Коментари - Microsoft остава без обществени поръчки в Русия? | IT.dir.bg
назад

Microsoft остава без обществени поръчки в Русия?

Руското правителство иска да забрани обществените поръчки за софтуер на компании, престанали да продават продуктите си в Крим.

Обратно в новината

Коментари - Microsoft остава без обществени поръчки в Русия? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С нетърпение очакваме новата руска операционна ситема "Окна 1" и "Илюминатори 2"

Не съм русофил и не смятам, че Русия е дала нещо полезно на цивилизацията през последните 100 години, но решението да се пресекат корупционните схеми на Майкрософт е достойно за уважение. Надявам се някой ден и нашата администрация да смени хранилката. Има достатъчно добри алтернативи.

zeddd

Дреме им на МС. Да, Русия е голям пазар, но цените там на подобен софтуер са в пъти по-евтини отколкото за ЕС, при това говоря за цени на дребно. За пример: Windows 8.1 Pro на руски онлайн магазини излиза 50-60 лв., ако хванеш промоция даже 30 лв.

Мозък им трябва както и на теб. Ако си мислиш, че само това правят фирмите си се излъгал жестоко.

Ал

Със значително по-малко от тези 140 милиона, които само миналата година са платили на МС, могат да доразвият някоя дистрибуция на Линукс и да я направят изцяло по свой вкус. Включително и офис пакета. Друго какво им трябва?

Хахахах... забавлявах се на повечето коментари че Windows Server, Oracle DB имат алтернатива. Абе момченца мамини написали по един прост уеб сайт, попитайте хората с повечко опит. С какво ще замените активната директория, или ако има огромна база данни? С какво бе мишленца. Защо си мислите че прехваления ви Линукс и MySQL може да свърши работа. Ма да сте написали досега приложение имащо 100М записи в една таблица? Хахаха... MySQL ще е умрял мнооого отдавна, а реално 100М записа в една datawarehouse са нищо, демек я има данни за една година я не. Пишлемета, не коментирайте неща които не разбирате. Вариантите за читава база данни са Oracle, Informix, MS Sql... е... има и няколко по-екзотични но за тях трябва пак.... американски ОС със затворен код.

По принципси прав, че нямат все още алтернатива, но погледни и от друг ъгъл - може сами да си разработят подобна система - не подценявай програмистите. В Русия има много добри програмисти, но проблемът не е толкова в написването на системата, колкото в самата архитектура на СУБД, защото ако се тръгне в грешна посока просто системата няма да работи. Но ако се стигне до това положение сами да си разработват СУБД, то ще отнеме години, за да се разработи нещо добро. Същото важи и за активната директория в домейните, но не е невъзмжно да се организират нещата с линукс, въпреки, че DC няма аналог. С две думи "който търси намира"! Трудно

Почти си прав, само дето има PostgreSQL и Kerberos Ако си добър, можеш да настроиш PostgreSQL да не отстъпва на Oracle и MSSQL Server. А за Kerberos, всеки линукс админ ще ти обясни. Така че има алтернатива, просто няма съпорт - нещо без което никоя държавна администрация не може.

За съпорта си прав. Няма съпорт, защото няма практика да се ползват тези продукти. Много по-разумно е да се инвестира в местни фирми, които да извършват съпорт, отколкото да се дават пари на M$

и ти си се изказал неподготвен. Вземи прочети малко. Това първо. Второ братушките може да се върнат към основите на соц информационните технологии базирани на крадени технологии и обратен инженеринг. Оракъл-ската база може да и разбият лицензните защити за 3 месеца стига да искат. А може би и по-кратко. След което му лепят руско име на софтуера и пак са в играта.

Недей срами професията. Случайно да ти идва в тъпата глава, че има и други решения освен на блъскаш 100М записа в една таблица. Анам от такива "пишман" разбирачи решаващи проблемите с повече памет и повече ядра и гигахерци. И най-важното Виндовса щото му "разбираме". Избобщо огромна част от проблемите могат да се решават и без ИТ-та.

Ал

Ех, Промити мозъци... 1. Както е казал колегата по-горе има и алтернативи, като PostgreSQL, при това даже мисля, че е в повечето масови случаи са по-добрият вариант; 2. Има един куп решения, с които да оптимизираш структурата на базата; 3. Не че съм фен на MySQL, но мисля, че ДИР.БГ е с такава база, и мисля, че има значително повече от 100М записа в нея. Та, не говори глупости.

