Учени постигнаха забележителен резултат в термоядрения синтез

Крайната цел е да се генерира енергия по начина, по който Слънцето генерира топлина чрез сливане на водородни ядра до образуване на хелий, който освобождава огромна енергия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БЕЗВРЕДНИЯТ ХЛАДЕН ЯДРЕН СИНТЕЗ СЪЩЕСТВУВАЩ НЕПРЕРИВЕН ПРОЦЕС В ПРИРОДАТА-ВСЕЛЕНАТА И ВСИЧКИ БИОЛОГИЧНИ ВИДОВЕ...... ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ МАСОНОСАТАНИСТКАТА КОМЕРСИАЛНА БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ ДУШИ, УБИВА, ЗАБРАНЯВА ИЗПОЛЗВАЙКИ ВСИЧКИ МЕТОДИ И СРЕДСТВА......

Работа е още за тази технология. Как ще печелят от петрол?

https://www.livescience.com/chinas-1-trillion-artificial-sun-fusion-reactor-just-got-five-times-hotter-than-the-sun

Нека да позная - не си направи труда да прочетеш коментарите и да разбереш, че тук става въпрос за съвсем друго нещо, нали?

Огромен успех? И руснаците,и американците се занимават с това от 50 години! И днес американците постигат реакция за части от секундата? Това и те,и руснаците го подтигат от 1980-та!!! Целта е да се постигне постоянна реакция,поне за 100 години,не за чадт от секундата!!! И когато го направят,следва ново двайсет! Да успеят да използват топлината на синтеза за да я употребят за получаване на електроенергия! Иначе няма абсолютно никакъв смисъл от цялата галимация! Изобщо,спокойно другари,имате поне 300 години,да се справите със всички проблеми! Както казваше Сан А : дерзайте пичове!

да очакваме нов пик на цените на тока. Безплатен обяд няма и няма да има за раята

Праят май като гръмне да е топло на варненци

По бързо да го праят, че тая газ и тоя ток скочиха до стратосферата.

Повишаването на цените на петрола, газта и тока е заради нарочното ограничаване на добива на горива от либералите, които уж са загрижени за природата, а всъщност искат да ни пробутват зелени енергии, които са многократно по-скъпи и неблагонадежни, така че да печелят само те. Бас държа, че този термоядрен синтез струва ужасно скъпо!

Без огромна гравитация нищо няма да стане. Много добре го знаят учените, но си мълчат за да имат финансиране на проектите.

Мога да ти направя 200 000 G за нула време. Тука в лаба има такива центрофуги дето ползвам ежедневно. Дали ти си по-умен от тях или те са по умни от тебе.... Колко Нейчър статии имаш?

Епруветки ли въртиш.

Мдааа. тези успехи ги слушаме от поне 40г.....и тая секунда е постигната много отдавна....само претопляте новината.... Все още няма технология която да задържи плазма с висока температура под голямо налягане...а това с лазерите е ташак....никъде не пише какво количество е плазмата..с лазер може да се постигне почти абсолютна нула ама върху един атом...та сигурно и така и с тоя термоядрен синтез слели сте няколко водорни атома...

Смо да внимават, че да не стане нив сакатлък като с Ковида.

Това да не са ти в Ухан жълтурите.

браво

А ето и оригиналната статия на Аделинчето. https://www.livescience.com/burning-hydrogen-plasma-record-breaking-fusion-experiment

Това го писаха за китайците преди 2 месеца, сега хамериканците краднали и те направили :)

Хахахаха...късопишеста жмичкопоклоническа измет...хахахаха... Направили идолите ти купчинка. От купчинка ориз синтезирали купчинка фекална маса. За да има да чакаш....хахаха, усмихна ми деня

Точно така. Баш китайците са го направили. Затуй копат рекордни количества въглища, за да ги горят и да правят с тях термоядрен синтез. Откъде се пръквате такива олигофрени бе ???

Ето ти стаията: https://www.livescience.com/chinas-1-trillion-artificial-sun-fusion-reactor-just-got-five-times-hotter-than-the-sun

Ужас ,колко може да падне човек за няколко цент.

Мангъров им е съветник Ха Ха

За колко десети от секундата? Защото китайците вече го правят за по 15 минути :D

С лазер е от 1997. Но не може да се постигне положителен енергиен баланс. Трябва маса. Горе долу два пъти колкото луната.

Правят го, ама по друг начин. Прочел си нещо, ама не си го разбрал.. или аналитичните ти способности клонят към 0!

Още навремето ТОКАМАК задържаха плазма за 1 -2 секунди. Какво ново има тук.

