Сривът на криптопазара, загуби за 300 милиарда и поглед към историята

В епизод 13 на Крипто поглеждаме към динамичните събития на пазара в последните седмици

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

“ Дефиницията за начало на Bear Market, при който цените не се покачват във възходяща линия, …” по-тъпо нещо скоро не бях чел, честно!!!

Крипто валути = пирамида. Спира тока и криптото изчезва.

Купил съм 20 бтц на 300-400 долара. Продадох половината на 40000. Нека Се срива.

Мани ги тези нещастни комбайнери. Те не могат да приемат факта, че цял живот ще си останат жалки лузърчета. Ако всички бяхме като тях, още щяхме да се крием по пещерите с кривак е ръка. Изостанали, бедни, необразовани дървени философи.

Ха, ха, комбайнери - не мога вече... А, бе, пишман комарджии, вие знаете ли колко струва един комбайн, бе?! Нов е от милион нагоре, втора употреба е от половин. И си го кара собственикът, щото такава техника на друг не се поверява. Нещастници...

Купил си дедовия..кога койна беше 300-400 долара ти не си знаел какво е койн бе шмульо...

Нали знаеш как се доказва? Слагаш 10 бона и ти изпращам подписан дедовия портфейл да си го гледаш и злобееш. Не всички са прости и бедни в тази територия.

Що не си оставиш портфейла онлайн? До две седмици изчезва.

И по зле ша става да печатат още пари тия малоумни кравари

Краварите малоумни, ти одрискания селски русофил - гений.

Такива като теб са перфектните опитни зайчета :)

HODL! Особено ако си го купил на 69к USD :-).

А ако си купил на 10$?

Уорън Бъфет, най-успелият инвеститор в историята, е казвал нееднократно, че криптото е боклук, а това е все едно Айнщайн да ти говори за физика - трябва да им се вярва, а не на криптопуберите във форумите.

Да,той затова 2017г като се срина от 20 000 на 3000 долара взе че купи за 400 млн биткойни. Не трябва да си Анщайн да разбереш колко е спечелил 3 години по-късно нали,ама и той затова е един от най-добрите инвеститори

а ти сигурен ли си, че купи или ви излъгаха като идиотчета да се хвърлите и вие?

Ако е излъгал си е негов проблем,изпуснал е милиарди да спечели..

Ей Дир.бг, това момче го пазете! Най-накрая да чуя нещо смислено и вярно на всичкото отгоре по българските медии, относно крипто.

Освен спекулации с цел придобиване на реални пари независимо от валутата, не разбирам защо някой, който няма финансовият ресурс да си позволи тези спекулации си купува криптовалути! Ама не разбирам наистина. За мен криптовалутите са нещо като "хит енд рън" за големи играчи. За обикновен човек това си е направо загуба. За дългосрочна инвестиция си е направо самоубийство. Спира тока и кво? Кеш, Кеш и пак кеш му майката за средностатистическия човек. Ама пуста алчност.

Купувай си вестници щото може да спре тока. Криптото ще се развие със сигурност, това е решено. Не е ясно в коя посока, кои проекти, но това е страхотен инструмент с много начини, по които може да се използва.

Това не е технология за хора дето мотиката им е главният работен инструмент. Криптопарите имат много предимства спрямо фиатните като едно от тях е,че са твои и никой не може да ти ги пипне,освен ако не знаеш какво правиш. Представи си ,че утре ти се появяват в сметката в банката един милион долара,а на мен ми изпадат 35 биткойна.После отиваме примерно в Русия,а на бас ,че аз ще си взема парите там,а ти ще получиш комбинация от три пръста с преобладаващ среден.

Толкова сте гнусни! Жалки путьовчета. Имало било инфлация заради многото напечатана долари. ХА! Инфлацията е в следствие на голямо търсене и ограничено предлагане и като цяло преди "спецЯлната" операция беше резултат на свити производствени мощности заради короната и несправяне на производството със силно нарастналото търсене. След началото на операцията, инфлацията е причинена и от нарастващите цени на енергията. Толкоз. Да ви спре путьовското финансиране дано!

предполагам и си ваксиниран с 5 дози .. за по сигурно ...

Не, брат, как ще им дам да ме чипират, сакън. Тя западната медица е фейк, и всички ваксини и те.

