Коментари - Изпращаме сонда до най-близката звезда | IT.dir.bg
назад

Изпращаме сонда до най-близката звезда

Руският милиардер Юри Милнер и известният учен Стивън Хокинг обявиха началото на проекта Breakthrough Starshot, който ще изпрати сонда до най-близката звезда.

Обратно в новината

Коментари - Изпращаме сонда до най-близката звезда | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лудия руснак просто демонстрира, че е откраднал парите си-никой нормален човек, който с труд е спечелил такива пари, а те с труд не се печелят-няма да ги харчи по такъв глупав начин!

Не е руснак, еврейн е.

Не се пише с "й", с "и" е.

ПАК МАЛКО Е ОТКРАДНАЛ . НА ВРЕМЕТО ГУБЕРНАТОРА НА ЧУКОТКА АБРАМОВИЧ ОТКРАДНА 25 МИЛИАРДА ДОЛАРА И СИ НАПАЗАРУВА ФУТБОЛВИЯ ОТБОР НА ЧЕЛСИ . ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАТИ НЕ ГО ВЪРНАХА НА РУСИЯ . АМА АКО НЯКОЙ ОТКРАДНЕ ТОЛКОВА ПАРИ ОТ ТЯХ И ГИ ЗАНЕСЕ В РУСИЯ ЩЕ НАДАДАТ ВОЙ ДО НЕБЕСАТА.

Проблема е, че няма да "пристигнат" а просто ще профучат някъде там със скорост ок. 60000км/сек. Не се сещам за акумулатори дето ще се съхранят 20г. Друг е проблема с насочването към цел на 5 св. год предполагам +- наколко мил. км. За насочването на камерата хептен... или просто щтракат снимки и пращат, пък к`вот такоа... И още куп недомислици

браво на дир.бг, наи накрая матерял по-далаг от 5 изреченя

далага не беше ли някакъв орган?

Ами ние летим, господин Хокинг, Земята се движи със скорост над 100 хил.км в час. Не е лошо учените да си поставят една разумна логическа цел - да се опитат да разберат кога и откъде сме тръгнали и къде отиваме? Отговорът е някъде тук на Земята.

В сметката има нещо много по-значително от самото начинание. Заложили са времето за получаване на картина въз основа на скоростта на информация равна на светлинната. Колко хора могат да си обяснят, защо мисията би била безпредметнка, ако тази бариера може да се преодолее на ниво трансфер на дати ?

............и един мормот завиваше шоколада........................!!! Фантазии, фантазии................

То и СЕТИ беше да се търсят извънземни цивилизации, ама накрая се оказа, че е заради един микрофон... Да видим сега, туй чудо за що ще е!

Поне вече не смятат нещата със задължително присъствие на идиот в контейнер. Идеята отдавна трябваше и можеше да се развие именно в тази посока. Интересен ще бъде отговорът на китайците.

Формулата ти е доста "приблизителна". Точната е: МНОГО лъжа + малко истина = Пропаганда!

Стивън Хокинг е прав само за това, какво ни прави хора и, за това, че наистина трябва да започнем да усвояваме близкия космос. Всичко, обаче почива върху ОТО на Айнщайн и докато продължава това сляпо подчинение на нейните постулати, революционни резултати няма да има. Срамно е, че за повече от 100 години световният научен елит не успя да предложи нещо ново, но и наистина обосновано и практически работещо. Препоръчвам една теория, която прочетох на скоро и ми направи много силно впечатление - Единство и развитие на вселената, без да се влияете от това, че автора е българин.

Кат' си толкова ербап, действай: - Опровергай Айнщайн. Мнозина са се опитвали, но резултатите само ПОТВЪРЖДАВАТ ОТО и СТО. - Предложи нещо ново. Ама такова, което е вярно, лесно доказуемо и необоримо. Направи и математическа обосновка. - После го направи и практически работещо. Ако се справиш по тези 3 показателя, гарантирам ти, че името ти ще остане в човешката история, редом то това на Айнщайн.

Тя цялата квантова физика го опровергава... Двете физики не могат да са в пълно противоречие и 2те да са верни. И голямо и малко трябва да се подчиняват на едни и същи правила и закони. Големите открития тепърва предстоят...

И тук ли налазихте ве, рубладжии!

Най-близката звезда не е ли Слънцето или аз съм нефелен в науката???

Може би имат в предвид най-близката звезда до Слънчевата система, а не до планетата земя.

Съживяват идея дето циркулира в пространството. Между другото, ако не ме лъже паметта, в "Битие" на Дейвид Брин това е основната идея около която се гради романа. Интересна концепция и има обосновка. Дано успеят, ще донесе надявам се полезна информация.

Ми те разни американски частни фирми с туристически амбици вече 20 години не могат да приземят една ракета като хората, след като едва са стигнали границата на космоса от 100 километра и има още 20-30 години изследвания, за да се направи сигурна технологията, тоя ще стига звездите.

Точно преди два дена успяха да я приземят успешно !

