17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Старшит се приземи в мохаве Аполо нанайси е преуспял кат Пулев Дада не е трол Лафовете на годината

Ак 47 руснаците така са му свързали задника и устата. Че думите му не можеш да разбереш от къде излизат. На какъв чеченски чеп се е наденал а тои си мисли че Путин го е подпрял. Слава богу света не се вълнува ни от него ни от руснаците.

Според мен Рогозин пак е бил мъртво пиян тези дни. Не му остана черен дроб на човека. Това пиянство от мъка ще го съсипе. Предлагам РОС да се съсредоточат в изстрелването на фоерверки и други атракциони по панаири и други празници. С това предполагма ще се справят. Не чувам обаче платените ушанки, самовари, ватенки, балалайки и тн. Можеби още чакат опорката какво да пишат. Аиде да им е честито. Венсеремос другари - ще победим.

Вероятно първо ще трябва да пратят площадка за кацане на луната и чак след това да каца Starship, понеже гладка повърхност там трудно ще намерят. Обаче пък на луната няма вятър, което ще помогне за по прецизното приземяване.

Колко прозорливо, жалко, че не са се сетили да те питат да ги осветлиш. Отде ви изравят бе.

Дано млъкнат най-после всички злобари, които твърдяха, че бидона никога няма да полети. Хората си вършат работата бавно и сигурно.

Еее, разгеле! Най-накрая, взе че и кацна успешно!... Сега въпросът остава, дали оттук нататък кацанията ще са равни на излитанията, особено когато ще трябва да се превозват и хора... ;-)

А после опорката ще е - ама не е летял до луната... а после опорката ще е - ама не е летял до Марс... а после опорката ще е - ама не е ходил до Юпитер... А после опорката ще е - ама не е летял до алфа центавър.... На трола винаги нещо не му достига в чуждият успех.

FFF

Може да е трол, не зная, но в случая е прав. Един успешен експеримент не означава, че работата е приключила или че е сигурно че ще стане. Напредък е, да. Но както каза самият Мъск за неговите пък ракети - едни хора ще умрат. Така е. Ще е рисковано. Винаги е било. Но тези, които бързат да си ги направят ракетите и да бъдат първи не се интересуват дали ще са безопасни, защото те няма да летят първи. Не ме разбирай погрешно - радвам се, че има развитие. И не съм русофил. Но да се кефим безусловно на милииардерите, които си мерят ... ракетите, не е по-различно от простака, който лъска на мисълта за безанологовите руски ракети.

Милиардерите не си мерят ракетите. Както виждаш, хората разработват напълно нови концепции, експериментират, поправят грешките и постигат невероятни до сега резултати. Ракетите ги мерят троловете.

що не му сложат едни колелета да си каца на писта ами се мъчат да го приземяват вертикално

защото с колелца ще е още по-мъчително

Колелата ще са доста тежки, както и модулите за управление. Но основната причина да няма колела е, защото Статшип трябва да каца и на Луната и на Марс, а там писти от бетон няма. Само и единствено вертикално може да се излита и каца.

Без майтап, Шерлок ? Добре, че си ти да ни светнеш !

писта не ти е необходима за да кацнеш на колелца! витловите самолети кацат на всяко що годе равно място без особено значение точно на какво, реактивните не го правят само защото двигателите им засмукват боклук. сложността идва съвсем другаде, тези ракети не се правят за хоризонтален полет, а за вертикален. Излита вертикално, съответно каца вертикално, за да може пак да излети вертикално. Това всъщност е най-простото възможно решение в случая, няколко стойки в основата и толкова. За да накараш това нещо контролирано да лети хоризонтално, съмнявам се че ще ти остане място за полезен товар в настоящата схема.

Тъжен съм. Никой вече не ме взема насериозно. Като нямаше Интернет беше лесно, но сега всички четат и знаят. Все пак има малобройна група фенове на теориите на конспирациите, поддържат ме, но и те оредяват. При мене има и един санитар - той ми е голям фен. И оня другия - дето се мисли за Наполеон, и третия - за Батман. Само тези останахме

Всеки успешен тест на Мъск - кур в гъза на Аполо Нанайси.