А, бе, икономист заспал, това "голямо търсене" откъде дойде, бе? Огромен и рязък икономически ръст или да не би да има нещо общо с раздадените трилиони на калпак? Я си отвори един гугъл и виж графиката на М2 на какво мяза. После виж и на М1 дали не е същата работа. Егати будалата...

Не се хаби - на такива хора да им говориш за M1 и М2 money supply е като на вуйчо от село да му разправяш за хадронен колайдер… Достътчно е да видиш колко си е позволявал средния американец през 70-те с една заплата - ипотека, 2 коли, 6 деца и жена която не работи - сега дето бачкат и двамата на по 3 работи и наскоро четох, че си пускат квартиранти в стаите да си плащат mortgage.

И освен, че си пускат наематели, са eligible for food stamps и чакат с трепет какви ще са условията за кандидатстване по мерките срещу енергийна бедност...

Лузърите пишат, бришат. Накрая пак ще са на сухо и ще скимтят. Съдбата обича смелите, мили ми лузъри! Разберете, в търговията има едно правило - спечели повече, отколкото си загубил. Няма търговци без загуби, както няма богати лузъри.

Не мойто момче природята не обича тъпоглявите дето се фърлят безидейно напред.крахът н ачовечеството е беобратим защщото икономиката е човешка измислица и не се базира на реални факти.

Криптовалути - докато има балъци ще има и криптовалути.

Има криптовалути за балъци, като тебе. Има криптовалути, от които много хора правят и ще правят луди пари. Има проекти, които всеки ще ползва след 5-10 години, както всеки ползва пей пал. Е, всеки с поне малко акъл.

Купувайте биткойни. Курсът ще се качи над 100000!

Не им казвай бе брат, нека си мислят,че е пирамида тези балъчонки.

Пирамидки

Пирамидка ама коя в Гиза или......? Не е лесно да си прост.

ХА,Ха,ха,! Хи,хи, хи!

Няма загуба! От където дошли - там и отишли!

Добро клипче, почти безпристрастна гледна точка, поздравления. Но като гледам аудиторията в коментарите изобщо си нямат представа от материята. Не знам тези хора кога ще се образоват? Пак ли ще сме последни в света и по крипто? Някой ще проспат най-революционната технология...

Не , понеже в България има най големият обем от биткойн . Ружа , Пеевски , Борисов и Божков имат голям сбор

"...най-революционната технология" - ха, ха, ха. Разпределен халваджийски тефтер с престъпно ниско КПД. PoW гърми безобразни количества ток на халос, а народът се гърчи под все по-високи цени на енергията заради зелени, сини и розови сделки...

си мноооого далеч от материята.

Тъпчо, когато съм програмирал, още нямаше широко разпространен Интернет, та нека не съм наясно с блокчейна като технология.

Трябва да бъдат забранени. Спекулата у "публичната собственост" убиват цялото население. Борсовите цени нямат нищо общо с реалността и чисто имагинерни

Е, ако няма борса, къде ще видиш цената на нещата?

Почни от Дубай Понеже там почти всички автомобилни дилъри приемът биткойн и етериум като разплащателно средство А отделно пиши в Google колко банкомати има по света ;) даже и България има Ама ти като не си запознат какво пишеш ?? Карай си таксито и продължавай да разбираш от политика и футбол

Човек трябва да е голям лаик, за а дава Дубай за светъл пример за каквото и да било. Дубай и конкретно пристанището Джабел Али са пиратски свърталища, чрез които англетата държат контрабандата с цигари, злато и опиум на почти цяла Азия, чак до другото им свърталище - Сингапур, което обаче е по схемите на белите якички.

И като забраним.борсите ще оставим.на централната банка и евентуално на вожда да определя.цените и валутните курсове.... и просветление - точно това прави тов. путьо в момента.

Имагинерни са цените в соц икономиката и затова често и стоките са имахинерни, икономиките им са имагинерни и накрая се снъскват с реалността и молят за помощ страните с борси.

Наивно е да си мислиш, че можеш да прецакаш банките и правителствата. Нали уж това беше идеята на криптото?

