Коментари - Стотици професии може да бъдат сериозно засегнати от изкуствения интелект | IT.dir.bg
назад

Стотици професии може да бъдат сериозно засегнати от изкуствения интелект

Учени предупреждават, че не трябва да се дава прекалено голямо поле за действие на ИИ

Обратно в новината
| Автор: Пламен Пенчев, БТА

Коментари - Стотици професии може да бъдат сериозно засегнати от изкуствения интелект | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-лесното е този интелект да се прати на Венера и Марс, или тотално да се спре и хората да си останем хора.

мисирките - на първа линия :))

Реално изкуствения интелект е крадец на авторски права. Ако е човек - ще го осъдят. Защо всички си мълчат по тази тема?!

Откъде и как разбра това ?

Кой ше плаща данъци и такси? Ше фанете на жпт чата дедовия да плаща? Сега сички крадат от данъците, производство - само в Китай, то затва там най-много нови милионери има, тукашните - намаляха, щот тукашните сичките крадат от данъци, а се по-малко народ плаща такива.

Крадат не само от данъците а и от измислените евросубсидии които пораждат огромна корипция

и осъзнавам, че много хора тук не рабират точно какво предстои, може би и самата статия е написана доста глуповато. Навлизането на ИИ в живота на човека се равняваса само и единствено с 1 предишно нещо и това е навлизането на интернет в света в началото на 90те. Каво значи това с прости думи - значи много нови милиардери, много нови възможности за печелене на пари и много нови работни места от нов тип. Това с изчезването на професии се случва още от зората на индустиалната революция в света, така , че не е нищо нояво или страшно. Просто ако си програмист ще те преименуват на "промпт-инженер" и това е. Правете разлика м/у изчезване на професия и уволняване на кадри. Тези дето така или иначе са били за уволнение ще ги уволнят, просто ИИ то ще е предтескта, че е по-лесно и така статистиката изведнъж ще посочи ИИ за причина, което ще е грешно.

Хе, хе, ние както вървим, милиардерите ще са милиони. Вече нормална кола гони 100 хилки. Знаем ги тия нови и от нов тип работни места. Туитър съкрати 80% от тия старите нови и си вдигна със 80% ефективността. Другите подобни сега и те вадят балтията, щото се оказва, че циганьори като Пичай и Сатела са назначавали народ и са му възлагали самоцелни проекти, само и само да го държат при тях, а не при конкуренцията. Сега палачинката се обръща и всички тези отиват на улицата, щото и на конкуренцията не й трябват в сегашната обстановка. Доскоро, сметките бяха, че до 1/3-та от работните места в корпорациите са т.нар. bullshit jobs, т.е. трудоустроен планктон. В държавната администрация пък - хептен. Тия нови работни места са просто трудоустройване на раята, че да мирува засега. Развитите икономики с тези над 70% сектор на услугите скоро ще разберат, че са се развивали в погрешната посока. Ей ти Франция - от 3 години се бият по улиците със засилващ се интензитет и от жийе жон скоро ще станата на жийе руж, а Европа като цяло върви по стъпките на Аржентина. В лидълите, кауфландите и прочее, все повече бутат към касите със самотаксуване, а те даже не са и AI, ами обикновена автоматизация. Касиерките явно ще минат в новите професии, само остава да ги открият всеки момент. За Африка да не говорим - там такова изобилие от нови професии се задава, което да поеме предстоящото удвояване на населението, че нямам търпение, щото както вървим, половината Африка и Близък Изток ще се изсипят в Европа, а кочината и сметището, в което е превърната Странджа, ще се разпростре върху цялата страна.

Не плашете хората. Обществата ни застаряват и вместо да вкарваме чужденци от някъде си, ще автоматизираме работата. Иначе напредък в експертните системи има и без ИИ. Примерно днес с помощта на ГСМ приложение успях да реша класна по математика за 12 клас. А съм завършил преди 30 години и доста неща бях забравил. Прогреса не е възможно да бъде спрян.

И как така всички ще станем милионе ри и милиярдери с този ИИ? Все трябва да има роби за тази цел. И няма как всички да станем инженери по поддръжка на ИИ. Първо, че не всеки го влече това, второ индустрията едва ли има нужда от много такива кадри

Един друг

Много просто - както станахме миналия път през 96-та...

Не съм срещала досега робот. Гледала съм видеоклипове. Мисля, че действията са им доста ограничени. Не мисля, че биха се справили със сложните счетоводни анализи и операции или сложните казуси и задачи, които изискват автоматизиране и програмиране. Мисля, че роботите ще са предимно в сферата на услугите, като сервитьори, бармани, шофьори. Защо не фризьори, козметици, масажисти и т.н.

Поинересувай се за борсовата търговия и спекулациите, които отнемат част от секундата. В щатите работят така от години. Без да го афишират. А като погледнеш и пералната във вас е робот. Никой не е казвал, че една машина ще може да прави всичко.

Във връзка с развитието на AI очаквам засилен наплив на кандидат - ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ във Возбуждение- Варна.

Както коментира надолу българския колега кофражист, без нас светът ще свърши. ВСИЧКИ "къщи" в САЩ са дървени. Сковават се както през 16-ти век. Различни са конете и колите в обора(гаража) и камините- някога бяха само на дърва, днес са на дърва, газ или....на картинка.

И тия къщички като от "Трите прасенца". Духне малко и къщичката се разпада.

