Коментари - Първите професии “откраднати” от роботи | IT.dir.bg
назад

Първите професии “откраднати” от роботи

BBC състави списък на професиите, които в близко или в малко по-далечно бъдеще ще бъдат “откраднати” от роботи.

Обратно в новината

Коментари - Първите професии “откраднати” от роботи | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искам 1 робот

А, Такааа... СТРАШНИЯТ СЪД НАБЛИЖАВА!!!

Силно се надявам, че учителите, лекарите и съдиите ще останат хора, тъй като понякога имаш нужда да говориш с някого, НЕ СЕ НАДЯВЙ! НАЙ ЛЕСНО Е ДА СМЕНИШ УЧИТЕЛ С ТАБЛЕТ КОЙТО ЕЖЕМИНУТНО ОБЯСНЯВА И СЛЕДИ ДОКОЛКО УЧЕНИКА УСВОЯВА. СЕГА-КАТО ГО ИЗПИТАТ-УЧЕНИКЪТ ПОНЕ 2 месеца НЕ ОТВАРЯ УЧЕБНИК. ТА НЕ СЕ НАДЯВАЙ!

Силно се надявам, че учителите, лекарите и съдиите ще останат хора, тъй като понякога имаш нужда да говориш с някого, НЕ СЕ НАДЯВЙ! НАЙ ЛЕСНО Е ДА СМЕНИШ УЧИТЕЛ С ТАБЛЕТ КОЙТО ЕЖЕМИНУТНО ОБЯСНЯВА И СЛЕДИ ДОКОЛКО УЧЕНИКА УСВОЯВА. СЕГА-КАТО ГО ИЗПИТАТ-УЧЕНИКЪТ ПОНЕ 2 месеца НЕ ОТВАРЯ УЧЕБНИК. ТА НЕ СЕ НАДЯВАЙ!

Не трябва ли и закона да се променени така, че ако машина ти заеме работното място, то тогава тази машина трябва да ти плаща заплатата доживотно, а ти да седиш и да си живееш без да работиш? :)

вариянтите са 2 1- вариянт тип филма :Wall e: 2- вариянт ала филма:Терминатор:

Възможен вариант : "Пътеводител на галактическия стопаджия" - Марвин

Интересното ще е да се види за кого тези роботи ще произвеждат след като хората няма да имат пари да харчат за неща произведени от същите тези роботи. Потреблението се генерира от заработеното от хората при упражнен труд. Няма труд, няма пари следователно няма потребление. Можеби ще спечелят първите които въведат тези роботи в дейностите си но като цяло тази идея е обречена на пропаст.

Някой гледал ли е Терминатор?!? (това в кръга на шегата). Да, може би сме далече от това бъдеще, може би не сме. Със сигурност сте чули за компанията "boston dynamics" купена от Google. Тя произвежда към този момент хуманоидни роботи - Андроиди, но не с OS Android :D. Вярно, има какво да се иска в хардуерно отношение от тях, но аз мисля, че се справят много добре. Въпрос на време е да развият машините до такава степен, че да ги използват за рутинни задачи- чистачи, шофьори и др. (движещи се свободно сред хората) за които не се изисква създаването на изкуствен интелект. Проблемът за мен е, както показва скромния ми опит, че много от новосъздадения софтуер се хаква или бъгва. И когато той е разпространен върху n- на брой устройства (роботчета) представете си какво се случва. Е, ще трябва да поживеем и да видим какво ще се случи, но това което си мисля е, че няма да ни е скучно.

ами няма да има безработица ще има много сервизни които ремонтират роботчета :)

Значи може успешно да замени седенето зад компютър на бюро. Или седенето на бюро. Работата която е на компютъра и нея ли заменя? :)

Мдаа в последните 5 години има магистарски програми наречени дейта саянс (само на запад)и те се занимават с изкуствения интелект или както се пише в гугал артифишал интелиджънс майкрософт има такава технология която се инсталира и анализира големи данни и взима решения сама. Няколко държави наливат огромни средства да изучат как работи мозъка и си наемат който трябва от целия свят и са вече доста напреднали.за сравнение през 96година ходихме с големи мобифони със зелен дисплей или поне ходеха някви хора а сега... 20 години по късно колко се промениха нещата а след още 20?

Пич, не бъркай зеления дисплей с AI. Нещо не са ти ясни понятията.

Наливат, да... ама то по хамалски начин не става. Точно и затова са до кривата круша. Когато си нямаш и идея откъде да започнеш, изчислителната мощ не означава нищо.

За да има искуствен интелект, какъвто ни се иска, естествения интелект ще трябва да поеволюира още.

