Коментари - Българският карго дрон на Dronamics осъществи първия си полет | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тоя дрон ако не е патентован, китаеца ще го копира за 2 седмици. Истината е в софтуера, хардуера е проста работа Гледай как копираха айфончето всички, ама софтуера не могат да го краднат и съответно хандроида е “лоу кост” бюджетно телефонче

на старо за 50хил. евра с дистанционно управление и презентацията е готова. За какво точно да изпапкали 40 милиона.

Мдааа ти така забогатя, нали? Какво? Не си ли? Бил си прошляк? Тц тц тц... Такъв ум, такъв талант, а си продаваш задника на руснаците, за жълти копейки...

Колкото по далеч от Русия все по добре! От как зарязахме северната дулегубка възстановяване лека полека българското самолети строене! Имаме и завод за автомобили ама БКП крокодилите го прогони ха в Румъния. Имаме награда за мега успешен софтуерен продукт. А и вече международен успех на най високо ниво за литература!!! А и имаме пари да си плащаме всички сметки доло Русия доло БКП в всичките и форми

Най-накрая един технологичен продукт Made in BG! Стига сме били страна на евтиния труд. Можем да изнасяме повече от жито, дрехи ушити на ишлеме и зеленчукови консерви! Успех момчета!

Дали сам си вярваш ? Ние винаги ще си останем бананова република за големите - просто няма да ни позволят да развиваме технологии.

Без да омаловажавам достижението на Дронамикс, трябва да признаем - западът всячески се старае ние да сме колония и бананова република.

Когато имаш манталитета на маймуна - струва ти се, че живееш в бананова република.

Запада бил виновен на мързеливците в България. Всякави теории за конспирации измислят, само да не си признаят че причеина за мизерията е мързела и желанието да се живее на чужд гръб.

Не, че нещо, ама... Ако потърсите "карго дронес" - всички са се ориентирали към квадрокоптери - именно това е проблемът - доставка на товари на труднодостъпни места или такива, които не изискват писти. Това ми прилича на самолетчетата, дето ги правехме в "клуба на младия техник" преди н-години. За пример - "Virgin Orbit" - интересна концепция, успешни тестове и - фалит. Просто пазарът диктува.

Ти си кажи, ама коттерите са задоставки на къси разточние. 5-10 , максимум 15 километра. Тук става въпрос за експресно карго на разстояния стотици километри.

Приврекли 40 милки финансиране, похарчили 10 и след 2-3 години никой няма да си спомня за тях......

... аз пък им пожелавам успех! фирмата изглежда достатъчно добре за да си взема някой дял ако се впишат на фондовата борса.

Тебе ще тя помним вечно.Маргинал.

Пичове, стискам ви палци. И на краката. Ако вие можете, значи и дри могат. Което би дало надежда че страната ни може и да се промени. Не веднага, но може. Успех!

Браво на Косето и Свилен! Все "по въздух" да ви върви...

Много бяло ми се вижда, за да се нарича "черен лебед"!

Трябва да е полит коректно ,няма как да го наречат бяла патка.

'черен лебед' е понятие от статистиката

Ами,ако е White swan,пък ще ти се види сигурно много черно.Ганьо,си е Ганьо.

Изразът "black swan" на английски буквално означава черен лебед, но в преносен смисъл означава "рядка птица", т.е. нещо рядко срещано, уникално.

Дисиздъшит! България рулез! Само наще - глобал уърлд доминейшън!

На добър път :) И нека броя на иьлитанията и кацанията да е равен.

Ко му е бългфарското на тва хвърчило? Че Пешо му е завинтил перката ли?

40 милиона финансиране за Дронамикс под една или друга форма до този момент. Пък Смех, Детройт и другите предприемачи да пелтечат кот си щат. Техния общ принос към държавата са няколко години осигуровки на минимална заплата :)))

Безпилотното хвърчило много да не се мотае в акваторията на Балчик, че току виж го объркала руската ПВО.

Някои изглежда приемат коментара за шега.

Тук коментират замо застаряващи чичаци с хроничен запек и оперирани от чувство за хумор. А - и доста педали, те също не разбират от майтап.

Браво!

