Руските космонавти на МКС изпробват възможностите на триизмерния принтер

Целта на експеримента е да бъдат проучени възможностите за използване на подобни технологии за производство на изделия от полимерни материали в космически условия

Обратно в новината

Коментари - Руските космонавти на МКС изпробват възможностите на триизмерния принтер | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще ни покажеш ли двуизмерен принтер?

Във всеки офис го има.

Тази "новина" за кой път я пускат?

Имам 3Д принтер и със сигурност мога да кажа, че в безтегловност няма как да печата. Предполагам ползват специален материал, който или моментално полепва към долния слой, без да има привличане, или някакъв материал с метални частици, които да се притеглят от мощен магнит в основата.

Se taia

Прав си, но донякъде. Не е прост принтер, а такъв дето печата в безтегловност и вакуум. Иначе това не оправдава измисленото рекламиране на "постиженията" на космонафтите, които дори работят на техника, която дори не е с технология от русия.

Имам 3д принтер и със сигурност мога да кажа, че може да печата в бестегловност. Няма нужда от никакви метални частици имагнити, главата е много близо до модела и налягането от нея избутва пластмасата и тя прилепва и изстива за десети от секундата. Китайски модел е твоя може да е руски, не знам.

Se taia

10ти от секундата са достатъчни да се разтече материала не където трябва. Много подценяваш ролята на атмосферното налягане и гравитацията.

1-во не е печатано във вакуум и атмосферното налягане е нормално, 2-ро ако имаш принтер ще знаеш, че вискозитетът на пластмасата не е толкова висок, че да се разтече. 3-то никой в тази "новина" не споменава от кой тип е принтера. Демек, спорът е безмислен.

Se taia

Напротив - знае се точно какъв принтер са ползвали. Не го казват, защото е американски, а за тях да го споменат е нещо като богохулство. Ти обаче не си следил явно и нямаш идея за какво става въпрос. Иначе евала - имаш принтер, но не си го тествал в безтегловност, но знаеш как ще се държи. Пусти му учени, защо не се допитаха до теб преди да разработят този?

Егати новината! Използвали 3D принтер. Да се смееш или да плачеш.

Хората правят космически кораби а ние на Земята се бием с македонски аборигени

Да си отпечатат тапа за пробитата станция.

на тоя принтер ще направят първия отечествен рассийски хпринтер който няма да има аналог в космически мащаб!

Подобни тестове не могат ли да се симулират на земята.

Se taia

Засега не може. Принтера печата доста дълго време, а условия на безтегловност се симулират с пикиращ самолет. Няма как самолет да пикира толкова време без да се разбие.

важно дали може да се прави на Земята. И ти може да си праснеш ч’кия ама с млада мома е по-добре

3D принтерът от Алиекспрес ли го взехте?

Сигурно от Китай. Това не е толкова нишова технология вече.

Se taia

Всъщност до момента май само една фирма е произвела принтер, който да печата в безтегловност и вакуум.

Ми не, щото е безаналогов ...