Браво! Веднъж ,,Старшипът" кацна по време на изпитания, без да гръмне. А сега трябва и да полети в космоса.

Редакцията - ето още по-интересна новина. Паркър в достигнал 0.05% от скоростта на светлината, или близо 150 км.с. !!! https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3961-2021-parker-sets-record-speed?fbclid=IwAR1OHUBESPMNQ99Wg5FPtpoY3NmGsNGePFmPNyuOGif7qar_oOGmJn14Q3g

Хахаха, вече дори тукашните идиоти НЕ се впечатляват особено от НЕновините около Мъск и НАСА. :) Еми така става - когато само лаеш, а нищо не (можеш да на)правиш...

Ненаврякал се врякалник не се наврещя ей.

Млъкни, изрод - и престани да набиваш десетки минуси през VPN-a си на всеки пост! Да ти изсъхнат сгърчените гнусни ръчички. Толкова ли не знаеш какво става с който играе мръсно? Застига го възмездието, неизбежно. И въпреки това неочаквано.

Аполото газ пикае !

Верно, няма новини за доработки на Калашников да се впечатляваме. Нещо хиперзвуковите за чезнаха, нещо са сърдити на целия свят.

Щом е успешно, може да я обявят за почетна руска ракета.

Немлъкващ врякалник щатен трол не се наврещя ей.

не мога да разбера козиятските дебилни олигофрени като Да, хе-хе , майора педора и прочетох дебилна олигофренска козацка пасмина лижеща краварите анали за няколко жълти цента ! Е разбира ли изобщо че този бидон за зеле на Мъск който за първи път успя относително успешно да кацне , въпреки че продължаваше гори на стартовата площадка ...не е никакъв космически кораб! ФАКТ! А дебилни олигофрени , този бидон за зеле продължава да си бидон за зеле и до момента! И винаги ще бъде такаи дебили! Поне докато на него не бъдат инсталирани всички системи необходими за един космически кораб ! Системи каквито Мъски просто няма! И каквито не е разработвал! и каквито което е още по-важно ТОЧНО колко време ще му трябва за да ги създаде тези системи, ДА ГИ ТЕСТВА УСПЕШНО ПОНЕ НЯКОЛКО ПЪТИ и да успее да отиде на Марс както беше заявил през 2024-та година А путето Дада колко години?! КОЛКО?! Та не беше ли казал МУСАКАТА ,че до 2017 18-та ще е на луната а путляка Дада! да не беше и казал до 2013-2014 че ще бъде на Орбита а уйчо Дада! не беше ли казал че до 2020-та година след това до 2024-ти ще отиде на марс а олигофрен малоумен! А дебил който лиже креварските задници може да си мисли че с толкова примитивна технология като тази на Мъск може да се ходи до други планети в слънчевата система, и то успешно без да има жертви! Е олигофрени като вас що не обяснете ми какво ще стане с екипажа на консервите на Мъск , който ще стане на русенско варено когато бъде подложен на слънчевата радиация през всичките тези месеци докато пътува към Марс с one way ticket -еднопосочен билет за натам! И то с неговите примитивни химически реактивни двигатели! Е ще обяснят ли козичките олигофрени къде са всичките тези системи които са необходими за да може този космически кораб да полети и да се върне не само до Марс но дори само до Орбита и обратно на земята... къде е инсталирана керамичната защита и термоизолационна броня, подобно на тази използваната от совалката къде са инсталираните системи за живото поддръжка за навигация за комуникация електрогенераторите и слънчевите панели необходими за захранването на оборудването на кораба къде са предназначените за екипажа и пътниците кабини, къде са модулите за скачване къде са разработените радиационни екрани за да не се превърнат лудите говеда в космоса в телешко печено в микровълнова печка...и не на последно място къде е космическия кенеф разработен от лудите говеда ....Кенеф какъвто лудите говедари не успяха да създадат 60 години! или какво по пътя до Марс и обратно ще серат в гащите си както винаги правят ли ?! Е къде са всичките тези неща бе соросоиди малоумни олигофрени! И какво , дебили като вас ще ми обясняват че Мъск ще отиде на марс до 2024 година ли ?! А олигофрени ?! Така ще отиде че чак няма да се види как е отишъл ще отиде колкото отиде на луната 2017 и 18-та година ! И това сапросто факти които козяцки дебили може да провери! Факт!

