Изстрелват най-евтината ракета

Първият комерсиален полет на ракетата Electron, разработвана от Rocket Lab, е планиран за последната третина на април или най-късно в началото на май.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

цели 5М доларес за малко над 200 мизерни килограма. Госин Готов, уверен ли сте, че в ракетите клас "комар"(по товароносимост) няма по-евтини варианти?

Интересно как частни компании имат по-добри постижения от "велики" държави

Лесно - обират научните изследвания на цял свят, наемат всички изследователи и инженери, които са работили десетилетия в държавните институти и готово. Когато частни компании развият някаква научна насока от чиста 0, ела ми се обади. До момента взимат всичко наготово, приносът им е маргинален. Дори наскоро стана ясно, че полетите на Space X са по-скъпи от тези на руснаците, когато става дума за товари. Дори и в случаите, когато се преизползват ракети и двигатели. А, досега само 3 пъти са преизползвали ракети. Нито един път двигатели. Но, пропагандата сравнява изстрелването на товарен Space X при напълно преизползвани компоненти с изстрелването на Союз, който носи космонафти. Жалки сте, а най-забавното е, че дори не го разбирате.

Тия загубени американци показват много често интересни неща до като руснаците само оръжие показват. Явно защото друго друго са некадърни да покажат.

Глупако, на тебе ти показват такива неща, като си забил нос само в лайняната жълта преса и "новините" на ДИР-а! Да не искаш Русия да произвежда ширпотреба, след като може да произведе най-бързата, най-точната, най-мощната и в същото време най-евтината! Ама нали ти пълнят кухата кратуна с бивалици и небивалици за НПГ "Новичок" и други такива съчинения за малоумници!

Да вземе Русия да произведе една свястна кола или пък телевизор, пък тогава да прави най-най-най-ракети. Пък и за какво са и ракети, след като вече практически няма космическа програма?

цаката не е в тонажа и цената, а в разбиването на монопола. колкото повече хора пуснеш толкова повече ти се оголемяват тех възможностите. в раша не е само монопол ами и е още мономпол ръководен от крадци които с пълнят сметките в чужбина и манифестират активност.

За да са се добие представа за този полет, трябва да направим сравнение. На 29 март руснаците изстреляха сателит от 150 kg на 300 km височина, като използваха ракета Союз-2.1в която тежеше 160 000 кг и висока 44 метра. Електрон-а е висок 17 м и тежи 10,500 kg като може качва 225 кг на 500 км. Десетте двигателчета Ръдърфорд са с общо тегло 350 кг, и се принтират за "нула" време. 5 милиона са добра цена при това положение.

Съюз 2.1в може да качва 2630-3000кг на ниска околоземна орбита (200км до 1200км), не се прави на луд. "Руснаците изстреляха сателит от 150кг" плюс не е ясно още колко и каква друга техника. Никой не е толкова прост, че да пуска ракета със само 6% полезен товар.

Може, но като няма по-малка се изстрелва такава каквато има само с 6% полезен товар и очевадно руснаците са толкова прости защото са го направили, атова и правя сравнението - за да се добие представа за полета с такава ракета.

Ние руснаците такива правим от 3 години, но са строго секретни.

Вие и един варел нафта да сложите ще го пазят 10 войника и ще го оградят с 2 реда бодлива тел защото ще е секретно.

какво му евтино на тази ракета? 4900000 долара : 225 кг = 21778 долара за килограм 62 000 000 долара : 22800 кг = 2719 долара за килограм според мои изчисленя, рокет лаб е 10 пати по скуп от фалкона.. ако имаш нещо 200 кг да пуснеш, редовно се прави че се сподела полета сус друг които има да пуска неколко тона на един пут.. единствено е интересно ако имаш накои налудничев орбит на които искаш да пратиш своето маничко изобратение , да това е твоя избор.. щото е по хубаво да дадеш 5 от 62.. но това се случва един, два пати за година :д нормално е да се пуснат и 100 малки спатници едновременно..

Сложих ти минус - не всеки иска да плаща за изстрелване на 22 тона. По тая логика вместо блистер аспирин може да си купиш 100 кила, че да го вземеш на едро, ама не го правиш, нали? А място на пазара има за всеки.

Прочети още веднъж дваж поста на човека и го обмисли добре... току виж разбереш какво иска да каже, че с твоя пост показваш как не си го разбрал въобще.

Сметките за тонажите не са ти верни, а и зависи докъде ще качваш товара... Прочети хубаво характеристиките на различните варианти и тогава смятай...

И кое не е вярно? Характеристики на кои варианти?

Важното е да има конкуренция и развитие, а не като "великите" да се хвалиш само с първия идиот в космоса

КОРЕЙСКИТЕ ЕфТИНИ РАКЕТИ МОГАТ ДА РАЗКЪСАТ ПРО ОТБРАНА ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ И ДА НАПРАВЯТ КОЛОНОСКОПИЯ НА ТРЪМП В БЕЛИЯ ДОМ :)):))

Кво ви хранят в тоя Детройт на 4-ти километър та ги съчиняваш все такива гениални бе.

