Windows 98 навърши 20 години

На 25 юни 1998 година бе представена операционната система Windows 98

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

джиниъс можете да броите.....

Мразя го ! Толкова ядове съм брал с него, че не искам повече да го виждам през живота си !

Да сравнявате Джам2000 с козела (Windows ME) е най-малкото неуместно! Windows 2000 беше великолепна ОС (сосбено след SP2), която съчета стабилността и сигурността на NT с шаренията на 98. Напротив, бавното навлизане на Windows XP се дължеше точно на хората, които вече бяха сменили 98 с 2000 и не искаха дa експериментират.

Аз съм ползвал за дълго Windows 3.11, Windows 98 SE (Second Edition), Windows XP и сега Windows 10. Другите просто съм ги пропуснал или не са ми харесали в началото. Windows 98 и Windows XP бяха много бъгави в началото, но после ги пооправиха. А споменатото IE дори версия 5.5 имаше такива възможности, които другите браузери не можеха да стигнат след 12-15 години. Лошото е, че тези възможности не се използваха, точно заради несъвместимостта с другите браузери и бяха реално неизвестни дори сред правещите сайтове. Проблем бе и че е свързан с ОС-а, и например можеше да си претърсиш от там диска за съдържание. ;) Това го предотвратиха чак с SP2 за Windows XP, където разделиха локалното от уеб изпълнението на скриптове.

Опера си биеше Екплорера отвсякъде. :-) Нетскейп не ставаше. :-)

Пропускаш един браузър - Netscape Navigator... Най-великия :)

Мисля, че версията Gold 3.0 беше желязна и вървеше под 3.1 и 3.11

Ми той умрял ма!

Дълго време съм карал с оплюваните незнайно защо от всички Windows ME и Windows Vista. WinMe беше най-добрата 9x версия и ми е създавала много по-малко ядове от която и да е 98-ца. Vista-та беше недооценена. Проблемът на мрънкащата маса беше, че всичко беше много по-модерно и им трябваше време да свикнат, но и разбира се твърде многото сървизи стартирани по подразбиране, които товареха тогавашните стари машини. Изключването на ненужните беше елементарно и Vista-та летеше...

Преди много години се инсталиран 98 на един комп. Е, не ще и не ще...По време на инсталацията забиваше и даваше някаква грешка. Подмених почти всичкия хардуер - същата работа. Накрая открих тази грешка на един сайт (не на М$). Оказа се проблемът е в системната дата. Хлапето я беше сменило на 2100 година. Оправих я и се стана работата. Реших да проверя след коя година тея от М$ не дават да се инсталира 98. 2050 - НЕ, 2025 - ДА, 2040 - НЕ, 2030 - ДА и т.н. стигнах до около 2038 г...

Сещам се един коментар за Опера във форум за JavaScript. Та коментарът бе, че Операта е браузер за отваряне на текстове. ;) За него е известно, че представяха липста на коригиране на грешки (имаше го в IE) за бързодествие. Успяват да представят недостатъците си за предимства. Май подържаха и по-голям поток на едновременно получавани допълнителни файлове, което е реално просто избор на правилият браузера.

за Ме съм съгласен. но за вистата? явно не си се занимавал активно с това недоносче.... безумно много ресурс се хаби за да може да работи стабилно - дори уин7 който е следващото поколение изисква много по малко ресурс за да работи нормално. да не говорим за изнасилването на хардуерните компании да не пускат драйвери за уин ХР, а само за виста... ползвай си това недоразомение на природата и си трай.

Неуместна статия! Със същия успех можете да напишете статия за това колко години навършва лятното кино в Несебър, което го няма от доста време.

може да ти е странно, но го има. макар и доста рядко все още попадам на 98ци по хората. и когато им казвам че вместо да си хабят нервите и да тормозят познатите си с инсталации е по добре да прежалят едни 100-200 лв за комп втора ръка, дето е на 3-4 години, ме гледат изненадано... за тях това си е чистоновия комп, дето са си го купили по поръчка и е бил много по добър от масовите в магазина...

Още помня седмата минута при инсталацията. Седеше там, поне 3-4 минути, а надписът - "остават още 7 минути".

Хахаха, толкова ли станаха? Ехеее, спомням си с умиление как джиткахме на него UT99.

Познавам хора във фирма с 3-4 виртуалки с ВИН98. Хората си ползват стара ДОС програма. А след като им върши работа, защо да я сменят?!?!

Нецкейпа е реално сега Мозилата. Попадал съм. FireFox-а се дънеше на много неща преди. Знам грешки във всички по-популярни браузери преди. Но преди например FireFox не можеше да отвори обикновено XSLT трансформиране на XML. Като изрежеш ред от таблица с JavaScript и оставяше дупка. Да не говорим за развити способности на IE където например се обръщаш към DirectX-а и правиш движещи се светлини ефекти. Нещо подобно се появи много по-късно като стандарт. Примерно 15 години по-късно. Имаше behavior-и където през стил реално включваш JavaScript-и и всякакви такива неща, дето поне 95% от уеб програмистите не са ги и знаели. Да не говорим за обръщение към ActiveX контроли и от там към възможностите на ОС-а. Даже съм си запазвал червеи да ги разгледам. ;) Червеите бяха възможни точно заради възможностите на браузера. Иначе IE после не се харесваше заради несъвместимостта. Но всяко нещо направено за друг браузер, можеше да се направи и на IE, но не и обратно. А и той си имаше грешки. Като супер бавно слепване на стрингове. Може дълги стрингове да ги слепва за 30 секунди! Има лимитации върху получавани файлове като бройка и размери и така нататък.