Мммм не точно

Уж това е идеята на биткойн. Не на криптото. Криптото гарантира определени сделки между хора и организации, които не си вярват и без да ползват арбитър. Биткойна може и да западне, криптото е бъдещето.

какъв крипто експерт е тоя мушморок бе? Събрал някакви овце там, прави се на интересен на камера и ги цеди да му плащат месечни абонаментчета, смех...

Приби кат кучета баш балъците на света.

Ами дойде времето на истинските неща. Нефт, газ, пшеница, метали, въглища, торове, енергия. От другата страна - "финансови услуги", "високи технологии", напечатани валути, измислени валути, NFT (шедьовър !), хедж фондове, опции, деривати, "единорози" и пр. - позалязват. Време беше. Не можеше повече така да се кара ... Колко кризи създадоха, колко балона ...

449 пъти “балонът” биткойн се пукаше , и от един долър днес е $30 000 ;)

Всъщност при социализма лихвоточките и вноската в мототехника си бяха вид дериват.

време е за бартерни сделки с най-изостаналата страна на света, недостигнала още до пазарни отношения и живееща във феодален първобитно-общински строй.

Слез от дървото маймун.

И без кристална топка можеш да разбереш, че крипто е един балон и нищо повече. Тива е една обикновена пирамида - в стил 70-те САЩ и 90-те България (в БГ в значително по-малки размери разбира се) от която малко на брой хора забогатяват, а много губят всичко. Докато все още има балами да се връзват на get rich fast схеми, ще има и такива дето да им ги пробутват.

Акулите минаха рязко от биткойни на долари и овцете изгоряха.

Путин може да е продал някой биткойн да си плати дълговете.

1биткойн е над 30 000 долара. Къв срив бе

продай го за 30 000 да видиш дали има кой да ти го купи!

Ами не е като да продаваш картофи на завишена цена Изобщо незнаеш какво пишеш ,умнико

Като не разбираш що пишеш. Един биткойн ще го лапнат като топъл хляб,даже ми дай 5 и ще ги продам на Coinbase,Binance,Kraken,KuCoin и CoinEX без да падне цената почти.Ако е някоя по неизвестна валута става малко по-сложно ,но пак става като се продава в ограничени количества иначе ще сринеш цената

Аз купих на 500 продадох на 55000 в пика. преди това накупих 50 000 бройки кенгура на 1100 лв./бр сега ги продадох на 3100 лв/бр.

Не си играеш - злато за 5-6 млн.

все продавате най-горе и купувате най-долу? Предполагам, че си на минимална заплата и за да има за какво да мечтаеш пишеш по темата. Остави нещата в ръцете на интелигентните хора ! Не се самоизнасилвай :)

не умре и последното биче - баба меца няма да си отиде - нито от украйна, нито от криптото

Ше отворим пак пазара на лалета....

Това беше нещо очаквано, заради активирането на дефлационните монетарни механизми. Същото нещо се случи и през 2018.

Криптото е зарибявка за мързеливи малоумници с два пръста чело , които със спестените с пот пари на тати искат да станат милионери за един месец. Дават им нова технология, която свеждат до опростена процедура за ползване , така че всеки идиот да се научи я ползва за седмица и да почне да се мисли едновременно за финансист и IT . Така надут и уверен в собственото величие комплексарят е готов да сложи паричките и да заложи на собствения гений, който смята е в състояние да движи паричните потоци във вселената . Някои късметлии успяават сред тях почват да се роят нови балъци и накрая 300 милиарда изчезват . Загубите са по-големи , тъй като веднъж напомпан с мания,за величие и леснипари нещастникът вече не е състояние да изкара и пет долара реално , всякакви усилия за квалификация , развитие и реални пари му се струват за посредствени хора, а не за великани като него , егото му не позволява да признае загубите и почва да се набутва със заеми и да ттрси реабилитация на пазара, докато не стане човешка развалина и клошар.

И тази зарибявка няма край, цяло поколение участва и няма край все още , както пише един по-долу , обикновенната пирамида приключва с прибирането на парите от организатора и изчезва , обикновенно за година две три и се закрива , после чакат да се забрави и тръгва нова схема-тук се очертава дъгосрочна агония , няма кой да обяви края и балъците продължават да подкрепят играта, едни чакат върхове за макимализиране, , други чакат да избият загубите, намират нови балъци и така безсрочно...

