Коментари - "Туитър" вече струва едва една трета от цената, която Мъск плати при придобиването му | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това което струва една компания е неговия капитал. А капитала на софтуерна компания са неговите служители. Мъск изгони 1/2 от тях, а друга 1/3 напуснаха сами. И ето, че пазарната логика си каза тежката дума.

"Това развитие изтрива около 850 милиона долара от състоянието на Мъск, оценено на 187 милиарда долара." === Всъщност, точно днес Мъск възстанови позицията си на най-богатият човек на планетата със $192 млрд. Загубата от $850 млн. ЗА НЕГО не е голяма, а и никога не му е пукало дали ще печели от Twitter или не. Там гъделът беше съвсем друг и Мъск имаше съвсем друга краста за начесване, а не да печели пари.

Мъск в момента си изкупува Туитър на безценица....пускайки борсови мухички. Гювеча свърши- оттук нататък Мъск сам управлява медийната си играчка.

Това не е публична компания ве, алоооооу, че да я смятате, колко струва! Струва толкова, колкото най-високата оферта е готова да плати.

пазарната цена е само една от многото цени които една фирма има ... действително такава в момента не може лесно да бъде изчислена тъй като фирмата не е на фондовия пазар. Нека поясня на общодостъпният фондов пазар. С други думи аз, ти, някой друг случаен не може да търгува дялове на Туитър. Това не означава, че дяловете и не могат да бъдат търгувани. Фондовия пазар е просто инструмент за търговия, а Туитър си остава акционерно дружество, дяловете му могат да бъдат продавани извънборсово по всяко време. Кой знае може утре Мъск да ти звънне "Ей пич, не щеш ли да ми купиш Туитър за милирад?", на тебе лично може би не, но на някой друг с пари ... Между другото пазарната цена въобще не е добър показател за това какво представлява една фирма. Затова често чуваш, че дадена фирма е надценена/подценена. Просто на фондовата борса действа много силно психологията. Някой група хора си втълпява, че една фирма е супер страхотна и купуват и купуват ... и по този начин надуват цената много отвъд това което фирмата може да постегне. Случва се и обратното около иначе добре работеща фирма се създава паника, че нещо не и е наред и хората продават масово цената пада много под това което фирмата постига. Имай предвид, че ниската пазарна цена на акциите не пречи по никакъв начин например един завод да си работи. И какво като пазарната цена на този завод е като да построиш само половин завод? Той пак си произвежда като за 1 завод! Важи и обратното, дори пазарната цена да надута ... какво като пазарната цена на този завод е като за 2 нови завода? Той си остава само 1 завод и колкото и да се напъва ще произвежда като за един завод, ако ще да струва и 10 нови завода. Всъщност това което инвестиционните фирми търсят е именно подценени добре работещи фирми които да купуват. На практика това им е работата на Фиделити да смятат стойността на фирми и да взимат решения дали пазарната цена си струва. ... както и да е ... малко взех да се отплесвам в друга посока ... всичко по-горе обаче не значи, че няма други методи цената на Туитър да бъде изчислена. Най-простия непазарен начин за изчисляване на стойността на една фирма е от всички активи вадиш всички пасиви и готово. Това е което фирмата има. Метода си има своите проблеми, но работи. Фиделити могат да направят това по всяко време, защото всъщност това число е задължителен атрибут на 3месечните и годишни счетоводни отчети на фирми в САЩ без значение дали те са фондовата борса. Слагаш това число в една графика с числата от предишни периоди и готово. Имаш готов някакъв извод за стойността на Туитър в исторически план. Е какъв точно метод са ползвали Фиделити в случая само те могат да ти кажат.

Възможността да има говорител от размера на Туитър, трдуно се изчислява в пари. Човека има платформа чрез която може да си рекламира фирмите за милиарди и да моделира общественото мнение както му е удобно. Дори и акциите на Туитър да стигнат НУЛА„ Мъск пак ще е на изгода.

Ами вероятно подобно е положението с почти всички западни корпорации - реалната им стойност е много по малка от тази, на която те са оценени в момента!

А сега разкажи за железните позиции на руските компании, листвани на световните бори, бля.

Това твърди компанията за управление на активи "Фиделити" (Fidelity), която неотдавна намали стойността на своя дял в "Туитър". Каква е целта на тази полюция? Защо е публикувана?