Тиквичките руски! Да разпечатваш ракетни двигатели на принтера е чудо на технологиите. Можете да си направите много и евтини! 225кг на ниска орбита стига за много широк кръг задачи!

Направо да се чуди човек защо ли въобще ги правят големите ракети .

хммм ... интересно . имам няколко неща за доставка тук и там . ще трябва да се свържа с тези мили хорица - дано да работят с радиоактивни леки товари за еднократна употреба .

СЕВЕРНОКОРЕЙСКИТЕ СА ОЩЕ ПО-ЕфТИНИ :))

така е. ма трудно се намират ентусиасти, дето да въртят педалите достатъчно бързо , че да излети ракетата...

На Илон Мъск конкуренцията му диша във врата.

Не съм сигурен. Тези се фокусират върху по ракети с малка тяга и по малък товар - около 200кг. Илон Мъск се опитва с ракети с по голяма тяга и повече товар - тонове. Това е все едно да кажеш че Мини диша във връта на Камаз :-) Просто обслужват различни ниши и нужди.

И цяла една най-велика държава

Без да се правят на русофил, наистина до сега никой не може бие руснаците в тази сфера. Това лесно да го проверите ако знаете поне малко английски и напишете в Гугъл на агнлийски "Защо руските ракети са най добри". Много може да се каже, но ще обърна внимание само на едно: Тази ракета не носи хора. Руските носят и хора. И от там може да направите и други заключение..едно е да направиш хвърчило, друго е да направиш хвърчило дето може да носи и човек с всичките му необходими неща.

Знам че е трудно за някои хора това да го повярват и за това не ми вярвайте на мене, а сами потърсете в Гугъл и после си сформирайте мнение.

BajMihal

Споко приятел, и за това ще дойде времето, но тогава роскосмос вече ще фалира тотално, защото няма кой да се качи вече на ракетите им и да им ползва таксиметровите услуги...

Приятелю, при едно от изстрелванията на Роскосмос миналата година десетина спътника дадоха фира. Някои даже успяха да си вземат парите от застраховките и следващия път може и да изберат някой друг доставчик. Щото евтиното си е евтино. А конкуренти на пазара в момента с лопата да ги ринеш.

Понеже фалкони не са гърмели никога, а?

Точно в тая сфера ги бият много и яко. Не се сещам за руска ракета закарала хора на Луната, Не се сещам за руска ракета приземяваща се. Не се сещам за руски двигател с по-добри показатели собствено тегло мощност от Мерлин. Не се сещам за руска ракета качваща повече от 3-ма човека наведнъж. Не се сещам за по-мощна руска ракета от Фалкън Хеви или дори Делта 4. Дори ако сравним Най-мощната руска летяла Ангара 5 с Фалкон се вижда, че при еднакъв максимален товар, руската е със значително по-високо начално тегло от 790 тона, докато Фалкъна е 550 тона. На празни приказки може руските да са по-добри, но по реални показатели за доста назад.

Питай на козяк - може и да ти кажат .

Тая компания не взе ли Оскар за най-добра филмова музика?

Не е ли руска? Жалко. Роскосмос ще падне до четвърто място по брой стартове за година.

Холивуд никой не може да го измести от първото място.

Всеки си има ниша. МосФилм примерно, прави много яки анимационни филмчета на нови руски оръжия.

Тази ракета също се задвижва с руски двигател, краварите не могат една ракета сами да пуснат!

Нямам думи за тролове като теб !!! ЧЕТИ, бе малоу...к !!!! Още тази година Rocket Lab планира да пусне 100 двигателя Rutherford, всички компоненти на които се произвеждат по технология на 3D печат.

bai_peshoo

Остави го тоя рубладжия, мозъка му се е размекнал от евтина водка.

BajMihal

Не вярвах, че шизофренията чак толкова те гони. Да речеш на черното бяло ти е в кръвта, ама точно тук настъпи мотиката. Двигателя на тези си е тяхна разработка, и (о чудо) няма руснаци в екипа им. Руснаците, когато почнат да печатат двигатели за ракети, ела и ми се обади смешко :)

Прочети малко в нашите руски сайтове бе! Технологията е руска, лиценз от нас даден. Само Россия може да прави ракетни двигатели! А вас ще ви превземем и ще се казвате Задунайска губерния, да видим тогава ще пишете ли така свободно по форумите или ще чукате камъчета в сибир, соросоиди!

Няколко пъти съм ти писал, че си изключително тъп. Защо не слушаш и да спреш да се излагаш?

Дванадесет двигателя за 225 кг полезен товар? В руските кръжоци по ракетомоделизъм за пети клас тези двигатели ги бракуваха още 74та година. И защо наричаш новозеландците кравари? Те гледат главно овце.

BajMihal

То за този, всичко де не е руско, е американско. Той друго не вижда, психясал е отвсякъде.