Съжелявам “интелигентните” хорица като теб . То мисъл , то разсъждения , то логика Няма нищо друго което можеш да забогатееш в пъти от вложението - както и да загубиш , ама то и от хазарта се губи брутално , я игрална зала Но ти докато мислиш така ще си чакаш заплатката всеки месец и ще Хейтиш из форуми здраво, а аз скоро когато биткойнът “потъне” под $20 000 ще си накупя валутки и ще опъна пак пет цифрена сумичка горница и пак ще си обикалям Азия Живот и здраве синко да ти дава , че тия неща където и хал хабер си нямаш потвърждава как си и с животът си - хаос

Донякъде съм съгласен. Криптото може да е много силен финансов инструмент, както и акциите, но изискват години, за да бъде разбран този пазар. Всеки, които влиза с надеждата за бързо забогатяване ще изгори.

Кво стана с Крипто Асетите дето гарантирали?

Всяка пирамида се срива когато намалеят будалите да си даряват парите на измамниците.

Има пробив на двоен връх. Цел - около 4-6000. Там ще е дъното. Масовката ще е фалирала....:)

"С всеки срив той се завръща. По-силен от всякога. Против очакванията на 99% от населението на планетата. Против желанието на корумпираните правителства и централните банки." Зор ми е, че нивото на всеки срив е по-високо от това на предишния. А ако съм се набутал на много по-висока стойност, тогава какво ? Как да инвестирам, планирам, хеджирам в нещо, което утре може да е наполовина по-евтино ? А па тия стейбълкойни защо въобще съществуват, освен да ловят шарани ? Ако искам USD, ще си ги държа в сметката и ще ги превеждам по банковата система. За какво ми е дериват на USD в блокчейн ? Нито е анонимен, нито както видяхме е гарантиран от някого, освен само на думи.

С гол оптимизъм само можеш да се залъжеш за загубите и да дръпнеш още балъци да загубят . Има много идиоти на тази земя, които след всеки срив ходят като обран евреин , но не си признават , та след него да се нареди още идиот да си загуби паричките.

Тия дето са го купили за 12 или 2000 са добре... Могат да спят спокойно. Другите...

С тия виртуални валути жито можеш ли да купиш? Газ, петрол, злато... Щото, то както гледам дори и с долари не можеш да купиш вече някои неща, например руски газ. Пък навремето през 70 -те уж държавите се разбрали всичко да може да се купува с долари, та долара да е фиксиран към златото и да крепи света срещу инфлация.

С биткойн може да си купиш газ обаче, без проблем, не забрадяй, че рублата е втората най-стара активна валута в света, слвд британския паунд

Аре набит на Койчо с прават лопата. Аре ше копате кинти, ама в теквзесето у наше село за самон ляп и порция боп.

гледайте кога ше свърши войната и маймунската шарка - там е дъното ! ))

Купих на време. Ще се видим на следващия цикъл.

обръчите, че коня има дъно и после обръща .... ами ако сега е различно ....ако не обърне ??? вие всички купете "дъното" и чакайте манипулатора да обърне .... на кого да продава ??? покойният астор и сенко знаят, че дъното на цилиндъра...винаги е двойно ...

Сега е момента да купувате ;) Балъците никога няма да свършат :)))

Прав си! Стара еврейска поговорка - купувай когато е най-евтино, продавай когато е най-скъпо! Но сегашната цена е височка все още, като падне под 15-10 000 долара почвам да търся закъсали!

Биткойн няма как да стигне до 0 по простата причина,че винаги ще получи подкрепа на някаква цена. Примерно ако падне на 100 долара веднага ще купя 20-30 без да се замислям,само че едва ли ще имам такъв късмет...

На много хора им харесва да бъдат лъгани

Що кюмюр изгоре за изкопаването на тея криптовалути. Окадихме планетата.