Някой следи ли законите на физиката тук? Някакъв нов тип двигатели или начин за преодоляване на физичните закони ли е измислил? Какво точно произвежда 'българската' компания? Има ли дори интелектуален труд в България? Няма лошо и е интересна възможност в доста апликации, но моето скромно мнение е че без вертикално излитане и кацане подобни проекти са далечко от целта. Да спестяват доста тежест във самият апарат, в случаят нещото носи по-малко отколкото пилотите+апартурата за тях, спестява и от задължителни авариини средства, но остава един голям въпрос - странични щети. Не случайно до ден днешен слагаме 'маймуна' в самолета... Колкото до най-ефективен това трябва да е измислица или ефтина рекламка на активистите от дир.бг! Надяваме се 'изобретателите' да не са го говорили това, защото в най-добрият случай са имали предвид 0,1% от възможни употреби или са поставени лумпени и това е сХХХема.

За твоето скромно мнение бе каиш.

Кауне.

Вместо апликации спокойно можеш да употребиш думата приложения. Апликации прави синът ми в детската градина.

Имаше един чешски филм за началните 90-те и Началното натрупване на капитала. Какво е иновативните и чешското на героите във филма, ли? Приятели чехи направиха транспортна фирма за далечни пътувания. Купиха стар германски автобус, почистиха, налепиха с лепенки и....върнаха ОТЗАД, ОТВЪН, пластмасова тоалетна. И бизнеса тръгна.

Изказа ли се,,авиоспециалисте,,?Айде сега пали таксито и бягай.

Алтернатива на Кинжал а... 300кг са достатъчни...

Ц, това самолетче е мнооого скъпа играчка. Алтернатива на Кинжала е Шахеда (Герань). Шперплат, мотор от косачка, малко електроника (стотинкова на днешно време) и тротил. И да го свалиш Шахеда, няма да ти излезе сметката. Ше се разориш само за зенитни ракети.

Шахедите ги свалят с картечници.

Повреден мозък, като всеки украински.

БЪЛГАРСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ ... ДОСТИГНАХА ТЕХНОЛОГИЧНОТО НИВО НА ... МЕКСИКАНСКИТЕ КАРТЕЛИ:))

Още 300 години и току виж, славната Русия достигне българските изобретатели. Хахахахахахаха

Едва ли можеш да предположиш колко напредна руската авиационна индустрия в областта на дроновете и безпилотните самолети през последните две години.

Русия е славна, колкото и да се дразниш..

Вие пишете минуси, обаче не помага. Руската фирма Калашников започна вече производството на нов модел дронове.

Публикация в чуждата преса. Фирмата е румънска.... май по-добре да е турска. При Ердоган имат по добри шансове. Компанията Dronamics, която твърди, че е първата в света компания за товарни полети с дронове, лицензирана за дейност в Европа, е набрала общо 40 млн. щатски долара в рамките на финансиране преди серия А. Според румънския стартъп парите идват от фондове за рисков капитал, както и от частни инвеститори от дванадесет държави. Сред тях са Founders Factory, Speedinvest, Eleven Capital и Strategic Development Fund SDF, инвестиционно звено на Tawazun Council, Абу Даби, Обединени арабски емирства. Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics, заяви: "Инвестицията от SDF, Founders Factory, Speedinvest и Eleven Capital е силна подкрепа за целта ни да направим нашето решение за товарни дронове достъпно за повече хора и предприятия по света. Тяхното доверие в Dronamics потвърждава силата на нашия бизнес модел и ние очакваме с нетърпение да продължим да растем и да постигаме успехи с подкрепата на нашите инвестиционни партньори."

Браво момчета! Има май светлина в тунела за татковината.. и май този път не е насрещния влак! В такива ми е надеждата! Прости и продажни политици, корумпирана съдебна система .. но умна и креативна популация!

Управляван от двама пилоти. Ако това стане масово, както се говори в статията, то ще трябват коридори на определена височина само за тези машини. Височината ще е сравнително ниска, поради самият тип машина и заради самолетите и другите хвърчила. Тези коридори ще трябва да избягвате днешните летища и ще се наложи да се правят само летища за тях. Не ще трябва да летят над градове. И ще трябва огромна инфраструктура за да се управляват Отделно законодателството не ги признава, там ще са поне 10 години. Отделно застраховане, там е тъмна Индия защото е съвсем нов бизнес и няма статистика а застраховане става само чрез статистика Милиарди и поне 20 години ако стане изобщо

Браво момчета. Нещичко положително да чуем. Ама като чета по-долу каква олигфрения е...

