Коментари - Пентагонът тества самолети с лазерни оръжия | IT.dir.bg
назад

Пентагонът тества самолети с лазерни оръжия

Пентагонът пробва ново контролиращо устройство, което осигурява 360-градусово покритие на високоенергийно лазерни оръжия, функциониращи на борда на боен самолет

Обратно в новината

Коментари - Пентагонът тества самолети с лазерни оръжия | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Зелените човечета, как са със слънчевите очила?

"т.нар. реалност харесва ми...

Какво да кажеме? Тя отдавна е минало. Но целта и е била именно това. Изграждане на система от спътници въоръжени с енергийно оръжие за поразяване на бързодвижещи се цели в атмосферата. Явно програмата е дала резултат, щом това оръжие вече се дества на кораби и смаолети.

Нещата си отиват на там още от времето на студената война. Още тогава се търсеше ефективна защита с/у ракетите и се знаеше, че това трябва да нещо имащо в пъти по висока скорост от ракета. Затова и се бяха насочили к/м енергийните оръжия. САЩ вече тестваха подобни установки на кораби, сега ги качват на самолети. Най вероятно ще има и такива в орбита. Което значи че до няколко години, ракетите ще станат безполезни като далекообхватно оръжие. Но това не пречи на Русия да си ги разработва. Тя все пак е в 19-ти век.

холиууд брат бегай на кино..

Дам, холивуд. Жалкото е, че за нормалния свят, холивудските иновации се превръщат в реалност, докато нас червени малоумници ни дърпат към средните векове. М/у другото, научната фантастика изпреварва реалността с малко. Има огромна част от изобретения които първо са се появили в главите на фантастите а днес се приемат за даденост. Например, когато е писан "аз робота" (едва ли си чел книгата де) такова нещо не е съществувало. Изобщо думата робот не е съществувала. Тя е измислена от Айзимов (и това което седи зад нея). А енергийните оръжия (изобщо цялата теория за водене на битка в космоса) е разработена отдавна. И основното в нея е, че не може да се води такава питка с коненционални оръжия. Просто те са много бавни.

Някой корубционери лапат тлъсти комисионни, а работещият американец е задлъжнял с четири години напред.

Пак превеждано с Гугъл. Като човек инженер, владеещ английски и наясно с тези технологии, моля да обясня, че "beam" (интересно как ще го транслитерира системата) е лъч, а не се превежда като "безжичен"

wragowe на всички ни въведоха в действие обемно преобсебващи оръжия които осигуряват бъро придвижване на техни части закрепени засега за американsки военни кораби и самолети а скоро и за съюзнически от NATO -OTAN..С тия лазери най много д а ударят човешката охрана базирана н а малки летящи чиниики

Това нещо, за 8 години разработка глътна 120 милиарда $....дори се въведе в експлоатация гръмко преди 2 години...и след 3 месеца се изведе, но тихомълком!...Сега, може би следват нови 120 милиарда, но за срок от 1 година! Явно, ще излязат истина приказките за чутовната корупция във военните САЩ доставки

Легендата продължава.

имам си лазарен меч и с него режем руски ракети и самолети / по филмите де/

... като чета новините и коментарите виждам, че светът въобще не е станал по-сигурен и безопасен... напротив... готви се и бърза да се самоунищожи с пълна сила... какво може да се каже освен да си пожелаем да си носим новите дрехи докато можем, а на тях да пожелаем полузабравеното:"...да си е... майката американците и техните врагове...."

Путлере?? Няма ли да изкараш някой скрап да ги сплаиш тия американци най-накрая ?!

МКС ще бъде използвана за зародиш на... познайте какво :)))

И аз това викам. Да направят някоя демонстрация в космоса, че да не затрият Земята. Нещо като предния път с водородната Цар Бомба през 1961г. взривена над остров с еквивалент на 58 мегатона тротилов еквивалент. Добре че са пробвали двойно по-малката, а са си запазили голямата, че ударната вълна измерено като за земетресения е обиколила 3 пъти Земята. Сега да взривят в космоса някаква с (гига/тера)тона тротилов еквивалент и американците ще се посерат пак.

Браво ли трябва да кажем? Уплашихте ли се русуфили? Ние в НАТО имаме лазерни оръдия! Проект, погълнал милиарди долари и по последни данни неоправдал очакваните резултати. Който иска, лесно може да си направи справката за тези неща.

