Американската корпорация "Туитър" (Twitter) вече струва едва една трета от стойността, която предприемачът Илон Мъск плати през есента, за да придобие социалната мрежа. Това твърди компанията за управление на активи "Фиделити" (Fidelity), която неотдавна намали стойността на своя дял в "Туитър", съобщи Блумбърг.

Мъск призна, че е надплатил за дигиталната компания, като даде 44 милиарда долара за сделката, включително 33,5 милиарда долара под формата на собствен капитал. Съвсем неотдавна той самият каза, че компанията струва по-малко от половината от това, което е платил за нея.

Откакто Мъск пое управлението, "Туитър" изпитва финансови затруднения, а приходите от реклама спаднаха с 50 процента. Опитът да се възстановят приходите чрез продажба на абонаментната програма "Туитър блу" (Twitter Blue) не пожънаха успех. В края на март по-малко от 1 процент от месечните потребители на платформата са се регистрирали за сините значки за верификация.

Сега инвестицията на Мъск в "Туитър" възлиза на 8,8 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Блумбърг. Мъск похарчи повече от 25 милиарда долара, за да придобие около 79-процентов дял в компанията миналата година.

Това развитие изтрива около 850 милиона долара от състоянието на Мъск, оценено на 187 милиарда долара. Въпреки проблемите около "Туитър", богатството му обаче е нараснало с повече от 48 милиарда долара тази година, до голяма степен заради скока на цената на акциите на автомобилния производител "Тесла" (Tesla Inc) с 63 процента.