17-11-2017 20-11-2018

Коментари

каква ще е навигацията на тоя самолет в корана нали пише че земята е плоска.......

Някаква плоска навигация ще да е! хахахахахах

Ха-ха-ха, тия почнаха като ватенките с прототипи и комп анимации да занимават хората.

Министър Каракачанов, следите ли темата?

"Основната цел на TF-X е да замени застаряващия авиопарк от стари версии на F-16." А у българско ф16 се смята за най-новия и на-добрия самолет.хахахах балъшка работа

и какво ще стане когато ролсройс им спрат диставките на двигателите ? ще купуват от ватенките или от алиекспрес?

Нищо бе, аркадашларите ще подарят 20-30 от техните ф-16-ки да имаме за резерви части! Стратегически! Като на добри комшии.

Упраленци, самолетни разбирачи, ориентирайте се в обстановката!

Октомври и фолксваген като им направи завода за коли за милиард и нещо евро и ще очакваме турците да обърнат внимание на пропадащия си съсед ЕС, че съвсем е зарязал балканите

Да бе, те докато го докарат до производство кой знае що военни конфликти ще има тъдява. Я да си вземем ние от съпите F-16, та да ни е мирна главата. Цели осем бройки - треперете комшии!

Това не е прототип, а макет. С тоя миниатюрен въздухозаборник ще е успех ако въобще набере скорост.

Че някой видя ли какво има под тая черупка, нещо кабина, авионика и т.н. Резака използва същите мурафети като любовницата си Путя, но освен смях няма какво друго да предизвикат.

Тези баклави се взеха много на сериозно. Да внимават да не ядосат Каракачанов, че като им прати двете есПадрили, ще ги срути ;)

Tурските F-16C/D са от 80те, нашият F-16V е с последно поколение АЕSA радар и авионика. Чети повече вата, недей само да блееш по гупотевините на Рен ТВ и ТВ Звезда.

Те-така. А ние?

Мистър Каракачанов може да ти каже само, че това е хубава новина за България. Турция е в НАТО и ни е съюзник. Купуваме си 500 ракети Пейтриът до 2028г. и нека дойдат турците :) със самолетите.

Вижте сега - това дали тоя самолет става или не става, дали лети или не, дали е самолет или не, дали ще се продава или не, няма значение. Важното, в случая е, че ТУРЦИТЕ ИМА КАКВО ДА ПОКАЖАТ, КАКВО ДА РАЗКРИЯТ, КАКВО ДА ДЕМОНСТРИРАТ!!! ------- Те имат целенасочена и последователна политика, имат военна доктрина, имат военен потенциал, че имат ВОЕННО ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС, че си защитават интересите. Това е!!! А ние каквО имаме??? Ние с какво разполагаме? Ние какво демонстрираме? Ние какво разкриваме? Ние какво показваме? КАКВО? ----- Ние с какво да се гордеем? С нещо което сме направили, изградили , говоря последните 3 десетилетия? КАКВО? имаме ли модерна техника? Имаме ли въобще нещо? Ай сиктир!!! НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ТУРЦИТЕ!!

ватенките нямат още двигател 4+ поколение ти за 5-то поколение говориш . при тях е като при турците , в бъдеще време ...

"Нашият самолет ще бъде добър боец на НАТО" Да ама тва не е много сигурно че ще останат в НАТО ако купят от Руснаците ракетните обстановки .

Турците ще заместват Ф-16. Ние тепърва ще ги купуваме, като доставката говарят да зъвърши 2024г. При положение, че първият полет на Ф-16 е на 20 януари 1974г. Или когато приключат ще имаме "нов" изтребител модел на половин век. Дори и подобрения, което е добро, аеродинамиката и така нататък са си стари. Също недоволни от цената на Ф-16 някога са разработили Грипените.