Отде ви изравят бе.

Е джендърче ... Давай по същество а не ми се ляга и твоите шитни та къде си тези системи необходими за космически кораб Я сега ни разкажи! Кога ги е показал маска къде ги е показвал къде ги е тествал разкажи ни! Разкажи на всички хора по целия свят и ние обикновените хора да разберем!

По същество: изгълтай цялото канче с лекарствата и кротвай.

Момче направо ми става жал за теб колко тежко и неизлечимо болен си.

Путинофилският трол се разревал от яд. 100 реда роман изписал, да доказва, че черното е бяло. Мъка....

Боклуко нещастен, всички системи които си изброил ги има и са изпитани. Разбира се е ползва и помоща на НАСА, която има изпитани готови ядрен реактор KURSTY, кенеф, какъвто от година се ползва на МКС и много по добър и компактен от руслямския, ще ползва и животоподдържащи системи каквито се ползват на МКС в модула Destiny от години. Соларни панели се ползват на Дракона, както и системи за поддръжка на живота. Кораба уцелва площадка от няколко квадратни метра, ама за тъпака нямало навигационна система, а Драконите се скачат с МКС без изпитани шлюзове и трябвало тепърва за ги измислят. Тъпако всичко има и по всичко се работи отдавна. Ето на този прототип имаше тестова система за защита на кораба при навлизане в атмосферата. И Мъск не е казвал никъде, че 2024 г ще прати хора към Марс. Казал е че целта е 2026, и то ако няма забавяне. Това че си долен лъжлив копейкаджии е твой личен проблем.

Таварищ НаАк(ан)45, првода на думата джентър е пол. Значи ли това, че путинофилите сте безполови? Това би обяснило много неща!

Вярвам в Мъск !! Ще стигне до Марс!! Какво ще прави там обаче не ми е ясно.

Точно твоята вяра не му стигаше за да гони успешно целите си и точно на тебе трябва да обясни защо иска да колонизира Марс, дааа. Не се наврещя ей.

Понеже много хора не разбраха въпроса ми, ще уточния: Как тежка и голяма ракета ще се кацне върху неравна повърхност от скали камъни и пясък какъвто е Марс!!? Не ме интересува каква е силата на гравитацията и др. Интересува ме какво се случва ако ракетата се приземи, все едно върху плажа във Филаделфия? Ясно ли е сега или не? Ако единия крак потъне какво се случва, ако ракетата остане на криво? Този въпрос ме вълнува и наистина съм сериозен!

Да си призная и аз като гледах клипа, това си мислех...

още 15 бидона/варела и прочие, както ги наричате хейтърите, и с проба-грешка ще се установи как да се каца! А можеше да си поръча 1000 метрова яхта за тези пари и да му останата още толкова за 5 самолетоносача, 8 подводници и прочие играчки. Недейте да съдите по себе си. Хоризонта ви е много близо и не можете да осмислите това, което предприемчивите и визионерите правят!

при всички положения ще се използва независимо окачване на т.нар крака. никой няма да прави твърди с равномерен натиск и дължина подпори. Никой не предполага кацане на равен терен, независимо че може да се подбере достаъчно равен такъв. Въпросът е дали там където кацне ще е удачно в последствие за излитане, защото ако обърнеш внимание няма ракета, която да излита от ниво земя .... изключвам разбирасе излитанията на Аполо от луната ... там просто няма смисъл да се търси научната обосновка на случилото се.

Благодаря, най смисления отговор!

Това е което намерих казано от Мъск: We’re working on new legs. Wider stance & able to auto-level. Important for leaning into wind or landing on rocky & pitted surfaces. Не е много ясно, но все пак хвърля малко светлина.

Аполо не излитат от повърхността, а от няколко метра над нея и са маломощни двигатели с тяга около тон или 6 тона за Луната. За каква научна обосновка, която не трябвало да се търси става въпрос?