Важното е кеш да се прави, балъците се хилят отстрани, друго си е на заплатка цял живот да връзваш двата края :)

Криптовалутите няма да изчезнат дори и конкретно Биткойна да се обезцени до 0 и да изчезне. Въпроса е че тези поредни сривове би трябвало да дадат ясен отговор на всички криптомечтатели бленуващи за бъдеще без държавно контролирани валути, че просто това няма как да стане. Да, хубаво, супер биктойна щял пак да се качи ... в контекста на дългосрочни инвестиции днешния пад действително вероятно е без значение. В ежедневната икономика нещата не са така, ако на една държава бюджета и е в биткойни на практика се оказва, че в случая изведнъж в хазната/бюджета и има само половината пари, трябва да плаща половин заплати, половин сметки ... Инфлацията която НСИ отчита сега е 3-4% месечно и на народа му се вижда страшна, тази случка тия 10 дни би докарала допълнителна над 100% инфлация буквално от днес за вчера! Може след още десет дни да има 100% дефлация. Един инвеститор може да си позволи с години да чака правилния курс за да капитализира биткойните си, но простичкия човек яде всеки ден, харчи пари за всевъзможни сметки всеки ден. свободата си има своите предимства, контролът също! За инвестиции свободата означава, възможност за още по-големи печалби евентуално и загуби, а контролът води до стабилност - по-ниски печалби, но и по-ниски евентуални загуби. Няма как на държавно ниво да разчитаме на нещо толкова нестабилно и неконтролируемо като криптовалута!

Оня урунгел Виталик преди няколко дни се беше разтуитил покрай Луната, че трябвало държавата да вземела мерки и да направила нещо като FDIC за т.нар. стейбъли (които и слепите видяха колко са стейбъл), т.е. контролът и държавата са много лоши, ама като някой джагатаец вътри сума народ, държвата да ги бейл аутвала - ха, ха.

Балона се пука и колкото и да се опитват да го лепят, връщане назад няма! Пирамидата крипто ще лъсне съвсем скоро... Който спечелил, спечелил... който бил умен, бил... сега дървото! ;)

от 2010 вече 12 години го слушам това.... то и Китай забрани биткойна..... за пореден път, те вече близо 13 пъти го забраняват ама хашрейта показва китайски копачки на 21% от всички :)

Биткойна е една пирамида но с една съществена разлика. Тъй като липсва организатора на пирамидата няма кой да събере парите на балъците и да затвори операцията. И тъй като този път пирамидата е на глобално ниво и балъците са от целия свят, балонът може да се надува до безкрай. Единственият проблем за участниците е ако сащ ги забранят,тогава всичко отива подяволите.

убеждават ме в отговор на мой коментар че зад криптото няма нищо налично че всъщност това било съхранена енергия с която той е бил произведен......

А с "доктор Ружа" какво стана ? Не могли да я открият къде е ! В свят дето вече да пръднеш тайно някъде и ако нЕкои служби ги интересува вече имат информация в колко точно часа и къде е станало и какво количество газове си изпуснал. Т.е. всички тези проекти за "крипто" са вързани и се управляват от тези от които въпросните крипто ти внушават, че може да се скриеш. И в крайна сметка ставаш още по-зависим от тях, защото както си мислиш, че си милионер, могат с натискането на едно копче да те превърнат в последния клошар дето и един лев да няма , че да си купи вода ........

Никой не те кара насила да участваш... А дали мошеникът ще е Ружа, или Веска Меджидиева, или Соломон Анжел с "Града на мечтите", или Югоагент....

Вземи чети повече и се научи да праяиш разлика между Крипто (реална технология) и Понци схема (като на кака ти Ружа, пълна измама) !

Още малко и ще кажеш, че няма Понци схеми върху крипто? И фалиралите криптовалути Terra и Luna не са Понци схема?

Като прочетеш повече и виждаш разликите. Като прочетеш още повече и вече не ги виждаш. Има една подобна приказка за ситуацията в Аржентина - "Ако излезеш от Аржентина и се върнеш след година, всичко се е променило; ако се върнеш след 10 години, нищо не се е променило."

Той джагатаецът и адептите му сами си казват в интервюта и кастове, че Луна е пирамида, ама те са влезли рано, обаче тоя нашият тук вика, че стейбълите не били като биткойна и той изобщо не бил пирамида.

Доктор Ружа отдавна е два метра под земята. Замина еднопосочно за постсъветското пространство, обкръжена от агенти ФСБ.

Балъккоина пак се срина. Интересно , какъв е звука от спукването на криптобалона.