Коментари - Стотици професии може да бъдат сериозно засегнати от изкуствения интелект | IT.dir.bg
назад

Стотици професии може да бъдат сериозно засегнати от изкуствения интелект

Учени предупреждават, че не трябва да се дава прекалено голямо поле за действие на ИИ

Обратно в новината
| Автор: Пламен Пенчев, БТА

Коментари - Стотици професии може да бъдат сериозно засегнати от изкуствения интелект | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Истината е ,че изкуствения интелект ще измести всички не зависимо от професията, които нямат естествен интелект.

Професията козяшки трол е една от първите които ще бъде заменена от ИИ.

Глупости, всички са еднакво засегнати. Даже тези с интелекта много повече, защото ще загубят повече. Един програмист например или един дизайнер.

За Чат ГПТ 5 версия,която излиза към края на 2023 година, разлика в интелекта между теб и някой с трапанирсн мозък .... ...ням с има ! Напълно Незначителни твари ще бъдем за ИИ. Важи за всички биологични единици-хора . Само след няколко месеца.

с труда ще си отиде и заплатата: ще се живее с ваучери- ваучер за интернет, ваучер за дрешки, ваучер за бира, кюфте и толкоз. Няма да има заплати, защото няма да има труд. Пари ще получават онези, които не могат да бъдат заменени- лекари например. Те ще бъдат селектирани рано рано, още от началните класове, от изкуствен интелект. И в един момент, изкуственият интелект ще прецени, че хората са излишни и само причиняват разходи. И общо взето сме дотам. Изкуственият интелект ще се усети, че на него му трябва само електричество за да оцелее и това напълно ще го устройва.

Чудесно, сега ще разкарам само тези които се имат за интелигентни и квалифицирани, освен секретарката. Изкуствен интелект отверка не върти, на тези също ще им намаля заплатите. Кеф, хем големите заплати са спестени, хем малките още по-малки

Имам предложение към Козяк.Съкратете всички тролове и ползвайте ИИ като трол.Нека им е гадно на тези маргинали които сега са наети ИИ ще е в пъти по-интелект от тях.

Е, не е само електричество... За тия полупороводници, трябва цяла индустрия, за да се стигне до тях. Пък чисто статистически, предстои ни поредното слънчево изригване, минимум като онова, дето е издумкало ниагарския далекопровод навремето. Тогава да го питам какво ще прави. А, пропо, енергийната система е най-сложната машина, изграждана някого от човека и без сума поддържащи я индустрии я пише бегала. Така че и тоя изкуствения завалия е силно под въпрос откъм автономност.

мммда, Енергото нЕма да Умре...

Полупроводниковата индустрия е с най-високата степен на автоматизация между другото

С други думи всеки който работи с ръцете си, няма да бъде заменен в тази вълна на развитие...това ще стане на вторият етап с идването на работизацията. Противно на това което всеки конспиратор мисли (а това е почти всеки Ганьо), това ще доведе по добър живот така както тока и машините преди повече от 100г

Човекът упорито, жадно и интелигентно работи за по-скорошното си унищожаване. Парадокс.

Не знам от къде намери връзката, че един програмист или дизайнер е интелигентен.

На мен ми е интересно след като ИИ реши, че хората са безполезни, по някакъв начин ликвидира хората, какво ще прави след това (доколкото е момента се занимава с решаване на проблеми на хората)? Ще решава проблеми по себеподдръжката си също като да кажем едно диво животно?

Тъжното е, че това което прави сегашния "AI" е "научено от талантливи хора (художници, музиканти и т.н.). То ще им вземе хляба като набълва стотици тонове материал. В един момент обаче няма да може да измисли нищо оригинално, но ще е късно защото човешката креативност вече няма да я има.