Мнооого трудно е за разбиране как ще изберат място за кацане, дааа. Че малко роувъри та напоследък и хеликоптери шетат по Марс, как ли ще успеят да изберат място.... Отде ви изравят бе.

И каква е връзката между кацане на роувър и подобна ракета с хора? От къде ви намират такива изстръсляци? Честно, никаква мисъл само хейт! Това ли си и можете. Роувъри, че хахахаха.

Не разбираш връзката? Прочети поста ми колкото пъти се налага, ясно е казано.

Ами понеже не те интересува каква гравитацията, а само плажа с този подход катастрофата ти е сигурна. Обаче инженерите на НАСА знаят каква е гравитацията както и учениците в средните класове. Освен това американците пратиха ровъри и още една дузина други безекипажни апарати докато се избере равна и твърда повърхност където да кацне с грешка 10-20 метра примерно. Преди това ще има поставени радио маяци за триангулиране в точката на приземяване. Това, че каза на равна повърхност не пречи да кацне и на наклонена ако на краката има сложени някакви пружини или амортисьори. То и при автомобилите е така слагаш едното колело в дупка за другото на бордюра ама колата пак е хоризонтална нали?

Ти сравняваш автомобил с ракета? Да си чул някой да подготвя мисия която ще определи как и къде ще кацне ракетата, да си чул досегашните мисии да са планирали завръщане с едно и също тяло? Ще ходя да питам друга де тук хората мислят много плоско. Само един коментар по горе беше много добър. То и затова е България дори и собствени коли не произвеждаме. Лека вечер.

Благодаря Ви за въпроса ! На никой от нас, ама на абсолютно никой не му беше хрумвало да си ги зададе ! Обещавам Ви, още сега почваме да обсъждаме и когато сме готови с отговоря - официално ще го сведем до знанието на Ваше Височество !

не е ли очевидно? щом каца без проблем на плажа във Филаделфия, значи ще си търси на Марс място подобно на плажа на Филаделфия. Марс не само скала и камък, има си пясъчни пустини колкото душа ти иска. Ако каца на пясък във Филаделфия какво му пречи да кацне на пясък на Марс? не му бери грижа, от десетилетия насам всевъзможни космически кораби кацат на разни планети, включително и на Марс. Космическите агенции имат доста опит от успехи и неуспехи в това. Риск винаги има, разбира се.

Че огромна част от пишещите тук са пъпчиви тийнейджъри, а друга една - закоравели марксисти ленинисти. И едната и другата част бълват огън и жупел срещу Мъск. А ние, всъчност, живеем в уникални времена. Защото това е пътя на човечеството към космоса. В следващите 20 години (живот и здраве), ще видим колонии на чужди планети, орбитални станции, минни автоматизирани комплекси, космически корабостроителници и какво ли още не. Неща, за които само можехме да четем във фантастичните романи, доскоро. Защо? Заради цената на изнесения товар в космоса. В момента, цените на изстелване на ракета на руснаците не са ясни, но доскоро таксуваха чуждите космонафти по 80 милиона долара на човек, за да ги изпратят на международната станция. Вероятна цена на един полет на съюз се смята около 150 - 200 милиона долара на полет. Фалкон 9 на Мъск в момента лети за около 50-60 милиона на полет И СЕ СЧИТА ЗА НАЙ-ЕВТИНИЯ ПОЛЕТ КЪМ МОМЕНТА В СВЕТА. Вози 20 тона на ниска орбита. Спейсшип вози 100 тона. Към момента, НЯМА ЕКВИВАЛЕНТ. Цената на едно от тези прототипчета е около 20 милиона долара. В момента, в който се стигне до устойчев и надежден модел, се пуска масово производство на такива кораби - на няколко места в света. И понеже, тук НЯМА ЧАСТИ, КОИТО ДА ИЗГАРЯТ В АТМОСФЕРАТА, цената на един такъв полет ще достигне 2 милиона на излитане. За 100 тона. Или по 20 долара на килограм. Пари за семки Та така. Чакат ни вълнуващи години. Нормалните хора. За троловете няма спасение.