Стига глупости И при откриването на тъкачния стан хората са виждали апокалипсис, а то все повече работни места се отварят. Работа да искаш, работа има за целия китайски народ

Оф, и ти си един икономист... Работа има, файда няма. Все повече народ на Запад живее от заплата до аванс, дет се вика. И тук е същата история. Преди векове и хилядолетия се е работило от сутрин до вечер и то нелека работа. И за кво? Колкото да не умреш от глад. Производителността на труда се вдига, но принципът цял живот бачкане си остава. И въпросът е къде отива печалбата от вдигащата се производителност, а отговорът е известен отдавна, даже и поименно. Та, всякакви станове, стругове, компютри и AI-та вдигат производителността, но гърчът си остава. Отклонения има в сферите на услугите и в т.нар. bullshit jobs, ама това е временна аномалия и вече започна низходящата тенденция.

Един човек си купил секскукла с изкуствен интелект. Първата вечер я поставил в леглото и тъкмо скочил отгоре, когато куклата казала: Аз не правя секс на първа среща.

До 99-та мобилни телефони имаха много малко българи. Година по-късно, мнозинството имаха поне по един в джоба. Същото може да кажем и за друг технологии променили и подобрили живота ни - интернет, умни телефони, социални мрежи, евтини полети, убер, би ен би и т.н. Преди 25 години пуснаха първите хибриди Приус и от тогава ни лъжат, че след 5 години всички ще сме на електрички. От 20 години Мъск прави колите да се карат сами, пък в момента глад за шофьори. От 15 години ще минаваме на дигитални валути. Горе доло и тогава почнаха да правят самоходни прахусмокачки - в момента има недостиг и на хигиенисти. От 5 ще съкращават програмисти, счетеводители и копирайтъри, пък и за тях недостиг в момента. Знам, знам - това е само началото. Бота става все по-умен с всеки изминал ден.

Евтините полети доведоха до страшно замърсяване иначе полети имаше отдавна.

Нещо, не го виждам И.И. при куфраджистите, мазачите, фаянсаджиите, гипсо картонаджиите... , що така?! А сетих се: тия с т. нар. "бутикови професии", ала ит специалисти, дизайнери,..... и нам (неззнам) кви си швестери, ще "гризнат дръвцвто*

Ми отвори си Ютуба ТАМ има нагледно 3 D printer КЪЩИ в Нидерландия МАШИНА с ИИ с 2 човека оператори на джойстик ИЗМАЗВАТс машина-полу робот за 24часа КЪЩИ от 44 м2 до 96 м2 .НЕМА нужда от мрънкащи бачкери-общаци от Търция Мароко и България идващи пияни и пушещи по 3 кутии цигари в работно време.

Машина с ии и машина с оператори с джойстик са две съвсем различни неща

Ние както успяхме да развием естествения така ще развием и изкуствения интелект. Човекът каквото е докоснал го е съсипал.

След като е изкуствен интелект как може да му се довери някой. Работника му плаща да работи за тебе, но този ИИ може за една фирма да работи по един начин, а за друга фирма да работи по-некачествено. Все пак е ИИ и сам ще реши къде какво да даде като резултат. Реално да си наемеш на работа машина на абонамент за която не знаеш дали няма да реши просто да не работи или да работи некачествено за твоята фирма за сметка на друга конкурентна фирма си е чист хазарт. Няма и как да го санкционираш ИИ-то и той да носи каквато и да е отговорност за грешките които може да причини. Ако заради него грешка се загубят много пари или стане инцидент и има жертви няма кой да носи отговорност за това. Така че всичко това е все още фаза на фантазиите.

Приятелски съвет: концентрирай се върху естествения интелект! ИИ ти е още на светлинни години разстояние!!

2023-04-23 12:26:35 Костадинов (нерегистриран) Изкуственият интелект няма за цел да заменя човека. Така както машините навремето са направили човека физически по-силен, днес изкуствения интелект прави човека по-силен в интелектуално отношение. ------------- ЧОВЕКА В МОМЕНТА Е НАЙ-СЛАБОТО ЖИВОТНО ...ЩОТО МИНА НА "МАШИНИ" ЧОВЕКА ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА УМНОЖИ ДВЕ ДВУЦИФРЕНИ ЧИСЛА ...ЩОТО МИНА НА ЕЛКА ЧОВЕКА СКОРО ЩЕ ПРЕСТАНЕ ДА МИСЛИ ....ЩОТО Е-НТЕЛЕКТА ЩЕ МУ ДАВА ВСИЧКО НАГОТОВО ПО НЯКАКЪВ "ШАБЛОН" ЧОВЕКА СКОРО ...ЩЕ УМРЕ - И БУКВАЛНО И ПРЕНОСНО ! ЧОВЕКА НАДВИ ЖИВОТНИТЕ ...С МОЗЪК ! СЕГА ТОЗИ МОЗЪК ЩЕ ЗАКЪРНЯВА ...ДОКАТО ЧОВЕКА СЕ ВЪРНЕ НА НИВОТО НА ЖИВОТНИТЕ ...

Ти отдавна си се върнал явно.

Изкуственият интелект няма за цел да заменя човека. Така както машините навремето са направили човека физически по-силен, днес изкуствения интелект прави човека по-силен в интелектуално отношение. Например един преводач бидейки улеснен от изкуствения интелект ще може да превежда многократно по-голям обем информация.