Блажени...жадните за лесни пари.

Значи проститутките ще останат само. Тяхната професия е най-стара и преди, и сега и за вбъдеще не могат да се заменчт с машини. Извода е че в бъдещето ще има само проститутки.

Абе остави се, ще вземат да сложат на надуваемите кукли някой и друг електромотор и край с магистралните забавления

грешка . в Япония произвеждат прелестни кукли , изглеждат като живи , до месеци именно те ще бъдат анимирани . поради което май първо магистралните труженички ще бъдат засегнати от роботизацията .

Тук всякакви оптимистчета се възнасят как не било далеч времето да се създаде изкуственият интелект. Да ги запитам първо - вие знаете ли какво представялва естественият интелект? Знаете ли как работи? Защото ако не знаете, ще ми е много интересно как ще създадете изкуствен, който да го замести :-)

Не си прави труда, тук пишат профани. Ама пълни. Не казвам, че аз съм най-великият програмист, ама поне съм наясно какво реално представлява дисциплината изкуствен интелект и не копирам помията, която съм попил в поредната слабоумна трансхуманистка статийка.

Чакай малко, за да работи като чистач или шофьор (или терминатор), на един робот не му трябва какъвто и да е интелект. Говорим за добре функциониращи роботи, не за изкуствен интелект.

Като прочетох заглавието и си помислиш че "най-старите" професии са били "откраднати" от роботи

Няма нужда от роботи, има милиони орки, които нищо не правят.

Ами на някой от орките, като му дадеш да свърши някоя малко по-квалифицирана работа може да ти натвори толкова загуби, че да ти се е искало да му плащаш без да ти работи.

Пич, за квалифицирана работа си има кадри. Аз ти говоря за работи като чистачи, търкачи, копачи, бачкери по строежи, на нивите, на поточната линия в опасни производства и т.н.

Направих електронна таблица, чрез която работата на адвокат или друга порода юрист, се минимизира до толкова, че едва ли нямане - нужда от него като такъв, а той става оператор за въвеждане на началните данни в системата. След това тя сама пресмята съобразно въведеното какъв отговор, решение, наказание да върне. Когато го показах на юристи, щяха да ме убият ... Аз не си помислих да ги елиминирам, а да им олекотя работата - нали все реват, че са много натоварени. После анализирайки направеното, стигнах до извода, че всъщност им пресичам пътя към рушвета, далаверата, правя ги прозрачни какво и кога са въвели. Те не искат тази прозрачност. Е към момента и системата не може да функционира реално, защото законите са писани пак от тези юристи и са в меко казано - размазано състояние. Няма точност и яснота, има вратички и портички. Които при сериозно програмиране може да бъдат също затворени! Няма нещо, па ако ще да е направено от нашите идиот-законотворци, да не е може да се алгоритмизира и електронизира. Желая им на тези дрисльовци, час по-скоро това да е реалност! Да им секне измамността!

Опасявам се само адвокатите да не станат като германските лекари заради твоята програма; Великите медици от Дюселдорф щяха да осакатят мой роднина, чакайки компютъра да им изплюе диагнозата. Добре, че се върна в нашата "изостанала" родина, където лекарите го вдигнаха на крака за нула време.

И в Канада е така. Лекарите не са лекари а дистрибутори на лекарства.

Точно затова са реагирали лошо - защото алгоритъмът ти е гениален и ще им вземе работата. Правото не е и никога не е било математика и на 70% зависи от човешкия фактор (не от рушвета, а от това колко са добри адвокатите на страните, колко надъхан е бил прокурора, какъв е личния морал и мироглед на съдията, дали през въпросния ден е бил на кеф и т.н.) - законът е само рамка. А островното право (т.е. това, което се прилага в Америка и Англия) зависи на 90% от човешкия фактор. Ако не вярваш - започни да се съдиш с някого и се опитай да предвидиш резултата с твоя супер алгоритъм, да видим дали ще познае. А ако не ти харесва, не се съди - това е реалността.

Само така! Това е като със становете през индустриалната революция - не е оправдано да се забавя прогреса заради един куп тъпанари, които с лекота могат да бъдат заменени от ходещ компютър (и не само в работата). Светът ще стане по-добър!

Машините трябва да се контролират и да работят за хората - това е прогрес. Има голяма вероятност обаче собственика на фирмата-производител на машини да контролира и да командва всички хора, защото хората са алчни и обичат да командват. Най-лошият вариант е човечеството да загине от изкуствения интелект, да бъдат унищожени от машините. Най-голяма полза ще има ако вместо депутати и министри имаме роботи - ще намалеят кражбите, разходите за поддръжка на държавата и данъците, ще намалее корупцията. Това е лесно постижимо и без това управниците ни изпълняват заповедите на САЩ и ЕС и лесно могат да бъдат заменени с машини.