То и за Ружа се чуваше положително колко находчивя била и незнам си какво

Пак иска писта за излитане и кацане = летищни такси !

Ама пестят от пилоти! Заплати, па отпуски пък болнични... все разходи..

_stankow

Е да де, ама: >>>>Black Swan бе управляван дистанционно от двама пилоти от наземната контролна станция Dronamics. Може да не са пилоти, но пак са висококвалифицирани хора, пари искат. И ако двама пилоти прекарват с 800 км/час 50 тона товар, то тука двама прекарват с 200 км/ч (4 пъти по-бавно) само 0.35 тона товар ! Ще трябва внимателно да е търси ниша за този продукт. Леки, спешни, скъпи продукти.

Баш са си пилоти, с лиценз и всичко друго по надлежния ред.

Някой май не знае какво са летищни такси и какво са такси за използване на runway. В авиационната терминология едното е landing charge, другото е airport charge. Това са отделни неща. С дронове могат да се използват general aviation писти, а такива има много с достъп до халета, инфраструктура за логистика и т.н. Такива по-малки летища са в пъти по-евтини от тези, използвани от комерсиални самолети на комерсиални летища. Българите сте странни хора - когато нещо не се рекламира като българско - защо не е българско. Когато е българско, защо е българско. Няма угодия... единствено нещото ако е руско, тогава портебителите на Дир.БГ изглеждат много щастливи. Както се казва на чист руски език go figure.

Ако си толкова компетентен какво те затруднява да преведеш английските думи и изрази на български?

И тия ще се надигитализират накрая за 10 години 1 успешен полет на 1 дронче некъде си в Балчик... Доста постно като за милионите дето са изпапкали... да не ги четеме и тия после как са в Дубай или в неизвестност като доктор Ружа...

Класическа схема за източване на евросредства са тия.Вижте кои са им поддоставчиците и обвързаните с тях компании немска пирамида

Яд те е че за теб няма от баницата, а? :)

Мен не ме мисли имам навика да съм винаги от губещата страна и Винаги да печеля.Всяко различно от това положение ми е безинтересно и аматьорско.

Защо сме такива гадове бе, някой е направил нещо стойностно, иновативно, значимо..., ние пак с вилата натискаме надолу в казана... Как веднъж не поздравихме някого искрено, как не се зарадвахме на някого за успеха, как...? Поздравления, дано да има повече такива българи, дано да сбъдват мечти и да вървим напред, браво!

Повечето хора се радват, сигурен съм. Просто винаги се намират едни 5-10% тъпунгери, които да скапят общото настроение. То и по пътищата е така - 90-95% от хората шофират нормално, спазват ограниченията. Има едни 5-10% дето са комплексирани изроди и карат като малоумници и създават впечатление, че всички са така.

Много се радвам на идетя и проекта на тези момчета и съответно успеха им. Поздравления!

Юда и има точно нулево приложение.

DHL са голям играч, не ми се вярва да са толкова глупави.

Ха смешно творение.Нали не мислите че сериозна машина като ц5 галакси или ц17 глоубмастър ще бъдат управлявани някога автоматично.А това смешно самолетче става за точно нищо. Ама кво да обяснявам българите са пословични тъпири.

Може да стане примерно за транспорт на органи за трансплантация, все още това е твърде ново, не бъдете толкова скептичен.

Нищо не пречи органите за трансплантации да се пренасят с въртулет даже и безпилотни сериини имаше такива май на някаква австрийска фирма бяха

Алоооу, "образования" тЪпир ---- тотално си неграмотен!!! Пише се "тАпир" бе, тЪпунгер смотан!!! Ти неграмотника нещастен си тръгнал да обясняваш на хората, че самолетчето не ставало за нищо, ти който вероятно не си виждал самолет, камо ли дрон!!! Тъпак, ей това сте 5 % от народа ни!!

със следния "правопис" - "тЪпир", "въртУлет" !

Дори въртолет е неправилно. Правилната дума е вертолет. Вярно, че е руска, но така е прието. И аз в къщи казвам отврътка, но правилното е отвертка.

Можело значи. Тая държава не била само от мафиоти, прекупвачи, дюнерджии и търговци на дребно.

Цялата навигация в Авиацията се ръководи от комуникация с наземен персонал няма как пилота да бъде заменен

Има има , седи и гледай. Още няколко години само.

