В Нидерландия са създадени първите в света слънчеви панели с ефективност над 30%

За да подобрят ефективността на преобразуване на енергията, учените са създали тандемно устройство от перовскит и силиций

Обратно в новината

Коментари - В Нидерландия са създадени първите в света слънчеви панели с ефективност над 30% | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Соларките са тоталне провал!

Рано или късно, по-скоро рано, технологиите ще направят използването на фосилни горива неизгодно и ненужно. Та, в този ред на мисли се чудя, що ще чинят тогава в територията заобиколена от цивилизация.

Ама "специалисти" като теб не мърдад с мозъка си и на йота от това, което им представят за четене като реклама... То силицият (добиван от пясъка), дето се вика, уж навсякъде, пък последните пет години рязко намалява добивът му и последните месеци вече се бият тревожникамбани, та какво остава за по- специалните елементи...

Светът се развива Невъзможното днес е възможно утре и тривиално други ден Само Zомбита като путлерaстите не разбират ,че сме 21 век

_stankow

Когато излезе такова бомбастично "съобщение", бъдете сигурни - заглавичкват ви. Най-вероятно има някакво изказване, относно Грьонингенското находище. Което досега даваше до 25 милиарда куб. м за Европа. И което е планирано да се спре в края на тази години. При криза за 190 милиарда куб. метра, намалени до 40 милиарда - от Русия. И взривени два газопровода СП-1 и СП-2. Та най-вероятно няма да има промяна, за която молиха холандците. Няма да има продължение, спират го окончателно. Господ да пази Европа от студена зима !

Да бе, точно щото газ няма цената ѝ пада драстично на борсата от 10-тина дни, нали? Като почнете с тия апокалиптични прогнози, базирани само на дупедавството ви към джуджето ... :)

Taka e! Технологиите бе зфосилни горива си ги има. Магарето и каручката. Свщите от парафин. МНого сте прогресивни, чак затворихте колелото от бързане. :-)

дрсастично? сериозно ли? на коя борса е паднала "драстично"?!?

Абе господин доцент,ти малоумен ли си или със сигурност си малоумен?

Путлерастски тъпотии. Силицият е вторият по разпространение химичен елемент в земната кора след кислорода. Редки елементи НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ. Добиването, рядкостта на елементите се отразяват в цената на панелите, а те непрекъснато падат ценово и увеличават КПД. Ама как тъп путлераст да направи илиментарна логическа връзка. Този паразит може само да повтаря путлерастски опорки.

Сол;арни клетки с КПД почти 40% има отдавна , и дори са трислойни. Точно такива се използват в космоса, проблемът е че са доста скъпи. Така че , сега въпросът е: колко ще струва новосъздадената технология ?

Проблемът на умно-красивите е, че са неграмотни. Природният газ е не само гориво , а също и суровина за много производства, включително на изкуствени торове. Но сега важното е да показваме колко ще им е зле на руснаците в необозримото бъдеще.

Имаш ли представа колко чист трябва да е силицият, за да се използва за полупроводници ? Имаш ли представа колко енергия се използва за целта ? Имаш ли представа колко отровни вещества се получават и колко вода се замърсява при пречистването ? Имаш ли представа с какви други елементи се легира, за да стане полупроводник ? Не ми отговаряй, ясно е че нямаш представа. Умно-красив необразован идиот, поредният.

Колко "ИлИментарна логика" трябва викаш ? :)

При производството на един такъв панел ресурсите добити в Европа възлизат на около 2%, себестойността е да речем колкото на малка къща а живота му ако надхвърли пет години мое си пуснете тото,прилича ми точно на технология с широко приложение и значителна възвращаемост , като не броим флуктуациите в доставката на материали, че нещо се поразбудиха така наречените държави от нецивилизовабият свят.

Абе станкоффф, руска подлого, пак си на всяка манджа меродия... Не ти ли хареса при Путя, че пак се появи в дир-а?

