Коментари - Най-детайлните снимки на зараждащи се планети | IT.dir.bg
назад

Най-детайлните снимки на зараждащи се планети

Учени публикуваха най-детайлните заснети снимки досега на зараждащи се планети, оформили се около звезда.

Обратно в новината

Коментари - Най-детайлните снимки на зараждащи се планети | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хубаво е човек да разгледа нови галактика.

С ГЕРБ напред!

Абе нема ле некой таксиметров шофер да ми га ообясни те тава дека сте го написале тука ?

Мащабите на снимката ми изглеждат леко смущаващи. В статията пише за млада звезда, но около младата звезда е невъзможно да има такава плътна пелена от газ. Тя е доста нестабилна и изхвърля големи количества йонизиран газ с голяма скорост и той трябва да се намира на определено разстояние от нея. Следователно централното кръгло петно е или самата звезда, или такава още няма. Чудя се камънаците и прахоляка в пръстените на газовите планети в нашата слънчева система защо не са се консолидирали в по-големи тела за толкова милиарда години? И кое обяснява токова различният химичен състав на твърдотелните спътници около тях в сравнение с планетите около които обикалят след като са се формирали са се формирали в закони с еднородно съдържание на газове и прах.Тежките елементи са по-близо до общият или локалните гравитационни центрове от леките елементи при процеса на акреция, а виждаме обратната картинка.

...скоростта била по бърза..като не се знае плътността,нито масата-несе знае и силата на гравитацията а от там и бързината на формиране ...е като да напишем статия че има място ..

Дайте по-детайлни снимки на по-надарените звезди от ТВ. Фолк Планета.

Само предполагам де, ама 450 милиона светлинни години не е ли малко множко за такава детайлна снимка от такова разстояние имайки предвид възможностите на сега съществуващите телескопи!?

chavdarlk

Има грешка в текста - правилното разстояние е 450 светлинни години. А диаметърът на целия видим прото-диск предполагам е някъде около 10 милиарда километра (7000 слънчеви диаметъра). Обекти с такъв размер са ясно видими от Земята.

Ясно видими е малко силно казано. В действителност радио телескопите ловят радиовълните излъчвани от даден източник, които са невидими за окото и показаната картинка е с фалшиви цветове.

Аз виждам нещо подобно на пръстените на Сатурн, но планети не виждам. Това яркожълто петно в центъра ако е младата звезда, то тази звездна система попада в категорията на джуджетата поради очевидно малкото съотношение на диаметъра на прото облака (в който виждам материал за още 2-3 слънца) към диаметъра на звездата. НЕ знам за другите но мен доста ме притеснява пожелателната логика в съвременната наука.

chavdarlk

Ярко жълтото петно в центъра не е звездата. Тя е много по-малка и даже по геометрични размери вероятно е по-малка от един пиксел от снимката. Да не говорим за планетите, които със сигурност не се виждат в този мащаб. Планетите са на орбити в пролуките, където вече са обрали повечето материал. След време ще си поделят и остатъците наоколо.

Как стигна до този извод? Защото трябва диаметъра на облака да е по-голям или има друга причина? Когато започне ядреният процес в ядрото на младата звезда, външните и слоеве биват изхвърлени със значителна скорост на значителна дистанция от нея. В този ранен период тя доста нестабилна и губи големи количества газ.

Ако звездата е един пиксел от картинката, в този облак ще има материал за доста звезди.