пъпчивият тинейджър си ти. Цената на изстрелване с ракета Союз не е тайна и варира между 35 и 48.5 милиона долара. Всеки пуск на Мъск за Пентагона и НАСА е по 150 милиона.

Не ти вярвам, дай източник на тези цифри. То ако беше така, само руски ракети шяха да летят. Ама не би... А колко струва новия космодрум "Восточний"? Добавяш ли тези пари към цената на полета, или в плановата икономика те не се смятат? Между другото, те завършиха ли го вече, или пак изпиха парите? Хаххахх... Боже, колко сте жалки, на черното бяло викате...

съдейки по лъжите ти, работиш за дребни копейки. От де ги изкара тия цифрички, от Савушкина ли ти ги казаха? :))

Цена на изстрелване на нова Фалкон 9 е $62 мил. на втора употреба $50 мил. приблизително цената на изстрелване на Руската ракета си ги улучил. Но , :) Нещо да си забравил ? Ясно е, че цената е важна но е важно и съотношението на цена на изнесен килограм. Съюз -2 — 8,600 кг на ниска орбита срещу 22,800 за Фалкон отново на ниска орбита. Правим една груба сметка 30 000 000 / 8600 = 3488 $ на килограм срещу 62000000 / 22800 = 2719 $ на килограм или за втора употреба 50000000 / 22800 = 2193 $ на килограм. Както казваш цифрите са си цифри. 150 милиона е цена за Фалкон Хеви при която сметката е следната 150000000/ 63800 = 2351 $ на килограм. Мисля че няма какво да се говори по въпроса. Ясна е коя е по-изгодната ракета.
p.s Забележи, че съм изчислил за руската ракета със минимална цена за максимален товар, но всъщност трябва да е 48500000 / 8600 = 5640 $ на килограм защото цената с е най-голяма при най тежък товар.

Пич ти си закъснял с едно 100 години когато човечеството се е вълнувало и е мечтаело за овладяване на космоса.Тогава започва и разцветът на научната фантастика в който жанр ти се подвизаваш.Сега акцентът на човечеството е върху вътрешния свят.И затова никой не пише научна фантстика само фентъзи.Мъск е уникалемн мошеник изппмпвайки ресурса на най богата държава в света/а тя е такава щото печата световните пари/,прави фентъзи изявлени с минимално покритие.Ти му вярвай.Скоро замина автоновната тесла.Помням как прави подводница да спасява хора в една пещера,е спасиха без него

викаш разнищихме космоса и вече не ни е интересен и затова гледаме обратно към земята. Фентъзи романи викаш.... така да е .... явно хората които гледат извън земята са ретроградните днес. Странен свят ... извинявам се ... част от света.

Г-не, САЩ е богата страна не защото печата световните пари, а печата световните пари защото е най-богатата страна във всяко едно отношение - наука, култура, икономика, технологии, образование, отбрана... И, да, там работят хора с напредничаво мислене и богато въображение, подплатени със съответните познания, на които им е осигурена възможност и условия да разкрият докрай своят интелектуален потенциал!

Всъщност 95+% от олигофренските постове, които визираш са писани все от щатния трол към сайта, с административен достъп (доста се старае последното да не проличи но за толкова години му е проличавало многократно). Това е наш Стенли Кубрик от Холивуд на 4-и километър, врякалник когото са спешили напоследък нещо защото врещи по-интензивно от обикновено. И си вряка все същото разбира се.