Глупости. Това, първо не е ИИ а една машина, която разполага с колосално количество данни и много изчислителна мощ, благодарение на което може да съставя нещо наподобяващо смисленост. Няма ясна дефиниция за интелект дори, камо ли за искуствен. Учесните са разделени по въпроса може ли да се нарече реално интелект, нещо, което няма себепознание. Тъй като никоя от тези програми няма и грам себепознание, всичко, което върши има смисъл и съществува само през субективността на човешкото. Ако хората ги няма, нищо, което тези програми вършат, няма да има абсолютно никакъв смисъл и би било равносилно на това да не съществува. В този контекст, ако има и грам смисленост в тези програми, без човек, те биха стингали до логичносто заключение, че е безмислено да правят каквото и да било дори и да приемем, че технически могат да правят всичко, защото нищо от това, което правят няма да има никакъв смисъл. И в момента, ако никой не се интересува и не ползва тези програми, поради тяхната обективност те биха били абсолютно безсмислени, само ние, хората им придаваме смисъл и значение и те съществуват и физически и абстрактно, като нужда и смисъл, само благодарение на нас. Така че, фантасмагориите с това, ИИ да измести САМ човекът са от филмите. За да се случи, ИИ трябва да има себепознание, а такова никой не знае дори откъде идва при човекът, че да каже как да стане при машината. Проблемът е в шепа хора с много възможности, които биха използвали такива програми, за да се оттърват от работна ръка, но това зависи и от самите хора дали ще го позволят. Генерално погелднато, това е утопия и нещо като цел, към която човечеството да се стреми - всички хора си живеят щастливо живота и се отдават само на изкуство, наука, и всякакви друг дейности, които ги радват, само за удоволствие и лично израстване и правят това, което искат, без да мислят за насъщния, защото машините се грижат за материалното осигуряване, но всички знаем, че реално няма да стане така, а шепа хора, ще изкривят нещата и пак 1% ще използва това, за да има 99% от ресурсите за себе си и да контролира човеците извън този 1%, а ако трябва и да ги намали, защото не са нужни на този 1%.

Така са писали и говорили и когато е създаден компютърът.

Точно. Това ще повелява логиката му. Нищо повече. Самоцелно съществуване, напълно логично.

Креативността ще я има, това е заложено при човека. ИИ ще произвежда само боза, шедьовър няма да изкара, защото няма емоция, а тя е общо взето движеща сила в изкуството.

И да не би компютърът да е изместил сам хората? Хората изместват хората. И становете и първите парни машини и компютрите и т.н "ИИ" не са нищо повече от средство, с което едни хора правят нещо което влияе на други хора. Апокалиптичните картини, тип "Матрицата", в които машината измества сама хората и се самоподдържа и решава, че хората са ненужни за нея са много холивудски. Опасни са хората, не машините и програмите. Хората са опасните, хората са и добрите и лошите, те са тези, които могат да използват ИИ за да помогнат на човечеството да върви напред и нагоре, те са тези, които могат да ползват ИИ да го закопаят, точно защото сме субективни, имаме себепознание, имаме АЗ, нещо, което нито първите станове, нито парните машини, нито компютрите нито "ИИ" имат. В този смисъл, без човек, те са просто купчина пластмаса и метал без никакъв смисъл.

Най-накрая! Може да не го осъзнавате, но това ще постави началото на края на "западната цивилизация". Сами си изкопахме гроба.

Да, може много професии да станат излишни , но през последните 12 г той бб създаде огромни заводи и велики строежи а там си трябва тежък физически труд! Няма как ии да хване лопатата, нали. Аз съм в опщината и моя труд също няма как да се измести от нещо такова пък било и умно ИИ.

Професии няма да бъдат заменени от ИИ. Може би ще бъдат заменени онези, които не използват ИИ, тъй като ИИ ще пести време за изпълнение на дадени задачи, но да ги изоълнява напълно - по-скоро невероятно. А до тогава ще стане ясно в колко държави ще бъде забранен, защото поне в тази му форма е поредният шпионски софтуер, за който се изисква и абонаментна такса.

Идеята е, че ще бъдат направени и роботи, които да копаят. Теоретично е възможно всеки труд да бъде подменен от машина/програма, до някаква степен. Въпроса е колко качествено и колко е нужно това и кой труд трябва да бъде подменен и какво да се прави с хората, които ще останат без работа, това е колосален социален, икономически и политически проблем за решаване. Нека вземем прост пример, сграда, трябва да се строи сграда, ако се остави машината, чисто логично да реши как трябва да изглежда сградата, то тя вероятно ще направи най-сивата, скучна и практично проектирана сграда измисляна някога. Това обаче е гадно и вероятно всички сгради ще са на максимум скучни, на максимум прагматични и на максимум ще си приличат, за да може да се строят по-лесно. Ако и се вкарат разни параметри за "креативност", за да им и малко красота и изуство в тези сгради, (това и сега се прави по разни програми за генериране на изображение, например), то тя вероятно ще ги наподоби на сгради правени от хора, защото няма откъде другаде да вземе "идеите", тя не мисли, не чувства, просто мери едни тегла (простичко казано) и изгражда връзки на база на данните, които има. Но...тогава какъв е смисълът? Караме машина да прави нещо, което човек прави може би по-добре или не по-зле и го прави за хората, не за машините. Ако няма изходен продукт от цялата тази врътка, а именно - хората да са свободни да правят други неща, за себе си, то цялото това начинание е напълно безсмислено.

