17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сложила снимка на Марс, а говори милата за облаци на венерините и хълмове. Скоро ще стигнел Гогинков.

Не може да ни насочи каква е била тектониката през Архай, защото тогава на земята е имало течна вода, поне през по- голямата част на Архая. А въздействието на водата върху тектониката е съществено.

Архай обвхваща период от полови милиард години отпреди 4 милиарда до 3,5 милиарда години. В началото вода във вид на морета не е имало и тя постепенно се е натрупала за стотина милиарда години. В статията изрично се говори за ранния Архай за около преди 4 млрд години, когато все още е имало зони на планетата във вид на лава и повърхността е била твърде гореща за да има течна вода.

Архай обхваща времето от 3.8 до 2.5 милиарда години. В целия този период има течна вода на повърхността и се заражда живота. А преди 3.8 милиарда години периода се нарича Хадейски (3.8- 4.7 Ga). В началото му Земята е още протопланета, а в края му вече е планета с океан. Така че, явно става въпрос за Хадейския периад.

Защо снимката е на Марс?

Такава имало в гуглето, такава са сложили в мисирките. Какво чудно има?

Всъщност "снимката" е на Венера, но не във видимия спектър. Това е радарна снимка и точно по такива снимки са открили геоложката активност.

@ДаДа. За съжаление, снимката е на Марс. Ето от сайта на НАСА снимка на Марс (замени @ с наклонена черта) [email protected]@[email protected]

Какво е матов облак?

Питай преводача.