А АД понеже е много належащо... :) АД има смисъл само в главите на системните администратори и ако ползваш Уин файлови сървъри...което надали е случая в голяма организация. Останалото е пълна глупост-всеки лаптоп под линукс/*никс ще ти байпасне АД с лекота и ти няма и да разбереш. Да не говорим, че ще си се оторизира и ползва всички уеб и софтуерни ресурси без ограничение. Но ако смяташ ССО за революция и настояваш да изпращаш регистри настройки към сума уин лаптопи-ползвай си АД. Въпрос на самоуспокоение ;)

На Windows Server алтернатива определено има. И то не една. И щом се захващаш веднага за AD , ясно колко опит имаш и ти. Има къде къде по-добри LDAP сървъри. Колкото до Oracle..тук си прав/а. DB2 е алтернативата (MS SQL читава база данни?!?!), но DB2 e далеч по производителност и стабилност от Oracle. А колкото до големи бази данни - HANA е доста по-добро решение ;)

Честно казано с друга база освен MySQL не съм се занимавал. Това не променя, че той е най-разпространения. Между другото отдавна купен от Oracle. Разлики в ползването на MySQL и MSSQL почти липсват - някога съм ги гледал за PHP. Дори за самия MySQL има различни варианти на помнене, включително директно в РАМ паметта. Ако нещо в Oracle DB е толкова добро и необходимо, ще го въведат и в MySQL. За Windows Server, без да съм се занимавал с него, изобщо не съм съгласен, че е по-добър за сървър. Там излишното нещо се нарича Windows. Нещо което за сървър изобщо не ти трябва. Един DOS би бил по-подходящ. ;) Там ти трябва само и единствено команден ред и никаква визуална среда. Вякакави подобни неща, са просто заемащи ресурс и бавещи. Един Линукс сървър спокойно може да дава земан процесор 0.00 . Windows-а е на навграждане на елементчета, но тук принципа е простотата и тя е предимство. Дори едно супер бедно нещо като Nginx за сървър май вече изпреварва IIS на Microsoft по ползваемост. Първи си остава Apache. Програмирането не е като по филмите с 3D обектчета. Нещата с които боравиш, приличан на неща от времето на DOS-а.

Щом си ползвал само MySQL и смяташ, че няма разлика с MSSQL е все едно да си карал само Трабант и да мислиш, че няма Кой Знае каква разлика спрямо останалите коли. Все 4 врати, фарове, гуми, газ, спирачка...

tokuDB s mySQL примерно, NoSQL бази, Hadoop, Casandra и т.н. и т.н. Ти в кой век живееш?

Колега IT... не си колега. Много си далече от истината. Напомняш ми на един от шефовете тука който като му кажа за потрове или решение под Linux направо се изприщва. AD нямала алтернатива - сериозно ли? Ами OpenLDAP, eDirectory, ApacheDS какво са? Да не говоря че се развиват по-бързо от MSAD i и някои директно интегрират VM & Cloud. За бази данни особенно в последните години да не говорим - то не беше MongoDB, No SQL и Hadoop. И моля да забележиш че са разработвани с основна цел да се избяга от корпоративната хватка на Oracle DB и за работа с изключително големи обеми от данни. И да осмиваш Linux дори MS го ползва в датацентровете си. Разсмя всички с твоите 100MB за datawarehouse! Напоследък тука взехме да се купуваме LTO-6 аутолодъри за да правиме бекъп. Да на tape - защото фирмата си има стандарти за нивата на бекъп и disaster recovery. Вземи малко се ограмоти и после пиши велики приказки. Предполагам за XEN и VMware си чувал. А за по-големите нива които са над нас - суперкомпютрите там като намериш MS да ги управлява - овади ни се моля те.

Кон с капаци...

ааааа има ли живи които да ползват виндоус? Аз до колкото знам само Лили Иванова :)

Само готини хора го ползват. Защо ти не познаваш такива ?

Късмет, късмет и пак късмет. Няма МС ексченч, няма оуткук, няма резлива боза. Донякъде им завиждам. Вие с минусите как мислите?

Руснаците не ги мислете. И американците ще се оправят без вас. Мислете какво да направите за България, че сме станали топ кочината на Европа.

Ха-ха! Искам да видя руски компютър, с руска операционна система, руска версия на МС Офис и руски интернет с чебурашки :)))

Много ми е интересно какво мислиш тогава за "иновациите" на Епъл върху BSD и тези на Google върху линукс? Милиарди на гърба на ентусиасти -това е американския ИТ бизнес днес.

14 млрд рубли за миналата година. Хич не е малко.

Рубли. Рубли. Рубли. :D Не нулите имат значение, а името на валутата.

То защо им е софтуер? Нали държавните им служби, работещи със секретна информация ползваха пишещи машини.

Руснаците преди 15-20 години имаха изключително добри програмисти. Сега обаче положението е различно - те вече не разполагат с кой знае какви капацитети. Затова ми е чудно с какво ще бъдат заменени Майкрософт. Със сигурност в момента не разполагат с ресурс да направят добра операционна система. А да минат на Линукс се съмнявам - те също като нас не разполагат с компютърджии, разбиращи от отворен код.