Сглобен от части покрай фабриката за Ф16 дето американците имат в тюркието. Да се напарви изтребител до голяма степен е като да се направи кола...има същата философия. А именно че ако една държава е способна да произвежда автомобили, това означава че има голяма разновидност в отраслите си....умее да произвежда двигатели и всичкоте части в двигателя ,скоростна кутия, добре развита металургия и редица други неща. Разбира се, можеш да внасяш тези неща, но тогава ти не произвеждаш а сглобяваш! тюркието няма отраслите да направи кола, да не говорим за изтребител. Това което имат е до голяма степен с вносни части и просто сглобено в фесландия. Разбира се, дори това е много повече от колкото ние можем да направим....

Тук може да изнудват САЩ за Ф-35. И това да е послание към тях. Иначе те си целят да откраднат технологиите и да правят собствени оръжия.

След 6-10 години и Турция и Гърция ще има изтребители от 5 поколение. Тогава какъв е смисълът ние да се въоръжаваме с машини от поколение 4/4+ ??!! при това горе-долу по същото време.

..цели проводници.. и те така! Българският народ е казал: това, което сам си направиш никой не може да ти го направи! Американците ги храниха храниха 40 години - халал да са им сега, съюзници в НАТО. :) Друг е въпросът как турците сега пикаят срещу вятъра и ще им теглят главите яко.

ама според теб какво трябва да направим? Какво е твоето решение на проблема..обоснови се.

Брей колко са се възбудили русофистиличните фесове :)

Има няколко варианта на решение, в зависимост от целите: 1. Можем да вземем 10-12 самолета на оперативен лизинг, за следващите 5-6 години, докато събереме пари за машина от 5-о поколение. До тогава подобни машини ще имат и Франция, и Швеция, и ЕС, и Корея, и Тайван, а китайските може да са с отпаднала забрана. 2. Модернизиране на сегашните МиГ29 и рзавитие на наземната ПВО система, примерно купуване на 3-4 комплекса S400. сигурно има и още варианти

ми мяза на ония, с които сме бомбардирали Одрин през Балканската война - чини ми се по от нас да са го заимствали... :):):)

На мен ми прилича на изследователска платформа, оправдала издръжката на няколко докторанта и покупката на доста скъпо оборудване за учебни цели. Няма лошо! Инвестициите в наука са винаги по-разумни от тези в пенсии. Хубаво би било да има такива проекти и в България.

Държава със слаба икономика, зависеща от заеми и с 30% инфлация не може да изнудва никого.

Вижте кво, г-да разбирачи, турският самолет доста прилича по форма на един от най-добрите (а може би и най-добрият от 5-то поколение) самолети в света - F-22. Впрочем, това е и единственият самолет, който САЩ никога не са продавали на други страни. За сведение - F-35 включва някои технологии от F-22, но той специално е проектиран така, че да може да бъде продаван в чужбина, пък и е доста по-евтин от него. Вгледайте се по-внимателно и ще видите приликите. Дали и кога ще го произвеждат е друга тема. Разработката я има.

1.Оперативен лизинг? Бойният самолет не кола в която само се качваш и караш - трябва обучение на летци и наземен персонал, подръжка/ логистика и пр. 2. МиГ-овете ни НЕ ПОДЛЕЖАТ на модернизация - планерите им вече са с изчерпан ресурс.

в САЩ не пасат трева (колкото и в това да ви убеждава руската пропаганда) - напълно наясно са какво реално може турската военна индустрия.

Интересно изречение Цитирам: "да замени застаряващия авиопарк от стари версии на F-16". А ние си купувами застаряващи самолети от нова версия или по друг начин казано нова версия на застаряващ самолет.