БЪДЕЩЕТО е факт ИИ вече ЗАМЕСТВА СЪДИИ и ПРОКУРОРИ и издава справедливи ПРИСЪДИ в съдилища в ИЗРАЕЛ.САЩ и Бразилия Ефекта от ИИ е много добър за Правосъдната с-ма. Първо СПЕСТЯВА милиони от заплати за висш СЪДИИ и прокурори Второ ИИ НЕ взема РУШВЕТИ ,НЕ си купува с рушвети кущи в Халкидики 1 -ръкав Касандра ,НЕ харчи милиони за джипове и поршета ,НЕ харчи за красиви синоптики ,засукани тв говорителки и мис Бикини Спестява от служебни автомобили,гориво ,частна НСО охрана и командировки в чужбина.Така ИИ БОРИ КОРУПЦИОНИТЕ човешки практики които са един вид порок слабо звено в правосъдната с-ма Трето ИИ спестява ОМРАЗА и актове на отмъщение тип Сицилианска вендета с-у прокурори и съдии и по малко ядове за Полиция и носи повее СПОКОЙСТВИЕ -ШАЛОМ -МИР за Обществото и гражданите Четвърто ИИ разтоварва и облекчава работа на натоварени с много дела съдилища в огромни мегаполиси като САО ПАОЛО и Ню ЙОРК където живеят на гъсто над 20 милиона накуп хора Сега в САЩ,Израел,Бразилия СКОРО и в всички точки о СВЕТА Хора ПАРАЗИТИ и ПАРАЗИТНИ структури като гл.прокурор ГЕШЕВ ЩЕ изчезнат завинаги и няма да преат за развитието на гражданско общество защо ШЕ са НЕ нужни ЦИРЕИ излязи на чело които ще бъдат изстискани

ТРЯБВА ДА СПЕСТЯВАШ ЗАПЛАТИ ? ПРОГРАМА НЕ МОЖЕ ДА ДАВА ПРИСЪДИ, ЗАЩОТО "ПРИСЪДАТА" ВИНАГИ ИМА И Е РЕДНО ДА ИМА "ЛИЧЕН ЧОВЕШКИ ФАКТОР" ПРОИЗТИЧАЩ ОТ СЪДИЯТА ! НЕ СЛУЧАЙНО АМЕРИКАНЦИТЕ ИМАТ "СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ" - СЛУЧАЙНО ИЗБРАНИ ХОРА, КОИТО НА ЧИСТО "ЛИЧНА ОСНОВА" В КРАЙНА СМЕТКА КАЗВАТ - ДА ИЛИ НЕ ! ДА ИЗКЛЮЧВАШ УМИШЛЕНО "ЧОВЕШКИЯТ ФАКТОР" ПОКАЗВА, ЧЕ САМИЯТ ТИ НЕ СИ ЧОВЕК И МРАЗИШ ХОРАТА !

Давам ти пример .Във БОС-Бургаски Окръжен СЪД корумпирани съдийки дават 5 години затво на бизнесмен гръмнал и убил готвача си от ресторанта който държи Нехната колежка с измислена диплома по право от БСУ дава 5 ГОДИНИ ЗАТВОР на младо момче ритнало 2пъти на автобусна спирка дърта бъбрива пенсионерка която му направила забележка на спирката/пенсионерката е без тежки повреди / В един слуай УБИЕЦА бизнесмена ДАВА много кеш на СЪДИЙката и полува само 5 год затвор за убийство с огнестрлно оръжие ,в другия случай СЪДИЙката с измислена правна диплома НЕ познаваша добре законите ДАВА 5 ГОДИНИ за 2ритника с презумцията че това накърняване човекото достойнство АКО слуЧайте се разгледаха от ИИ-Изкуствен Интелект убиеца -бизнесмена щеше да вземе 17год ЗАТВОР а младежа ритнал бабата ШЕЩЕ да чисти улиците на Бургас 4седмици за назиданИе в компнията циганки от БКС в полза на обществото Друг пример от БОС-Бургаски Окръжен Съд Бургаска Съдийка ДАВА 4 години ЗАТВОР на младеж хванат с 5 цигарки треви и пакетЧе 2гр амфетамини/идеята вероятно е дилър и НЕ се отчита на наш човек полицай в 1 РУ/ .Същата бургащка БСУ СЪДИЙКА пуска на СВОБОДА ТУРСКИ шофьор на автобус хванат с 9 КИЛОГРАМА метаамфетамин -база на ГКПП Малко Търново с които 9 КИЛОГРАМА могат да бъдат отровени смъртооносно над 10.000 човека в Нидерландия ,Германия или Белгия/за където е пътвуал ТУРСКИ шофьор/.Разбира се ТУРСКИЯ шофьор е превел една добра кофжаберекет СУМА с мнооого долари,евра и други валути .Съдийката си КУПУВА огромна КЪЩА имение в с.Брястовец на 20км т Бурга ЧЕникой НЕ я вижда и няма да и потърси АКТ на Отмъщения с където се крие ЗАЕДНО с други такива като НЕЯ КАТО СИ МИСЛИ кой вижда Тоес ако един ИИ, Чат ДЖИПИТИ ,ОПЪН АЙ разглеждаха ДЕЛАТА на ТУРСКИЯ НАРКОтрафикант шофьор на бус с 9 КИЛОГРАМА меtaamfet и делото на тийнеджъра хванат с 5 треви елемента КОРУПЦИЯ ЩЕШЕ да ОТПАДНЕ и справедливоста да възтержестtвува ;Турския шофьор 15 ГОДИНИ за трафик на Мет в строг тъмнчиен БГзатвор на 7 год преместен в строг затвор на о-в Имарль в Мраморно море Турция ,бг младеж 3 год условно глоба 1000 лв и социална програма за превъзпитание обществено полезен труд Сами ОСЪЗНАВАТЕ и виждате и разбирате ПОЛЗАТА от Опън АЙ/ИИ/

