Стив Возняк: Биткойн е математическо чудо

Запасите са ограничени, но добивът е по-лесен отколкото на златото

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тоя е страшен тъпанар. Само плямпа, има логорея, но зад-очното устройство липсва. Не знам и какво е постигнал толкова, че да го питат за всяко второ нещо - сглобил няколко платки и ги дал на мошеника Джобс да ги пласира на наивни американци :Д

Аз пък казвам, че е непредсказуемо и слагам точка.

От коментарите става ясно, че повечето хора има още какво да научат за Bitcoin. Валутите стават дигитални до няколко години, независимо дали ви се харесва или не. Има два пътя. Децентрализирания път - на Bitcoin където нямаш управнинци, нямаш компания, нямаш правителство което го управялява. Силата е в ръцете на хората използващи мрежата. Втория път, за който ще чувате все по-често е CBDC. Централизирана "версия" на криптовалута, която ще се управялва от центарлните банки. Така правителството ще контролират, ще облагат и ще следят всяка 1 ваша транзакция. Това е потресаващ инструемнт за контрол и робство, който тихичко се готви в момента. Всички хора които са супер скептични относно Bitcoin и ползите от него - поинтересувайте се. За всички притеснения описани от коментарите има доста логични отговори и в общността са разисквани и отговрени преди години.

Явно ти имаш да научиш повечко за Биткойн. Например, че 80% от "изкопаните" биткоини се държат от малка група хора. Подписването на трансакции за биткоин в момента е и доста скъпо, да не говорим, че и там има едни гигантски криптоферми ... Фиатните пари поне в някакъв момент са били по-равномерно разпределени. Да замениш доларите с биткоини на този етап е преливане от пусто в празно.

обърнете внимание на самото изказване на Возняк: "Биткойна е математическо чудо". Човека е инженер и съди за биткойна от посока на познанията си - математика, програмиране, хардуер. Няма лошо, аз пък не разбирам от математика, програмиране, хардуер в смисъла който Возняк влага и съм склонен да му имам професионално доверие. Добре нека биткойна е математическо чудо! Нека кода му да е страхотен! Нека транзакциите да са защитени ... Това само по себе си не променя факта, че към момента всички криптовалут са просто спекулативни балони. Биткойна включително. Повечето икономисти в света подкрепят това твърдение. Не че ние икономистите не спекулираме с криптовалута и безброй други неща. Балоните са много печеливши, тук спор няма ... стига да не си ти този който пере пешкира накрая. Просто нямаме погрешни илюзии, какво са и какво не са криптовалутите. Те не са бъдещето на финансовата система. пп. по-долу разказвате разни неща за ток, злато ... ако спре тока, ако падне метеор от злато ... всъщност когато колата се обърне и икономиката отиде в канала, например при война, остра икономическа криза. всички парични и разменни средства губят стойност - пари, криптовалути, злато ... глезотии на цивилизацията които имат смисъл когато има ред и закон. когато няма ред и закон стоки като храна, питейна вода, горива, оръжия, лекарства се превръщат в реална разменна монета. преминава се почти изцяло на бартерни пазари. притрябвало ти е кило злато, ако чинията ти е празна и никой не ти ще златото.

Според мен биткойне не струва абсолютно нищо и няма никаква ценност. Утре стане някое земетресение - спре тока и нямаш нищо. Идеята му е добра да измести измамните банки и също не струващите нищо хартиени и виртуални пари, които нямат покрите от 70-те, но се изроди в спеколативна стока, като все трябва да се лъжат нови и нови да купуват, че да печелят спекулантите.

Голяма логика извади. Ве едно да кажа: Не инвестирайте в злато, защото утре ще падне един метеорит от чисто злато с размери километър, на километър, на километър. И можеш ли да ми обясниш по-точно как биткоина "изчезва" като се спре тока?

Златото също . Има добри термични и електропроводими качества, както и не ръждясва, но до там. Тая негова стойсност е толкова изкуствена, че не е истина... Когато няма ток изчезва всяка възможност за всякаква транзакция с биткойн. Тоест дори да искаш, без ток не можеш да го продадеш или замениш за нещо реално, с което да си купиш хляб и вода примерно при някакъв катаклизъм.

При някакъв катаклизъм единствената валута ще са патроните за AK-47. Нито биткоин, нито долари, нито евро, нито акции, нито злато ще имат някаква стойност.

Има една валута, която се използва в много и малки хармонични кръгове. Само тази валута ще съществува след време, но сега е рано още, защото куршуми от АК-47 са ви в главите.

една от рекламите му е е ще измести измамните банки . Но това не се случва , докато има обмен биткойн - фиатни пари банките ще печелят. т.е никакви банки не изместил само се създадоха измамните крипто борси.