Илон Мъск поиска от потребителите на "Туитър" да решат дали да остане начело на платформата за социални медии, след като призна, че е направил грешка вчера с въвеждането на нови ограничения за публикациите, с които се забранява популяризирането на конкурентни уебсайтове на социални медии, съобщава Асошиейтед прес.

В рамките на нова драстична промяна на политиката "Туитър" обяви, че потребителите вече няма да имат право да включват потребителски имена или линкове към "Фейсбук", "Инстаграм", "Мастодонт" и други платформи, които бяха определени от компанията като "забранени".

Този ход обаче предизвика незабавна вълна от критики, дори сред досегашни защитници на новия собственик на "Туитър", така че Мъск в крайна сметка обеща да не предприема по-сериозни промени в политиката без онлайн допитване до потребителите, добавя БТА.

Пример за това е известният инвеститор в рисков капитал Пол Греъм, който в миналото хвалеше Мъск, но вчера каза на своите 1,5 милиона последователи в "Туитър", че това е "последната капка" и че може да го намерят в Mastodon. Акаунтът му в "Туитър" беше незабавно спрян, а скоро след това възстановен, тъй като Мъск обеща да отмени политиката, въведена само няколко часа по-рано.

Бившият главен изпълнителен директор на "Туитър" Джак Дорси, който наскоро инвестира в платформата за социални медии Nostr, отговори на публикацията за новите условия в "Туитър" с една дума: "Защо?".

"Моите извинения. Няма да се повтори", написа милиардерът в "Туитър", като стартира нова 12-часова анкета, в която пита дали трябва да се оттегли като ръководител на "Туитър". "Ще се съобразя с резултатите на това допитване", добави той.

Забранените платформи включват популярни сайтове като "Фейсбук" и "Инстаграм" и появили се наскоро конкуренти като Mastodon, Tribel, Nostr, Post и Truth Social на бившия американски президент Доналд Тръмп.

"Туитър" заяви, че най-малкото ще блокира временно профили, които включват линкове към споменатите социални мрежи, както и такива, които се опитват да заобиколят забраната, използвайки вместо линк описание като "instagram dot com", посочи компанията.

Решението е пореден ход на новия собственик на "Туитър" Илон Мъск за ограничаване на определени публикации, след като миналата седмица блокира акаунти в "Туитър" на журналисти, които публикуваха данни за неговия частен самолет.

В петък той възстанови акаунтите след критики от страна на правителствени представители, застъпнически групи и журналистически организации от различни части на света в петък, като някои от тях заявиха, че платформата за микроблогове застрашава свободата на пресата.

Обещанието на Мъск да позволи на потребителите да решат бъдещата му роля в "Туитър" на базата на онлайн допитване без научна стойност се появи сякаш ненадейно вчера, въпреки че той обеща през ноември, че скоро ще има реорганизация, отбелязва АП.

Анкетата трябва да приключи в 11.20 часа по Гринуич днес, макар че милиардерът не уточни кога ще се оттегли, ако това е желанието на мнозинството от участниците в допитването, отбелязва Ройтерс.

Мъск заяви пред съд в щата Делауер миналия месец, че ще намали времето си в "Туитър" и ще потърси нов ръководител на компанията. Той беше разпитан как разпределя времето си между Тесла (Tesla) и останалите си компании, включително СпейсЕкс (SpaceX) и "Туитър".

По думите му той никога не е искал да бъде изпълнителен директор на Тесла или на която и да е от другите компании.