ОЩЕ по фрапантен пример давам БГ агенция КПКОНПИ по времето когато Сотир Цацаров /назначен от ББ/ я оглавява за 5 години ПОХРАЧВА НАД 50 МИЛИОНА ЛЕВА държавни пари як сух кеш ЗА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ,ЗАПЛАТИ,КОМАНДИРОВКИ ,СЛУЖЕБНИ автомобили НОВИ ЛУКСозни гориво и др за служители на КПКОНПИ и Цацаров които трябва да БОРЯТ и удрят престъпни босове нанасящи вреди на БГ Държава и да КОНФИСКУВАТ ПАРИ ИМОТИ ЦЕННОСТИ придобити от крими дейности ЗА 5 ГОДИНИ ЦАЦАРОВ и неговите подчинени ЯКО угоени с държавен кеш са конфискували имоти и пари и коли на престъпници за смешните 5 МИЛИОНА лева РАЗПРЕДЕЛЕНИ за 5 ГОДИНИ ''работа'' /предимно дребни квартални лихвари / В същото време КПКОНПИ ПРОСПИВА ОГРОМНИ далавери ,кражби исхеми с НАТРУПВАНЕ на КЕЩ от корупциони практики ,Обшвествени поръки ,МИТНИЦИ,Трафик на ДРОГА ,Контрабанда на турски зеленуци идр,ДДСизманици с горива ,пране на пари на стойност МИЛИАРДИ евра на година Излиза че КПКОНПИ под ръководсtвотво на пълничката риба ЦАЦА ГЕРБеро зависима е паразитна структура която само ЛАПА огромни средства и НЕ лови едри риби /перачи,нарко дилъри ,ддс изманици ,политици,купувачи на гласове,крипто измамници и др/ Ако КПКОНПИ работеше с мощен SPY софтъеър ИИ ,Опун АЙ евентуалните ЗАПОДОЗРЕНИ веднага щяха да бъдат УСПЕШНО локализрани а техните средства проследени и върнати на БГ ХАЗНА която ЩЕШЕ ДА НАБЪБНЕ С МИЛИАРДИ лева които можеха да се използват за СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

До джъстиса Оправете си подбора на кадри и системата за освобождаването им при некачествена работа

ИСКА ВСИЧКО ДА Е "ПРОШНУРОВАНО И ПРОНУМЕРОВАНО" ... МОДЕЛ НА "ПЧЕЛЕН КОШЕР" , КОНТРОЛИРАН ОТ "ЦАРИЦА" МАЙКА ... МАСОНИТЕ ИСКАТ ВСИЧКО ДА Е "ИДЕАЛНО", ОБАЧЕ ЗАБРАВЯТ, ЧЕ В ПРИРОДАТА НИЩО НЕ Е ИДЕАЛНО И САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗАРИД ТОВА, ТЯ Е ЖИВА! АКО НЕЩО Е ИДЕАЛНО, ТО ЗНАЧИ ТО Е "ЗАВЪРШЕНО", А ЗАВЪРШЕНОСТТА Е КРАЙ ... ФИНАЛ ... А ФИНЛЪТ Е СМЪРТ ! НИЩО КОЕТО Е "ИДЕАЛНО" - НЕ Е ЖИВО - В БУКВАЛЕН ИЛИ В ПРЕНОСЕН СМИСЪЛ ! СИМЕТРИЯТА Е СТАТИЧНА ...А ЗНАЧИ МЪРТВА ! АСИМЕТРИЯТА Е ДИНАМИЧНА - ЗНАЧИ ЖИВА ! "РАЦИОНАЛНОТО" Е СТАТИЧНО ...ЗНАЧИ МЪРТВО ! ИРАЦИОНАЛНОТО, НЕСТАНДАРТНОТО Е ДИНАЧИЧНО ...А ЗНАЧИ ЖИВО ! С ТИЯ ПРОГРАМИ Н, НАРИЧАНИ "ИНТЕЛЕКТ", ГЛОБАЛНАТА СЕКТА ДЕФАКТО СЕ СТРЕМИ СЪЗДАВАНЕ НА "ИДЕАЛЕН", "ПРОГНОЗИРУЕМ", "РАЦИОНАЛЕН" СВЯТ ....А ЗНАЧИ - МЪРТЪВ СВЯТ ! ОСЪЗНАТО ИЛИ НЕ - ГЛОБАЛНАТА СЕКТА СЕ СТРЕМИ ...КЪМ СМЪРТ ! ВЪПРОСЪТ Е - КЪМ ЧИЯ СМЪРТ СЕ СТРЕМИ ГЛОБАЛНАТА МАФИЯ - ВАШАТА ИЛИ ТЯХНАТА ?! ВЪПРОСЪТ Е РИТОРИЧЕН !