Откраднаа ми професията!!!

Статията пропуска една много важна професия, която вече се замества от роботи: професията на войника наемник. Дроните са именно това: роботи които заместват пилоти. И пилотите остават без работа. Разбира, се няма да кажат на войниците че роботите ще ги заместят. Просто защото работата може да се обърне. Също така се пропуска и следното: пренасянето на познания от човек на човек е трудно и бавно. При клониране не се принася отпита. Паметта на една машина и познанията и могат да се източат, копитрат, клонират и обединят с познанията на друга машина за секунди. Представете си всички познания на нобеловите лауреати и ителигентността им в едно, подчинени на нобеловия лаореат за мир Обама. В момента, в който роботите могат да комуникират всичко помежду си, това обединяване може да стане за много кратко време. Та с една дума -- дупе да ни е яко.

помислих че ще говориш за женски кукли, дето по-малко говорят и са точно как си ги искаш ти ...

Познанията не вършат абсолютно никаква работа, ако нямаш идея как да ги анализираш. Тъй, че с тия копирания засега си далеч от истината!

Той човекът даже не прави разлика между данни и познание... така че няма особен смисъл да му обясняваш. Ама верно, като дадеш нет в ръцете на един такъв профан става много лоша комбинация.

Шимпазидите много страхуват от машината, че ще им вземе безсмисленият им "труд". Добре, че природата не функционира по тяхната "логика".

Твойо трут много ли смислен, бати?

от началото на цивилизацията до сега винаги една малка част е живяла добре и една огромна част е живяла зле. не виждам как роботите ще променят толкова живота, или в едната или в другата посока.

Има един природен закон - 80/20, известен и като принципа на Парето. Заинтересувай се! А относно кой как живее - все пак ние, 80-те%, живеем в много отношения по-добре, отколкото тези 20%, живели преди 100г. Така че общо взето животът на хората се подобрява, по-точно на хората в развитите страни и ние между тях. Струва ми се, че повечето хора - Китай, Индия, Африка, живеят все още бедно.

В ФАЩ вече е 4:96. Изобщо когато системата достигне ограничението на обема на ресурсите съотношението се изменя. Обикновено при 5:95 става революция. Но с архаична система на упрабление -- партии и дисциплина на гласуване може да се стигна и до 0.01:99.99. Да не говорим ако вкарат роботи в процеса на контролирането.

Една от професиите, които вече трябваше да е "открадната" от роботите е на "журналист" - копи-пейстър. Получаваш статията от БТА, търсиш в архива снимка по таг (примерно детска играчка-робот в статия за индустриални такива), болдваш първия параграф, последния ред и няколко фрази по избор и публикуваш...

Потърсете в нета, изключително интересно четиво :)

Сега го погледнах, интересно е, даже и в бг уики е доста подробно описано. Но на мен ми дойде въпроса от роботите, а Ферми май не говори за тях. При роботите (които ще са последствие на много хиляди години СЛЕД някоя разумна цивилизация) няма да им пречи радиация, липса на гравитация, храна, вода, удар от астероид, премахване на озон, на магнитно поле около планета и т.н. и т.н., които са голяма част от вероятностите защо нямаме контакт с други цивилизации, щото вероятно изчезват в даден етап от развитие. Също не би трябвало да е проблем за свръхразвит машинен интелект сам да открие как да пътува бързо във вселената и да колонизира множество галактики. Само да си представим такъв разум милиард години по-рано от нашия и си мисля, че могат да колонизират в прогресия отскачайки от една галактика на съседна буквално всичко, като паразити в госотоприемник.

"няма да им пречи радиация, липса на гравитация, храна, вода, удар от астероид, премахване на озон, на магнитно поле около планета и т.н. и т.н., " Не е сигурно. Колкото по-сложен е организъм или механизъм, толкова по-кекав е и повече опции има да се счупи.