По отношение на руски ПВО забравяш, че членуваме в НАТО - или казваш да излезем от този съюз. Това е все едно по времето на Варшавския договор да купим американска техника. За оперативния лизинг, не знам как го дефинираш и кой ще се навие да ни даде и на какви цени? Френските машини са още по-скъпи, шведските излизат по-евтино, но въоръжението е пак американско и ако купим Грипен американците ще ни продадат въоръжението по-скъпо и танто за кукуригу! Модернизирането на МИГ29 единствено като че ли може и аз също смятам, че непременно трябва да го направим дори да купим Ф-ките. Накрая не забравяй, че членуването в НАТО ни задължава да се съобразяваме със стратегията и необходимостите на съюза като цяло. Не можем да излизаме с изцяло наша стратегия и цели. И като вземат всички да се пънат, че американците ни набутвали и т.н: ами като ни охраняват въздушното пространство като не можем да дигнем нашите самолети? Нали и това струва пари? Едно време делегирахме суверенитета си на СССР и те ни гарантираха сигурността, сега правим същото с американците, след време може да е с европейците, ако наистина направят европейска армия. Безплатен обяд просто няма!

Няма никакъв смисъл ние да купуваме таралясници от 70-те на миналия век. По-добре да си купим ПВО, ясно е, че няма да е С400, но и Пейтриът става. Пак ще дадем рекета на УСА-то, но поне малко ще сме защитени от Турция. С тези 8 пикливи F-ки, сме тренировъчна мишена за турчоляците. Ще ни размажат за 5-6 часа. Имат близо 700 (300+ F-16) самолета и 60 000 човека на щат във ВВС.

може и да им е хубав самолетът на турците, не знам... на мен не ми изглежда като летяща кошница и не само Ф16, ами и Ф5 и МИГ 21 ще си го хапват на закуска. Освен това на мен ми прилича на макетче, а не на изцяло разработен модел! Ся кво му се иска на Ердоган е друг въпрос... кво може съвсем друг...

без Ф-ки по-боеспособни ли ще сме?

Ако купим ПВО вместо F-ки ще сме МНОГО по-боеспособни.

"Инвестиции в пенсии" ? Ще те видим като одъртееш. Или се надяваш, до тогава да станеш милионер ? Или да вземем като оня цар да изтрепем възрастните хора ?

Приятел, това не е концерт по желание и не си купуваме сникърс и царевични пръчици от магазина. Има главнокомадващ и щаб на военната организация НАТО, в която членуваме. Има стратегия на алианса, в която и ние сме една брънка. Съгласен съм, че по принцип ПВО е хубаво да имаме и никой не казва, че няма да имаме. Подскачането срещу този или онзи за нас е по-голяма заплаха от липса на това или онова въоръжение и Ердоган е пример за това.

Леле, какви малоумници има. Да сглобиш самолет било като да сглобиш кола. Всеки идиот с електрожен може да си завари таралясник от стари железа. Изтребител летящ с над 2000 км/ч е като космически кораб - изисква много екипи от хора, изпитания, инвестиции и т.н.

Това не турски самолет, а турски картон и пластмаса. Не е прототип, а модел. Ученици могат да направят същото за един срок.

Па ти и това немаш ве цървул потурняшки.

За над 2 милиарда лева и последващите разходи, може да вземем много неща с които да сме по-боеспособни.

BajMihal

Инвестицията има възвръщаемост. Инвестиция в пенсии е оксиморон.

От турчолята нищо вече не може да ни предпази, дори и ядрени бомби. За което главната причина е, че си обръщаме гъзовете наляво и надясно, а деца не правим. Нямат интерес да ни лапнат, затова и не са го направили. Достатъчно им харесва да сме надупени. Народопсихология, какво да се прави.

Такива неща ако са истински, не се разкриват, особено пък години преди да са готови. Явно е, че хитрите комшии търсят козове в предстоящите трудни разговори с Америка за руските оръжия.

"Ердоган планира да приеме самолета на въоръжение през 2028 г." - че тоя до тогава ли мисли да управлява ве?

'Ако купим ПВО вместо F-ки ще сме МНОГО по-боеспособни.' Сигурен ли си? Нашите 8 самолета струват колкото 1 дивизион (до 6 пускови установки). Ако мислиш че ще прикрият България по-добре от 8 самолета с AESA радари си пълен невежа.