аАлелуя ! Е след стотина взрива бараките на мъск и най-после кацнаха относително спешно ? И защото бидона за зелена на Муски дори след като кацна продължи да гори! И което показва че проблемите с двигателите пак не са отстранени на 100% ! но какво да се прави, все пак се толкова неуспешни опити , най-после успяха да превземат един силоз за кукуруз и то без да се взриви ! Това може да се брои за успех! Или поне за момент , че това е първия успешен полет се толкова неуспехи! И сега само това което му остава да направи Мъски, за да им истински космически кораб или по-скоро консерва телешко варено за пращане на луди говеда и прочие добичета до Марс му трябва да създаде навигационна система... комуникационна система ,... Модули за стиковане ...кокпит и кабина за екипажа и пътниците оборудвани със система за животообезпечение на екипажа, енерго генератори и соларни панели за захранване на кораба и най-после да успеят да създадат един космически кенеф след близо 50-те 60 години ходене по мъките и използване на памперси и яко пълнене на гащите...а Да съвсем забравих че бидоните на Мъск и трябва да бъдат оборудвани и с термозащита на корпуса която да успява да предпази космическия кораб при повторното завръщане в земната атмосфера и така многократно и всичко това трябва бъде монтирано в бидона за зелена Мъски и да работи успешно.... А което като гледам темповете с които силозите за кукурз НЕУСПЯВАХА И СЕ ПРОВАЛЯХА... Това ще стане след 20.. 30 ..50 години ...а може би ще стане както винаги става при лудите крави ще ни показват едни компютърни анимации key и ще ни повтарят едно .....ще ще ще и така никога! Просто факти!

Ако47 успокой се обърши пяната и после поеми дъх. Ясно е ч любимата ти Русия е в кереча така че крясуците ти не помагат.

Как токова голяма и тежка ракета ще кацне на Марс или луната без да има равна и твърда площадка за това? Леки и малки апарати сигурно е лесно. Едни ги спускат с въжета, като последния, други са в масивни топки, които омекотяват удара, но огромна ракета как?

Както кацат на люлеещи се в океана платформи. Има умни хора - ще го измислят.

Гледай филмчето към статията. Гравитацията на Марс е 1/3 от земната, а плътността на атмосферата - 1% от земната. След като тоя корам кацна на Земята, на Марс ще му е 20 пъти по-лесно.

Нещо май не ме разбрахте! Как ще кацне върху неравна повърхост от скали камъни и пясък!? Ако единия крак потъне какво се случва, ако ракетата остане на криво? Този въпрос ме вълнува и наистина съм сериозен!

И сега кво,кацнахме ли на марс или пак рупаме кукуруз

И кукуруз рупате и насрани одите

Комуниста с изтичащ срок на годност,пълен ли е памперса бе прост галош

Мъсковидниците са се разпищовили по розови прашки че силоза е фръкнал,ами ще фръкне щото Мъск е наел всичко читаво и действа,а не като наще мъсководници да вият в екстаз че сутринта пак са ходили до кенефа да го напълнят,което за тях си е постижение

"Силоза" отдавна хвърчи, тъпако. Успеха е в кацането.

И ти ли се напъваш на дръти години бе комуниста прост

И за чий кор това е в "IT"? Намеци, че е компютърна анимация?

Разбира се, разбира се. В IT трябва да е само гей парада от Червения площад за може джуджето да показва макети на оръжия, а такива като тебе да въздишат от екстаз

Поредната компютърна анимация за наивници. Нито е имало полет нито има ракета, събудете се!

И тебе те няма. Амин!

Не виждам смисъл от цялата работа, пилеене на пари и средтва. Хората умират от глад, от болести, от вируси а НАСА и южноафриканския евреин с какво се занимават? Добре, че е Русия да подарява на света ваксина и други ресурси! А после Путин бил лош или диктаро.

Будиш само усмивки

Странно. Путин що не ги храни бе? Има толкова петрол и газ. С толкова много ресурси би трябвало да се загрижи малко повече за бедните и гладните. Все пак комунист се води. А ти искаш някакъв капиталистически предприемач да ги храни. Не е ли малко нагло. Аман от тъпаци. Подарявал ваксини. Нищо не е подарил. Пробва се да продава. Ма никой не му ги иска. Дори Италия се отказаха да ги правят. Дори Бразилия разбра че са отрова неговите ваксини. Аре чупка от тука СПАМерче малко. Ако си мислиш, че само ти можеш да пишеш удебелено за да ти се четат тъпотиите - лъжеш се.

И в Русия никой не иска руска ваксина.

Ако беше някоя "безаналогова" хипер-ултра-мегазвукова руска анимационна ракета щеше да се подмокриш. А сега плюеш.

