Коментари - Първо кацане на ракета за многократна употреба | IT.dir.bg
назад

Първо кацане на ракета за многократна употреба

Blue Origin изпревари конкурентите си Virgin Galactic и SpaceX, като успешно тества първата ракета за многократна употреба.

Обратно в новината

Коментари - Първо кацане на ракета за многократна употреба | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Скъпи сънародници, пишете-НАСА това, НАСА-онова, Русия и тя така.Но, все пак да попитам-кой е направил първата космическа оранжерия?

изстрелял първия спътник в космоса..Спутник!! Кой е първия човек във космоса-Гагарин! Първия човек излязал в открития космос и т.н и т.н.... И защо никъде не пишат за новия космически кораб койтор азработват руснаците..За атомния реактивен двигатл чиито тестове ще се състоят през 2018 година и много други ...

Може да не е огромна и да не достига истинска орбита, но това не отменя факта че за първи път земен космически кораб каца на голяма планета (не Луната с нейната слаба гравитация) на реактивен принцип, с двигателя си с който е излетял извън фантаскините книги и филми! Това е принципно постижение! Вижте как балансира на реактивната струя от соплата, няма принципна пречка това да се направи и с по-голяма ракета/космически кораб. А и тази хич не е малка, единствения проблем е, че е с една степен, ако трябва с една степен да изведе нещо в орбита сигурно доста би се съкратил полезния товар, но и така щом достига 100км едно малко увеличение на размера може би ще е достатъчно...

Моля бъдее реалисти - подскачането до 100-тина километра е на порядък по-просто от извеждането в орбита. Представете си същата ракета 10-20 пъти по-голяма и по-мощна, сега се замислете колко по-сериозни са проблемите в този случай. Подобни сеири са полезни именно като шоу, за овладяването на космоса не допринасят много.

Ми да, аз съм такъв. Реалист съм си. И като такъв искам да ти кажа, че понятието "суборбитален полет" и цитираната височина от 100 километра нямат абсолютно нищо общо. Или дори да имат нещичко общо, то е мъничко, едно нюню общо нещо. Една ракета може да излети на много по-голямо разстояние от Земята, до 30 000 km даже че и повече, и полетът пак може да се окаже суборбитален, ако няма необходимата скорост спрямо Земята за отделянето от балистична траектория. Тия работи навремето ги учехме в училище, за I, II и III космически скорости. Съвсем друго е ако кажеш, че Mach 3 не е достатъчна скорост за влизане в орбита.

опитват да направят нещо...Да видим до кога обаче ще имат някакъв успех .....Че след поредицата от взривяващи се като фоерверки Челинджър, Колумбия, Спейс Шип 2 , Антарес, Фалкон Х и други краварски бръкми..Това наистина изглежда впечатляващо..!!!Но без никакъв полезен товар няма да струва нищо...Ще е една обикновенна играчка! Както Спейс Шип 2.... То И Елън Муск обещаваше че ракетите му ще кацат.>а видяхме какво стана!! Фалкона се пръсна на парчета и остави без провизи МКС..Добре че руснаците спасиха положението!!!! А другия опит за презимяване на многоразовия Фалкон Х завърши с...Вривяването му на парчета, и подпалването на плаващата платформа на която плуваше..В нета има доста живописни клипчета по този случай! дано тези хора успеят да постигнат нещо..жалко че Фон браун го няма..да им удари едно рамо на тях, и на цялата краварска космическа програма.......Че напоследък НАСА лети в космоа само с компютърни анимации и детски филмчета:) Хахаххахахаха

3ащо дискриминираш руските бракми, които дадоха фира?

Я цитирай!!! Че аз цитирах само по значителните краварски кататрофи...Където ИЗМРЯ ЕДНА КАМАРА НАРОД!!!! И ТО ЗАРАДИ МАЛОУМИЕТО НА КРАВИТЕ, ПРОЕКТИРАЩИ НЕЩА КОИТО СДАВАТ БАГАЖА!!!! СЪЩИТЕ КРАВИ ДЕТО НЕ МОГАТ ДА СЕ КАЧАТ НА ОРБИТА ДОРИ!!А СПЕЙС Х ТРЯБАШЕ ДА ЗАМЕНИ СОВАЛКАТА.......ДОБРЕ Я ЗАМЕНЯ......СЪС СЕРИЯ ЕКСПЛОЗИИ, ЕДНА ЕКСПЛОЗИЯ СЛЕД ДРУГА, СЪВСЕМ КАТО ЧЕЛИНДЖЪР И КОЛУМБИЯ!!! И ЗА ТАКИВА ПРОФАНИ КАТО ТЕБЕ ДА ТЕ СВЕТНА НЕЩО..ДОКАТО КРАВИТЕ ДРАСКАТ РЪБА НА КОСМОСА С ТИЯ 100км РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ ИЗПИТВАТ ЯДРЕНИЯ РЕАКТОР НА АТОМНИЯ ДВИГАТЕЛ КОЙТО ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА МИСИИТЕ ДО МАРС И ЛУНАТА...УСЕЩАШ ЛИ КАКВА Е РАЗЛИКАТА А?! КОСМИЧЕСКА!!!!

