Румъния връща МиГ-21 на въоръжение

Заземеният изтребител отново се връща във въздуха, за да пази границите на северната ни съседка

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

същите нещастници като нас.

Не е точно, те са по-малки нещастници от нас

Румъния не се срамува, а и досега не се чува някой да й се е подиграл. Но съседна България е велика и горда, тя не може да си помисли да седне на нещо по-старо от Еф-35 или 37 или ако е руско, да е литнало миналата година......Затова....лаком гъз глава затрива и....залепени во веки веков на дъното! И май това е правилната позиция! С такива - така!

с пдигравките и тарикатските коментарчета......А ние, понеже си имаме всичко и то най-модерно, ще продължаваме да си ходим във военно-историческия да ги показваме на децата и внуците си , за да могат те и улбичните кучета да ги припикават, и да ръждясват още под открито небе! Там има и "Торнадо" от Германия, там има и други летала, просто тихо и мирно трябва да се свалят от стоянките, бързо да се отремонтират и да се пробват из някоя пустош....Със сигурност ще бъде глътка въздух в огромния проблем и ще запуши временно като с парцалче поне една от хилядите му дупки и неясноти. Пък после винаги можете да си ги върнете обратно, никой не ви гони и пришпорва да бързате.Как беше максимата? По-добре връбче в ръката, отколкото гъска в небето!.

мда руско дуракоустойчиво, нема чупене!

в разговорния език нещата звучат много подвеждащо. Ако примерно се обърнете към военната литература самолетите се класифицират като "weapon delivery system" - система за доставка на оръжие. Самият самолет не е оръжие (освен при камикадзетата), той доставя оръжия до бойното поле - ракети/бомби. В този смисъл основните характеристики на един самолет за да бъде пригоден са - да може да носи и изстрелва оръжия, евентуално да може да намира цели (не е задължително може да се прави от друга система на бойното поле). Замислете се за момент какво са съвременните дронове, сравнете един Предатор с един А10. Сравнявайки летателните характеристики Предатора е просто смехотворен на фона на възможностите на А10. Предатора е доста "постна" като възможности летателна система и въпреки това е способна да изпълнява чудесно ролята на А10 (всъщност масово го измества на бойното поле от последната война в залива). По същия начин един Миг 21 щом може да лети, да носи носи съвременни ракети, да намира и поразява цели ... той е действаща система за доставка на оръжие способна да изпълни ролята си. Е без съмнение Ф19 ще се справи по-добре с всичко, но както е казал народа "Като няма риба и рака е риба!"

Някакво реалити за откачалници ли е това? Миг-21 не стават даже за камикадзета.

А нашите щот са много умни - ги нарязаха, и ги разпродаваха по 2500 лева на парче. И не, това за 2500-те лева за самолет не е шега... който не вярва може да провери :)

Боже, румънците не са с всичкия си. МиГ-21 е кошмарен самолет. Ако му изгасне двигателя в полет, почи е невъзможно да пусне отново. И след това се забива в земята като пирон в кисело мляко. Този зитребител няма никаква опренеост и планирането е невъзможно. Рдин от най-лошите съветски боклуци. Колко български пилоти се изтрепаха с тях.

Ми .. ти си боклук! Или по-точно боклук имаш в черепната си кутия! Това е най-бътзият изтребител и не знам защо трябва да му се “гаси двигателя”?! Това да не е старата ти ламарина да я караш по инерция за икономия на бензин?! Има си предназначение изтребителя! На запад е признат за бързината си.

И кога се е случило да изгасне двигател на МиГ-21 във въздуха?

при изпълнение на маневри и фигури от висшия пилотаж, в момент на отрицателно G просто помпите на горивния резервоар нямат сила да помпат и това означава, че единственото с което двигателя разполага е компресионния резервоар който на Миг 21 има много малък сръвнен с този на други подобни самолети, изпразни ли се двигателя гасне. За колко стига компресионния резервоар? зависи от много неща скорост най-вече ... става въпрос за секунди - 1-2 на форсаж 3-4 в най-добрия случай. в летателните инструкции на летците на САЩ в края на 70те тази слабост е добре описана и дри са описани маневри с които да предизвикате противниковия Миг21 да изпълни маневра с която се вкарва в отрицателно G и повишен риск от гаснене на двигателя.