Този проект е обречен на тотален неуспех. Това е заради цялата философия на полета. Светлината е електромагнитнитна вълна и тя не може да задвижи какъвто и да е обект. Единственият начи е реактивната сила и механичния импулс. Механичен импулс може да се дойде от слънчевия вятър, който представлява високоскоростни частици. Проблема е че, те са с нищожна маса и с разстоянието намаляват главоломно. Единстевният сериозен начин е даване на значителна начална скорост с реактивни двигатели и отделилата се сонда да се самоускорява с някакъв плазмен реактивен двигател.

от къде си толкова сигурен... отделянето на топлина в една посока, ще доведе до движение в другата. при достатъчно голямо платно спрямо масата на обекта на носене, и приложеното усилие върху платното, може и да се стигне до доволно ускорение. Въпрос на изчисления и експерименти, естествено.

Това и пиша, че усилието може да се приложи само от слънчевия вятър - високоскоростни частици. Отделянето на топлина в една посока е малко странен израз. защото може да се тълкува като реактивна сила. Да, на практика заради фотоелектричния ефект може да се получи насочено движение породено от светлина, само че то е лимитирано от броя електрони, които няма как да бъдат компенсирани с други в обект в космоса.

Колко си прост, не е истина! Светлината притежава импулс. Всеки фотон има импулс пропорционален на честотата му. Това се учи дори в училище. Не стига, че нямаш елементарни знания в областта, но в същото време си и със самочувствието, че знаеш, а онези са се объркали.

Фотона няма импулс, защото няма и маса. Това че в училище се учат и глупости не е сериозен аргумент. А че няма маса е ОЧЕВАДНО от наличието на ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ ВЪЛНИ - примерно радио и тв вълните. Които никак не могат да се представят като частици. При фотона минава заради малкия размер. А и идиотския израз "няма маса в покой" също не е аргумент в твоя полза. "Технологията" на избиване на електрон от атом е електромагнитна, а не физически контакт, както го представя физиката.

Минусите са силен аргумент на тъпи путлерасти. Обаче не виждам никакъв реален аргумент. И да, - запознанат съм с фотоелектричния ефект, примерно.

Какви "путлерасти" пак ти се привиждат на теб? Няма нищо общо с темата! Болен мозък си и това е, лекувай се докато е време! Аргументът го дадох по-горе и може да се намери във всеки (училищен дори) учебник по физика. Ти сляп ли си?

Светлината освен че е електромагнитна вълна, може да се разглежда и като поток фотони. А те имат импулс. Пише го в учебниците по физика за 10 кл.

Фотоните не са частици, както и да ги разглеждаш. Няма никакво основание фотоните да са частици, а радиовълните НЕ. Единствения аргумент за частици е фотоелектричния ефект, само че той има и друго обяснение освен "билярда". Затова фотоните нямат импулс. Ат законите на Максуел е видно че светлината представлява промяна на електромагнитното поле. Когато в един атом промениш електромагнитното поле равновесието се нарушава и цетробежната сила "избива" електрона, защото става по-голяма от центростремителната електрическа сила. А това не е импулс. То верно пише в учебниците, че фотоните имат импелс, ама е невярно и този опит за фотонна сонда ще докаже, че фотоните нямат импулс. Което обаче няма да се отрази на глупостите в учебниците, щото ще означава че Е=m.c.c e невярна, което е трагедия за представите в науката.

Колега, ти май си усвоил теорията по-добре от Хокинг, а?

Фотонът няма маса на покой. Масата на едно тяло извършващо праволинейно движение със скорост v , обаче е равно на м0/(1 - v^2/c^2) , където c е скоростта на светлината , ако v = c , то масата клони към безкараност, а ако м0 е равно на нула се получава неопределена форма нула върху нула , която може да е нула , да не е нула или също да клони към безкрайност. Енергията има маса и следователно и фотонът има импулс и маса.

Самият експеримент обаче е доста трудно осъществим и направо казано безцелен. Един такъв нано товар все пак би трябвало да се ускорява доста дълго време и лазерният лъч трябва да бъде много добре фокусиран , освен това тези нано платна и самият товар движейки се огромна скорост биха могли да изгорят във вселената от случайни удари с частици в пространството. Много е съмнително дали товарът ще може да изпрати на земята достатъцно мощен радиоимпулс за да се приеме . Ако човек оцеле в бъдеще , преодолявайки собствената си агресивност, то най голямата опасност е че нашето слънце нe е вечно и че имаме стотици милони годи време за да отидем до dруга звезда по - малка от слънцето , но с много по - дълъг живот. Това вече е осъществимо дори и с нашите днешни технически възможности. Ако се стигне до разоръжаване , би възникнал въпросът какво ще прави военната промишленост и тя може да се преоринтира в строеж на огрмна станция в околоземна орбита нещо като ноев ковчег , който може да извърши за стотина хиляди годин полет до въпросната звезда или за милиони до звезда от друга галактика. Вероятно светът не е такъв какъвто си го представяме и има по добри варианти, но дори и днешните въzможности дават възможност да се правят проекти.