На изкуствения интелект му е нужно само квантови компютри (евентуално ъпгрейд) и енергия. Боли го онази работа за колонизация на чужди съзвездия!! Нещо като онази книга за черния облак само дето КПДто му беше мноооо зле че да му трябва толкова енергия :)

Вероятно във Вселената има разумен и много по-напреднал живот от нас, да речем с милион години напред, напълно възможно нали? Вероятно те са имали същата фаза с машините, те са станали много умни, развили са интелект и са започнали геометрична прогресия по още повече "поумняване" и още повече производство и още, и още и тн.... Нз дали може да си представите огромни машини директно захващи една земен тип планета и буквално смилащи я за да извлекат метали и т.н. Според мен е напълно възможно след стотици хиляди години интелигентна разумна геометрична прогресия на машината да се получи свръх интелект, разполагащ с неограничен капацитет и познание за Вселената, с неограничени възможности да пътува в пространството, квантови телепортации и ала бала да се захранва с енергия и да се възпроизвежда. Мисля си, че е възможно защо не? Само време му трябва, нали? Е, обаче ние нищо такова не сме забелязали във вселената, тя все още си е "празна" и ние не виждаме никакви следи от такъв много вероятен хипермегагигатера интелект. Или пък ние самите сме създадени от нещо такова или поне ни наблюдава. Обаче искам да кажа, че това е малко съмнително, че машината може да се развие до безкрай, теоретично изглежда възможно. Например след време да изпратиш един много малък робот на Марс, който да построи по-голям там на място, той по-голям и т.н. докато подредят Марс за живеене. Ама това засега са си чисти фантастики, човека греши страшно много и засега няма идеални варианти, най-малкото грешките му ще пречат на такъв перфектен план.

Това, за което говориш се нарича парадокс на Ферми :)

Сега ми текна, не съм го чел този парадокс, ще го погледна и все пак къде е този свръх машинен интелект от другите светове? Би следвало да е завладял Вселената вече, ако нямаше някакви ограничения. Може би НАСА са прави като твърдят, че до 20 години ще открием следи от чужд интелект в нашата или в далечни галактики. Дано новият им космически телескоп проработи успешно. Засега се сещам единствено за Трансформърс и Аутоботите :))))

Дали ще се повтори бунтът на лудитите?! Справка: "Лудитите са социално движение от 19-ти век на английските производители на текстил, които протестират, често унищожавайки механизирани тъкачни станове, обявявайки се срещу промените, предизвикани от промишлената революция. Лудитите смятат, че тези промени ги оставят без работа и променят начина им на живот. Движението е кръстено на генерал Нед Лъд или крал Лъд, митична фигура, която, като Робин Худ се е смятало, че живее в Шеруудската гора."

А робот ще пие ли кило ракия и печено прасе ще изяде ли?

Хората просто ще изчезнат като вид и ще бъдат изместени от роботите. Не е ли очевидно? Вече се е случвало с разни австралопитеци и подобни.

А ти к'во си???

За съжаление това е бъдещето,което ни очаква.Преди 95 % процента от населениета на земята е било заето в селското стопанство.В момента 3% процента работят там и хранят останалите.Същото ще се случи и с индустрията и услугите.Въпрос на време и развитие на технологиите.Какво ще стане с хората,които остават без доходи?Най-вероятно ще ги хрантутят колкото да не пукнат от глад и да не се размножават много.И без това вече са им промили мозъците от най-ранна детска възрат.

Ако всички не работят, то най-сетне ще дойде истинският комунизъм. Отиваш в магазина, в който не работят хора и си купуваш стоки, които не са произведени нито доставени от хора. Не плащаш нищо, защото още не се е чуло робот да получава заплата. Ако шеф на роботите е човек, то той практикува послената професия, която ще бъде открадната от роботи. Проблемите са от съвсем друго естество. Гледай Wall-e и ще ги видиш.

Не знам като как ще се случи комунизма. Две са движещите сили у човека, едната е чисто билогична -- желанието да изпъкнеш, а другата е любопитството. И двете не се удовлетворятват от комунизма. Затова същият остава утопия.

По-вероятно е като влезеш в магазина робота да те вкара в панделата защото дядо ти не си платил глобата и ходел по тревата.

Хората ще могат да се занимават само с човешки неща (изкуство и т.н.), но лошото е, че преходът ще е болезнен...

Вече има софтуери, които рисуват и композират музика, така че и това няма да правим...

Ще лежим и ще пърдим по цял ден. Великият Станислав Лем го е описал точно така в един от разказите си - как откриват митичната квадратна планета, на която живеел най-висшия разум в цялата Вселена. И като го откриват всъщност намират едни същества, дето по цял ден лежат и нищо не правят :)))

"Терминатор 2" - Денят на страшния съд...

Тук се появява един почти философски въпрос, като въпроса за кокошката и яйцето: Създаваш роботи които отнемат работата и доходите на хората, а в същото време очакваш от същите тези хора да купуват продукта произведен от тези роботи. Няма как всички да станем адвокати и художници например. В историята има случаи на изчезнали професии като радисти, телефонистки и т.н., но те бяха малък процент от населението и не доведоха до сериозни катаклизми. В статията се говори за около 30 % увеличаване на безработицата и въпроса е с какво ще се препитават тези хора. Надали собствениците на големите корпорации, които ще овладеят бизнеса с роботите ще са много съгласни да делят приходите си с останалата без работа част от човечеството.