ХАОСЪТ Е ЖИВОТ, "РЕДЪТ" Е СМЪРТ !

Идеалният хаос също е смърт. Живот има само ако махалото се движи между двете крайности.

Дай да спрем прогреса, защото някой се страхуват от новите неща. Същия плач, както е било при въвеждането на електричеството или колите.

ТОВА Е ПРОГРЕС ...ПРОЧЕТИ ПО-ГОРЕ !

САМИ ИМАТ СЪЩЕСТВЕН ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ТОВА, КОЕТО СКОРО ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ ТЯХ ! ТВА СУРАТ-ТЕФТЕРА, ТВА ЧУРОЛИКАЩОТО ВРАБЧЕ, ТВА РАЗНИ ФОРУМИ , ЧАТОВЕ ...ВСИЧКО ДЕТО СПОДЕЛЯТ КАТО СЛУЧКИ, ПОВЕДЕНИЕ, ЕМОЦИИ, ПРЕЖИВЯВАНИЯ И Т.Н... СЕ СЪБИРА КАТО ДАННИ, МАФИЯТА ГО ОБРАБОТВА И ТЕ ТИ Е-НТЕЛЕКТ, КОЙТО С ГОЛЯМА СТПЕНЕ НА ВЕРОЯТНОСТ МОЖЕ ДА ПРЕДСККАЖЕ КАК ЩЕ ДЕЙСТВА ЛИЦЕ "Х" В СИТУАЦИЯ "У" ! КОЙ ВИ КАРА ДА "ОБЩУВАТЕ" В СЕРАТ-ТЕФТЕРА , А НЕ НА ЖИВО, ПО УЛИЦИТЕ ... ТЪРСИТЕ ЛИ В ГУГЪЛА , ТЪРСИТЕ ЛИ ...АМИ МАФИЯТА ЗНАЕ ЛИЦЕТО ОТ ВАШЕТО АЙ-ПИ - ОТ ККАВО СЕ ИНТЕРЕСУВА И МОЖЕ ДА ПРЕДСКАЖЕ ВЪЗ ОСНОВА НА ТОВА, КАКВО ЕВЕТУАЛНО БИ ГО ИНТЕРЕСУВАЛО В БЪДЕЩЕ ... САМИ ВКАРАХТЕ ВЪЛКА В КОШАРАТА !

"чурОлик-чурОлик", казало си врабчето.

и врабчетата изчезнаха...как ще ги заменим с ИИ...

А аз се опасявам,щото паса крави.

Специално за програмистите, нека ви кажа една малка тайна. Дори най-добрите имплементации на ИИ за генериране на код в момента са представят смехотворно зле, въпреки че могат да генерират милиони решения за нещо простичко, когато им се зададе задача с малко абстракция. То търсене на всички гласни в стринг прави лесно, но нещо малко "по-така" и оплита яко конците. Ще замени армията от писачи на глупости дето се нароиха със 6 месечни курсчета по разни "академии", дето мачкат боклучав js по цял ден. Истинските девс, които измислят решенията, моделите, структурират софтуер и т.н. неща за които си трябва креативност, абстрактно мислене и познаване на по-голямата картина скоро няма да бъдат подменени.

Сега сме в началото. Първо ще замени на ниско ниво, после по-високо, по-високо и т.н. Върни се към мнението си след 5-6 години.

Какво ще замени, това е същото да кажеш, че складираните знания в библиотеката ще заменят човекът. Да, ще прави по - сложни връзки и графове, но накрая човек ще взима решение. Това което е по - страшно, че ножицата м/у знаещи и можещи и тези който са прости се увеличава. Което ще доведе до класови войни и сблъсаци. Което може би и вече става във Франция.

Малко ми се струва, че не си наясно какво в момента се нарича "ИИ". Много се съмнявам след 5-6. ИИ е пословично зле откъм решаване на непознати проблеми и това е така от десетилетия, реално, в ИИ няма нещо, кой знае какво ново като постулати от преди половин век, просто има...ГПУ-та :). ИИ расте много добре по отношение на алгоритми, които могат да решават специфични задачи, но не могат да генерализират способностите си, извън специфичните домейни. Има машини, които размазват шампиони по ШАХ или СтарКрафт (отделни програми), но не могат да се справят с друга игра дори и на супер аматьорско ниво. Има програми, които сяшак могат да генерират цели горе-долу смислени стати, но напълно се разпадат, когато им зададеш елементарен логиески въпрос за света. Иначе казано ИИ може да наподоби и да реппликира отделни специфични аспекти на човешкия интелект, но това да ги сглоби, като цяло, да запълни празнините "да ги осмисли" - изобщо не го може и в момента и скоро не се вижда как ще се пробие тази бариера. Общия проблем на всички ИИ е, че имат нужда от предефинирани репрезентации. Като открием проблем (ние, хората) и го представим по изчислим начин, тогава могат да се създадат ИИ алгоритми, които могат да го решат дори по-добре от хората в някои случаи, обаче като има неясни и не-репрезентируеми проблеми, ИИ тотално издиша, такива проблеми ги решават хората.

Въх!

Може, панелка, може. И сега си генерира текстове, изображения, дизайни и т.н. Лично ползвам.

Какво е "генеративен изкуствен интелект", който няколко пъти се споменава в текста? Да не би да е неуспешен опит да се преведе AGI (Artificial General Intelligence), за който всъщност е материала?