Геца, явно си нямаш представа какво е да създадеш ОС и след това да го съпортваш.

добре че не си в час каква колосална глупост си написал, че иначе щеше доста да се засрамиш

Каква е разликата между отвореният и затвореният код от гледна точка на програмиста? Аз лично разлика не виждам.

В момента руските програмисти масово се прибират в Русия поради държавната забрана на работни визи H1B за руснаци в САЩ. Това е добре дошло за руската икономика - добри руски програмисти винаги ще си намерят добре заплатена работа и в Русия.

Какво общо има ОС-а с отворения код и преминаването на друг ОС като цяло? Ако искат ще преминат на линукс, ще отнеме време, но вероятно ще им излезе доста по-евтино в дългосрочен план.

Хайде сега, всичко може да се направи, само да има заповед. Въпроса е, че като купуваш, има комисионни. Например- една от докторските програми "Хипократ", се инсталирва на всека "джипка". Тя "джипката" плаща абонамент, обновяване и т.н разбирате за какво иде реч. Обаче, ако здравния министър, подаде команда - Всичко да е базирано на сървари в здравната каса и да се влиза и работи, така като пишем коментарите в Дир-чето (ясно е, че няма да е точно така, но)....... мале-мале какъв вой ще има.... трябе само желание да се направи, ама кранчето-кранчетооооооооо и то е Фи1000......

И като спре интерента, как пишем рецепти, болнични и амб.листи? И кой ще съпортва 4000 джипита, на преклонна възраст дали проблема им е в ПЦ-то, или е в Нета или е в ел. подпис?

Скоро не си ходил на доктор явно, нои сега като спре нета и спират работа. Номерцата за направленията са малко по модерни - диктуват си ги по телефона. Та у нас абсурдите край нямат...

Защо трябва да измислят нова. Има доста ОС с отворен код. Най-вече Линукс. А има и офиси с отворен код. Не забравяйте, че руснаците са много добри в софтуера за администрацията OCR , обработка на PDF и архивиране. Както се казва всичко необходимо за една администрация. Наскоро приеха и закон облачните услуги да са на сървъри, които са в Русия. С една дума сигурност.....

само дето много добрият им софтуер работи под windows

Пропускаш един факт : Не е важна платформата, а алгоритъмът!

А най-вече си пропуснал факта, че задкомпютърното устройство е най-големият фактор. Руснаците имат и ресурс и капацитет да порежат M$ и други УСА корпорации за сметка на open source решения или преправянето на такива за техните нужди.

Егатти мизерните печалби! Oracle и Mikrosoft няма за кво да се напъват :)

Бих се съгласил, че печалбите не са от жизнено значение за тези корпорации, но всеки загубен цент е в разрез на капиталистическото им мислене, т.е. предполагам ще се борят докрай да си договорят, ако не същите, то подобни условия и занапред.

Аре стига с тоя ОГРОМЕН ПАЗАР бе! Русия е 140 милиона, точно толкова е централно африканската държавица Нигерия. От тези 140 милиона 12 са в Москва и 2 в Санк Петербург. Другите и пишеща машина не са виждали па камо ли компютър :)

Баси кефа, след като китайското правителство би шута на Уиндос от версии 8 натам, сега и руското правителство го прави. Преломен момент в развитието на ОС в посока отворен код!

Windows няма да стане с отворен код - кой би оцелял да прочете толкова глупости на едно място.

един професор навремето разправяше, че с времето софтуера става само по-добър, за разлика от физическите машини, които дават все повече откази. В тоя ред на мисли след време на теория поне в windows-а не би трябвало да има много бъгове. А и като човек, който го ползва от версия 3.11 смея да твърдя, че еволюцията е забележима. Макар, че има още доста време докато стигне стадия на сложните организми, които се размножават по полов път.

Надали е заради отворения код тази забрана, по-скоро е политическо решение, при Русия със сигурност. Но със сигурност ще продължат да го използват като използват пиратски версии.

Кражба на държавно ниво? Ще валят санкции както никога преди.

И понеже САЩ така и така са в студена война с Русия, та не могат се и оплака за пиратски софтуер!!! :)

Очаква се кримска версия на Уиндоус - Путодос ... разбира се секретна военна разработка, все пак руският затворен код е най-затвореният в света.