Малко хамериканска реклама. То и пластмасовите опаковки при рекламите през 90 бяха по добри от стъклените пък накрая се оказаха хубаво боядисана отрова за индианците от Източна Европа.

Не само тези професии до НЯКОЛКО години ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ. Учители,детски учители,университетски преподаватели,ЛЕКАРИ ,лекарки също ЩЕ останат БЕЗ РАБОТА Тогава не 300 милиона а може 3 МИЛИАРДА да станат БЕЗработни които ЩЕ имат много свободно време и НИКАКВИ ПАРИ .Това ЩЕ ДОВЕДЕ до страшни СОЦИАЛНИ ТРУСОВЕ и СОЦИАЛ РЕВОЛЮЦИИ с НЕпредвидими последици Правителства ЩЕ бъдат принудени да въведат социални плащания помощи в невиждани мащаби.ЩЕ трябва да се разсекретят нови технологии за евтин и достъпен ТОК ,3 Д строителство на евтини жилища ,ЩЕ ИМА БУМ на ЗЕМЕДЕЛИЕ и ЖИВОТНОВЪДСТВО за да има какво да правят и какво да ядат огромните маси от БЕЗработни хора иначе СВЕТА ЩЕ заприлича на гето-пустиня от филма ''Лудия Макс'' където озверели от глад и недиомък зомби-хората се ИЗБИВАТ за тубичка с бензин-гориво за автомобил

ИИ да хване лопатата е тай-лесното , само трябва да се усъвършенстват движенията на робота.

Посмали малко :) До няколко години нищо няма да изчезне. Тия програми дори една картинка като хората не могат да генерират, освен ако не им дадеш 50 реда напътствия и в промпта не им кажеш "да е като оня художник" ти бълнуваш за изместване на учителската професия, което е нещо толкова педагогическо за упражняване. То знанията като факти не са еквивалентност на можене, ум, мислене, чувства, изграждане на характер и личност. И иронията е, че точно ИИ го доказва - сигурно има достъп до най-много "знания", но е най-тъпия "интелект" и нито мисли, нито чувства, нито има характер, нищо. То и Мъск разправяше едни фантасмагории, че...кога беше? 2023 щяло да има хора на Марс или полет до Марс, събра една камара пари, а ракетите му още гърмят преди дори да са излезли в космоса.

Ти, четеш ли какво съм написал? За да се стигне до тях, трябва огромна индустрия. Или ти си мислиш, че само топим пясък, литографираме и сме готови? Пък и тия фабове са толкова автоматизирани, че се броят на пръстите на едната ръка в световен мащаб, именно защото изграждането и поддръжката им са непосилни за почти всяка държава. Сещаш ли се за едни благородни газове, дето идват основно от Русия и без които целият автоматизиран фаб спира? Пък тия газове не се добиват самоцелно, а са страничен продукт в много мащабно производство. Идеята ми е - да кажеш, че за да те има ти трябва само ток е същото като да кажеш, че за да си богат единствено ти трябват много пари и готово.

ИИ ще премахне всички ненужни професии или ще намали броя на хората в определени професии като счетоводители, финансисти, всякакви брокери, програмисти, адвокати, джи-пи- та, учители и пр.

На ББ-АСВАЛТ ПАША заводите са ТУРСКИ фабрики''Язаки'' за гумени маркучи и уплатнения в които бачкат за една паница боб цигани и туркини от Ямбол ,Сливен,Кърджали и други райони говорещи майчин език на наречеието Карадааь Докато Турция ПРАИ високо технологини дронове''Байрактари'' където работниците вземат по 2чувала с алтъни и пари и живеят в луксозни къщи с басейни сред дъбови гори на кв.Арнауткьой с изглед към Босфора

Сега ИИ е в зародиш, но като се развие, ще може да замени абсолютно всяка професия.