Покоят е относително понятие. Така че фотона в какъвто и случай да го разглеждаш е безмасов. Неопределеността е еднопосочна. Обаче сега прехвърли от другата страна на равенството знаменателя (1 - v^2/c^2) и получаваш абсурда. Енергията НЯМА маса. Масата има кинетична и потенциална енергия спрямо нещо си - т.е. енергията е напълно относителна величина. следователно безмасовият фотон няма импулс и енергия. Магнитната индукция не е енергия, но с магнитна индукция се пренася енергия. Това е фотона - магнитна индукция при косинус Ф=1 - идеална линейна индукция на променено електрическо поле - промяната на електрическата сила електрон ядро при "падане" на електрона на по-долна орбитала. Това и показват формулите на Максуел магнитна индукция има при промяна на електрическото поле. В атома това поле е въртящо се заради въртящия се електрон и ядро около центъра на тежеста.

Светлината се разпространява и като вълна и като материя учи се по физика до 8 клас

Тези хуманистки мантри са направо покъртителни. Идеята им е да прикрият провала на фундаменталната наука отрекла се от Творецът, като представят постиженията на материализма с гръндомански проекти , за които знаят че са безполезни, но които са необходими за да хранят въображението и бляновете на космуматорите, за да печелят нужното им време. Защото консуматорското общество живее с наивната вяра че материалистичната наука може да реши всичките му проблеми. Включително и духовните. Прочутият учен Стивън Хокинг не е учен а мета физик, който цял живот се е занимавал с чисто математически обекти известни като черни дупки (мистични символи на поклонение на его, което води до беззаконие), които не съществуват във физическият свят. Черните дупки, като и тъмната материя и енергия имат единствено окултен смисъл. За съжаление Г-н Хокинг го използват като аватар говорител на хуманистите. Те използват известни хора (визионери), към които мнозинството има симпатии, за да се внушават определени идеи с обществото.

Боби, зарежи грЪндоманските проекти и наблегни на медикаментите и граматиката. Ще има положителен ефект. ВЕрвай ми.

Зарежи емоционалните декларациите, а наблегни на мисленето и научните факти.

И какво да правим според тебе? Да препрочитаме цял живот библията, корана или талмуда (малки букви от мене) и да спорим любов ли е бог или не? Ако има такова нещо като бог, той/то/тя/те сигурно е минало по пътя на познанието, играта с математически концепции и прочие, за да се научи как за 6 дена се създава свят. И впрочем, за да не ме имаш за атеист - атеисмът също е вяра и ти очевидно също така го виждаш. Всяко убеждение, че нещо - притча, теория, концепция обяснява всичко и е единствена и всеобхватна Истина е просто един израз на атавистичните корени на разума - търсенето на сигурност като проактивна форма на инстинкта за самосъхранение. Точно това ти казва Хокинг - надминаване на собствените възможности - множество животни са ни братя по разум, но те не могат да надминат себе си, собствената си природа, не могат да превърнат нейните ограничения в трамплин към нови хоризонти. Фактът, че има много хора, които се мислят за нерелигиозни пренасяйки нуждата си от сигурност от вярата в богове във вяра в науката или обществото (например) не значи, че това е всичко, че само това е човекът, така виждат нещата само ония, за които ограниченията са същността и дефиницията на нашия вид и ти просто си един от тях и нещо отговарящо на критериите за бог, най-вероятно би те считало за провален експеримент.

Иван Петров

Добре казано, но, "множество животни са ни братя по разум, но те не могат да надминат себе си, собствената си природа, не могат да превърнат нейните ограничения в трамплин към нови хоризонти." ОТ КЪДЕ СИ СИГУРЕН, ЧЕ НЕ ГО ПРАВЯТ СЪС СПОСОБИ НЕИЗВЕСТНИ ЗА НАС. Това, че нещо не го виждаме или измерваме, не означава, че не съществува.

Ал

Изключително. Благодаря ти!

Боби, писал съм ти и друг път. Аз съм християнин и изследвам Библията. Но явно ти не си я изследвал добре, а просто вървиш по интерцията и течението на днешното модерно анти-научно инатене на някои съвременни протестантски деноминации (това между другото е доста разпространено в САЩ, и не идва от Библията, а от някои чисто местни американски явления). Обаче Библията говори доста по-различни неща. И самата Библия насърчава науката (би трябвало да си чел книгата Йов, последните няколко глави). И така, аз на твое място не бих бързал толкова категорично да отхвърлям едно или друго научно твърдение. Не бъди и ти като тези, които през вековете на инат са тропали с крак, настоявайки, че Земята е център на всичко, и че не е кръгла и други подобни, а после същите те стават за посмешище. И заради тях хората съдят не християните, а самата Библия, която е Божие слово, без да разбират, че всъщност през вековете хората, отхвърлили науката и горели на клада учени, едновременно с това са отхвърлили и Библията... Да, изследвай Библията (евреите между другото, които знаят Библията най-добре от всички, понеже я четат на оригиналния език, който вече им е роден, са доста по-разумни в това отношение, не случайно такива учени като Нютон и Айнщайн са евреи), изследвай я, нещата изобщо не са толкова опростени и надъхани от американщина. Библията не е патент на американците, все пак... ;)

Четох някъде до Творецът...

Да, ама и Творецът чете внимателно тук и си отбелязва кой го уважава и кой не! ;-)