От тази седмица руските потребители на криптовалутната борса Coinbase забелязаха, че услугата е започнала да блокира сметки с по-малко от 10 хил. евро.

От борсата заявиха, че подобни действия се извършват в съответствие с изискванията на международните санкции и Агенцията за борба с финансовите престъпления (FinCEN) към Министерството на финансите на САЩ.

Тази седмица руските потребители на платформата Coinbase започнаха да получават известия за закриване на сметки поради "необходимостта да се спазят изискванията на FinCEN".

Отбелязва се, че първоначалните известия са били изпратени, като в тях се посочва, че на потребителите е даден 40-дневен срок за изтегляне на средства и бонуси от борсата, последван от второ съобщение, в което се уведомява за безвъзвратното изтриване на сметката.

По-рано този месец администрацията на Coinbase обяви въвеждането на ограничения за потребителите от Русия и жителите на страната, чиито сметки имат повече от 10 хил. евро. Подобна политика беше обяснена с необходимостта от спазване на международните икономически санкции.

В същото време беше обявено, че руските потребители ще могат да теглят пари от борсата до 31 май. В края на април борсата за криптовалути Binance също обяви въвеждането на ограничения за руските потребители на платформата. Те се прилагат за сметки с повече от 10 000 евро. Такива потребители ще могат само да теглят средства от сметките си.