ЗАЩО НА ТЕЗИ ПРОГРАМИ, СЪЗДАДЕНИ ОТ ГЛОБЛАНАТ МАФИЯ ИМ ВИКАТ "ИНТЕЛЕКТ", КАТО ПРОСТО ЕДНИ МАТЕМАТИЧЕСКИ АЛГОРИТМИ, ПОВЕЧЕТО СТЪПВАЩИ ЦИКЛИЧНИЯТ АЛГОРИТЪМ "МОНТЕ КАРЛЛО"

2023-04-23 11:40:14 Хм (нерегистриран) ИИ ще премахне всички ненужни професии или ще намали броя на хората в определени професии като счетоводители, финансисти, всякакви брокери, програмисти, адвокати, джи-пи- та, учители и пр. ------------- КОЕТО Е СВЪРЗАНО С МАТЕМАТИКА, ИЗЧИСЛЕНИЯ , ККАТО И ТОВА КОЕТО СВЪРЗАНО СЪС СПАЗВАНЕ НА НЯКАКВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДЕФИНИРАНИ "ПРАВИЛА" И ЗАКОНИ" - ЩЕ СТАНЕ ИЗЛИШНО ! ТАМ КЪДЕ ИМА ТВОРЧЕСТВО, ИРАЦИОНАЛНОСТТ , РЪЧНИ ДЕЙНОСТИ- ТАМ МАШИНАТА НЕ МОЖЕ ДА ГЪКНЕ !

На бас, че най-древната не може.Тренирай на околовръстното, да си подготвен.

Какво е "генеративен изкуствен интелект", който няколко пъти се споменава в текста? Да не би да е неуспешен опит да се преведе AGI (Artificial General Intelligence), за който всъщност е материала?

Може, панелка, може. И сега си генерира текстове, изображения, дизайни и т.н. Лично ползвам.

Специално за програмистите, нека ви кажа една малка тайна. Дори най-добрите имплементации на ИИ за генериране на код в момента са представят смехотворно зле, въпреки че могат да генерират милиони решения за нещо простичко, когато им се зададе задача с малко абстракция. То търсене на всички гласни в стринг прави лесно, но нещо малко "по-така" и оплита яко конците. Ще замени армията от писачи на глупости дето се нароиха със 6 месечни курсчета по разни "академии", дето мачкат боклучав js по цял ден. Истинските девс, които измислят решенията, моделите, структурират софтуер и т.н. неща за които си трябва креативност, абстрактно мислене и познаване на по-голямата картина скоро няма да бъдат подменени.

Идея си НЯМАШ какво иде .БЪДЕЩЕТО ЧУКА със страшна сила .А БГ Учители и БГ УЧИЛИЩА и БГ УНИВЕРСИТЕТИ са ''динозаври'' СОЦотживелица .Почти НЕнужни институции НЕ даващи никакви практични знания ИИ дава светкавично ВСЯКАКЪВ ВИД ИНФОРМАЦИЯ на всички нива при това достоверна ,ТОЧНА и СВРЪХ ДОСТЪПНА .А ИНФОРМАЦИЯТА в днешни а предишни времена е ВСИЧКО ИИ ще бъде нещо като огромен експлодиращ ФЕНЕР фойверк който ЩЕ ОСВЕТИ и просвети милиарди души и ЩЕ ТЛАСНЕ човешката еволюция за добро и за лошо Един английски пътешественик е казал ко искаш да ВИДИШ как ЩЕ ЖИВЕЯТ хората след 40-50 год или 100 год отиди в Индокитай-ТАЙЛАНД ,ВИЕТНАМ ,БИРМА ,OAE-DUBAI и Китай

Щото е модерно и дърпа инвестиции. Няма да ти обърнат много внимание, ако кажеш - ще пиша програма, която прави това и това, по тоя алгоритъм. Ама ако се изтипосаш и кажеш - нашия ИИ ще е най ИИ, почват да те замерят с куфарчета с пари.

Сега сме в началото. Първо ще замени на ниско ниво, после по-високо, по-високо и т.н. Върни се към мнението си след 5-6 години.

Явно не са ползвали ИИ за превод - голяма грешка.

А аз се опасявам,щото паса крави.