Както я караме на Балканите, скоро ще вадим “Арадо 196” от музея.

"американските пилоти се изказват ласкаво." и аз ласкаво се изказвам за майка ти. Кой са тия пилоти бе? Имена? Или просто така пише в сайта на Звезда? Ми като са толкова добри - а си ги карат руснаците. ласкаво... де ба нещастника ти

освен в отходия канал Дир. бг никъде другаде не видях

С такива съюзници като американците може и берданките да се наложи да извадим !

като теб лъковете и стрелите .. само да са руски станков безтанков

нали

МиГ21 в строя.... Може би за поддържане на летателната боеготовност на летците и за въздушни мишени

_stankow

Планерът е здрав, съветски. Двигателите са сменени. Бордовата електроника е модернизирана от израелската фирма Елбит. За патрулиране - става. Не е престижно, но става. Ние и толкова нямаме ... :(

Здрав, съветски е оксиморон.

Какъв планер, т=МиГ-21 не може и 5 метра да планира. Той прилича на първите ракети Сам.

е летящите ковчези

Нещо бъркаш с F 4....

_stankow

Бъркате с Локхиид Ф-104. Поради късото крило и високата скорост на кацане аварийността му надминава всички рекорди. Произведени са 2578 броя. ФРГ купува 916 самолета, от тях 292 (една трета) са загубени в авиационни произшествия. Загиват 115 пилота. Та на него са му викали «witwenmacher» («правещият вдовици») и «fliegende sarg» («летящият ковчег»). От Миг-21 са произведени 11 496 броя. 500 са загубени. От тях 400 - от индийските ВВС. Екземпляр от Ф-104 има в музея на летище Крумово, край Пловдив. Експонатът е подарък от турските ВВС.

кажи с кво си стелял бе коминистче недоклатено бол си ЗКПЧ твойта..

цървули дето с въздушна пушка не сте стеляли

"В материала се посочва, че съвременните изтребители не летят много по-бързо и не са особено по-маневрени от МиГ-21." Кой пише тези простотии ..... ма те не са на състезание на 400 метра. В бой дори 4то поколение изтребител с читав пилот няма да имам проблем да свали 5 миг 21ци и дори няма да се изпоти, какво остава за 4.5 и 5то поколение с всякакви там дейталинкове, трак уайл скан и ракети с AI...

_stankow

Само че румънските Миг-21 са модернизирани от израелците, фирма Елбит, версия "Копие". Имат същия радар и ракети както самолетите от 4-то поколение. На всичкото отгоре Миг-21 е по-бърз от тях. Та много сериозно ще им се опре. Все пак самолетът е само носител на оръжие. А оръжието му не е от 50-те години, съвременно е.

С това делта крило от 50те години няма никакъв шанс, при ниска скорост ще е мега нестабилен, ще трябва да лети бързо което прави голям радиус на завоя, съответно го прави изключително лесна мишена при близък въздушен бой. Да не говорим, че дизайна на самолета предразполага кошмарна видимост при близък бой защото е смятан да сваля бавно-движещи се неманеврени бомбандировачи. Ако ще Господ да го ъпгрейдне това няма да се промени. Относно модерното въоражение, снимките на румънските ВВС показват какво "модерно" оръжие носи - най-често два резервоара и две ракети за близък в което е трагедия.

Ако ще и господ да ги е модернизирал, по рождение този самолет е тотален боклук. Обслужвал съм го и зная от личен опит.

За нас най добър избор беше Рафал, но политиката ни е друга!

цената на Рафал не е за бедни държави като България.

И за мен най-добър избор е Lamorgini, но имам друга политика.

Нелош самолет, но всяко нещо с времето си!

Ще ги дават на Украйна явно. Миг -21 не е самолет за 21 век.

Не го вярвам това.

Доста хвалби на МИГ-21 Явно Румъния е подарила всичките си налични самолети на украйна и сега ще връща старите. Да видим какво ще разберем за нашите самолети

Це зрада! НЕ перемога!

ние имахме Миг-29 и се отказахме от тях! Има ли по-жалко и смешно нещо?!!!