Мъск е фабрика за космически кораби, ние си оставаме на батута и брандираната водка "поехали" ама за къде .....незнаем ....утре сутрин ще видим .....наздраве

космическия кораб Союз е съвършен, като космическа Лада. Може да лети още 100 години без никакви подобрения.

То и галеоните могат да порят океаните без проблем, ама нещо не ги виждаме от стотина години и повече. Чудно, защо.

По въпроса на някой от долу, който питаше какво следва - следват още поне 2 прототипа от този етап на развитие - SN16 и 17, чиято основна цел е да тестват аеродинамичното поведение на кораба, системите по двигателите (Raptor) и запалването при приземяване. Тяхна цел не е да се приземяват успешно, така че е очаквано да има още взривове. Дори нямат крака за приземяване. SN20 ще бъде първия прототип, който се очаква да излезе в ниска околоземна орбита, така че ще е напълно (сега са няколко "петна", които могат да се видят по корпуса като черни части на фона на металния корпус) оборудван със системи за разпръскване на топлината при навлизане в атмосферата. За сега няма информация кога ще бъдат поставени крака за приземяване. Следват също така тестове на първата степен на ракетата, която още не сме виждали напълно построена. Имаме поне още година-две докато видим цялата система сглобена и работеща, но не може да им се отрече, че са в правилна посока.

Не разбирам какво толкова му се вадвате. И защо сравнявате Спейсекс на сополивия Мъск с Роскосмос? Сравнявайте НАСА с Роскосмос! Роскосмос поне изстрелва някакви ракети, а НАСА и това не може да прави - само умее да плаща на някакви частници за да й свършат работата, така и баба ми може...

Те и любимите ти руски олигарси дават на западни частници да им правят великите яхти с които се хвалят.

Не скърцай толкова силно със зъби от яд, че ще ги счупиш. И господарите ти ЩЕ направят такава ракета. Ама друг път.

Това беше лесното на 10 км. Сега трябва истинската ракета с 9 двигателя втора степен а не 3 и първа степен с 27 и полезен товар а и да отиде до космоса и да се върне. Ако разбива като сега по 5 ракети за 1 успешен опит бая години ще чакаме да видим марс от близо. Сега с 3 двигателя не могат да се оправят, незнам как ще е с 36 двигателя.

На глупака всичко направено от друг е лесно, а да си избърше сам задника му е трудно.

Браво. Успеят ли да постигнат безопасно обратно кацане, заедно с повторно използване на отделените модули, бързото производство и сглобяване на апаратите и относително ниските разходи, ще променят коренно излизането в космоса мого скоро. Наистина Браво за успеха до тук. За толкова кратко време, толкова много.....

трябва не просто да го 'постигнат'. трябва да го направят обичайно, редовно и сигурно. за тези, които сравняват 'роскосмос' с мъск - това сравнение ще е резонно след поне още 10 години. В момента на Мъск му се наливат много средства - финансови и 'връзки' - но ще видим кое как ще се използва. Все още ми се губи завода им за двигатели.

Че само 100 тона ли може да вдига тази тенекия? Руснаците имат ракети, които като нищо ще ви вдигнат хиляти пъти повече. Те(руснаците) и затова не си дават много зор - това което в краварник сега го изобретяват Русия го има от векове.

Повече от стакан водка не дигат :)

Вие му се присмивате на бай ви Елон, ама човека си преследва целта. Проба-грешка, проба-грешка, но накрая успех. А оня тюфлек Рогозин ще се напие брутално от мъка и завист.

Поредната фалшива новина за овцете. Много ви харесва евреин а ви води за носа. Ракета всеки може да приземи, ама НАСА да разкрие как излъга хората през 60-те години за програмата си Аполо! Ето това е същественото, а не някакви си играчки на един евреин от ЮАР. И добре че има космически специалисти като мен, който съм толкова интелигентен, че с много сложни математически изчисления, може спокойо да твърдя че съм Аполон (известен древен математик и философ - имаше някаква негова теория дет се учи в училище май) на нашто време. Но за овците оправия няма.

Ракета всеки може да приземи, но само един го прави. И на Русия всеки може да е император, но никой не може да го смени.

Ракът вече ти яде червата, престъпна мършо.