Най- небъгавия заеднo с WIN XP

Нямам предвид, че никъде по света няма инсталиран Windows 98, а че е изключително рядко и е неуместно да се пишат "новини" за това. Аз имам лаптоп Honotron, който е от края на 80-те години на миналия век и съм му инсталирал най-модерното, което може да поеме, а именно Windows 3.11. Мислите ли, че е редно да се напише "новина" и по тоз' въпрос (ако въобще журналистчето, ако мога така да го нарека, е чувало за "тако'а нещУ"). А ако целта на мероприятието е да се пълни новинарския блок с каквото и да било, само и само да има, то по-горе съм задал тема за още един (амбалажен) материал.

По аналогия с уиндоус 98 си спомням за старите москвичи... как вървяха само....

Мога да ти кажа защо е до 2038г. Там свършва стандартният "таймстамп" на 19 янураи 2038г. Има избрана дата 1.1.1970 в 0 часа, 0 минути и 0 секунди. Тази дата се нарича начало на юникската ера. От тогава се броят брой секунди. Времената се помнят в брой секунди (или микросекунди за микротаймстамп) от тази дата. Например в момента се падаше 1530001112 секунди от тогава - таймстампа. Само че се броят в едно 32 битово число. То обаче има максимум от 4 милиарда, 296 милона и така нататък - 2 на 32 степен. Само че се цепи по средата (-1) за отрицателни стойности, плюс 0. Та това число за отброяване на секунди свършва 2038 година. Може и да са решили проблема вече с 64 битови дати, но той би бил по-реален от измисленият проблем 2000-ната година.

Това е свързано с Unix time ... тогава свършва ( се превърта ) брояча на секундите, с начало 1 януари 1970-та година. Чичко Бил не е смятал, че Win98 ще откара до тогава. И в момента програмисти спокойно ползват този брояч, защото след 20 години, нещата ще са съвсем различни. Между впрочем проблемът "Year 2038 problem" е решен отдавна с навлизането на 64-битовите компютри и операционни системи.

Спомням си колко бавно се зареждаше Win 3.11 на Intel 386 DX. Включваш го и отиваш някъде да свършиш нещо за десетина минути. Въобще трябваше голямо търпание. Беше ми смешно обаче, че в сегашно време, разни дето пускат на Apple някакви Eclipse или нещо подобно, чакаха по над половин час да се пусне. ;) Как макаджиите са го постигнали не знам.

некоректно е да се каже навършил 20 години, щото е умрял от има няма 15 години. Уин XP го уби.

Най-добрият Windows 98! Сега тия новите не ги знам какво правят зад гърба ми!

Въпреки, че много клоуни, които се опитват да се предствят за спецове, плюят Уиндоус, тази ОС изигра най-голямата роля за приобщаването на болшинството хора към компютрите. Сега и аз ползвам различни ОС, в различни случаи, но никога няма да започна да отвърлям ролята на Уиндоус в развитието на човечеството. И е много смешно, когато тези самозвани спецове сега плюят Уин10! Това е много бърза и стабилна система! Тази ОС е по-важна от почти всички простотии на политици и други големи усти! Съвсем нормално е да се пише за тази годишнина.

И Windows 98 също те мрази. Колко ядове е изпитвал с тебе и другата огромна сива маса тъпоглави юзери - само той си знае.

Е, какво пък толкова да правят? Ако имаш чак толкова важно инфо на компа, което не трябва да се вижда от никой друг или пък някой страда от мания за преследване.. решението е лесно и просто... дърпаш кабела и готово... джингиби :)

В поста ми думата Уиндоус я имаше поне 10 пъти...как може да е извън темата...

Дъра Бъра посочват се дребни детайли за да ти попречат да видиш общото. Виндоуса е шпионска програма, чрез която УСА научи всичко- държавни, търговски, научни тайни. Сега Цукърбърг с Фейсбук доразшири картината, като направи програма за колектиране на лични данни и тестове разкриващи характери, връзки, политически настройки и т.н. които побърза да продаде на 2 фирми . Ако някой е чел "Владетелят на света" ще му стане ясно за какво може да се използва това, то и "Капитан Немо" на Жул Верн е било фантастика, но сега е реалност.

Как може нещо отдавна умряло да навърши 20 години. Кажете - Преди 20 години излезе вин 98, и на първата презентация с Бил Гейтс системата крашна с прословутия BSOD.

Научи се да пишеш на български - "колектиране на лични данни"...

