В последните 10 дни цената на дигиталните активи падна сериозно, а моментните загуби за инвеститорите В Крипто се оценява на 300 милиарда долара. Най-голямата криптовалута Биткойн падна под 30 000 долара, нещо което не се беше случвало от юли месец, 2021 година.  

Getty Images

На какво се дължи всичко това? Поглеждаме към причините и ще се върнем малко назад в историята, защото това нито е първия случай на голям срив на криптовалутите , нито е най-големият в процентно отношение в историята. 

Откакто криптопазара придоби много по-големи размери, институции и инвестиционни фондове влязоха в света на Крипто. Така наречените традиционни пазари и криптопазарите започнаха до голяма степен да имат подобни движения, е, естествено в различни проценти съответно нагоре и надолу. 

 

Getty Images

В Съединените щати стана ясно, че федералния резерв ще увеличи лихвения процент в опит за борба с инфлацията. Както е известно заради огромното количество напечатани пари инфлацията се увеличи с сериозни размери, достигайки невиждани нива от години - Отвъд океана, в Европа, като цяло в световен мащаб. Това решение на федералния резерв доведе до спадане на цените на акциите на големите компании. Очакванията за криза заради всички събития, които се случиха на света в последните години и тенденциите се увеличават.

 

Криптосредите бяха разтресени от това, което се случи с криптовалутата Луна. През април тя се търгуваше на борсите за 116 долара. Миналата седмица цената падна много под един цент. В миналото подобни огромни промени в цените са виждани при криптовалути с малка пазарна капитализация, но никога при проект с размерите на Луна. Капитализацията на дигиталния актив беше над 40 милиарда долара само преди месец.

Паралелно и свързано с това се срина и стейбълкойнът UST. Стейбълкойн е криптовалута, която би трябвало да е фиксирана към стойността на американския долар. Тоест един стейбълкойн се търгува за 1 долар. По принцип тези криптовалути би трябвало да са обезпечени с реални долари или реални активи. При криптовалутите, масово инвеститорите държат част от средствата си в стейбълкойнс, за да хеджират срещу волатилността на пазара. Например, ако един ЕТЕР струва 2000 долара и го продадете за стейбълкойн ще получите 2000 долари в стейбълкойн. Ако след седмица цената на Етер падне наполовина до 1000$, вие ще няма да сте изгубили 1000$, а ще имате 2000 в портфейла си. Е, в случая с UST, обаче има разлика в сравнение с начина, по който се гарантира стабилността в сравнение с други популярни стейбълкойни като Тетер или USDC. UST няма обезпечение от долари в банкова сметка, която да гарантира стойността му. За да не влизаме в сложни технически обяснения UST беше пряко свързан с проекта  Luna и това гарантираше неговата сигурност. 

  

И в момента ситуацията не изглежда добра за крипто инвеститорите, но тези които са от по-дълго време част от пазарите много добре знаят, че това не се случва за първи път. Умира ли Крипто? Такива заглавия има от последните месеци, но тук е моментът да ви припомня, че в сайта 99bitcoins.com са публикувани повечето статии, които през години предричат края на крипто. Е, общо до момента са 449 пъти. 

Интересно мнение, подкрепено с факти и цифри представя и популярния български крипто -експерт и влогър Пламен Андонов във фейсбук. Където пише 

 "Биткойн през 2011 се срива до $12.

Биткойн през 2013 се срива до $80.

Биткойн през 2014 се срива до $200.

Биткойн през 2018 се срива до $3,200.

Биткойн през 2020 се срива до $3,800.

Биткойн през 2021 се срива до $28,000.

Биткойн през 2022 се срина до $30,000.

С всеки срив той се завръща. По-силен от всякога. Против очакванията на 99% от населението на планетата. Против желанието на корумпираните правителства и централните банки."

Facebook:/Plamen Andonov

Дефиницията за начало на  Bear Market, при който цените не се покачват във възходяща линия, е когато пазарът падне рязко с повече от 20%. Това се случи. 

 Колко дълго ще продължи Bear Market-а в този цикъл?  Информациите от различни специалисти са разнопосочни, наблюдават се технически анализи, правят се всякакви прогнози, но истината е, че без кристална топка, която познава трудно можем да разберем.