Браво! Уважение и респект както към хората работили върху този проект, така и на Илон Мъск. Такива хора движат цивилизавията напред, често влачейки глупаците за ушите които реват и пискат.

А росКОМИКС продава водка! Хи Хи Хи

Не само водка, но и песни от самия шеф на Роскосмос - Рогозин, пръв приятел на Путин...

само глупав дирхейтър може да се радва не на успеха, а на чуждата загуба. както и да е, кога Мъск ще пуска наш спътник?

Добре, съгласен съм. Модерни двигатели, мощни компютри които калкулират градуси, подаване на гориво и прочие. Съвсем реално и осъществимо ДНЕС. Моят въпрос е КАК са прилунили Аполо преди 50 години,като тези тестове на земята нямат НИЩО общо с реалните условия на Луната.

Аре стига бееееее... Описано е точно как. Има си и записи. Гледай.

записите вече ги няма. оригиналните.. унищожиха ги като пробите на американските атлети във wada.. случаено.

Лъжеш на поразия и повтаряш като папагал лъжите на други. Всяка държава има записи щото се предаваха по повечето телевизии (разбира се без СССР и източния блок). Нищо не е унищожено, щото е в архива на повечето държави. Бива ли да сте толкова глупави бе.. американците унищожили записите. аре бе... я пак...

Като за нивото ти. Имаше на скоро един филм за 3 женици в НАСА за онова време и за същите 6 полета. Тегли си го от Замунда, после ела и пак питай. - Hidden Figures май се казваше. Не че е много научен филма, ма за нивото ти на трол става да разбереш това за което питаш.

Ако вместо да врещиш постоянно та да трябва през половин час заради напъните ти санитарите на 4-километър да те преобуват щеше отдавна да си прочел как. Имало е и компютър - детайлното му описание е публично - имало е и пилот в модула, напълно способен да направи това, което направиха. Не се наврещя ей.

Това беше шанс 1:1 000 000 !

Даа сега вече шанса е 1/1

Аз, на такава височина, си хвъркам със самолета! Ама световните агенции не мЪ отразяват, нещо! Тоя тъпан, с пет километра на година, скоро и МКС-то нема стигне с тоя казан за ракия! Ами, смях в залата и милиарди в джоба! Туй е положението...

Не се наврещя ей.

Ами успех до тук добре 5 опита и добър резултат. Някой знае ли следващите стъпки? Повече двигатели или по голяма височина по голям товар?! Някой по запознат.

Както по-долу писах, тези ракети все още не са проектирани да излизат в орбита, нямат heat shields, и не се разделят степените.. следващата фаза май е SN20 където вече горните три неща ще са част от тестовата ракета

Не изглежда да е висока 120 метра.

не е висока 120 метра. Общата планирана ракета се състои от 2 части - първа и втора степен. Първата степен се казва Старшип Супер Хеви и все още не е тествана, има една почти готова. Тя е 72 метра. Втората степен е Старшип. SN15 е прототип на втората степен. Тя трябва да извърши полета от орбита до Луната и да може да каца. Висока е 50 метра. Общо 122 метра. Нормална ракета като Фалкон 9 имат повече части. Първата степен каца обратно, ако има товарна капсула Dragon и тя каца обратно. Втората степен и сервизния модул на Дракон изгаря или потъва в океана. Това са доста много скъпи части, които потъват в океана. Ако няма дракон, горната част на ракетата има fairings, които се ловят от едни големи кораби с мрежи.

Бидоня има кршлааа....

На Рогозин тролетариата, реве сегааа....

Браво! Успехът беше очакван и беше просто въпрос на време.

Браво! Живеем в бъдещето!

Добра новина за всеки, който се интересува от космоса.

Красота. И това е стария модел. SN20 е в пъти добра концепция.

Точно! Много хора не знаят, че досегашните не са проектирани въобще да излизат в орбита, нямат щитове за горещината както разделяне на степените.. Всичко това се очаква при SN20 но както от Спейс Екс казаха, че ще е вероятно да има доста неуспешни опити при обратното навлизане в атмосферата или приземяването на първата степен..