Electron е компактна и сравнително евтина ракета-носител с дължина едва 17 метра, способна да изведе в орбита товар с тегло до 225 килограма на ниска околоземна орбита.

Изстрелването на ракетата се оценява на около 4,9 млн. долара, което е доста по-малко, в сравнение с конкурентните решения - едно изстрелване на Falcon 9 на SpaceX струва около 62 милиона долара.

Вижте как изглежда най-евтината ракета >> >> >>



Времевият прозорец за изстрелване на Electron е 14 дни и започна да тече на 20 април, уточняват от американската компания. Планираната първа комерсиална мисия на ракетата носи името „It’s Business Time“, предава technews.bg.

Ако всичко мине по план, Rocket Lab ще влезе в историята като частната компания, която за най-кратък срок е успяла да премине от тестови към комерсиални изстрелвания на ракета. Първият успешен тестов пуск на Electron се състоя на 21 януари миналата година.

Освен това Rocket Lab може да постигне безпрецедентно висока честота на изстрелвания, благодарение на технологията си за производство на ракетата. В перспектива компанията може да произвежда по една ракета Electron всяка седмица.

Още тази година Rocket Lab планира да пусне 100 двигателя Rutherford, всички компоненти на които се произвеждат по технология на 3D печат. Ракетата Electron е оборудвана с дузина такива двигатели, вкл. един с повишена мощност.