Всички сте много "умни" и знаете "всичко" но забравяте, че цената на електроенергията ще расте главоломно с увеличаването на потреблението. По тази причина хората търсят алтернатива за "собственото" и производство. Още повече, че никой не ви гарантира за в бъдеще, че ще ви доставя тази енергия непрекъснато. Тази статия простичко ви казва, че алтернативите се подобряват и не се интересува от вашите "дълбокомислени" производствени и екологични

Трябват... Безопасни и с лесно рециклиране. И да не струват 1000€ на година като в момента. Докато не се появят такива, соларките са плацебо

1000€ на година??? Хабер имаш ли си за какво говориш?

да пресметнем какво купих преди 2 години 200Ah 24 волта - 1700 евро = 4.8kWh и 7000 цикъла на пълно зареждане и пълно разреждане - LiFePO4. При положение че ползвам 7 kWh на денонощие доста добре ми покрива разхода след залез слънце. Зареждането до горе е проблем само ноември-февруари. А до колкото знам рециклираното на тези батерии е 95%. Пробвай да рециклираш уран, въглища и газ.

Във връзка с обстановката около Тайван, Китай забрани вноса на пясък за Тайван, редките земи - също.

Атомните централи произвеждат супер евтино и в огромни количества , не замърсяват атмосферата и използваният уран може да се закопае там от където е изкопан, няма никаква причина в нормална държава да поскъпне електричеството , ЕС е друга работа мързи ме да обяснявам що , само едно нещо - ако обема на ресурса не се променя то промените в ценообразуването в посока нагоре имат общо взето едно обяснение някой ви го поставя според прогресивните традиции , като гледам флуктуациите дори и вазелин неползван, аде със здраве.

Това сега струва 3000 евро, а и твоите нужди са като за охлюварник. На нормална къща и трябва десеторно по-голям капацитет за да неутрализира липсата на слънце през ноща и съответно липсата на слънце заради облаци в някои от дните. Т.е. годишният ти разход за батерия ще е 10 пъти по-голям. Отделно циклите които споменаваш не са при 100% дълбочина на разряд а при около 80-85. Т.е. 20% трябва да ги отпишеш освен в някакви критични ситуации, а системата инвертор/зарядно, която да използва ефективно тези батерии хич не е евтина. Най-накрая излиза, че най-евтиното са панелите и ако имаш място просто слагаш повече. Иначе ако коментираме статията 30% ефективност спрямо 20% средно сега са 50% увеличение на произвежданият ток от едни и същи панели. Това наистина може да направи разлика за много хора особено такива с по-малки покривчета.

Мило. Не говори глупости. Ускам да видя как гарчиш 70киловата на ден. А 95% от хората в България са в панелки. Искаш да ми даваш за извадка тия с къщите ли? Това което казвам са 3 панела на балкона. Аре да говорим от практика, а не "една баба каза че"

Не е нещо ново. По принцип забранената зона, от която зависи максимума на приеманата, слънчева светлина се контролира чрез примеси, а многослойните п-н преходи лесно се изпълняват с йонна имплантация. Оставяте инфрачервената област най-отдолу, а синята най-отгоре и дългата вълна ще мине през късовълновите п-н преходи. Multijunction е термина на английски, на български нямам идея как се превежда, може би многослойни?

Изказвам недоумението си от напъна да се използват десет пъти по-скъпите литиеви акумулатори от тяговите оловни при един и същ капацитет. За къща говорим, където пространството по принцип не е ограничение в повечето случаи

Инженере... LiFePO4 се зареждат и разреждат от 0 до 100% и обратно до 7000 пъти. Конвенционалните ползваш 30-50% максимум. За килограми няма да говорим въобще. Но при тия 40% средно ти трябват 2.5х повече и всяка година трябва да сменяш течност. А 7000 зареждания са ти 18 години. Ха сега смятай.

Инженере... LiFePO4 се зареждат и разреждат от 0 до 100% и обратно до 7000 пъти. Конвенционалните ползваш 30-50% максимум. За килограми няма да говорим въобще. Но при тия 40% средно ти трябват 2.5х повече и всяка година трябва да сменяш течност. А 7000 зареждания са ти 18 години. Ха сега смятай.

Българина е акъллия, спор няма