Само идиотите смятат Microsoft Windows за единствена работоспособна среда за работа. Отдавна има добри конкурентни решения и за ОС, и за офис пакети. Да не казвам, че за ежедневни офис-задачи си е престъпление да плащаш за Windows и MS Office(особено за бедна държава като нашата).Все още проблем са някои видове специализиран софтуер, които на този етап нямат аналог за друга ОС, но и това ще се промени. Да не забравяме, че си има цели пакети, с помощта на които може да се пускат програми за Windows под други ОС.

Точно така. Лелите от администрацията, едвам с Уин се оправят, но колко му е да се справят с Линукс. Не, че Линукса е лош, но сега мамашките като почнат да компилират ядра по учрежденията на матушка Рус... ум да ти зайде. ;) Като е толкова хубаво, защо не го направиха преди? Или то стана хубаво наскоро? ;)

Даже не знаеш за какво говориш. Сам няма да повярваш колко бързо се научават да работят ;) Просто все още битува митът,че линукс е някаква мистерия и е за спецове. Отдавна има дистрибуции, които са насочени към най-обикновения потребтел. В тази категория попадат и лелките зад бюрата. Но разбира се за внедряване на ОС с отворен код няма комисионни, където е и основният проблем...

Техните лелки сигурно са като нашите...Думите на повечето в държавната администрация са: "Тука има една кутийка, дето трябва да бъде попълнена с число. Иначе не ме пуска нататък"

Нямаш идея за какво говориш, има линукс дистрибуции, в които не ти се налага да отвориш и един терминал дори, направени са за точно тези лелки.

трудно (дори невъзможно) биха изместили Windows Server с технят AD DS & DC - наи-голямата причина Microsoft са No.1 в бизнеса. проблемът не е в това дали потребителя може да работи с линукс - всеки може да се ориентира в убунту да отвори либре. въпросът е наи-вече в поддръжката, от страна на производителите на софтуер/хардуер и поддръжка от ит персонала в компанията. да не говорим че линукс винаги е бил фокусиран към уеб сървърите а не към персоналният потребител.

175 милиона евро е малка сума за микрософт.интересно ми е на каква ос ще работят иначе в русия...и кой ще отстъпи пръв.

То като е малка сумата , за чий беше воят у нас - за 50 милиона ?

правилно! война с кока-кола и майкрософт! руски идиоти

В случая идиота си ти! Кока Колата е чиста отрова, а Майкрософт не е незаменим! Ще се отвори работа за много програмисти, и с традиционо добрите отношения между България и Русия в тази област ще намажат и нашите софтуерни компании, които не са никак малко!

Идиота си ти бе, кретен! Отровата кока кола се пие и от 100 годишни и чакащи вече от по 100 години да се отровят.

Похвално решение! Преминаването към ОС с отворен код е решението, ако данните ви са важни. Много по-надеждни и лесни за работа.

Хм, чак пък по-лесни. :) Хора, които не се интересуват от РС, как ще тръгнат да ти учат нова система...

Надеждни са заради пазарния им дял и за хакерите не е оправдано да пишат вируси за тях. В момента, в който, ако въобще някога, придобият по-голям процент от пазара, ще видиш колко са надеждни и непробиваеми.

Повечето сървъри са на линукс. Значи лошите хакери освен че са лоши, ами и са тъпи според твоята логина?

Това да не е руската културна революция? Такива решения като почнат да се взимат в кабинети без никаква връзка с реалния живот и се стига до "Ние какво го мислихме, то какво стана...". ;) п.п. Едно време, китайците избиха врабчетата, че ядели много зърно, пък следващата година се оказа, че няма кой да яде насекомите...

Според мен няма да сменят MS продуктите с нищо, просто ще спрат да плащат лицензи. ;)

Много странно решение, с какво точно ще бъде заменен Майкрософт? Нима е готова руска ОС? Или някой си мисли че може да се използва Линукс... хахахаха... за Оракъл-а да не говорим, хептен изтрещя джуджето....

БРЦК

И що не ? И МС и Оракъл имат конкуренция която ще спечели един огромен пазар.

Руският Прозорец, най-големият Прозорец на света !!!!

Добре е, че ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО се самоизолира. Да се надяваме, че до десетина години ще са се капсуловали като Северна Корея.

Само така, а ЦАРЯ, ВОЖДА и БОГА - Путю лично ще ни измисли наша си операционна система - "Окно". Този титан на кагебейската мисъл, този православен страж на Евразия!

Извините, ама по русски се произнася "Акно"

Да, но се пише "Окно"! Това е писмен , а не разговорен форум!

Ами както най-голямата в света антивирусна програма е създадена от руснак "Касперски лаб", защо да не си направят и доста добра операционна система. В Майкрософт да не мислиш че работят много американци???

nobody

''най-голямата'' - като обем заеман на хард диска, размер на РАМта която изяжда, както и брой процесорни ядра които убива - ДА наистина е номер едно по тези параметри !