192 лазаера, екип от 100 учени, за част от секундата ... Смешници! Те така навремето забравили рецептата на хоросана и им трябвали 500 години да си я спомнят :)

Ми това, че този експеримент няма АБОСЛЮТНО нищо общо с токамаците. Проблемите са други, целите са други, технологията е друга.

Какво му обясняваш, така или иначе - няма да те разбере!

Това някакъв майтап ли е? "Крайната цел, която е далеч напред в годините..." Тя е далеч вече цели 70 години...

Браво! Лошото е ... че има ли такъв технологичен пробив често следва война!

Дали е и колко е пробив, ще преценя след като прочета статуята в Натурето. Ти как разбра , че е пробив? Чете ли вече статията или просто обичаш да се изказваш компетентно?

Пример за война след технологичен пробив можеш ли да дадеш?

Да де, но никой не прави по-добре филмчета за ну-погоди от руснаците. Също така, както всички знаят, на руския слон оная му работа е най-голяма от от всички слонове.

ОбъркАл си рейса, пич. Никой не прави ракети по-добре от руснаците.

Да бе, спор няма. Няколко американски частници е*аха мамата на Роскосмос! За 15 години постигнаха повече, отколкото руснаците за 60. Руснаците още ползват ракети, разработени преди 40 години.

стига бе, сащ ? питаха ли китай преди да 'патентоват' новината ? а церн в швейцария ? янки, простено им е, засега

ЦЕРН не правят нищо такова. Но бай Ганьо, простено ти е...

ха ха ха китайците вече задържаха на 17 минути ве кравари нещастни. още на секунда не сте го докарали.

бъдещето е на термоядрените централи, до тогава - реактор с бързи неутрони - БРЕЕСТ 300 ОД - мада раша ъфкорс..

Гледам, че ни ги ползват много...

Конгреса на БСП, да живее мумиятя в мавзолея, комунизъм и ТОКАМАК.

С тая част от секундата ще се топлят сега да ги видя аз цела зима

Прочетете как е устроено Слънцето! Тез за 1 секунда били направили слънце и кудкудякат все едно на тях чакаме да съмне !

В същата лаборатория преди >40 години се намираше най-мощният тогава неодимов лазер. С него се облъчваха малки стъклени сфери с деутерий+тритий, които под въздействие на лсзерното лъчение се свиват, при което температурата на газовата смес достига милиони градуси и се осъществявя т.н. термоядрен синтез. От написаното не ства ясно какво ново е направено 40 години след първите успешни експерименти?

Rexroth

Осъществили са синтез само в сънищата си. Къде ги четете тия глупости бре?

Ми от тогава насам това е едно от нещата, които продължават да правят. Проблемът е, че ако компресията не е равномерна от всички страни, то горивото (деутерий+тритий както казваш) не се сгъстява достатъчно и изтича от някъде (опитайте се да свиете надут балон като го притискате от всички страни). Допълнително интензитетът на лазера трябва да има определен профил във времето - колкото повече се компресира горивната капсула, толкова повече нараства налягането и налягането от лазерния лъч не успява да го преодолее. И освен всички тези проблеми идват трудностите с неустойчивостите и турбуленциите в горивната капсула. Накратко, имат още път да извървят.

Алооо, първобитни, СССР ги прави тези фокуси преди 50 години.

Rexroth

Глупак, само анимационни филмчета могат да правят руснаците. А Токамака им е за музея. Тостер и микровълнова първо трябва да направят тия враждебни аборигени.

Яж ми хуя бе малоумен имбецил.

Кво да ти духам бе примат смотан, опашката с която висиш по клоните ли?

_stankow

Наскоро руснаците си пуснаха техния токамак. Не работеше дълги години поради липса на финансиране. Сега отново експериментират с него. Но надеждите са в международния токамак, където Русия също участва, не може без нея: https://bg.wikipedia.org/wiki/ITER

Имало една природа и тя била създала туй , онуй ,.... а бе всичко ! Въпроса е : Туй всичко нали е природа ? Кой създаде природата т. е. всичко ???

А де. Кой? Македонците трябва да са.

не са вложили повече готово а енергия отколкото са получили? и тва..3 пъти по висока температура от СЛънцето ...едва лиима неяо на земпта д аудържи такава температура..ама карай ,шарани бол

Има, спокойно. По-умни хора от нас ги правят тези неща.

3 пъти температурата на ядрото на Слънцето е към 45 милиона градуса. Температурата не се удържа, а се създава в случая със много лазери в една точка

Е нали уж на вятър и слънце ще я караме понеже било по био-еко. Защо не е термоядрен синтез ?

Термоядрения синтез е ЕКО бе тъпак. Но засега е неосъществим.

Кажи го т'ва на добрите хора от зелените партии. Освен това същите ни съветват да ползваме слънце и вятър щото били технологии от бъдещето и тем подобни. На мен няма какво да ми обясняваш, обясни го на Грийн пийс.