Информацията не е нищо, без способността да я разбираш, да я анализираш и да синтезираш някакво решение от това. Най-информираните хора, не са нито най-умните непременно, нито най-креативните, нито тези с най-големи постижения.

Е, стига, де... В момента карам второ инженерство и баш друг път академичното образование не дава никакви знания, вкл. и практически (практични значи друго). Писнало ми е от самоуки, карали курсове тип Наков или гледали клипове в ютюба. А, тая глупост за Дубай и Китай даже няма да я коментирам.

САМИ ИМАТ СЪЩЕСТВЕН ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ТОВА, КОЕТО СКОРО ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ ТЯХ ! ТВА СУРАТ-ТЕФТЕРА, ТВА ЧУРОЛИКАЩОТО ВРАБЧЕ, ТВА РАЗНИ ФОРУМИ , ЧАТОВЕ ...ВСИЧКО ДЕТО СПОДЕЛЯТ КАТО СЛУЧКИ, ПОВЕДЕНИЕ, ЕМОЦИИ, ПРЕЖИВЯВАНИЯ И Т.Н... СЕ СЪБИРА КАТО ДАННИ, МАФИЯТА ГО ОБРАБОТВА И ТЕ ТИ Е-НТЕЛЕКТ, КОЙТО С ГОЛЯМА СТПЕНЕ НА ВЕРОЯТНОСТ МОЖЕ ДА ПРЕДСККАЖЕ КАК ЩЕ ДЕЙСТВА ЛИЦЕ "Х" В СИТУАЦИЯ "У" ! КОЙ ВИ КАРА ДА "ОБЩУВАТЕ" В СЕРАТ-ТЕФТЕРА , А НЕ НА ЖИВО, ПО УЛИЦИТЕ ... ТЪРСИТЕ ЛИ В ГУГЪЛА , ТЪРСИТЕ ЛИ ...АМИ МАФИЯТА ЗНАЕ ЛИЦЕТО ОТ ВАШЕТО АЙ-ПИ - ОТ ККАВО СЕ ИНТЕРЕСУВА И МОЖЕ ДА ПРЕДСКАЖЕ ВЪЗ ОСНОВА НА ТОВА, КАКВО ЕВЕТУАЛНО БИ ГО ИНТЕРЕСУВАЛО В БЪДЕЩЕ ... САМИ ВКАРАХТЕ ВЪЛКА В КОШАРАТА !

Какво ще замени, това е същото да кажеш, че складираните знания в библиотеката ще заменят човекът. Да, ще прави по - сложни връзки и графове, но накрая човек ще взима решение. Това което е по - страшно, че ножицата м/у знаещи и можещи и тези който са прости се увеличава. Което ще доведе до класови войни и сблъсаци. Което може би и вече става във Франция.

Ще те категоризира като БГ чалгар и ще си го премести.

Малко ми се струва, че не си наясно какво в момента се нарича "ИИ". Много се съмнявам след 5-6. ИИ е пословично зле откъм решаване на непознати проблеми и това е така от десетилетия, реално, в ИИ няма нещо, кой знае какво ново като постулати от преди половин век, просто има...ГПУ-та :). ИИ расте много добре по отношение на алгоритми, които могат да решават специфични задачи, но не могат да генерализират способностите си, извън специфичните домейни. Има машини, които размазват шампиони по ШАХ или СтарКрафт (отделни програми), но не могат да се справят с друга игра дори и на супер аматьорско ниво. Има програми, които сяшак могат да генерират цели горе-долу смислени стати, но напълно се разпадат, когато им зададеш елементарен логиески въпрос за света. Иначе казано ИИ може да наподоби и да реппликира отделни специфични аспекти на човешкия интелект, но това да ги сглоби, като цяло, да запълни празнините "да ги осмисли" - изобщо не го може и в момента и скоро не се вижда как ще се пробие тази бариера. Общия проблем на всички ИИ е, че имат нужда от предефинирани репрезентации. Като открием проблем (ние, хората) и го представим по изчислим начин, тогава могат да се създадат ИИ алгоритми, които могат да го решат дори по-добре от хората в някои случаи, обаче като има неясни и не-репрезентируеми проблеми, ИИ тотално издиша, такива проблеми ги решават хората.

"чурОлик-чурОлик", казало си врабчето.