Българин русороб, милеещ за бай тошоворо време и прехласващ се по всичко свързано с великая, непобедимая, всесветовная сила россия:)

ей малоумник ! живееш в панелка от бай-тошово време , караш по мостове и тунели от бай-тошово време, 80% от водопровода ти е от бай-тошово време, последните работещи заводи (не цехове с 200 човека !) са ти от бай-тошово време, електропреносната мрежа ти е от бай-тошово време...

Леко бе комуняга ще вдигнеш кръвно, не се пеняви толкова. Не живея в панелка, а като цяло това което си написал е вярно и точно в това е огромната трягедията, а хората като теб са една голяма тежка котва, заради която не може да се отделим от дъното, от гадно социалистическо дъно.

_stankow

Трагедията е в това, че за 32 години западняците нищо не построиха. Само грабеха. А съветското наследство ни спасява и досега !

Ако не беше майтап щеше да е смешно, а то е трагично...

Ама нали руснаците правят само ушанки? Това пак е някакъв подъл фейк! Натовски суперменки с древни самальоти....

Ай ся кажете как българските миг21 бяха нарязани послучай влизането в НАТО. Здрави и нови самолети.

"Ако ще се купува Ф-16 трябваше да са стари самолети-ще се ползват 10 години, и после се сменят. Румъния купува 32 стари Ф-16 за 400 млн долара-а това е цената за наш самолет и половина нов." Пич що дрънкаш глупости? Ние купуваме F16Block70, не просто F16!

И F-16 блок 435 у Люлин да е, пак не струва 150 милиона парчето, колкото ги ПЛАТИ Буци! При това БЕЗ ВЪОРЪЖЕНИЕ! Да не говорим колко още ще отидат за инфраструктура, въоръжение, обучение на пилоти и т.н. Общо взето, тия F-16 през г..а ни излизат...А както се канят и още 8 да вземат...Е те тогаз може да купуваш ляба по 5 кинта, а бензина по 8 и пеесе...милилитъра...

Защо България купи скъпите и остарели Ф-16, а не -например- Ф-35, щом непременно искате да е американски. Ф-35 е по-евтин-струва 80 млн долара бройката по каталог, сравнете с 300 млн лева за бройка Ф-16. Ф-35 има стелт режим, и е от пето поколение. Не беше купен Рафал или Юрофайтър, щото ни говориха,че били скъпи. Но оказва се,че Ф-16 е поскъп от Рафал и Юрофайтър. Най-разумния избор-Грипен -бие пък всички по цена-и доставна цена, и разходи за поддръжка. Ако ще се купува Ф-16 трябваше да са стари самолети-ще се ползват 10 години, и после се сменят. Румъния купува 32 стари Ф-16 за 400 млн долара-а това е цената за наш самолет и половина нов. Купуват 32 самолета, за ниска цена, след 10 години ще ги сменят с пето поколение самолет. Пилотите ще са се научили на западна техника, и ще се уат на стар техника, а няма да се учат на ново и скъпо, непознато въоръжение. Разумния избор , щом искате Ф-16 да са стари, които могат да бъдат договорени и безплатно-като най-верния съюзник на САЩ.

божкееее......глупост след глупост си написал 1/ писта - гладка като огледало какво значи ? Грипен от поляна ли излита ? И защо на Ф-16 му трябвала такава писта,я обясни. Ами не можеш ! Щото това което си писал е една евтина опорка. 2/ излитане от горяща писта - това въобще няма да го коментирам , сащо ще ти кажа , че една писта ако "гори" цялата ще е в ями от падналите бомби и ракети. Ама викаш Грипена е офроуд и ще излети , че после даже и ще кацне 3/ Ф-16 произведени ок.4600 бройки (ок.3000 бр. още в експлоатация) , Грипен - 271...........това как ще го тълкуваш ? О,забравих ! Не можеш , ти просто си цитираш опорките . Тия оператори на Ф-16 как може да са толкова тъпи и толкова години да се набутват. Че и израелците са сред тях , че им е основен самолет , дали пък не , съвсем случайно , от 50 год. не отсрелват като яребици арабските самолети ( съветски образци ) 4/ Грипен ни се предлагаха във втората им версия (C/D ) , а не най-новата (Е/F) , която и тя не е отскоро де......не може да се сравнява със новата ( на Ф-16 ) 5/ това прословуто забавяне на доставката на Ф-16 защо мислиш , че е. Ами защото преди нас има други поръчки за изпълнение........така е с хубавото , много клиенти има. Договаряне за Ф-35 сега примерно е със срок на доставка към 2028-2030 год.