ХА-ха! ГОВЕДАРИ! Китайците отдавна обявиха тази постановка! ................. А пък ГЪЗовете от ДИР лижат и лижат...........

Китайците се напънаха и постигнаха.. .. нищо. Само племенникът на севернокорейският лидер успешно е кацал на Слънцето и е гребнал с канчето от плазмата.

Кацането на корейците на "нощната" страна на Слънцето беше пуснато от ирландски сатиричен сайт... който искаше да покаже как пропагандата може да разпространи всяка тъпотия стига да осмива идеологическият противник. До обяд всичките ни телевизии разпространяваха създадената от ирландците "новина"... а след обяд се извиняваха че са станали жертва на нескопосана шега;)

Китайците нищо подобно не са правили бе пияна рускслямска свиньо.

Думата „токамак“ (съкр. от руския израз „ТОроидальная КАмера с МАгнитными Катушками“) е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници. Токамакът е разработен от съветските физици Игор Там и Андрей Сахаров през 50-е години на XX век и вдъхновен от идеята на Олег Лаврентиев. През 1963 година в Русия започва да работи първият експериментален термоядрен реактор в света. Синтезът се състои в сливане на ядрата на деутерий и тритий, които са изотопи на водорода и могат да се извличат от водата, като в резултат се получава хелий и се освобождава термоядрена енергия подобно на процесите в Слънцето. За да протече описаната реакция в токамака, йоните на деутерия трябва да се нагреят до стотици милиони градуси. За удържането им при тази температура е необходимо да бъде приложено магнитно поле и да се индуцира електрически ток в плазмата в тороидална посока. Магнитното поле се създава чрез вертикално ориентирани бобини, обхващащи токамака, а плазменият ток се генерира индуктивно, като плазмата играе ролята на вторична намотка на соленоиден трансформатор. Алтернативно високотемпературната плазма може да се удържи и като се приложи магнитно поле със специална геометрия в реактори от тип стеларатор. Най-големите в света токамаци са следните: JET (Joint European Torus), Великобритания JT60-U, Япония DIII-D, САЩ T-15, Русия ASDEX Upgrade, Германия Tore Supra, Франция Международният токамак ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) е планиран да бъде изграден в научноизследователския център Кадараш (Cadarache) в Югоизточна Франция, и ще бъде един от най-големите международни научни проекти. Целта на ITER е да демонстрира потенциала на термоядрения синтез в посока на намиране на нови начини за задоволяване на все по-нарастващите нужди от електрическа енергия.

В случая няма токамак.

Браво, моето момче/момиче, можеш да копираш от Википедия. А сега можеш ли да обясниш какво общо имат токамаците с материала в статията? Тук става въпрос за инерционно удържане и освен, че протича термоядрен синтез и до момента не ставаше, няма нищо друго общо с токамаците.

Нема такава глупост... Човекът отдавна се е научил да добива енергия чрез термоядрен синтез. Вика му се термоядрена бомба. Номерът е да се постигне управляем нискотемпературен синтез. Не знам какво са постигнали споменатите, но не е това. Може би някаква крачка са направили. Но... с температура три пъти повече от слънчевата, не ще да е кой знае какво.

А в путкинова Русия скоро ще представят първият тостер родно производство! А за Коледа първият пасатор родно производство!

Опасно луд. Надявам се си заключен някъде

Аналогов или безаналогов?

Евала!

КОНТРОЛИРАНИЯТ ядрен синтез. Неконтролираният отдавна е "овладян" - ВОДОРОДНАТА БОМБА.

Ей, измислил го е руснака, ей ...

всъщност, да. чети повече

Хахахахах, тролът сам се набута

Това не е новина ! В Китай вече го контролират ! И в това изоставам нашите американски партньори !

цъФтежа на ориза, бля.

В Китай не могат да контролират дори безконтролното консумиране на сурови прилепи, змии и костенурки! Камо ли термоядрен синтез!

Ами хубаво ама са малко назад. "Един от трите най-големи действащи термоядрен реактори в Китай е успял да задържи плазма, нагрята до 70 милиона °C, за повече от 17 минути. Това е важен крайъгълен камък в развитието на технологиите за добив на термоядрена енергия." - източник technews

Много напред са. Това е съвсем друга технология.

това е добре! за жалост обаче засега КПД-то на цялото това нещо с термоядрения синтез е по малко от 10% някъде към 8-9% е! Което ще рече че сме още далеч от това да извличаме енергия при термоядрен синтез!!!

Тази естрадна звезда, за която почти никой не е чувал, по време на кратката си слава си е позволявала да гледала Лили Иванова доста отвисоко. Как се променят нещата