Лазер теоритично сигурно лесно се прави. Въпросът е да става за оръжие. Обикновенно се прави между две огледала, като едното е пропускливо от едната страна. То даже има очила което изглеждат огледални. Така с нещо пускат лъч от едната страна и то се отразява в отсрещното огледало, връщайки се обаче се отразява обратно. Но понеже началната светлина не се спира, то тя се натрупва между двете огледала и така става все по-силна, от натрупаната светлина. Въпроса е да е много точно сложен източника и огледалата. В даден момент като я отпуснеш, ще е като изстрел, много по-силен от началният източник на светлина. Ще се е сумирало натрупването от времето на осветяване. В това няма нещо много новаторско.

3евзек

Полупропускливото изхвърля навън винаги. не можеш да задържаш. Въпросът е как се напомпва мегаватов лазер в непрекъснат режим или кило- или мегаджаулов импулсен. Непрекъснат има от доста време, но доколкото знам е инсталиран на голям Боинг, не на изтребител. Като идеята е да изважда от строя ракети, особено крилати, преди да са стигнали целта си, а ако може със загряване да им повреди детонацията, си е чист бонус. Но вибрациите тотално биха разказали играта на лазерната генерация. Сигурно накрая са го измислили.

Siol_En@

Нямате :) Това оръжие беше изпробвано успешно преди 2-3 години .... и никога след това. Късмет с преоткриването на лазера ...

Като контрадействие, могат да правят повърхностите огледални. Като ако са засекли самолета, може да направят на самолет или ракета повърхността на части, които да застават така, че да го отразят срещу изтрелващия. Лазери май основно си се правят с огледала и по-рядко лупи. Като има и полупрозрачни огледала.

ЗОГОР! Ако някой се сеща какво е ЗОГОР :))

На теория и в някаква степен практика, това е напълно възможно, но има много проблеми за решаване преди да е реално ефективно. Най-вече енергиен източник. С достатъчно потентен енергиен източник, не ти дреме за облаците, праха, огледалните повърхности и други разни, просто пердашиш с голям интензитет и правилната честота и стапяш всичко, да не забравяме, че по-бързо от светлината няма, така че колкото и да се криви една ракета по измислени траектории, трудно ще избяга. В тия самолети се ползват химически лазери, което макар и да е доста добър източник на енергия, е много трудно за поддръжка, токсично е, бавно и сложно за подмяна. Оправдават едни пари и може и да свалят и някоя друга ракета ама няма да е лесно да го приложат в реален ефективен мащаб, ако изобщо стане скоро с това ниво на технологии.

Ракетата трудно ще избягам, ако има система за ефективно и прецизно насочване на лъча. Но става трудно на големи разстояния, понеже дори и малка ъглова стъпка на позициониращата система дава голямо отклонение. За близки разстояния става, но за бавнодвижещи се цели в които не са предвидени контрамерки. За ракети и самолети абсурд поради скоростта, въздушното обтичане което охлажда нагряваната повърхност, високата маневреност и ниската точност на позициониране на лъча на голяма дистанция.

3евзек

При 100 мегавата на квадратен метър почти няма значение с какво се охлаждаш.

Такива отдавна гледаме в анимирани холивудски продукции. Сериозните експерти обаче са скептични.

Експерт е човек дето е счупил всичко до момента и знае защо. Аз такива сериозни експерти по тематиката не знам , още повече в България.

При облачна прогноза системата е в режим профилактика. Военната цел изпуска димни газове и лазера неприятно се разсейва.

Само не се коментира големината на "бойния" самолет - сигурно е тежкотоварен Херкулес, защото предишният опит за ползване на лазерно оръдие бе на боен кораб срещу сравнително статични цели... Да, като на звездни войни ще бъде с тежкия боен самолет и малките бързи изтребители, които пърхат около него и го унищожават с конвенционални оръжия. В момента в Китаи и Русия се изпитват свръхзвукови крилати ракети с рязка промяна на траекторията - те правят на пух и прах американската доктрина за плаващите самолетоносачи, беззащитни пред тези нови оръжия.

Руснаците си имат свръхзвукови противокорабни ракето от 30ина готини, Оникс и Якхонт, като по-малката я продадоха и на индийците технологично за тяхната Брахмос. А братята жълтури вече имат Балистични противокорабни ракети - DF-21D. С което изпревариха даже и руснаците (поне официално, неофициално, кой знае...).

Беше новина преди тридесетина годинки. Щом му правят реклама и искат да го пробутат на пазара за ново, значи, че вече имат нещо много по-ефективно. Парадоксалното е в това, че пентагон не крие тази си стратегия но даже и така, примитивите не са в състояние да проумеят какво означава това.