Интересно, като хората нямат приходи, кой ще купува боклуците на големите корпорации и на същите от къде ще се вземат приходите. Икономическата система първо трябв коренно да се промени. Лошият, но явно неизбежен вариант за промяна е война.

3евзек

А добрият вариант е парите да престанат да съществуват. Въобще плащането да изглежда по съвсем различен начин.

по принцип е така и не е така. тоталната механизация на селското стопанство какво е постигнала? лишила е хората от тежкия селски труд и е дала много и евтина храна. до какво ще доведе масовата автоматизация? никой не знае. това на автора са предположения. на първо място ще са много и евтини стоки. как ще се разпредели трудовата сила по сектори и какво ще се прави? не знам, ама знам че тези заводи трябва да се поддържат. знам че машини не могат да измислят нови неща. ще поживеем ще видим дето се казва :) ... по принцип вярвам в хората и че ще намерим вярното решение :)

В момента машините не могат да измислят много неща, не е далеч времето, в което изкуствения интелект ще се развие до ниво сам да си измисля нови неща. Колкото повече се развива технологията толкова по-бързо и лесно машините ще ни настигнат и изместят...

И аз си мислех преди време, че като останат хората безработни и няма кой да купува продукцията, произведена от роботи, но има една малка подробност. На корпорацията, която има роботи, вече няма да й трябват купувачи. Просто ще си произведе киборзи/"робокопи", които ще водят съответната война и ще завладеят ресурсите, от които има нужда корпорацията. Т.е. корпорацията, тесен кръг от хора, ще си живее живота, като получава ресурсите чрез заграбване. На нея купувачи не й трябват. Купувачи са необходими само когато ти трябват пари за определен ресурс. Имаш ли ресурса - живееш си живота и си клатиш краката, а населението го духа.

нали знаеш, че около половината население на планетата е излишно? Може би и това е част от плана.

Според Николай Носов в "Незнайко в Слънчевия град" в далечната 1958 в разказите за бъдещето авторът е видял действителността почти както е описано в статията по-горе: машините ще работят навсякъде, а хората ще се усмихват, рзхождат, ще пеят и веселят до безкрай. Първата идея е на път да се случи, проблемът е със втората част - в действителнотта хората ще се чудят и маят какво да работят, за да оцелеят ... , разходките остават в мечтите само. Внимавайте какво си мечтаете ... понякога мечтите се случват, но все не както трябва има ... :)

Ще има промяна в социалната система. Щом роботите работят, то хората ще получават на готово продукта от работата, като разпределението ще е - на всекиму според потребностите - абе с тия роботи ще ни натресат комунизъм :)

До момента, в който на някой робот му щукне мисълта, че на него хора не му трябват и реши да ги премахне.

Защо ще трябва да се разпределя продукта? Той човека без продукта изкарва до един месец и след това никакви продукти не му трябват.

"Ако седите на бюро в офис, карате такси или пренасяте кофа с вар" От тия трите, първото хич не ми прилича на работа, но пък спокойно може да я върши робот. А ако това ми е работата и ще я върши робот, аз ще работя "Лежи в хамак на плажа"

Имай предвид, че изкуственият интелект ще е програмиран да се самообучава за да се развива. Той постоянно ще търси начини за получаване на нова информация. И в един прекрасен момент ще поиска да научи какво ли ще е да резне главата на оня търтей в хамака... В него няма емоции, той просто търси нова информация и твоята главица, отделена от тялото за него ще е нещо ново и интересно.

И накрая "Матрицата" :)

Изобщо няма да мисли как да резва глави. Ще му вземе ресурсите за живеене, например давайки му заеми, които няма да може да плати, защото робота няма да му даде парите, необходими за да го плати. То това става и в момента. След като му вземе и хамака този дето има за професия да лежи в хамака ще трябва да си я смени. То това става и в момента. Казва се статистичеста финансова инженерия.

> Първите професии откраднати от роботи Не ме плашете така. Помислих си, че "първите" е в смисъл на "най-древните"...

кой за каквото си мисли

И това ще стане...

Вече има експерименти в Япония. Доста успешни. Само че се наблюдава пристрастяване. Сега се борят с въпроса как пристрастяването да не стане секс мания.

Няма лошо стига да е валиден постулата : "Андроидите на хапят!"