Според мене 350 кила полезен твар са малко Ако го направят да товари поне тон и 500, ки продадат поне 50 броя за линията от Меделин до Маями

ми не моа ли и ази да се возя на туй

Хаха българин да направи нещо такова пълни глупости.Нищо не очаквам от тоя прост народец

Мигранти , че прекарват

Браво на момчетата! Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! Пожелавам им след прототипа, до 10 години да са изградили мрежа от 6-700 машини и проект за по-голям дрон. С тези темпове и подходящото финансиране е възможо!

Абс е възможно. Но щом досега не е направено изглежда има някакви сериозни административни пречки. Технически проблем няма, подобни товарни дронове в всякакви размери и разновидности, китайците от бая години демонстрират.

Има да каргоавиацията се обезсмисля от карго корабоплаването много по евтино е второто.

Това което може да се добави е изкуствен интелект който да замени пилотите, така цената на полета може да падне още.

Пренасят бело , кафево ... За чушки и домати не става

Ако можеше и акъл да пренасят, щеше да е хубаво, че като гледам коментарите, май е дефицитна стока ...

Чети си твойте инженерче , тройкаджийче

Ето това сме българите!!! Двама човека инвестирали мисъл, време и пари, създали продукт, признат и оценен в международен план. И веднага се намира група "специалисти", които през живота си сигурно един пирон не са забили, а черпят опита си от електронни игри да им правят анали и да ги критикуват... Ето това сме българите!!!

Всъщност такива коментари има по цял свят за квото се сетиш Айде без глупостите как само и нас било така

Съгласен съм, хейтъри има навсякъде, но при нас е точката на сгъстяване!

"анализ"

Дано при кацането да не разчита само на тази предна камера, щото ще стане мазало.

няма да има кацане ве Ти не прочете ли статията - носи 350 кила ТНТ посока Кримския мост

Айде и тоя. Ами иди им дай акъл, че ти много дронове си създал.

Безпилотен. Пилотиран от двама пилоти.

Че тия неща наречени дронове се ловят с едни дронобойки дето са две платки и антени. Бъдещето на тези дронове е свързано с бъдещето на кражбата на карго дронове.

Не. Ловят се обикновените дронове дето се продават за цивилни. Фърмуера им е така направен просто, защото в Китай има такива изисквания. Ако си напишеш сам фърмуер (което не е и толкова сложно, има много готови неща на сорс) няма никакъв шанс да бъде прехванат дрона. Евентуално може да бъде повреден някой приемник от мощна РЕБ станция, но така като гледам разни филмчета в Телеграм, на военните дронове изобщо не им прави впечатление че връзката пропада. Ако програмата си е захванала целта на камерата, то дрона си продължава по камерата. Та и вече новите ракети са така. Даже старите Томахавки ги упдейтнаха и си следят терена с инфрачервени камери и с радар. И ракетата се води по предварително заложени снимки на терена и целта. -------- Иранците някак успяха да прехванат един американски дрон по времето на Обама. Което просто навежда на мисълта че софта в дрона е бил правен от дебили.

Ъхъ Инфрачервена камера? С светодионо фенерче? На ракета летяща с 800-900км/ч. Сподели го в някой военен форум, ше ти се зарадват. Не че не са правени опити да бъде защитента целта, да кажем с мощна димна завеса (ама реално мощна, защото ИЧ светлина дима не и пречи толкоз колкото на видимата). Ракетата просто си продължава по инерциалната система (датчиците за ускорение сега са стотинки) което пак гарантира попадение защото смущенията обикновено са в близост до целта, не може да закриеш всичко с смущения и дим. Войната показва че и двете страни се борят с военните дронове (ракети) с успех далеч от 100%. Най-ефективна си е зенитната ракета, смущенията слабо помагат срещу дрон(ракета).

Сорс, не сорс, законите на физиката не можеш да ги избегнеш с код. Хардуер си требе, защитни покрития, антирадарни системи. В един момент, идеята, че никой няма да те облъчи и да ти вземе контрола е абсурдна. Дори и на най-сериозните военни дрончета се намира кой да им разкатае играта.

Ама туй не е дрон. Безпилотник. Просто. И му трябва писта. Ще стане каша във въздуха

Забравили сте да отбележите статията като платена реклама и да забраните коментарите.

Отлична новина!