Обама е орязал напълно американските военни програми, няма да се произвеждат следващата година дори крилати ракети Томахоук... военните корпорации са бесни на Обама... Нявярно въздух под налягане, щом бракуваха отдавна старите падащи совалки и досега една космическа ракета не можаха да произведат...

Тъпунгер, НИТО ЕДНА совалка не е паднала. На една се взривиха бустерите, а другата се разпадна при навлизане в атмосферата. Освен това изстрелват неперкъснато спътници с АМЕРИКАНСКИ ракети Делта, както и с Атлас, при която се използват руски двигатели за първата степен. Просто не се пънат, асе опитаха да развият бизнес и успяха. Вече има 3 частни компании, които имат кораби и двигатели, като 2 вече летяха до МКС. Вероятно може би имаш предвид ракета с екипаж, но и там си действат, като освен частните има и ракетата Орион на НАСА, която почна изпитания и се очаква до 2-3 години да почне да обикаля по космоса.

Руснаците използват през 1969г. в Дамаский лазерно оръжие срещу Китайски военни сформирования. Специалисти казват, че след употребата на новото оръжие не са намерили нищо. Затова и Китай кляка и става приятел на тогавашния СССР.

Става приятел, защото СССР отстъпва спорни територии.

Ихааа, а турбо лазери от звездата на смъртта ползвали ли са? Никакво лазерно оръжие не са ползвали, не ставай смешен, а дивизии на ракетни войски с реактивни снаряди със специална бойна глава, която развива изключително висока температура (3000 C). Прочети за Град, така се наричат комплексите които са ползвали там. Това + високата компетентност на военните им, които знаят как да подредят и използват дадената техника много добре, е създало нещо като крематориум в областта, оттам и градските легенди за разни космически оръжия.

Хубава легенда, но не е вярна. Не е било лазер, а първото използване на БМ-21 Град. Масирано използване, изгаряне на големи площи. С лазер не може да стане. Лазерът е за точкови атаки. Абе хора не сте ли чували за компютри, за интернет, ползвайте ги ! Едно време нямаше, сега всичко, поименен списък на участниците в битката за о-в Даманский ако потърсиш ще го извади Google. Ама не ви се чете ? И на руски, на английски ? Няма на български, това е положението.

Ха-Ха-Ха. Тази новина минава само за не специалисти. Всеки специалист знае, че това са глупости. Поне за сега. Спецялно хамбъргерите доста физика и математика ще трябва да понаучат за да се случи това. Поредната реклама на неща, които нямат. Нали имаха и ракети дето достигат Русия, защо слагат нови в Укарайна ? Ами защото е по-близо. хахахахаха, кретени.

ха ха,русофилистиците започнаха да пълнят гащите...

WWWq Виж по долу съм отговорил на Гого!

Амииии ти май нямаш никакви знания по математика.Колкото ракетата е по-близо до целта толкова по-бързо тя ще стигне до нея.Ако моите ракети са на 1000км от теб а твоите на 6000км от мен чия ракета ще падне първа.Заради това руснаците бяха тръгнали да строят ядрена база в Куба.

Александър

И въпросът какво значение има дали ще чакаш 5 минути, за да те ударят или 15 задавал ли си си го? :)) Всяка ядрена сила, дори на място да си взриви ракетите ще направи такива облаци, че да съсипе всичко.

Ако руската подводница е на 5 км от целта, коя ракета ще намери целта първа? Имаше още по време на студената война снимка на руска ядрена подводница изплувала на фона на Ню Йорк...

аз пък си мислех че всички сателити отдавна са снабдени с тази технология

Нали се бяха отказали от тази технология като неефективна?

Преводът на името на технологията е неправилен. Beam значи лъч, а не безжичен.

Чак пък и два минуса сложили. Става дума за контрол на лъч (лазерен). Веднага го забелязах и аз.

Достатъчно е военните цели да са с отражателна повърхност и цялата супер скъпа концепция се проваля.

Зависи от интензитета.

Колко много?

Гого, Не е ясно на колко години си,но даваш експертно мнение!Да така при соца наследниците на бай Ганю бяха факири и оспорваха с техническа революция световните постижения!Чувал ли си за вица от онова време за бълг.изобретение да се кастрират мъжете в многолюдните страни с две тухли!!!.........Не говори нещо,което не разбираш......

Може да се изненадате , но тази технология беше изоставена като ненадеждна. Преди да се прехласвате пред холивудските продукции, се запознайте с техническите параметри и възможности на тези системи, с техните предимства и недостатъци и може би тогава разумният човек може да си позволи такива врачувания по отношение на непознати хора в нета. В този смисъл примера ви е доста необмислен.