е куфарна инжекция за начален тласък.

Пич, и какво е половин милион? Една къща в Бояна... Всеки поработил в съответния бранш 10-ина години на запад разполага с такива пари, а ако са няколко души, годините се редуцират до 2-3...

Много стойностна българска компания, цифрите говорят. Добре, че ИТ технологиите не зависят до голяма степен от политиката в държавата, а от нуждите на потребителите по цял свят, защото се досещате, какво е положението на голяма част от българските фирми.

Купиха ги преди хората да се разбягат, най-големия актив там са програмистите.

... а в същото време и най-големият им пасив...

Що се не гръмнеш? Програмистът е човек, КОЙТО СЕ УЧИ ЦЯЛ ЖИВОТ нон-стоп! Просто е принуден да го прави, понеже технологиите се развиват... Ти съгласен ли си да учиш И работиш едновременно цял живот?

Що? Смятат да бягат ли? Груб сметки: 262.5милиона / 650= 404000$ на калпак = 4 годишни заплати на американски програмист. Абе няма да са само програмистите актив.

Кое друго ще да е, сградата дето е под наем? Хората правят една фирма и името й. Загубиш ли хората фирмата си заминава.

Защо не учите бе хора, не четете поне -сега вече в Гугъл има всичко. Къде се е чуло и видяло служители да са АКТИВ??? Те са РАЗХОД!