Щото смуче въздух отпред отдолу бе смешник. Ей затова. Всичките като теб смучете отпред отдолу.

Абсолютно точно, но за съжаление се хабиш да им обясняваш на празно, виж че тук са основно русороби, за които едно нещо не е ли излязло от расииская кочина, не става....... Проср народ, слаба държава! По-красноречив пример от БГ няма.

Разликата е в каската за пилота не във възможностите на самолета. Ф16 е бил супер преди 60 години, сега е пълен трашляк, пилотите са просто жертви. Индия свали такъв съвсем напоследък с 60 годишен миг 21. Ф 35 е още по голям боклук. Виж ф15 е друга бира , но до него няма да стигнем никога. Както и да го въртим Си 30/35 ,Миг 29 са друг клас изтребители и въобще не могат да се сравняват с едномоторни боклуци, а сме демокрация нали , конкуренцията Бла Бла пазарната икономика Бла Бла, трябваше уж да е ок да си купим два пъти по евтин и три пъти по добър самолет.

Грипен ни предложиха 10 самолета, за 1,5 милиарда лева. 150 млн лева за самолет, това са 75 млн евро бройката. Цена, която в момента никъде я няма за нов самолет. Прибавете и отличната офсетна програма. Прибавете,че първите два самолета щяха да дойдат 18 месеца след договора. Прибавете, и че офертата беше за разсрочено плащане-идва самолет, плащаш, а не първо плащаш, а самолетите-друг път. Грипен е самолет, който може да ползва ракети всякакви-американски, европейски, израелски. Ф-16-става само за американски ракети, които са много скъпи. Грипен е идеален самолет за еър полисинг-евтин, и експлоатационните му разходи са ниски. Плюс и това не е претенциозен към пистата-може да излита и на стара писта. Ф-16 изискват пистата да е гладка като огледало. Тоест Ф-16 НЕ е самолет за война-нали ако има война пистата ще гори, складове ще избухват. Ф-16 не може да излети от горяща писта, а Грипен-може. Нее препоръчително самолет да излита от горяща писта, но при война, като последна отчаяна мярка, си е вариант. За сведение-и МиГ 29 може да лети от горяща писта. Ф-16 изисква пистата да гладка, равна, тоест това е мирновременен самолет.

Руските СУ-30 и СУ-35 са по-евтини. Да не говорим, че сега започват еднодвигателен вариант на почти половин цена. Има и МИГ-35 , на който нашите пилоти биха преминали най-бързо.

Че то и Ф-16 ще остане на въоръжение 100 години. Самолетът е от 70-те години, бройките за българия дори не са произведени. Ако дойдат примерно 2025г, този самолет се ползва 50 години, тоест това ще е един 100 годишен самолет. Но цената на Ф-16 е драстично по-висока от цената на Ф-35. Въпрос е кога ще лъдат арестувани бандитите, виновни в България да няма нов Ф-35, а в бъдеще да има стар Ф-16-самолет без стелт режим в 21 век е мега абсурд.

50 години друг път. Катастрофите с Ф16 са много често явление и 8 бройки ще се изпарят доста преди да навършат 50 години експлоатация. Не го пожелавам на пилотите ни, дано са живи хора здрави с тоя самолет. Някой спомена Израел, как сваляли руски самолети. Ще свалят, това е добре обучена армия. Не е като наште да литнеш пет пъти и вече да се смяташ за ас. Ако ще и космически кораб да ти дадат, след като не може да се справяш добре с управлението, ще ти го свалят я...

двулицево оръдие.... гугъл преводач ДИР-ектно копи пейст.... ранотите ли нещо в този сайт или бройте копейки за всяка неграмотно написана рашлямиска пропаганда

присмял се хърбел на шърбел

Не разбрахте ли, че чакат 32 ф16 бе рубли продажни

Ще има да чакат То и ние чакаме....