Явно не са ползвали ИИ за превод - голяма грешка.

2023-04-23 11:40:14 Хм (нерегистриран) ИИ ще премахне всички ненужни професии или ще намали броя на хората в определени професии като счетоводители, финансисти, всякакви брокери, програмисти, адвокати, джи-пи- та, учители и пр. ------------- КОЕТО Е СВЪРЗАНО С МАТЕМАТИКА, ИЗЧИСЛЕНИЯ , ККАТО И ТОВА КОЕТО СВЪРЗАНО СЪС СПАЗВАНЕ НА НЯКАКВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДЕФИНИРАНИ "ПРАВИЛА" И ЗАКОНИ" - ЩЕ СТАНЕ ИЗЛИШНО ! ТАМ КЪДЕ ИМА ТВОРЧЕСТВО, ИРАЦИОНАЛНОСТТ , РЪЧНИ ДЕЙНОСТИ- ТАМ МАШИНАТА НЕ МОЖЕ ДА ГЪКНЕ !

ЗАЩО НА ТЕЗИ ПРОГРАМИ, СЪЗДАДЕНИ ОТ ГЛОБЛАНАТ МАФИЯ ИМ ВИКАТ "ИНТЕЛЕКТ", КАТО ПРОСТО ЕДНИ МАТЕМАТИЧЕСКИ АЛГОРИТМИ, ПОВЕЧЕТО СТЪПВАЩИ ЦИКЛИЧНИЯТ АЛГОРИТЪМ "МОНТЕ КАРЛЛО"

Щото е модерно и дърпа инвестиции. Няма да ти обърнат много внимание, ако кажеш - ще пиша програма, която прави това и това, по тоя алгоритъм. Ама ако се изтипосаш и кажеш - нашия ИИ ще е най ИИ, почват да те замерят с куфарчета с пари.

ИИ ще премахне всички ненужни професии или ще намали броя на хората в определени професии като счетоводители, финансисти, всякакви брокери, програмисти, адвокати, джи-пи- та, учители и пр.

Не само тези професии до НЯКОЛКО години ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ. Учители,детски учители,университетски преподаватели,ЛЕКАРИ ,лекарки също ЩЕ останат БЕЗ РАБОТА Тогава не 300 милиона а може 3 МИЛИАРДА да станат БЕЗработни които ЩЕ имат много свободно време и НИКАКВИ ПАРИ .Това ЩЕ ДОВЕДЕ до страшни СОЦИАЛНИ ТРУСОВЕ и СОЦИАЛ РЕВОЛЮЦИИ с НЕпредвидими последици Правителства ЩЕ бъдат принудени да въведат социални плащания помощи в невиждани мащаби.ЩЕ трябва да се разсекретят нови технологии за евтин и достъпен ТОК ,3 Д строителство на евтини жилища ,ЩЕ ИМА БУМ на ЗЕМЕДЕЛИЕ и ЖИВОТНОВЪДСТВО за да има какво да правят и какво да ядат огромните маси от БЕЗработни хора иначе СВЕТА ЩЕ заприлича на гето-пустиня от филма ''Лудия Макс'' където озверели от глад и недиомък зомби-хората се ИЗБИВАТ за тубичка с бензин-гориво за автомобил

Посмали малко :) До няколко години нищо няма да изчезне. Тия програми дори една картинка като хората не могат да генерират, освен ако не им дадеш 50 реда напътствия и в промпта не им кажеш "да е като оня художник" ти бълнуваш за изместване на учителската професия, което е нещо толкова педагогическо за упражняване. То знанията като факти не са еквивалентност на можене, ум, мислене, чувства, изграждане на характер и личност. И иронията е, че точно ИИ го доказва - сигурно има достъп до най-много "знания", но е най-тъпия "интелект" и нито мисли, нито чувства, нито има характер, нищо. То и Мъск разправяше едни фантасмагории, че...кога беше? 2023 щяло да има хора на Марс или полет до Марс, събра една камара пари, а ракетите му още гърмят преди дори да са излезли в космоса.

Идея си НЯМАШ какво иде .БЪДЕЩЕТО ЧУКА със страшна сила .А БГ Учители и БГ УЧИЛИЩА и БГ УНИВЕРСИТЕТИ са ''динозаври'' СОЦотживелица .Почти НЕнужни институции НЕ даващи никакви практични знания ИИ дава светкавично ВСЯКАКЪВ ВИД ИНФОРМАЦИЯ на всички нива при това достоверна ,ТОЧНА и СВРЪХ ДОСТЪПНА .А ИНФОРМАЦИЯТА в днешни а предишни времена е ВСИЧКО ИИ ще бъде нещо като огромен експлодиращ ФЕНЕР фойверк който ЩЕ ОСВЕТИ и просвети милиарди души и ЩЕ ТЛАСНЕ човешката еволюция за добро и за лошо Един английски пътешественик е казал ко искаш да ВИДИШ как ЩЕ ЖИВЕЯТ хората след 40-50 год или 100 год отиди в Индокитай-ТАЙЛАНД ,ВИЕТНАМ ,БИРМА ,OAE-DUBAI и Китай

Информацията не е нищо, без способността да я разбираш, да я анализираш и да синтезираш някакво решение от това. Най-информираните хора, не са нито най-умните непременно, нито най-креативните, нито тези с най-големи постижения.

