Dronamics осъществи успешно първия полет на дрона Black Swan. Той излетя от летище Балчик в България и демонстрира потенциала си да революционизира логистичната индустрия.

Black Swan бе управляван дистанционно от двама пилоти от наземната контролна станция Dronamics.

Вижте снимки от първия полет на Black Swan >> >> >>

Dronamics е първата в света авиокомпания за транспортни дронове. Тя е създадена от двама българи - братята Константин и Свилен Рангелови. Идеята за осъществяването на безпилотни товарни полети се ражда през 2014 година и от тогава двамата работят неспирно по нея. През 2021 година дебютира карго дронът Black Swan.

Българският безпилотник може да транспортира 350-килограмов товар на разстояние от 2500 км. Това става с до 80% по-бързо, 50% по-евтино и с до 60% по-малко вредни емисии спрямо останалите видове транспорт.

Фюзелажът е дълъг 8 метра, а размахът на крилата е 16 метра. Корпусът е изграден основно от въглеродни влакна, което прави дрона доста лек. Скоростта на полета е 200 км/ч.

Успешният тест валидира лиценза на компанията за комерсиални карго полети в Европа. Те трябва да започнат по-късно тази година.

Дроновете на Dronamics ще обслужват сферата на електронна търговия, фармацевтика, доставки на резервни части и редица други сектори. Българската компания вече има сключен договор за доставки с логистичния гигант DHL.

"От деня, в който за първи път си представихме как може да изглежда Black Swan, работихме за този полет. Днес ние създадохме история и се гордеем, че демонстрирахме валидността на нашата дрон технология", заявява Константин Рангелов, съосновател и технически директор на Dronamics.

"За успеха ни бе необходима много работа, вяра и стремеж, за да докажем, че това, което сме измислили, работи. Вече можем да се съсредоточим върху следващата стъпка - разгръщането на нашите търговски операции. Не можем да бъдем по-развълнувани", допълва Свилен Рангелов, съосновател и изпълнителен директор на Dronamics.

Dronamics е събрала общо 40 милиона долара финансиране. Проектът е получил съфинансиране и от Европейския съюз в рамките на престижния Европейски съвет за иновации.

Част от целите на Dronamics е доставките с техните дронове да са въглеродно неутрални до 2027 г. Това ще се случи като компанията премине изцяло на биогорива.