дирници насрахте се

Безсрамната дираджийска пропаганда смърди на копейки. Връщат го за временно ползване докато им пристигнат Ф16

Имате ли други олигофрени в рода или вие сте първия?

ало румънците, що не си вземете като нас американски изтребители- направо са невидими, щото ние от както сме ги платили не сме ги видяли... Нали сте срещу Русия, а искате руски изтребители...

Ако бяхме купили Грипените навремето - както разумно предлагаше специалистът Радев, нямаше ли сега да имаме ... съхранени достатъчно летци на изтребители с достатъчен нальот и т.н.?

Специалистът Радев предлагаше през 2012 година да вземем Ф-16 от Португалия.

Нещо не харесват румънците Фъ-16, що ли, че връщат старата баба МиГ-21? Нещо не се казва, скрито е. Май краварите пак са се оакали с прехвалените им тенекии. А и ние чакаме едни нарисувани от тях. Трагедия!

Тия румънци що си не купят F16 като нас?

Тук и нашите имаха много то Миг-21 и понеже не им издържаха нервите тези самолети да се използват до бекрайност ги нарязаха повечето, незнам дали имат още от тях. Много стар самолет и опасен за пилотите, не бих препоръчал ако има друг вариант. Прави е впечатление че освен тенденцията итербителната авиация да е максимално модерна и съответно скъпа и обратната тенденция да се произвеждат леки евтини за експлотация самолети за непосредтсвена подръжка на пехотата като Embraer EMB 314 Super Tucano.

Румънските МИГ-21 са модифицирани до последно ниво на оборудване след като НАТО ги съветват да се върнат на въоръжение значи още са добри !!! На времето бяха трън в очите на НАТО...

Преди 20-25 години израелците ги модернизираха електрониката им, но ние нямхме пари за това, оттогава мина доста време. Изклчено е да бъдат модернизиани днес до толкова че съотвестват на НАТО, когато са произведни е нямало дори още копютри, ако беше възможно щяхме да модернизираме нашите Миг-29.

Това е най-добрият изтребител за цялата история на самолетостроенето !

Schilo

Брех, пак авиационните авторитети се намесиха! А то- явно на румънците им трябва и им върши работа.

Има такава топлинна следа, че нема бегане, колкото и изкуствени мишени да пуска. Пълна идиотия. Тези играчки леко модернизирани са за обучение и ретро паради.

Приликите на миг 21 с руската ютия са много. Може да изгасне по всяко време или да лети отвесно като нея.

още ползвам руска ютия на години повече от мен- работи безотказно и перфектно

Уфффф!... Лъжеш.

Даааа, румънците видяха какво става с "нашите" F-16, и взеха правилното решение!

Това нещо е безнадеждно остаряло, независимо, че техните са основно модернизирани в Израел преди години. Правят го от немайкъде за една година... или докато падне следващият такъв грохнал старец.

Да не се окаже, че старото Съветско Оръжие е по-ефективно от днешните Вундер-Вафли?!

Ще се окаже.. колкото се оказва, че Москвича е по-добър от западните и от японските автомобили! Не караш Москвич, нали?

Аз 40 годишен изряден москвич ще намеря, но ти 20 годишен изряден мерцедес не можеш. Я се позаинтересувай за участието на Москвич в ралита, да видиш, как се е представил.

На дядо ти каруцата е още по изрядна - държи вече 60 години. Що не се качиш на нея?

Румънския Lancer няма много общо с оригиналния 21. В края на 20 и началото на 21 век Румъния направи дълбока модернизация на последните получени изтребители МиГ 21 с помощта на Израел. Целта на румънците беше да удължат живота и повишат бойните възможности на машината. Lancer е с израелска авионика и основно променен кокпит, двигателите са доработени, а въоръжението включва израелски ракети от клас "въздух-въздух". Въпреки това едва ли машината е равностойна във въздушен бой на самолети от 4 и 5 поколение. Независимо от всичко всяко оръжие е по-добро от никакво и предполагам, че това е основното съображение на румънците при така стеклите се обстоятелства.

''двулицово оръжие''??????

"двулицево" --- Няма задник, ама пърди и напред и назад!

В смисъл?! За какво ще го използват? Да върви отпред и да обира ракетите ли?