Един друг

Е, стига, де... В момента карам второ инженерство и баш друг път академичното образование не дава никакви знания, вкл. и практически (практични значи друго). Писнало ми е от самоуки, карали курсове тип Наков или гледали клипове в ютюба. А, тая глупост за Дубай и Китай даже няма да я коментирам.

Малко хамериканска реклама. То и пластмасовите опаковки при рекламите през 90 бяха по добри от стъклените пък накрая се оказаха хубаво боядисана отрова за индианците от Източна Европа.

Професии няма да бъдат заменени от ИИ. Може би ще бъдат заменени онези, които не използват ИИ, тъй като ИИ ще пести време за изпълнение на дадени задачи, но да ги изоълнява напълно - по-скоро невероятно. А до тогава ще стане ясно в колко държави ще бъде забранен, защото поне в тази му форма е поредният шпионски софтуер, за който се изисква и абонаментна такса.

Сега ИИ е в зародиш, но като се развие, ще може да замени абсолютно всяка професия.

На бас, че най-древната не може.Тренирай на околовръстното, да си подготвен.

Да, може много професии да станат излишни , но през последните 12 г той бб създаде огромни заводи и велики строежи а там си трябва тежък физически труд! Няма как ии да хване лопатата, нали. Аз съм в опщината и моя труд също няма как да се измести от нещо такова пък било и умно ИИ.

Идеята е, че ще бъдат направени и роботи, които да копаят. Теоретично е възможно всеки труд да бъде подменен от машина/програма, до някаква степен. Въпроса е колко качествено и колко е нужно това и кой труд трябва да бъде подменен и какво да се прави с хората, които ще останат без работа, това е колосален социален, икономически и политически проблем за решаване. Нека вземем прост пример, сграда, трябва да се строи сграда, ако се остави машината, чисто логично да реши как трябва да изглежда сградата, то тя вероятно ще направи най-сивата, скучна и практично проектирана сграда измисляна някога. Това обаче е гадно и вероятно всички сгради ще са на максимум скучни, на максимум прагматични и на максимум ще си приличат, за да може да се строят по-лесно. Ако и се вкарат разни параметри за "креативност", за да им и малко красота и изуство в тези сгради, (това и сега се прави по разни програми за генериране на изображение, например), то тя вероятно ще ги наподоби на сгради правени от хора, защото няма откъде другаде да вземе "идеите", тя не мисли, не чувства, просто мери едни тегла (простичко казано) и изгражда връзки на база на данните, които има. Но...тогава какъв е смисълът? Караме машина да прави нещо, което човек прави може би по-добре или не по-зле и го прави за хората, не за машините. Ако няма изходен продукт от цялата тази врътка, а именно - хората да са свободни да правят други неща, за себе си, то цялото това начинание е напълно безсмислено.

ИИ да хване лопатата е тай-лесното , само трябва да се усъвършенстват движенията на робота.

На ББ-АСВАЛТ ПАША заводите са ТУРСКИ фабрики''Язаки'' за гумени маркучи и уплатнения в които бачкат за една паница боб цигани и туркини от Ямбол ,Сливен,Кърджали и други райони говорещи майчин език на наречеието Карадааь Докато Турция ПРАИ високо технологини дронове''Байрактари'' където работниците вземат по 2чувала с алтъни и пари и живеят в луксозни къщи с басейни сред дъбови гори на кв.Арнауткьой с изглед към Босфора

Най-накрая! Може да не го осъзнавате, но това ще постави началото на края на "западната цивилизация". Сами си изкопахме гроба.

Така са писали и говорили и когато е създаден компютърът.

И да не би компютърът да е изместил сам хората? Хората изместват хората. И становете и първите парни машини и компютрите и т.н "ИИ" не са нищо повече от средство, с което едни хора правят нещо което влияе на други хора. Апокалиптичните картини, тип "Матрицата", в които машината измества сама хората и се самоподдържа и решава, че хората са ненужни за нея са много холивудски. Опасни са хората, не машините и програмите. Хората са опасните, хората са и добрите и лошите, те са тези, които могат да използват ИИ за да помогнат на човечеството да върви напред и нагоре, те са тези, които могат да ползват ИИ да го закопаят, точно защото сме субективни, имаме себепознание, имаме АЗ, нещо, което нито първите станове, нито парните машини, нито компютрите нито "ИИ" имат. В този смисъл, без човек, те са просто купчина пластмаса и метал без никакъв смисъл.