"Виндоуса" не е програма

КоУега, пак не си разбрал защо плюем... Плюем защото ОС е недъгава. Въпреки отрицателните мнения и препоръките на хиляди те бета тестъри МС пуснаха уиндоус 10 така както те си искаха. Последва негативна реакция заради налагането на ъпдейти, до които нямаш достъп, след това бяха принудени да си признаят, че тези ъпдейти имат за цел да следят къде какво и кога правиш. Това плюем... Ама то невзрачния ти мозък няма как да го разбере това!

- От горе дърво, отляво дърво, отдясно дърво. Отдолу земя. Кога съм се напил, кога съм умрял, кога са ме закопали.... Пешо, дай една бира, моите, като дойдат на читиресе, ще ти я върна!

Господин гений, можете да изберете да не ъпдейтвате Уиндоус 10 автоматично....

Въобще MS се сдобиха с прилична ОС с NT усилието. Разните надстройки над без друго гърбавия MSDOS от рода на 3.11, 95 и 98 са пълна подигравка с техниката. Масовата публика няма как да го знае разбира се, те са расли с MS. XP уби всичко останало за много години напред, то аз както го виждам от XP насам вървят надолу ама и на XP ограничението от 3G ли беше го прави да изглежда остаряло. И не че NT/XP е много свястно направено, просто е прилично докато ония старите бяха смехотворни от техническа гледна точка.

Екипът не е майкрософтски, а от VMS. Затова е разликата при NT версиите. За съжаление, всичко след XP е кръпка върху кръпка без никаква идеология... За сравнение, аз имам един сървър на Dell с FreeBSD на него, който не е преинсталиран и е онлайн още от 2004 година. Майкрософт никога не е имал толкова надеждна технология.

Поправка, екипът е от Digital Equipment Corp. (DEC), Dave Cutler.

Поправка, Dave Cutler, DIgital Equipment Corp.

е, личи си че си разбирач... уин 3.11 не е операционна система за разлика от следващите -95 и нагоре. така че евентуално оня лаптоп трябва да е с ДОС. ма то тва не е важно.

VAX VMS е на DEC.

Да, мяркало ми се е, че човекът зад NT е от DEC/VMS, не съм проявявал нататъшно любопитство (копая си моето копане което е друго). Впрочем и на XP поддръжката на прозорците е кофти замислена ако и да работи доста стабилно, това делегиране какво да се прерисува към приложението е мързелива работа. Но 90-те паметта беше все още малко и залагане на offscreen буфери беше не непременно практично (аз лично минах към такива масово някъде началото на тоя век, делегиране по мърляшкия MS начин никога не съм правил, замразявах застъпени прозорци но приложенията винаги са знаели, че каквото са нарисували в прозореца си стои там незацапано).

@dp, Гениалното в случая е следното (WinNT 3.5) - Cutler и екипа му създават OS нямаща НИЩО общо с Win 3.0 (която е големия хит на MS) като отгоре "залепват" WIN GUI и MS-DOS prompt - и ТЕ почти нямата разлика на вид от старите! Има HAL hardware abstraction layer и първоначално е замислена да върви на множество платформи: IA-32, MIPS, DEC Alpha, PowerPC. После диванетата от MS започват да клепат отгоре и да слагат GUI от Win95/98 а пък на Win95/98 да слагат Win32 API (щото сa си ДОС с картинки) и така прочее да опорочават всичко - докато стигнем до сегашната ситуация - тонове задръстени л.йна и максимум усилия за да те излъжат, че стартира бързо...

Това с мултиплатформеността е по-скоро химера, кой ли не опитва и в крайна сметка не става - не защото е невъзможно а защото всичко излиза пъти по-бавно (независимо от броя/качеството на персонала). Аз съм мигрирал от 68к към power - и пълна обратна съвместимост не би ми и хрумнало да търся. Е, някои неща все още се обръщат но дреболии, колкото за някой coldfire MCU или нещо от рода.

Кистата е най-бъгавата ОС, която можеше да убие и най-мощния хардуер за времето на излизането си. Пълна скръб...

+x10, 68k и PowerPC са съвсем различни, едното е VAX, другото е IBM System не помня какво. CISC vs RISC. Жалко за невероятните процесори на Motorola победени от една островна компанийка. И всички вече пишат на онзи курсов проект наречен Java, нищо че е бавно - но пък върви на всякакви тутурутки-телефони. Толкова за мултиплатформите. Жалко!

Не се излагайте бе. Кой ползва 98 че да е навършил еди колко си години. Все едно да кажеш ще мъртвец празнува в гроба 187 години. Честит празник!

mISH0

Кой каквото ше да разправя. От личен опит знам, че единствения стабилен във времето, по-стабилен и иптимизиран след всеки следващ ъпдейт и неподвластен на разрушителното действие на инсталации и деинсталации на програми беше 2000 Pro. Инсталирах го за пръв път през 2004 и не съм го махал и преинсталирал до 2009, когато минах от 120 на 200 GB диск. За 2000 е известно, че без вмешателство в него преди инсталация, има проблем с поддръжка на дискове по-големи от 160 GB (физищески дискове, не дялове). Но това за времето си беше "бел кахър" на фона на останалите му предимства.