Адмирации за всички подобни опити. Както за САЩ, така и за Русия. Бъдещето е към звездите, а не във войни на Земята.

Aко системата разрешаваше, не един а десет плюса щях да ти драсна. Kоментарът ти тук заслужава аплодисменти. Dа си жив и здрав!

Абе, дир-а - преди да напишете "американския милиардер направил еди какво си", първо трябваше да напишете ИМЕТО МУ. А не да го напишете името 10 абзаца по-късно.

в сащ скоро ученически кръжоци ще правят ракети за космоса тази е МНОГО впечатляваща! руснаците си тътрят още със заграбените от германия :)))

Пък НАСА и тая година даде няколко милиарда за руски двигатели :) Щото умряха нацистите работещи за НАСА през 60-70-те и няма кой да им направи нови ракети.

Очевидно има. Освен това, за БВП на САЩ няколко милиарда са като пари за семки. Та не гледай колко са дали. Виж колко са спестили... Ама нали сте си тъпаци, та явно още дълго няма да схванете защо САЩ предпочитат да инвестират в технологии с бъдеще вместо в дакива със затихващи функции.

Руснаците това го правят още през 1989. Дори нещо доста по-сложно - приземяване на совалка на летище. При силен страничен вятър. Целият полт е напълно автоматичен, като включва часове в орбита около Земята. Щатите има още много хляб да изядат, докато го постигнат това...

И летя и кацна само един път.

Явно е било толкова "по-сложно", че са решили да не го повтарят :)))))

Обаче ми прави впечатление, че двигателя е само 1. Трябва да е доста мощен, не че ракетата е голяма, но все пак...

ами един защото мозе да доиде само на 100-110 км.. докато исс е на ч00-500км височина а спутниците например до 36 000км.. а там ти трябва савсем друга тага.. това си един вид играчка, за замозни хора да усетат по продалзително безтага - нищо друго..

"многоразов космически кораб" Това някой от руски ли го превежда? Защо не от оригинала?

link черпи цялата си информация за ставащото по света от руски сайтове, предимно пропагандни такива.

Не бързайте с адмирациите и крайните заключения.

Туй ква пушилка вдигна при приземяването, пък онуй и прашинка не е вдигнало при прилуняването! Що тъй!?!

Посети сайтът на НАСА - има достатъчно обяснения за такива като теб. Интересува ли те, защо знамето се "вее" на луната?

Явно си много компетентен, обясняваш почти като говорителя на НАСА, по въпроса.

Това Путлер ли ти го каза? Щото на видеото се вижда как праха е издухан. Е има малка подробност, че там въздух няма и прахта се "изстрелва" с голяма скорост без да се задържи в зоната на кацането, ама това са подробности над мозъчните възможности на средния путлераст. Поне вземи някой път наистина погледни оригиналните кадри от кацанията, а не чети само по руски сайтове простотии на малоумници.

Ама, че те руснаците никога не са го отричали това кацане. Нито по времето на студената война нито сега. Това е просто теза на разни глупаци. Но тук чугунените кратуни които славят велика русия, която дори тостер не може да поизведе сама го използват като довод да плюят всяко постижение на НАСА.

Браво! Изглежда страхотно като за първи път. Децата ни ще могат да видят Земята от Космоса. Поздравления за екипа на Blue Origin! Наистина влязоха в историята.

малко се люшка като се спуска надолу, но браво. голямо постижение! това ще даде сериозен тласък на развитието на частната космическа индустрия.

Няма угодия!!! Нали ако не се "люшкаше" "специалистите" тук веднага щяха да кажат, че е монтаж или макет с размери на пералня!!!

Баси. Първо совалки сега ракети за многократна употреба а след време асансьори. Чудя се, руснаците кога ще уцелят луната - мечата на фон Браун

Ако успеят да го клонират, може и да има направи ракетите! Дано са се сетили да го замразят , като е умрял!

Докато се чудите как да клакьорствате на тоя или оня, хората работят и учат. Вземете се захванете с нещо, щото в момента дори нямате представа как може да се прецени кое от кое е по-добро и само подвиквате като футболни фенове.