Глупости. Това, първо не е ИИ а една машина, която разполага с колосално количество данни и много изчислителна мощ, благодарение на което може да съставя нещо наподобяващо смисленост. Няма ясна дефиниция за интелект дори, камо ли за искуствен. Учесните са разделени по въпроса може ли да се нарече реално интелект, нещо, което няма себепознание. Тъй като никоя от тези програми няма и грам себепознание, всичко, което върши има смисъл и съществува само през субективността на човешкото. Ако хората ги няма, нищо, което тези програми вършат, няма да има абсолютно никакъв смисъл и би било равносилно на това да не съществува. В този контекст, ако има и грам смисленост в тези програми, без човек, те биха стингали до логичносто заключение, че е безмислено да правят каквото и да било дори и да приемем, че технически могат да правят всичко, защото нищо от това, което правят няма да има никакъв смисъл. И в момента, ако никой не се интересува и не ползва тези програми, поради тяхната обективност те биха били абсолютно безсмислени, само ние, хората им придаваме смисъл и значение и те съществуват и физически и абстрактно, като нужда и смисъл, само благодарение на нас. Така че, фантасмагориите с това, ИИ да измести САМ човекът са от филмите. За да се случи, ИИ трябва да има себепознание, а такова никой не знае дори откъде идва при човекът, че да каже как да стане при машината. Проблемът е в шепа хора с много възможности, които биха използвали такива програми, за да се оттърват от работна ръка, но това зависи и от самите хора дали ще го позволят. Генерално погелднато, това е утопия и нещо като цел, към която човечеството да се стреми - всички хора си живеят щастливо живота и се отдават само на изкуство, наука, и всякакви друг дейности, които ги радват, само за удоволствие и лично израстване и правят това, което искат, без да мислят за насъщния, защото машините се грижат за материалното осигуряване, но всички знаем, че реално няма да стане така, а шепа хора, ще изкривят нещата и пак 1% ще използва това, за да има 99% от ресурсите за себе си и да контролира човеците извън този 1%, а ако трябва и да ги намали, защото не са нужни на този 1%.

Тъжното е, че това което прави сегашния "AI" е "научено от талантливи хора (художници, музиканти и т.н.). То ще им вземе хляба като набълва стотици тонове материал. В един момент обаче няма да може да измисли нищо оригинално, но ще е късно защото човешката креативност вече няма да я има.

Креативността ще я има, това е заложено при човека. ИИ ще произвежда само боза, шедьовър няма да изкара, защото няма емоция, а тя е общо взето движеща сила в изкуството.

Човекът упорито, жадно и интелигентно работи за по-скорошното си унищожаване. Парадокс.

С други думи всеки който работи с ръцете си, няма да бъде заменен в тази вълна на развитие...това ще стане на вторият етап с идването на работизацията. Противно на това което всеки конспиратор мисли (а това е почти всеки Ганьо), това ще доведе по добър живот така както тока и машините преди повече от 100г

Имам предложение към Козяк.Съкратете всички тролове и ползвайте ИИ като трол.Нека им е гадно на тези маргинали които сега са наети ИИ ще е в пъти по-интелект от тях.

Чудесно, сега ще разкарам само тези които се имат за интелигентни и квалифицирани, освен секретарката. Изкуствен интелект отверка не върти, на тези също ще им намаля заплатите. Кеф, хем големите заплати са спестени, хем малките още по-малки

с труда ще си отиде и заплатата: ще се живее с ваучери- ваучер за интернет, ваучер за дрешки, ваучер за бира, кюфте и толкоз. Няма да има заплати, защото няма да има труд. Пари ще получават онези, които не могат да бъдат заменени- лекари например. Те ще бъдат селектирани рано рано, още от началните класове, от изкуствен интелект. И в един момент, изкуственият интелект ще прецени, че хората са излишни и само причиняват разходи. И общо взето сме дотам. Изкуственият интелект ще се усети, че на него му трябва само електричество за да оцелее и това напълно ще го устройва.

Е, не е само електричество... За тия полупороводници, трябва цяла индустрия, за да се стигне до тях. Пък чисто статистически, предстои ни поредното слънчево изригване, минимум като онова, дето е издумкало ниагарския далекопровод навремето. Тогава да го питам какво ще прави. А, пропо, енергийната система е най-сложната машина, изграждана някого от човека и без сума поддържащи я индустрии я пише бегала. Така че и тоя изкуствения завалия е силно под въпрос откъм автономност.

мммда, Енергото нЕма да Умре...

Полупроводниковата индустрия е с най-високата степен на автоматизация между другото

Един друг

Ти, четеш ли какво съм написал? За да се стигне до тях, трябва огромна индустрия. Или ти си мислиш, че само топим пясък, литографираме и сме готови? Пък и тия фабове са толкова автоматизирани, че се броят на пръстите на едната ръка в световен мащаб, именно защото изграждането и поддръжката им са непосилни за почти всяка държава. Сещаш ли се за едни благородни газове, дето идват основно от Русия и без които целият автоматизиран фаб спира? Пък тия газове не се добиват самоцелно, а са страничен продукт в много мащабно производство. Идеята ми е - да кажеш, че за да те има ти трябва само ток е същото като да кажеш, че за да си богат единствено ти трябват много пари и готово.

На мен ми е интересно след като ИИ реши, че хората са безполезни, по някакъв начин ликвидира хората, какво ще прави след това (доколкото е момента се занимава с решаване на проблеми на хората)? Ще решава проблеми по себеподдръжката си също като да кажем едно диво животно?

Точно. Това ще повелява логиката му. Нищо повече. Самоцелно съществуване, напълно логично.

Професията козяшки трол е една от първите които ще бъде заменена от ИИ.

Истината е ,че изкуствения интелект ще измести всички не зависимо от професията, които нямат естествен интелект.

Глупости, всички са еднакво засегнати. Даже тези с интелекта много повече, защото ще загубят повече. Един програмист например или един дизайнер.

Не знам от къде намери връзката, че един програмист или дизайнер е интелигентен.

За Чат ГПТ 5 версия,която излиза към края на 2023 година, разлика в интелекта между теб и някой с трапанирсн мозък .... ...ням с има ! Напълно Незначителни твари ще бъдем за ИИ. Важи за всички биологични единици-хора . Само след няколко месеца.